To Μεταπτυχιακό P.G.C.E.Το Post Graduate Certificate of Education, ή εν συντομία PGCE, αποτελεί ένα από τα επίσημα Μεταπτυχιακά  προγράμματα κατάρτισης Δασκάλων στην Αγγλία. Το PGCE απευθύνεται σε άτομα που κατέχουν ήδη Πανεπιστημιακό πτυχίο και που θέλουν να διδάξουν σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα σε σχολείο αλλά οι πρώτες σπουδές τους δέν ήταν στην εκπαίδευση ή/και δεν οδηγούσαν στην απόκτηση Q.T.S. (Qualified Teacher Status). 


Στην Ελλάδα, τέτοιοι απόφοιτοι ανωτάτης εκπαίδευσης που ο τίτλος τους δεν αντιστοιχεί σε Αγγλικό Q.T.S. είναι οι πτυχιούχοι αντικειμένων ανεξάρτητων της εκπαίδευσης, π.χ. πτυχιούχοι Ψυχολογίας, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Επιστημών, Ανθρωπολογίας κ.λ.π. Άν έχετε ένα τέτοιο πτυχίο τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε το PGCE. 

*Άν είστε απόφοιτοι ΑΕΙ Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ειδικής Αγωγής ή Καθηγητές οποιουδήποτε αντικειμένου στην Ελλάδα, τότε δικαιούστε ήδη Q.T.S. και έτσι το πρόγραμμα PGCE δέν απευθύνεται σε εσάς. Αν θέλετε να αποκτήσετε το Q.T.S. και να διδάξετε στην Αγγλία τότε βρείτε την ειδικότητά σας στις ενότητες του blog και δείτε τη διαδικασία αντιστοίχισης του πτυχίου σας. 

H δομή του PGCE:


Το PGCE διαρκεί ένα χρόνο και εκτός από μαθήματα περιλαμβάνει έντονη πρακτική άσκηση σε σχολείο, διδασκαλία, συνεργασία με έμπειρους Δασκάλους, Planning και γενικότερη απόκτηση διδακτικής εμπειρίας. 


Μετά την ολοκλήρωσή του, θα χρειαστεί να βρείτε κάποιο σχολείο για να ολοκληρώσετε το λεγόμενο Induction Year ώς NQT. Αυτό σημαίνει οτι θα διδάξετε για ένα χρόνο υπο την επίβλεψη επόπτη και αν ολοκληρώσετε επιτυχώς τη χρονιά σας θα σας δοθεί το Q.T.S. με το οποίο θα αναγνωρίζεστε πλέον επίσημα ως Δάσκαλος. 


Αυτή η δυνατότητα διδασκαλίας κατά τη διάρκεια του PGCE είναι και το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα. Οι περισσότεροι NQTs, δηλαδή απόφοιτοι PGCE που διδάσκουν στο Induction Year, συνήθως απορροφώνται σε μόνιμες  θέσεις απο τα σχολεία στα οποία κάνουν την κατάρτισή τους. 

Τα προαπαιτούμενα για φοίτηση στο PGCE:

Tα περισσότερα προγράμματα PGCE ζητούν:

  • Πτυχίο Honours Degree είτε απο Αγγλικό Πανεπιστήμιο είτε απο άλλη χώρα με αντιστοίχιση Naric. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα ΑΕΙ. Αν το πτυχίο σας είναι ΤΕΙ θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον UK Naric για να σας πουν αν το πτυχιο σας είναι κατάλληλο για PGCE study.
  • Δίπλωμα GCSE στα Αγγλικά με βαθμό το λιγότερο C ή κάποιο αντίστοιχο δίπλωμα English level 3 απο αναγνωρισμένο Αγγλικό φορέα. Διπλώματα όπως Lower δε γίνονται δεκτά. 
  • Δίπλωμα GCSE  στα Αγγλικά και τα Μαθηματικά με βαθμό όχι χαμηλότερο του C. Το απολυτήριο Λυκείου σας καλύπτει αυτή την κατηγορία εαν και εφόσον είχατε βαθμό (περίπου) πάνω απο 16/20. Θα πρέπει ωστόσο να αντιστοιχίσετε το απολυτήριό σας στον UK Naric. 
  • Εμπειρία σε Αγγλικό σχολείο, είτε ως εθελοντής είτε ως εργαζόμενος τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Άν δεν έχετε την εμπειρία μπορείτε να κάνετε εθελοντισμό σε οποιοδήποτε Δημοτικό σχολείο. Εναλλακτικα μπορείτε να δουλέψετε ως Teaching Assistant ή Learning Support Assistant μέσω agency. 

Tα  διαθέσιμα προγράμματα PGCE:

Tα προγράμματα PGCE προσφέρονται από διάφορα Πανεπιστήμια και Κολέγια, ενώ το καθένα ειδικεύεται σε διαφορετική ηλικιακή ομάδα ή αντικείμενο. Μπορείτε να διαλέξετε το αντικείμενο ή την ηλικιακή ομάδα που θέλετε να διδάξετε. Υπάρχουν PGCE με προσανατολισμό English (secondary), Maths (secondary), Primary (KS1), Primary (Early Years), Primary (KS2), Modern Foreign Languages, Music κ.λ.π. Ωστόσο αξίζει να σημειώσω ότι το Q.T.S. που θα αποκτήσετε μετά την ολοκλήρωση του PGCE είναι πτυχίο ανοιχτού τύπου. Μπορεί η κατάρτισή σας να είναι στη Δημοτική Εκπαίδευση αλλά μπορείτε να διδάξετε και κάποιο άλλο αντικείμενο αν έχετε τα προσόντα (π.χ. Γαλλικά).

Το κόστος του PGCE: 


To PGCE δεν είναι δωρεάν, ωστόσο καλύπτεται 

  1. Είτε μέσω μεταπτυχιακού δανείου (μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διαδικασία εδώ).
  2. Είτε μέσω Bursary που προσφέρεται απο το κράτος, δηλαδή οικονομικού ”δώρου” που δε χρειάζεται επιστροφή. Το ποσό που προσφέρεται είναι 25000 και δίνεται μόνο σε περιορισμένο αριθμό ατόμων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα. 

H αναγνώριση του PGCE απο το Ελληνικό Δημόσιο:

Δυστυχώς στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ αυστηρή όσον αφορά τα ξένα πτυχία. Ωστόσο έχετε ελπίδες σε ξενόγλωσσα σχολεία και ιδιωτικά κολέγια της Ελλάδας. Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχουμε περιορίζονται ακόμη περισσότερο απο την έλλειψη γραφείων διασύνδεσης ή κάποιας σελίδας στο internet. Αν σκοπός σας είναι η διδασκαλία στην Ελλάδα και ο διορισμός, τότε θα σας πρότεινα περισσότερο τις κατατακτήριες ή τις προπτυχιακές σπουδές σε κάποιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο παρά τις σπουδές στην Αγγλία. 

Ωστόσο το Q.T.S. που θα σας χορηγηθεί μετά την ολοκλήρωση του P.G.C.E. θα σας ανοίξει πόρτες για όλα τα Αγγλόφωνα σχολεία του κόσμου, ειδικά αυτά που ακολουθούν το Βρετανικό σύστημα. 

Eναλλακτικά προγράμματα κατάρτισης Δασκάλων εκτός του PGCE:

Εκτός του PGCE, εναλλακτικό πρόγραμμα είναι το ITT, γνωστό και ως School Direct. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διδακτικής μαθητείας, όπου ο εκπαιδευόμενος διδάσκει σε σχολείο ως ανειδίκευτος Δάσκαλος μέσω επόπτη. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2-3 χρόνια και οδηγεί στην κατοχή Q.T.S. Γνωστός παροχέας αυτού του προγράμματος είναι η αλυσίδα σχολείων ARK Academies. Υπάρχει η δυνατότητα είτε έμμισθης εργασίας για τον ανειδίκευτο Δάσκαλο, είτε η πριμοδότηση του από το κράτος για όσο δουλεύει. Αυτή η σελίδα περιγράφει αναλυτικά όλες τις πληροφορίες.