Τρία προγράμματα σπουδών που χρηματοδοτούνται απο το NHS!


Για τους κατόχους Πανεπιστημιακών τίτλων και ειδικά για τους Εκπαιδευτικούς η διδασκαλία δεν είναι μονόδρομος στην Αγγλία. Αν κάτι ξεχωρίζει σε αυτή τη χώρα είναι οι διαφορετικές επιλογές ανέλιξης και μετεκπαίδευσης και οι δυνατότητες απασχόλησης σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Ένα αποκεντρωτικό σύστημα κατάρτισης μπορεί να έχει μειονεκτήματα έχει όμως το πλεονέκτημα ότι δεν περιορίζει εμάς τους μετανάστες όσον αφορά τις επιλογές καριέρας. 

Το NHS, δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας είναι ένας παλιός και βαθιά ριζωμένος θεσμός στη χώρα ενώ οι εργαζόμενοι στο NHS έχουν πολλά προνόμια.

Κάποια από αυτά είναι η δυνατότητα παρατεταμένων αναρρωτικών αδειών, οι καλοί μισθοί, η επαγγελματική σιγουριά και η δυνατότητα μετακίνησης (σε κάποιες περιπτώσεις) με νοσοκομειακά λεωφορεία.

Επίσης οι εργαζόμενοι του NHS θεωρούνται Key Workers και δικαιούνται τα οικονομικά ενοίκια γνωστά ως Key Worker Schemes. Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ.


Μπορεί σκεπτόμενοι το NHS να σας έρχεται στο μυαλό το επάγγελμα του Γιατρού ή του Νοσοκόμου, ωστόσο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ειδικότητες που μπορεί να μην είχατε υπ’όψιν πως ανήκουν στο NHS.

Και μάλιστα όχι μόνο υπάγονται σε αυτό αλλά τα προγράμματα κατάρτισής τους χρηματοδοτούνται εξ’ολοκλήρου από το NHS. Αυτό σημαίνει ότι δε θα χρειαζόταν να τα πληρώσετε ούτε να ζητήσετε δάνειο- παρά μόνο να εξασφαλίσετε τα έξοδα διαβίωσής σας για όσο καταρτίζεστε!


Ας δούμε λοιπόν τρία προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το NHS και μπορούν να σας προσφέρουν εναλλακτικές καριέρας. Σε αυτά μπορούν να έχουν πρόσβαση άτομα με Πανεπιστημιακά πτυχία σε ειδικότητες που να μην είναι απαραίτητα Νοσηλευτικής ή Ιατρικής.

Τα περισσότερα Πανεπιστήμια δέχονται Εκπαιδευτικούς και άτομα με πτυχία γύρω απο τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες στα μεταπτυχιακά προγράμματά τους στις παρακάτω ειδικότητες.

Αρκεί να αναζητήσετε ένα απο τα παρακάτω προγράμματα στο Πανεπιστήμιο της επιλογής σας (δεν παρέχονται απο όλα!)

Λογοθεραπεία (Speech and Language Therapy)

Η Λογοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα με αυξημένη ζήτηση καθότι στην Αγγλία δεν υπάρχουν μόνο περιπτώσεις παιδιών με πρώτη γλώσσα την Αγγλική που έχουν προβλήματα άρθρωσης αλλά και παιδιά που λόγω καταγωγής από άλλες χώρες δυσκολεύονται να προφέρουν σωστά τη γλώσσα. Μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα προγράμματα Λογοθεραπείας εδώ.

Μουσικοθεραπεία (Music Therapy)

Η Μουσικοθεραπεία είναι μια υπέροχη ειδικότητα, ιδανική για άτομα με υπόβαθρο στη Μουσική (αλλά και με υπόβαθρο στο χορόδραμα, το musical ή τις σπουδές τραγουδιού, δεν υπάρχει συγκεκριμένο κριτήριο) που θέλουν να εξερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο η Μουσική μπορεί να θεραπεύσει θέματα συναισθηματικής φύσης σε παιδιά.

Eπίσης ο τομέας ασχολείται με θέματα προσκόλλησης με τους γονείς θεραπεύοντας μέσα απο τη μελωδία και το τραγούδι. Εδώ μπορείτε να δείτε τα προαπαιτούμενα και το πώς να κάνετε αίτηση. 

Εργοθεραπεία (Occupational Therapy)

Η Εργοθεραπεία είναι παραμελημένη ως ειδικότητα παρόλο που προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση, καλή μισθολογική κλίμακα, ευκαιρίες ανέλιξης και μια βαθιά αίσθηση ολοκλήρωσης και προσφοράς.

Ως Εργοθεραπευτές θα δουλέψετε ιδιαίτερα με παιδιά με ειδικές ανάγκες και θα συνεισφέρετε στην εκπαίδευσή τους σε συνεργασία με ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες- ωστόσο σαν επάγγελμα έχει πολλές άλλες επιλογές. Δείτε αναλυτικά τα προαπαιτούμενα εδώ.

Για να δικαιούστε χρηματοδότηση απο το NHS πρέπει να βρίσκεστε στην Αγγλία για τρία χρόνια πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμα.

Ωστόσο εξαιτίας των νόμων ελεύθερης μετακίνησης της Ε.Ε. πολλές φορές προσφέρεται χρηματοδότηση σε Ευρωπαίους μετανάστες που δεν έχουν ζήσει στην Αγγλία για τρία χρόνια εφόσον ζουν σε χώρα της Ε.Ε. τα τελευταία τρία χρόνια.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες. 

Δείτε επίσης: Καριερα στην Ψυχολογία στο ΗΒ: Για επαγγελματίες εκτός Ψυχολογίας

Βρεφικό Μασάζ, ένα υπέροχο επάγγελμα!


Καλή επιτυχία!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *