Βιογραφικό και Εκπαιδευτικοί χωρίς UK experience: Κοινές δυσκολίες και tips αντιμετώπισης

Τη δημιουργία βιογραφικού την έχουμε αναλύσει διεξοδικά στο άρθρο Δημιουργία βιογραφικού και Cover Letter. Σε εκείνο το άρθρο έχω συμπεριλάβει και αρχείο μου στο drive, όπου μπορείτε να βρείτε δικά μου δείγματα βιογραφικών τόσο και όταν έκανα αιτήσεις για δουλειά ως Nursery Nurse, όσο και απο όταν έψαχνα διδακτικές θέσεις σε σχολεία.

Ωστόσο, έχοντας πλέον ζήσει 10 χρόνια σε αυτή τη χώρα, πάει πολύς καιρός απο τότε που έκανα αιτήσεις για δουλειά χωρίς το βιογραφικό μου να έχει UK experience.Έτσι, όσο και αν σας υπενθυμίζω πόσο σημαντικό είναι να δείξετε τις γνώσεις σας στο EYFS και στις νομοθεσίες μέσω του βιογραφικού σας, ξεχνάω καμιά φορά οτι πολλά άτομα έρχονται χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία.

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στους συναδέλφους Εκπαιδευτικούς που έρχονται στην Αγγλία χωρίς καθόλου εργασιακή εμπειρία και χωρίς UK experience. Θα συμπεριλάβω τα βασικά προβλήματα που μπορεί να συναντήσετε φτιάχνοντας το βιογραφικό σας, και πως να τα ξεπεράσετε.

Το άρθρο αυτό θα δώσει έμφαση στην εργασία σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, καθότι είναι το πρώτο σημείο αναφοράς για τους περισσότερους συναδέλφους λόγω των χαμηλότερων expectations όσον αφορά την εμπειρία που απαιτείται.

Τι θέλει να δει ένας εργοδότης στο βιογραφικό σας;

Ας πούμε οτι στείλατε το βιογραφικό σας σε έναν ιδιοκτήτη Nursery. Τι θέλει να δει για να σας καλέσει για συνέντευξη; Πέντε απλά πράγματα!

 1. Το πτυχίο σας και την αξία του, στα Αγγλικά δεδομένα.
 2. Το οτι γνωρίζετε το EYFS και υποστηρίζετε τις θέσεις του.
 3. Το οτι γνωρίζετε τι είναι η νομοθεσία Child Protection, και το οτι στηρίζετε το Equality Act όσον αφορά την εκπαίδευση.
 4. Το οτι έχετε κάποια εμπειρία με παιδιά.
 5. Το οτι έχετε διαθέσει χρόνο να κάνετε κάποια σεμινάρια κατάρτισης.
 6. Το οτι έχετε ένα επιπλέον ταλέντο όπως μαγειρική, ζωγραφική, μουσική, γλώσσες, γυμναστική, παιδικά τραγούδια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αρέσει στα παιδιά και να τα διασκεδάσει.

Ένας νέος μετανάστης που ψάχνει δουλειά σε Nurseries, ενδέχεται…

 1. Να μην έχει καθόλου εργασιακή εμπειρία στο ΗΒ, ή ακόμη, να μην έχει καθόλου εργασιακή εμπειρία γενικότερα στα Παιδαγωγικά.
 2. Να μην έχει παρακολουθήσει καμία κατάρτιση στο EYFS και έτσι να μην ξέρει πως να συμπεριλάβει το EYFS στο βιογραφικό.
 3. Να μην έχει παρακολουθήσει κανένα σεμινάριο επιμόρφωσης στο παρελθόν και έτσι να μην μπορεί να κάνει το βιογραφικό του να δείχνει ”πλούσιο”.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για το καθένα απο τα παραπάνω εμπόδια ωστε να φτιάξετε ένα βιογραφικό που να σας εξασφαλίσει τη συνέντευξη!

1. Αν δεν έχετε καθόλου εργασιακή εμπειρία.

Αν δεν έχετε δουλέψει στο παρελθόν, μην ανησυχείτε. Άπειροι συνάδελφοι έρχονται απο την Ελλάδα χωρίς καθόλου εμπειρία είτε λόγω ανεργίας είτε επειδή απλώς μετακόμισαν εδώ αμέσως μετά τις σπουδές τους.

Αν δεν έχετε εμπειρία, πολύ απλά προσθέστε την πρακτική σας. Αν η πρακτική σας ήταν σε Νηπιαγωγείο προτείνω να χρησιμοποιήσετε τον όρο ”Nursery school” καθότι βρίσκεται πιο κοντά στα Αγγλικά δεδομένα. Αν η πρακτική σας ήταν σε Δημοτικό απλώς προσθέστε τον όρο ”Primary” και αν ήταν στη Δευτεροβάθμια τον όρο ”Secondary”.

Βεβαιωθείτε πως κάθε πρακτική αναφέρεται ξεχωριστά ως διαφορετική εργασιακή εμπειρία, ωστε να κάνει το βιογραφικό σας πιο πλούσιο. Όταν αναφέρετε τα κύρια καθήκοντα κατα την πρακτική σας, βεβαιωθείτε οτι αναφέρετε τον τρόπο με τον οποίο ενισχύσατε το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών καθότι το Αγγλικό σύστημα βασίζεται στο ελεύθερο παιχνίδι.

2. Αν έχετε εμπειρία απο άλλη χώρα εκτός ΗΒ

Κανένα πρόβλημα! Προσθέστε άφοβα την εμπειρία σας απο άλλη χώρα καθότι είναι σημαντική. Ωστόσο:

 • Όπου μπορείτε, χρησιμοποιήστε Βρετανικούς όρους (π.χ. Nursery αντί για Kindergarten)
 • Όταν αναφέρετε τα κύρια καθήκοντα στις προηγούμενες θέσεις σας, αναφέρετε το πως στηρίξατε το ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών και με ποιον τρόπο χρησιμοποιήσατε τα ενδιαφέροντα των παιδιών στο planning και στις δραστηριότητές σας.

3. Αν δεν έχετε καθόλου κατάρτιση στο EYFS

Ακόμη και αν δεν έχετε λάβει επίσημη κατάρτιση στο EYFS, είναι πολύ σημαντικό να δείξετε, μέσω του βιογραφικού σας, οτι το γνωρίζετε. Σε αντίθετη περίπτωση ο εργοδότης θα θεωρήσει οτι δεν ασχοληθήκατε με το Αγγλικό σύστημα πριν κάνετε αίτηση και οτι δεν προσπαθήσατε να καταρτιστείτε. Επίσης είναι σημαντικό να δείξετε οτι γνωρίζετε το πως λειτουργεί το Key Worker system στους παιδικούς σταθμούς.

Μπορείτε να αναφέρετε το EYFS:

 1. Στο personal summary του βιογραφικού σας. Για παράδειγμα:
  • ”I have been dedicating myself to exploring the areas of development of the EYFS and I am looking forward to applying it in the Nursery”
  • ”I am currently looking forward to having my own key children”
  • ”I support the principles of free play and exploration of the EYFS”
  • ”I demonstrate enthusiasm when it comes to learning through play and looking forward to working with the EYFS”.
 2. Στα σεμινάρια κατάρτισης που έχετε κάνει. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, ο τομέας μας στην Αγγλία είναι πιο ανοιχτός και δε ζητούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης. Μάλιστα ένας τεράστιος αριθμός σεμιναρίων που παρέχονται απο εργοδότες συχνά δεν παρέχουν βεβαιώσεις. Προτείνω να κάνετε το πολύ οικονομικό online σεμινάριο στο EYFS το οποίο κοστίζει αυτή τη στιγμή μόνο 15 λίρες. Προσθέστε το στην κατηγορία ”Professonal Development/ Training” του βιογραφικού σας και θα κάνει τη διαφορά. Θα το βρείτε εδώ.

Επίσης, αν και δεν ειναι επίσημη κατάρτιση, προτείνω να δείτε το άρθρο Το EYFS στην πράξη (tutorial)

4. Αν δεν έχετε κάνει καθόλου σεμινάρια κατάρτισης

Όπως και στην παραπάνω περίπτωση, θα σας υπενθυμίσω οτι δε χρειάζεται η κατάρτιση που έχετε κάνει να συμπεριλαμβάνει βεβαίωση για να μπορέσετε να τη συμπεριλάβετε. Εκτός απο το EYFS, είναι σημαντικό στο βιογραφικό σας να δείξετε οτι γνωρίζετε το νόμο για το Safeguarding αλλά και το οτι γνωρίζετε και υποστηρίζετε το νόμο για τα Equal Opportunities. Συμπεριλαμβάνω αναλυτικά αυτές τις νομοθεσίες εδώ. Όπως και παραπάνω, αυτό μπορείτε να το κάνετε:

 1. Στο Personal Summary στην αρχή του βιογραφικού σας. Παραδείγματα:
  • ”…An experienced, qualified Educator with a deep understanding of Safeguarding…”
  • ”In line with the UK Safeguarding and Child Protection regulations”
  • ”I have a passion for keeping children safe in education”
  • ”I have a passion for equality and always strive to create a safe and stimulating evironment for pupils from all backgrounds, ethnicities and beliefs”
  • ”I enjoy celebrating diversity and planning activities to celebrate all religions and beliefs”
  • ”I am looking forward to celebrating British Values in the classroom”
 2. Στην κατηγορία ”Training/ Professional Development”. Αν θέλετε να κάνετε παραπάνω κατάρτιση σε θέματα Child Protection, British Values και Equality μπορείτε να δείτε όλα τα σεμινάρια στο άρθρο Σημαντική κατάρτιση για Εκπαιδευτικούς. Στο ίδιο άρθρο θα βρείτε και μια σειρά απο άλλα δωρεάν σεμινάρια που μπορεί να εμπλουτίσουν το βιογραφικό σας. Όπως ανέφερα ήδη, μην σας ανησυχεί αν κάποιο δεν παρέχει βεβαίωση. Απλώς βεβαιωθείτε οτι αναφέρετε το σεμινάριο με ακριβείς ημερομηνίες, την τοποθεσία (εκτός αν ήταν on-line), και τον φορέα που το παρείχε (ή την ιστοσελίδα).

Κλείνοντας, το παρακάτω αρχείο είναι ένα δείγμα του βιογραφικού που είχα χρησιμοποιήσει όταν είχα πρωτοέρθει το 2008 στην Αγγλία (χωρίς καθόλου εμπειρία) και έψαχνα δουλειά σε Nurseries. Σε αυτό θα δείτε πως είχα γράψει την πρακτική μου ως εργασιακή εμπειρία. Έχω επίσης συμπεριλάβει το πως θα έγραφα κάποια απο τα on-line σεμινάρια κατάρτισης που σας ανέφερα. Θα ήθελα να τονίσω οτι έχω αλλάξει τα ονόματα των Νηπιαγωγείων (δεν τα θυμάμαι άλλωστε) και οτι τυχόν ύπαρξη των συγκεκριμένων Νηπιαγωγείων είναι συμπτωματική.

Καλή επιτυχία!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *