Το EYFS στην πράξη (tutorial)

Τo Early Years Foundation Stage (EYFS) είναι το αναλυτικό πρόγραμμα προσχολικής αγωγής της Αγγλίας και εφαρμόζεται σε όλους τους παιδικούς σταθμούς, Childminders και προσχολικές τάξεις Δημοτικών σχολείων στην Αγγλία για παιδιά 0-5 ετών. Μπορείτε να βρείτε εύκολα το EYFS στο internet, ωστόσο πολλοί συνάδελφοι δυσκολεύονται να το κατανοήσουν. Ακόμη και όσοι το ξέρουν απ’έξω, συχνά δυσκολεύονται να καταλάβουν πως εφαρμόζεται. Γιατί ως γνωστόν, άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη!

Αν σκοπεύετε να δουλέψετε στην προσχολική αγωγή της Αγγλίας είναι σημαντικό να γνωρίζετε καλά το EYFS, με τρόπο που να μπορείτε να απαντήσετε τις ερωτήσεις της συνέντευξης (δείτε Η συνέντευξη σε Day Nursery). Ωστόσο δουλεύοντας σε Nursery θα χρειαστεί να γνωρίζετε και πως να το εφαρμόσετε.

Αυτό το άρθρο θα έχει τη μορφή tutorial. Θα καλύψουμε αρχικά τα βασικά, θεωρητικά σημεία του EYFS, με τρόπο που θα σας βοηθήσει να μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις της συνέντευξης σχετικά με το EYFS. Στη συνέχεια θα δούμε πως εφαρμόζεται στην πράξη μέσα σε μια προσχολική τάξη. Θα χρησιμοποιήσουμε το EYFS του 2012, ωστόσο έχετε υπόψιν σας οτι αλλάζει διαρκώς.

Περιεχόμενα:

 1. Η βασική θεωρία του EYFS
 2. Δουλεύοντας με το EYFS
 3. Ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Η βασική θεωρία του EYFS

Αρχικά, προτείνω πριν διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο να κατεβάσετε το αρχείο του EYFS παρακάτω.

Το EYFS έχει δύο κατηγορίες:

 1. Τα Welfare Requirements, που ορίζουν θέματα προστασίας του παιδιού- Η γνωστή νομοθεσία Child Protection/ Safeguarding, που εφαρμόζονται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο (δείτε Σημαντικές Νομοθεσίες) Είναι βασική ερώτηση συνέντευξης, οπότε προτείνω να διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο!
 2. Τα Development Matters, που ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά, και εφαρμόζονται μόνο στην Αγγλία, καθότι η Ιρλανδία, η Ουαλία και η Σκωτία έχουν δικό τους πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Το δεύτερο κομμάτι, τα Development Matters είναι αυτό που θα μας απασχολήσει. Το αρχείο που κυκλοφορεί στο internet ως EYFS, το οποίο χρησιμοποιούμε στα Nurseries και στις προσχολικές τάξεις
και το οποίο σας ζήτησα να κατεβάσετε, είναι τα Development Matters.

Πως ορίζει το EYFS τη μάθηση:

Το EYFS (2012) στηρίζεται στο ελεύθερο παιχνίδι. Ορίζει οτι η μάθηση είναι το αποτέλεσμα όταν ένα παιδί διαμορφώνει θετικές σχέσεις με τους ενήλικες γύρω του, σε ένα enabling environment, δηλαδή σε ένα περιβάλλον που διευκολύνει το παιχνίδι και την εξερεύνησή του. Δηλαδή:

A Unique child + Positive Relationships + Enabling Environment= Learning and Development (EYFS, 2012, page 2).

Αυτά τα τρία σημεία που ορίζουν τη μάθηση αποτελούν και τις τρεις βασικές στήλες σε όλο το αρχείο των Development Matters που έχετε στα χέρια σας αυτή τη στιγμή. Σε ολόκληρο το αρχείο, αν προχωρήσετε παρακάτω, θα διαπιστώσετε οτι όλο το αρχείο είναι διαχωρισμένο παντού σε αυτές τις τρεις στήλες.

Το EYFS ορίζει οτι υπάρχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής μάθησης:

 1. Active Learning (ενεργή μάθηση)
 2. Playing and exploring (παιχνίδι και εξερεύνηση)
 3. Creating and Thinking Critically. (κριτική και δημιουργική σκέψη)

Κάθε προσχολική τάξη οφείλει να παρέχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά στο περιβάλλον, και να βεβαιωθεί οτι και τα τρία χαρακτηριστικά βρίσκονται σε κάθε κομμάτι της μάθησης του παιδιού.

Οι περιοχές του EYFS:

To EYFS ορίζει οτι υπάρχουν 7 περιοχές ανάπτυξης στη μάθηση ενός παιδιού.

Απο αυτές τις 7 περιοχές , οι 3 ονομάζονται prime areas, δηλαδή κύριες περιοχές και είναι οι εξής:

 • Personal, Social and Emotional Development
 • Physical Development
 • Communication and Language

Οι υπόλοιπες περιοχές του EYFS ονομάζονται specific areas (δηλαδή συγκεκριμένες περιοχές) και είναι οι εξής:

 • Literacy
 • Mathematics
 • Understanding the World
 • Expressive Arts and Design.

Οι περιοχές που αναφέρθηκαν ως prime areas είναι οι πιο βασικές, πάνω στις οποίες χτίζονται οι υπόλοιπες. Σε αυτές τις τρεις περιοχές δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση σε παιδιά ως τα 3 έτη. Σε ηλικίες απο 3 και άνω (κάποιες φορές απο 2 και άνω) δίνεται έμφαση σε όλες τις περιοχές, τόσο στις prime όσο και στις specific.

Κάθε περιοχή ανάπτυξης έχει 2-3 υπο-περιοχές. Στη σελίδα 5 του αρχείου σας θα βρείτε όλες τις περιοχές, και στα δεξιά όλες τις υπο-περιοχές της κάθε μίας.

Ο ηλικιακός διαχωρισμός του EYFS:

To EYFS (2012) χωρίζει ηλικιακά τα παιδιά ως εξής:

 • Birth-11 months
 • 8-20 months
 • 16-26 months
 • 22-36 months
 • 30-50 months
 • 40-60 months
 • Early Learning Goal (παιδιά στο τέλος της Reception class, δηλαδή περίπου 5 ετών)

Κάθε περιοχή ανάπτυξης ορίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να εμφανίσει ένα παιδί σε κάθε υπο-περιοχή, αναλόγως της ηλικίας του. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε κάθε υπο-περιοχή θα τα βρείτε πάντα στην αριστερή στήλη, ονομαζόμενη ως A Unique Child. Αυτά τα χαρακτηριστικά της αριστερής στήλης είναι αυτά με τα οποία δουλεύουμε και τα οποία θα σας απασχολήσουν. Οι δύο δεξιές στήλες δε θα μας απασχολήσουν καθότι αποτελούν περισσότερο tips για δραστηριότητες και το πως πρεπει να οργανώσουμε το περιβάλλον.

Ένα παιδί 3 ετών θα ανήκει ηλικιακά στην ομάδα 30-50 months. Η ηλικία πολλών παιδιών εμπίπτει σε περισσότερες απο μια ηλικιακές κατηγορίες. Σε αυτή την περίπτωση ξεκινάμε απο τα χαρακτηριστικά της μικρότερης ηλικίας στην οποία εμπίπτει ένα παιδί και όταν εμφανίσει τα χαρακτηριστικά προχωράμε παρακάτω.

Πριν την Πρώτη Δημοτικού, τα παιδιά πρέπει να έχουν εμφανίσει όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων ηλικιακών ομάδων και να έχουν φτάσει στο χαρακτηριστικό που περιγράφεται ως Early Learning Goal ακριβώς μετά την ηλικιακή ομάδα 40-60.

2. Δουλεύοντας με το EYFS (2012)

Ωραία η θεωρία. Πάμε όμως να δούμε πως εφαρμόζεται το EYFS σε μια τάξη.

Αρχικά, οι προσχολικές τάξεις στην Αγγλία, ειδικά αυτές στους παιδικούς σταθμούς, βασίζονται στο ελεύθερο παιχνίδι. Τα παιδιά παίζουν ελεύθερα και εξερευνούν την άμμο, το νερό, τα τουβλάκια, τον εξωτερικό χώρο και πειραματίζονται με μπογιές και σημάδια στο χαρτί, στην άμμο και στο έδαφος. Απολαμβάνουν τις ιστορίες που τους διαβάζουν οι ενήλικες είτε 1-1 είτε στα σύντομα circle times.

Το Key Worker system:

Όπως θα γνωρίζετε απο άλλα άρθρα, σε κάθε παιδί ορίζεται ένας ενήλικας ως Key Worker του παιδιού. Στους παιδικούς σταθμούς, καθότι δεν υπάρχει διάκριση δασκάλου-βοηθού και υπάρχουν πολλοί φροντιστές (Nursery Nurses) των παιδιών σε μια αίθουσα, οποιοσδήποτε απο τους ενήλικες μπορεί να οριστεί Κey Worker του παιδιού. Στις προσχολικές τάξεις Nursery class και Reception class Δημοτικών σχολείων, οπου υπάρχει ένας δάσκαλος και βοηθοί, Key Worker μπορεί να είναι είτε ο δάσκαλος είτε ένας βοηθός.

Τα observations:

Δουλειά του Key Worker είναι να παίρνει συνεχώς παρατηρήσεις απο το ελεύθερο παιχνίδι των Key Children του. Οι παρατηρήσεις μπορεί να έχουν μορφή:

 • Artwork, δηλαδή μια χειροτεχνία ή ζωγραφική του παιδιού.
 • Φωτογραφίας απο το παιχνίδι του παιδιού.
 • Δείγματος γραφής ή αρίθμησης.
 • Ηλεκτρονική παρατήρηση, σε εφαρμογές όπως 2simple, Tapestry, Fingertips κ.α.

Συνήθως οι φωτογραφίες και οι χειροτεχνίες των παιδιών περιλαμβάνουν και μια γραπτή παρατήρηση η οποία εξηγεί το τι έκανε το παιδί. Αν το δείγμα είναι γραφής συνήθως δε χρειάζεται να συνοδεύεται απο γραπτή παρατήρηση. Πολλές παρατηρήσεις περιλαμβάνουν και τη φωνή των παιδιών. Ο Key Worker μπορεί να γράψει μέσα σε εισαγωγικά τι είπε το παιδί τη συγκεκριμένη στιγμή. Πολλοί Key Workers καταγράφουν τα σχόλια του παιδιού μέσα σε ένα speech bubble το οποίο κολλάνε δίπλα στη φωτογραφία ή την παρατήρηση.

Τα observations πρέπει να είναι:

 • Ουδέτερα. Δεν εκφράζουμε την προσωπική μας άποψη ούτε κάνουμε υποθέσεις για το τι σκέφτεται το παιδί, απλώς περιγράφουμε.
 • Θετικά. Δεν τονίζουμε τι δε μπορεί να κάνει το παιδί, αλλά το τι προσπαθεί να κάνει και τι αποτέλεσμα έχει.
 • Meaningful. Πρέπει να μας βοηθούν να βγάλουμε ένα συμπέρασμα σχετικά με το που βρίσκεται ένα παιδί.

Πως ΔΕΝ πρέπει να είναι ένα observation; Παραδείγματα!

Lucy plays with ducks but she is not able to count to 10.

Joshua is not able to eat independently using a spoon.

Aisha is struggling to build a tower

Πως πρέπει να είναι μια παρατήρηση;

Whilst playing with ducks, Lucy puts them in order. She attempts to count them up to 10, saying some numbers randomly.

Joshua is beginning to try to eat by himself using a spoon. He does this by holding a spoon and touching the food with it.

Aisha uses blocks to build, attempting to build a tower.

Τι γίνεται μετά το observation;

Εντάξει, πήρατε το observation του παιδιού. Και τώρα τι;

Βασικό επόμενο βήμα είναι να ανατρέξουμε στο αρχείο μας των Development Matters (το οποίο ελπίζω να κατεβάσατε παραπάνω) και να δούμε ποιες περιοχές/ υπο-περιοχές καλύπτει αυτή η παρατήρηση, και ποια χαρακτηριστικά.

Για να το κάνουμε πιο εύκολο, θα χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω (ψεύτικη) φώτο ως υποτιθέμενη παρατήρηση παιδιού:

Υποθέτουμε οτι η φώτο είναι απο ένα Key Child μας, ηλικίας 3.5 ετών με το όνομα Hassan, ο οποίος ενώ χτίζει με τα τουβλάκια μας λέει ” Look! I made a house, this is my bed”.

Πρώτα γράφουμε την παρατήρηση και παίρνoυμε το δείγμα (δηλαδή τη φωτογραφία):

During play, Hassan is using wooden blocks to build a construction. He stacks blocks and says ”Look, I made a house. This is my bed”

Στη συνέχεια ανατρέχουμε στις περιοχές ανάπτυξης του EYFS. Κοιτάμε όλες τις περιοχές ανάπτυξης με τις υπο-περιοχές τους, και στη συνέχεια ανατρέχουμε στο ηλικιακό στάδιο του Hassan. Ο Hassan είναι 3.5 ετών (δηλαδή περίπου 42 μηνών), που σημαίνει οτι εμπίπτει ηλικιακά τόσο στην κατηγορία 30-50 όσο και στην ηλικιακή κατηγορία 40-60. Διαβάζουμε όλα τα χαρακτηριστικά της αριστερής στήλης για την ηλικιακή του ομάδα, ψάχνοντας ποιο απο αυτά περιγράφει τη δραστηριότητα του Hassan.

Για παράδειγμα, πηγαίνουμε αρχικά στην πρώτη περιοχή ανάπτυξης (Personal, Social, and Emotional Development), στην υπο-περιοχή ”Making Relationships”. Ανατρέχουμε πρώτα στην ηλικιακή ομάδα 30-50 months και διαβάζουμε τα χαρακτηριστικά. Κοιτάμε αν κάποιο ταιριάζει στην παρατήρηση. Το χαρακτηριστικό που ταιριάζει το έχω σημειώσει με πράσινο.

Προχωράμε στην επόμενη υπο-περιοχή της περιοχής Personal, Social, and Emotional Development, (Self Confidence and Self Awareness) στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Διαβάζουμε τα χαρακτηριστικά (τα οποία έχω κυκλώσει με κόκκινο παρακάτω) και προσπαθούμε ανά να δούμε αν κάποιο περιγράφει την παρατήρησή μας.

Όπως βλέπετε, κανένα απο τα χαρακτηριστικά δεν αφορά την παρατήρησή μας. Δε μας πειράζει. Προχωράμε σε όλες τις επόμενες υπο-περιοχές κάθε περιοχής, και κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Για παράδειγμα, η περιοχή Communication and Language, στην υπο-περιοχή Speaking εμφανίζει αρκετά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην παρατήρησή μας. Τα έχω σημειώσει με πράσινο παρακάτω.

Επόμενο βήμα: Τι κάνουμε με τα χαρακτηριστικά που συλλέξαμε;

Κάποιοι παιδικοί σταθμοί αναμένουν να καταγράφονται όλα τα χαρακτηριστικά του EYFS τα οποία εμφανίζει κάθε παρατήρηση ακριβώς απο κάτω απο κάθε observation. Τα καταγράφουμε ως εξής:

Observation: ”During play, Hassan is using wooden blocks to build a construction. He stacks blocks and says ”Look, I made a house. This is my bed”

Development Matters:

Personal, Social and Emotional Development: (Making Relationships) 30-50 :

 • Demonstrates friendly behaviour, initiating conversations and forming good relationships with peers and familiar adults.

Communication and Language (Speaking) 30-50:

 • Uses vocabulary focused on objects and people that are of particular importance to them.
 • Uses talk in pretending that objects stand for something else in play, e,g, ‘This box is my castle.’

Ωστόσο, πολλά Nurseries δεν απαιτούν να γράφετε τα χαρακτηριστικά κάτω απο κάθε παρατήρηση καθότι παίρνει πολύ χρόνο. Σε κάποια Nurseries οι Key Workers απλώς έχουν ένα αντίγραφο των Development Matters για καθένα απο τα Key Children τους, και σημειώνουν με μαρκαδόρο τα χαρακτηριστικά που εμφανίζει κάθε παιδί στις παρατηρήσεις τους.

Αν ένα παιδί εμφανίσει ένα χαρακτηριστικό τουλάχιστον 3 φορές τότε υποθέτουμε οτι είναι ”secure” σε αυτό το χαρακτηριστικό και οτι το έχει καλύψει μαθησιακά. Στα Nurseries που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εφαρμογές για παρατηρήσεις, τα χαρακτηριστικά εμφανίζονται μετά απο κάθε παρατήρηση και απλώς κάνετε ”τικ” στα χαρακτηριστικά που θεωρείτε οτι ταιριάζουν, πριν αποθηκεύσετε την παρατήρηση.

Αν ένα παιδί συστηματικά εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ηλικιακής κατηγορίας, τότε ξεκινάμε να δουλεύουμε με την επόμενη ηλικιακή κατηγορία και θεωρούμε οτι ανήκει εκεί. Αν, για παράδειγμα, στην υπο-περιοχή Speaking ένα παιδί έχει καλύψει όλα τα χαρακτηριστικά της ηλικιακής κατηγορίας 30-50 και ξεκινά να εμφανίζει χαρακτηριστικά στην περιοχή 40-60, τότε θεωρούμε οτι βρίσκεται στην κατηγορία 40-60.

Επόμενο βήμα: Assessment και Reports

Όλα εντάξει, καταλάβαμε πως να χρησιμοποιούμε το EYFS και να παίρνουμε παρατηρήσεις. Σε τι χρησιμεύουν όμως οι καταγραφές όλων αυτών των χαρακτηριστικών;

Πολύ απλά, στα Assessments! Τα Assessments κάθε παιδιού γίνονται περίπου 3-4 φορές το χρόνο απο τον Key Worker ή το δάσκαλο του παιδιού. Εκεί καταγράφονται αναλυτικά ποια χαρακτηριστικά της ηλικιακής ομάδας του παιδιού έχουν καλυφθεί. Με βάση αυτά δημιουργείται ένα progress report και συζητείται με το γονέα ποια χαρακτηριστικά πρέπει να καλύψει το παιδί στα επόμενα βήματα.

Κάθε Nursery έχει δικό του template για τα reports. Μπορείτε, ωστόσο, να δείτε ένα δείγμα εδώ.

Και κάτι ακόμα:

 • Αν ένα παιδί σε μια υπο-περιοχή εμφανίζει 1-2 χαρακτηριστικά, τότε θεωρούμε οτι το παιδί είναι emerging σε εκείνη την ηλικιακή ομάδα, δηλαδή οτι δεν έχει καλύψει τα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, στην υπο-περιοχή Speaking, αν ένα παιδί 3 χρονών εμφανίζει συστηματικά μόνο ένα χαρακτηριστικό, τότε θεωρείται στην υπο-περιοχή αυτή ως 30-50 emerging.
 • Αν ένα παιδί εμφανίζει λίγο παραπάνω απο τα μισά-αλλά όχι όλα- τα χαρακτηριστικά μιας ηλικιακής ομάδας, τότε θεωρούμε οτι είναι expected, δηλαδή οτι βρίσκεται σε επίπεδο οπου σχεδόν καλύπτει αυτή την ηλικιακή κατηγορία.
 • Αν ένα παιδί εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ηλικιακής ομάδας αλλά ακόμη δεν έχει αρχίσει να εμφανίζει χαρακτηριστικά απο την επόμενη, τότε θεωρούμε οτι είναι exceeding, π.χ. 30-50 exceeding.

3. Ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι γίνεται αν ένα παιδί δεν εμφανίζει τα χαρακτηριστικά της ηλικιακής του ομάδας;

Αν ένα παιδί δεν εμφανίζει τα χαρακτηριστικά της ηλικίας του, τότε ανατρέχουμε στην προηγούμενη ηλικιακή ομάδα ή στην ακόμη μικρότερη ηλικιακή ομάδα μέχρι να δούμε που θα εμφανίσει ένα παιδί τα περισσότερα χαρακτηριστικά. Αν ενα παιδί εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ηλικιακής ομάδας σε μια υπο-περιοχή, τότε πηγαίνουμε στην επόμενη ηλικιακή ομάδα και θεωρείται οτι το παιδί δουλεύει σε εκείνο το ηλικιακό φάσμα.

Πρέπει τα χαρακτηριστικά κάθε υπο-περιοχής να εμφανίζονται με τη σειρά απο πάνω προς τα κάτω;

Οχι! Ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει πρώτα το τελευταίο χαρακτηριστικό της ηλικιακής του ομάδας, και πολύ αργότερα αυτό που αναγράφεται ως πρώτο. Για παράδειγμα, στην περιοχή Mathematics, η υπο-περιοχή Numbers ορίζει ως πρώτο χαρακτηριστικό οτι τα παιδιά μετρούν μέχρι το 3, ενώ ως τελευταίο οτι καταγράφουν αριθμούς. Ωστόσο πολλά παιδιά θα επιχειρήσουν να γράψουν αριθμού πολύ πριν μάθουν να μετράνε.

Τι γίνεται αν ένα παιδί εμφανίζει συνεχώς όλα τα χαρακτηριστικά της ηλικιακής του ομάδας αλλά και χαρακτηριστικά απο την επόμενη;

Τότε θεωρούμε οτι ανήκει ηλικιακά στην επόμενη, ακόμη και αν είναι μικρότερο απο εκείνη την ηλικιακή ομάδα. Αν ένα παιδί εμφανίζει χαρακτηριστικά πάνω απο την ηλικία του, τότε θεωρούμε οτι είναι exceeding, δηλαδή άνω του μέσου όρου.

Τι γίνεται αν ένα παιδί εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά της ηλικιακής του ομάδας αλλά του λείπει ένα χαρακτηριστικό απο την προηγούμενη;

Αν του λείπει μόνο ένα μικρό χαρακτηριστικό, εξακολουθούμε να το τοποθετούμε ηλικιακά εκεί που εμφανίζει τα περισσότερα χαρακτηριστικά και απλώς σχεδιάζουμε δραστηριότητες για να καλύψουμε αυτό που του λείπει. Κάτι τέτοιο είναι πολύ συνηθισμένο ειδικά στο θέμα της ομοιοκαταληξίας.

Το EYFS ορίζει οτι τα παιδιά αντιλαμβάνονται την ομοιοκαταληξία τόσο στην ομάδα 30-50 όσο και στην ομάδα 40-60. Ωστόσο απο την εμπειρία μου πολλά παιδιά μπορεί να καλύψουν όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, να φτάσουν στην πρώτη Δημοτικού με εξαιρετική γραφή και αρίθμηση, αλλά να δυσκολεύονται ακόμη με την ομοιοκαταληξία. Σε κάθε περίπτωση δεν κρατάμε ένα παιδί σε μια ηλικιακή ομάδα μόνο για ένα χαρακτηριστικό αν εμφανίζει ήδη τα επόμενα!

Πρέπει ένα παιδί να βρίσκεται στο ίδιο ηλικιακό επίπεδο σε όλες τις περιοχές ανάπτυξης;

Όχι! Πολλά παιδιά μπορεί να δουλεύουν στα χαρακτηριστικά της ηλικιακής ομάδας 30-50 σε μια υπο-περιοχή, και στην ηλικιακή ομάδα 22-36 σε άλλη. Για παράδειγμα πολλά παιδιά στη Reception class μπορεί να δουλεύουν στην ηλικιακή ομάδα 40-60 σε τομείς όπως Physical Development, αλλά να μη μιλάνε ακόμη Αγγλικά και έτσι στον τομέα Communication and Language να βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία 22-36.

Έχετε άλλες ερωτήσεις; Γράψτε τις στα σχόλια!

Δείτε επίσης: Τι γίνεται μέσα σε μια Nursery και Reception class ενός Δημοτικού σχολείου;

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Είναι πτυχιούχος προσχολικής αγωγής του πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα MA Comparative Education του UCL. Τα πρώτα 5 χρόνια εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στις ηλικίες 0-5 ενώ απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στον κρατικό τομέα στην τάξη Reception. Απο το Σεπτέμβρη του 2020 φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του πανεπιστημίου του Lancaster ενώ ασχολείται εκτενώς με τον ακτιβισμό σε θέματα κοινωνικής ανισότητας και δικαιωμάτων LGBTQ+.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *