Το ”Talking Partners” και 5 τρόποι να το χρησιμοποιήσετε στην τάξη!

Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το Talking Partners ως Supply Teacher και στην αρχή το μίσησα. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου και διαπιστώνοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα στους μαθητές το χρησιμοποιώ πλέον σε κάθε μάθημα. Το Talking Partners μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες αλλα θα το δείτε πιο πολύ σε παιδιά μεταξύ 3 και 9 ετών.

Τι είναι το Talking Partners;

Το Talking Partners θα το δείτε σε planning Εκπαιδευτικών σε τάξεις κυρίως Nursery, Reception και Years 1-3 με τη συντομία TTYP (Talk To Your Partner).

Κατα τη διάρκεια του μαθήματος τα παιδιά ενθαρρύνονται κάποια στιγμή να συζητήσουν με το άτομο που κάθεται δίπλα τους.

Οι θέσεις και τα ζευγάρια των παιδιών σπάνια είναι τυχαία. Συνήθως παιδιά με χαμηλό επίπεδο ομιλίας ή που δε μιλάνε Αγγλικά κάθονται δίπλα σε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση και καλή ομιλία για να βοηθηθούν.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

 1. Ο Εκπαιδευτικός κάνει μια ερώτηση ή δίνει ένα πρόβλημα προς λύση και λέει στα παιδιά ‘’Talk To Your Partner’’. Π.χ. ‘’Ποιος είναι ο κακός στην ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας; Talk to your partner!’’
 2. Τα παιδιά συζητούν την ερώτηση με τον partner τους.
 3. Ο Εκπαιδευτικός καλεί την τάξη να κάνει ξανά ησυχία και επιλέγει μερικά παιδιά να μοιραστούν τα όσα συζήτησαν με τον partner τους και να απαντήσουν την ερώτηση.

Η στάση του σώματος:

Κατα τη διάρκεια του Talking Partners τα παιδιά αντικρίζουν το ένα το άλλο, καθισμένα με τα πόδια σταυρωτά και μιλάει το καθένα με τη σειρά του.

Ο Εκπαιδευτικός δίνει έμφαση στο σχηματισμό προτάσεων ωστε να αποφεύγονται οι μονολεκτικές απαντήσεις.

Υπάρχει οπτικό υλικό στην τάξη που ενισχύει τη σωστή στάση του σώματος των talking partners όπως αυτό.

Πότε χρησιμοποιείται το Talking Partners;

Το TP χρησιμοποιείται σε όλα τα μαθήματα και σε όλες τις θεματικές ενότητες. Οι ερωτήσεις που συμπεριλαμβάνονται για συζήτηση είναι σχετικές με το εκάστοτε μάθημα. Κάποιες ερωτήσεις είναι βασισμένες σε απλή αναπαραγωγή πληροφοριών (who,why,how,when) ενώ άλλες είναι higher order (δείτε μερικές εδώ).

Το TP χρησιμοποιείται τόσο στο introduction ενός μαθήματος όσο και στο plenary. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ανάμεσα σε μαθήματα ή στο snack time για να βοηθήσει το λόγο και την κοινωνικοποίηση.

Πλεονεκτήματα του Talking Partners:

 • Δίνει χρόνο στους μαθητές να κάνουν πρόβα όσα θέλουν να πουν πριν τα εκφράσουν μπροστά σε όλη την τάξη.
 • Βοηθά παιδιά με χαμηλή γλωσσική ανάπτυξη να ακούσουν παιδιά με προχωρημένη γλώσσα και να μιμηθούν το λεξιλόγιό τους.
 • Βοηθά παιδιά με άγχος να συμμετάσχουν χωρίς να φοβούνται να μιλήσουν μπροστά σε όλους τους συμμαθητές τους.
 • Ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες και βοηθάει τα δειλά παιδιά να κάνουν φίλους.
 • Διδάσκει στα παιδιά τους κανόνες του πολιτισμένου διαλόγου: Οπτική επαφή με το συνομιλητή, αναμονή μέχρι να έρθει η σειρά τους, χρήση καθαρών προτάσεων και δίκαιο μοίρασμα του χρόνου ομιλίας ανάμεσα στους συνομιλητές.

Πιθανά προβλήματα στη χρήση του Talking Partners:

 • Συνήθως προτείνεται να τοποθετούμε ένα παιδί με χαμηλό επίπεδο λόγου μαζί με ένα παιδί με ευφράδεια ωστε το ένα να βοηθήσει το άλλο. Ωστόσο κάποιες φορές τα παιδιά με υψηλότερο επίπεδο μπορεί απλώς να πάρουν όλο το χώρο και να μην επιτρέψουν στο άλλο παιδί να μιλήσει. Χρειάζεται προσεκτική επίβλεψη απο τον Εκπαιδευτικό ωστε να μεσολαβεί όταν χρειάζεται.
 • Ένας συνηθισμένος κίνδυνος σε μια μέθοδο σαν και αυτή είναι οτι τα παιδιά μπορεί να ξεφύγουν απο το θέμα και να αρχίσουν να μιλάνε για άσχετα θέματα. Και εδώ είναι σημαντικό ο Εκπαιδευτικός να ρίξει μια ματιά σε όλα τα ζευγάρια παιδιών και να βεβαιωθεί οτι όλα συμμετέχουν στο task.
 • Τα παιδιά που δε μιλούν ακόμη Αγγλικά ενδέχεται να παραμείνουν σιωπηλά κατα τη διάρκεια του TTYP ή να μην καταλάβουν τις οδηγίες. Οπτικό υλικό, εικόνες και λέξεις κλειδιά είναι απαραίτητα καθώς και η βοήθεια ενός ενήλικα για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να σχηματίσουν μια πρόταση.
 • Παιδιά με ειδικές ανάγκες θα χρειαστούν τη βοήθεια ενήλικα. Αυτά που δε μιλάνε (π.χ. παιδιά με προ-λεκτικό αυτισμό) μπορούν να χρησιμοποιήσουν οπτικό υλικό ενώ η έμφαση πρέπει να δοθεί στην οπτική επαφή.Συνήθως οι partners αυτών των παιδιών δένονται μαζί τους και τα αναζητούν στο διάλειμμα για παιχνίδι. Έτσι ενισχύεται η πιθανότητα παιδιά με ειδικές ανάγκες να κάνουν φίλους κάτι που βοηθάει σε όλους τους τομείς της μάθησής τους!
 • Η διαδικασία TTYP είναι θορυβώδης καθότι 15 ζευγάρια παιδιών μιλάνε όλα μαζί. Το να ελέγξετε αν όλα συμμετέχουν όπως πρέπει δεν είναι εύκολη υπόθεση. ‘’Pick your battles’’ όπως λένε οι Άγγλοι και απλώς δώστε έμφαση σε μερικές ομάδες παιδιών κάθε φορά.
 • Μια δική μου συμβουλή είναι να τοποθετήσετε όλα τα παιδιά που δυσκολεύονται κατα τη διάρκεια του TTYP στην ίδια πλευρά στο χαλί ωστε ένας ενήλικας να μπορεί να τα στηρίξει όλα. Αν είναι διασκορπισμένα θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να ακούσετε τους διαλόγους τους!

Tips για TTYP δραστηριότητες στην τάξη:

1.  Maths challenges

Κατα τη διάρκεια των Μαθηματικών το TTYP είναι μια καλή ευκαιρία ωστε τα παιδιά να εντοπίσουν απαντήσεις σε challenges και να συζητήσουν με τον partner.

Μερικές ιδέες:

 • Ποιοι αριθμοί λείπουν απο αυτό το number line? Πες τους αριθμούς στον partner σου.
 • Μπορείς να εξηγήσεις το pattern των σχημάτων/χρωμάτων στον partner σου;
 • Μίλησε στον partner σου γι αυτό το σχήμα. Μπορείς να συγκρίνεις τον κύκλο με το τετράγωνο;
 • Πόσο κάνει 5+3; Μίλησε στον partner σου και βρες την απάντηση.
 • Χρησιμοποιώντας το number fan με τον partner σου δείξε μου τον αριθμό που είναι ένα περισσότερο/ ένα λιγότερο απο __!
 • Ποιο απο τα δυο αντικείμενα στη ζυγαριά είναι πιο βαρύ και πως το ξέρεις; Talk to your partner!

2.  Spelling fingers

 • Το partner talk είναι ιδανικό για παιδιά που χρειάζονται εξάσκηση στο να βρίσκουν ήχους μέσα σε λέξεις. Μπορείτε να δώσετε στα παιδιά μια απλή λέξη όπως ‘’net’’ και να τους ζητήσετε να βρουν τους ήχους με τον partner. Μπορούν να γράψουν τους ήχους σε whiteboards και να ελέγξουν αν έχουν συμπεριλάβει όλα τα γράμματα.
 • Για παιδιά μεγαλύτερου επιπέδου μπορείτε να κάνετε spelling σε irregular words, π.χ. The, my, because, where κλπ ή λέξεις με ήχους απο set 2/ phase 2 π.χ. p-l-ay

3.  ”Πες μου τι πιστεύει ο φίλος σου”!

Οτιδήποτε και να διδάξετε κατα τη διάρκεια του μαθήματος αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ελέγξετε την ικανότητα των παιδιών να ακούνε άλλες γνώμες και να τις εξηγούν σε άλλους.

Παραδείγματα:

 • Τι έγινε στο τέλος της ιστορίας; Εξήγησέ το στον partner σου και πες μας τι σου είπε!
 • Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό/ χρώμα/ παιχνίδι του partner σου;
 • Τι έκανε ο partner σου το Σαββατοκύριακο;
 • Ποια απάντηση έδωσε ο partner σου για _____;

4.  Πες μια ιστορία!

Το story language όπως ‘’Once upon a time’’, ‘’Suddenly’’, ‘’Finally’’, ‘’Happily ever after’’ κλπ είναι βασικό κομμάτι του προσχολικού αναλυτικού προγράμματος. Τα παιδιά αναμένεται να χρησιμοποιούν τέτοιο λεξιλόγιο γραπτά και προφορικά ως το τέλος της Reception ενώ στο KS1 θα ασχοληθούν εντατικά με τη γραφή ιστοριών.

Όποια ιστορία και να διαβάζετε στα παιδιά, ζητήστε τους να την πουν στον partner τους χρησιμοποιώντας story language.

Προτείνω να χρησιμοποιείτε και actions όπως αυτά της Makaton (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ) καθότι είναι σημαντικά για παιδιά με περιορισμένη ομιλία, ειδικές ανάγκες ή παιδιά που δε μιλούν Αγγλικά.

5.  Βρες το λάθος!

 • Γράψτε μια πρόταση στον πίνακα. Ξεχάστε μερικά γράμματα, γράψτε γράμματα ανάποδα, ξεχάστε διαστήματα ή τελείες. Ζητήστε απο τα παιδιά να βρουν με το συνομιλητή τους τα λάθη στην πρόταση.
 • Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στα Μαθηματικά. Φτιάξτε έναν κύκλο και ονομάστε τον ‘’τετράγωνο’’ ή γράψτε λάθος αριθμό απο γωνίες. Γράψτε μια πρόσθεση, αφαίρεση ή διαίρεση με λάθος απάντηση. Θα ενισχύσει την κριτική σκέψη των μαθητών.

Και τέλος….

Αν θέλετε περισσότερο οπτικό υλικό και ερωτήσεις για τους μαθητές σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Colourful Semantics (δείτε αυτή τη σελίδα).

Χρησιμοποιείτε Talking Partners; Έχετε άλλες ιδέες; Μοιραστείτε τις στα σχόλια!

Δείτε επίσης:

Η χρήση της νοηματικής στη Βρετανική Εκπαίδευση

Τα 5 αγαπημένα μου resources για γραφή και ανάγνωση

Η θεματική ενότητα Superheroes και πως να τη διδάξετε!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *