Weekend News: 6 τρόποι που μπορούν να βελτιώσουν τη γραφή και την ανάγνωση!

Μπορεί ο όρος ”Weekend News” να ακούγεται ”fancy” (που λένε οι Άγγλοι). Ωστόσο δεν πρόκειται παρα για την απλή εξιστόρηση του τι έκανε ένα παιδί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και μπορεί ως δραστηριότητα να ακούγεται απλή και ιδιαίτερα εύκολη, ωστόσο προσφέρει απίστευτες δυνατότητες όσον αφορά τη γραφή, την ανάγνωση και την ομιλία.

Μπορείτε να συμπεριλάβετε τη γραφή των Weekend News σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα θέλετε απο το Nursery ως το Year 6 και να αυξήσετε ή να μειώσετε το επίπεδο δυσκολίας αναλόγως της τάξης σας. Τα παιδιά που δε γράφουν ακόμα μπορούν να ζωγραφίσουν χάρτες της διαδρομής που έκαναν το Σαββατοκύριακο, και να ξεκινήσουν να προσθέτουν labels όταν είναι έτοιμα!

Στη Reception class μου η γραφή Weekend News αποτελεί βασική δραστηριότητα κατα τη διδασκαλία Literacy, απο την αρχή της χρονιάς έως τον Ιανουάριο. Τα παιδιά, ωστόσο, ενθαρρύνονται να γράφουν τα Weekend News τους όλο το χρόνο κατα τη διάρκεια του Child Initiated Play, δηλαδή του ελεύθερου παιχνιδιού.

Παρακάτω θα δείτε 6 διαφορετικούς τρόπους που τα Weekend News μπορούν να εξελίξουν τη γραφή των μαθητών σας!

1. Days of the week

Η γραφή Weekend News είναι μια εξαιρετική αφορμή για να μάθουν οι μαθητές σας τις ημέρες της εβδομάδας. Μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί half term, μπορείτε να το μετατρέψετε σε Holiday News και να τους ενθαρρύνετε να γράψουν για ολόκληρη την εβδομάδα τους!

Η εκμάθηση των ημερών της εβδομάδας μπορεί να ενισχύσει την αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου για μικρότερα παιδιά ή παιδιά που δε μιλάνε Αγγλικά. Τα βοηθά να αποκωδικοποιήσουν digraphs όπως ”ay” (Saturd-ay)

2. Διδασκαλία high frequency words

Τα High Frequency Words αποτελούν βασικό κομμάτι της ύλης στα Αγγλικά Δημοτικά. Η γραφή Weekend News μπορεί να ενισχύσει τη γνώση high frequency words και ενθαρρύνει ιδιαίτερα τη χρήση λέξεων όπως went, I, to, my κ.λ.π. Αναλόγως του επιπέδου των μαθητών μπορείτε να αυξήσετε τη δυσκολία του task. Αν θέλετε να μάθετε αναλυτικά τι είναι τα high frequency words δείτε αυτό το άρθρο.

3. Sentence building

Τα Weekend News είναι μια δραστηριότητα που σας επιτρέπει να ξεκινήσετε απο μικρές, απλές προτάσεις και στη συνέχεια να τις επεκτείνετε σιγά σιγά.

Παράδειγμα:

I went to the shop

I went to the shop with my mum

I went to the shop with my mum and my sister

At the weekend I went to the shop with my mum and my sister to buy fruits and vegetables

4. Rhyming (ομοιοκαταληξία)

Πολλές φορές δε φανταζόμαστε σε πόσες δραστηριότητες μπορεί να εισχωρήσει η ομοιοκαταληξία και τα Weekend News είναι μία απο αυτές

5. Γραμματική

Τα Weekend News μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις όσον αφορά τα επίθετα και τα επιρρήματα- ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ύλης στις ηλικίες KS1 και KS2. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να περιγράψουν τα όσα είδαν ή έκαναν το Σαββατοκύριακο, π.χ. ”First I went to the big green park and played with the soft sand”.

6. Εμπλουτισμός λεξιλογίου

Έχοντας μαθητές που δε μιλάνε την Αγγλική ως πρώτη γλώσσα, συχνά θα συναντήσετε δυσκολίες μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζουν προτάσεις. Τα Weekend News είναι ένας ιδανικός τρόπος να ξεκινήσουν να μαθαίνουν απλές προτάσεις και λεξιλόγιο, π.χ. ”I went to the park/ shop/ on a bus”. Πολύ γρήγορα θα δείτε τους μαθητές σας να χρησιμοποιούν αυτές τις φράσεις για να μιλήσουν!

Κλείνοντας….

Μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε πάντα τα απαραίτητα resources όσον αφορά τη γραφή ωστε οι μαθητές σας να μπορούν να δουλέψουν σωστά: Visuals για τα παιδιά που δε μιλάνε Αγγλικά (π.χ. φωτογραφίες με λεωφορεία, πάρκα, καταστήματα), sound mats κ.λ.π. Αν θέλετε να δείτε τα βασικά resources που χρησιμοποιώ σε κάθε μάθημα γραφής μου, δείτε αυτό το άρθρο.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *