Υγεία

Στην Αγγλία η ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν για όλους ανεξάρτητα από το αν κάποιος δουλεύει, είναι άνεργος, είναι νόμιμος ή παράνομος μετανάστης. Πολλές φορές θα ακούσετε Έλληνες να διαδίδουν διάφορες φήμες σχετικά με το σύστημα υγείας της Αγγλίας όπως για παράδειγμα ότι κάποιος δεν δικαιούται ιατρική περίθαλψη εκτός εάν έχει ζήσει στην Αγγλία για τρεις μήνες. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει και επιπλέον η ιατρική περίθαλψη είναι εντελώς δωρεάν από το NHS .

Η ιατρική περίθαλψη στην Αγγλία γίνεται μέσω γενικών γιατρών γνωστών ως GP.  Πρόκειται για γενικούς γιατρούς οι οποίοι θα συζητήσουν το πρόβλημά σας και θα παρέχουν μία λύση. Αν το πρόβλημά σας χρήζει εξέτασης από γιατρό ειδικευμένο σε κάποιο τομέα όπως δερματολόγο ή γυναικολόγο τότε ο GP  θα σας παραπέμψει και θα σας κλείσει ένα ραντεβού με έναν ειδικό γιατρό.

Από τη στιγμή που θα έρθετε στην Αγγλία με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση αυτόματα δικαιούστε να εγγραφείτε σε γιατρό. Η διαδικασία είναι πολύ απλή.

  1. Επισκεφθείτε αυτή την ιστοσελίδα και βάζοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα και δείτε ποιος είναι ο κοντινότερος σας GP.
  2. Βρείτε τις ώρες λειτουργίας του και επισκεφθείτε το ιατρείο με μία απόδειξη διεύθυνσης και το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας. Αν φιλοξενείστε από φίλο ή συγγενή τότε αρκεί ένα γράμμα εκ μέρους του στο οποίο αναγράφεται η ακριβής διεύθυνση που να επιβεβαιώνει ότι μένετε μαζί του. Αν νοικιάζετε σπίτι τότε αρκεί το συμβόλαιο του σπιτιού. Αν ωστόσο μένετε σε hostel τότε θα σας προτείναμε να περιμένετε μέχρι να βρείτε μόνιμη διαμονή για να γραφτείτε στο γιατρό. Σε κάθε περίπτωση αν προκύψει κάτι επείγον σας προτείνουμε να επισκεφθείτε ένα walk-in center όπως περιγράφουμε παρακάτω.
  3. Από την ημέρα εγγραφής σας και μέσα σε λίγες μέρες θα σας σταλεί στο σπίτι η επιβεβαίωση ότι ανήκετε πλέον σε εκείνο το κέντρο υγείας.
  4. Για να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό θα πρέπει να καλέσετε το κέντρο υγείας εντός των ωρών που είναι ανοιχτό. Από την εμπειρία μας τα Κέντρα Υγείας έχουν μεγάλο χρόνο αναμονής, γι αυτό προσπαθήστε να καλέσετε 8:00 το πρωί. Το ραντεβού που θα σας κλείσουν μπορεί να είναι εντός δύο εβδομάδων. Αν η κατάσταση της υγείας σας χρήζει άμεσης ιατρικής περίθαλψης τότε επισκεφθείτε ένα Walk In Center. Λόγω του μεγάλου αριθμού εγγραφής ασθενών στα Κέντρα Υγείας είναι δύσκολο να βρείτε άμεσο ραντεβού.

Αν η κατάστασή σας είναι επείγουσα καλέστε 111. Επιπλέον μπορείτε να βρείτε τα διαθέσιμα Emergency Services στην περιοχή σας εδώ.