Το EYFS για γονεις… με απλά λόγια!

Σαν Νηπιαγωγός δουλεύω με το EYFS απο το 2008 και το έχω χρησιμοποιήσει σε όλες τις ηλικίες, απο βρέφη μόλις λίγων μηνών εως μαθητές της Reception class. Και ενώ το EYFS αποτελεί βασικό κομμάτι της προσχολικής αγωγής στην Αγγλία, λίγα σχολεία ή Nurseries φροντίζουν να ενημερώσουν τους γονείς ή να κάνουν κάποιο workshop. Οι μετανάστες γονείς δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο καθότι οι πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της Αγγλίας δεν είναι διαμορφωμένες για να τους βοηθήσουν.

Ας δούμε λοιπόν το EYFS με απλά λόγια, για γονείς που δε θα χρειαστεί να το δουλέψουν ή να εμπλακούν στη χαρτοδουλειά του ως Εκπαιδευτικοί, αλλα που απλώς θέλουν να μπορούν να κατανοήσουν τους ελέγχους προόδου των παιδιών τους.

Τι είναι το EYFS;

Το EYFS (Early Years Foundation Stage) είναι το αναλυτικό πρόγραμμα προσχολικής αγωγής της Αγγλίας. Ορίζει δύο είδη requirements τα οποία πρέπει να καλύπτει η προσχολική αγωγή στην Αγγλία.

  1. Welfare requirements, που αφορούν την προστασία των παιδιών και εφαρμόζονται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
  2. Development Matters, δηλαδή το εγχειρίδιο που ορίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα σε μια προσχολική τάξη. Τα Development Matters εφαρμόζονται μόνο στην Αγγλία, καθότι η Σκωτία. η Ουαλία και η Ιρλανδία έχουν δικά τους προσχολικά προγράμματα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα Development Matters. Το δεύτερο κομμάτι, αυτό της προστασίας του παιδιού καλύπτεται σε αυτό το άρθρο.

Που εφαρμόζεται το EYFS;

To EYFS εφαρμόζεται σε όλα τα Nurseries, Childrens Centres, Childminders, Playgroups και στις προσχολικές τάξεις Δημοτικών σχολείων της Αγγλίας. Γενικότερα κάθε setting που ασχολείται με παιδιά 0-5 ετών οφείλει να ακολουθεί το EYFS.

Πως εφαρμόζεται το EYFS;

To EYFS αλλάζει συνεχώς και αυτή τη στιγμή θα αναφερθούμε στο EYFS του 2012. Ωστόσο ετοιμάζεται νέα, πιλοτική βερσιόν για την οποία θα ενημερώσω όταν έρθει η ώρα!

  • To EYFS χωρίζεται σε 7 περιοχές ανάπτυξης του παιδιού. Η κάθε περιοχή έχει 2-3 υποπεριοχές.
  • Το EYFS χωρίζει τα παιδιά ηλικιακά. Κάθε ηλικιακή ομάδα εμφανίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης σε κάθε υποπεριοχή.
  • Ένα παιδί με βάση το EYFS, αναλόγως της ηλικίας του θα εμφανίσει σταδιακά τα χαρακτηριστικά της κάθε υποπεριοχής, και στη συνέχεια θα μεταβεί σιγά σιγά στα χαρακτηριστικά της επόμενης ηλικιακής ομάδας.

Δείτε την παρακάτω φώτο απο το EYFS (πηγή www.foundationyears.org.uk), με δικές μου σημειώσεις.

Θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ηλικιακή ομάδα του παιδιού σας ανα υποπεριοχή, και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να καλύψει αναλόγως της ηλικίας του.

Στο τέλος της Reception class τα παιδιά αναμένεται να φτάσουν το Early Learning Goal. Σε κάθε υποπεριοχή υπάρχει διαφορετικό Early Learning Goal (ELG). Δείτε τη φώτο (πηγή: www.foundationyears.org.uk) με δική μου σημείωση.

Ποιος ορίζει την πρόοδο του παιδιού μου με βάση το EYFS;

Αν το παιδί σας φοιτά σε Nursery ή οποιοδήποτε άλλο setting εκτός σχολείου θα του ανατεθεί ένας Key Worker. Ο Key Worker θα παρακολουθεί την πρόοδο του παιδιού σας και θα δημιουργεί αναφορές (reports).

Αν το παιδί σας φοιτά σε Nursery ή Reception class σχολείου, Key Worker του θα είναι ο δάσκαλος ή ένας απο τους βοηθούς με επίβλεψη του δασκάλου.

O Key Worker του παιδιού σας θα παίρνει παρατηρήσεις απο το ελεύθερο παιχνίδι του παιδιού σας. Θα συλλέγει φωτογραφίες, ζωγραφιές, speech bubbles με σχόλια του παιδιού, mark making, και δείγματα απο γραφή του σε ένα φάκελο γνωστό ως Learning Journal. Επίσης μπορείτε να βοηθήσετε παρέχοντας και δείγματα απο ο,τι κάνει το παιδί σας στο σπίτι. Τα δείγματα αυτά θα βοηθήσουν τον Key Worker να εντοπίσει ποια χαρακτηριστικά της ηλικιακής του ομάδας εμφανίζει το παιδί σας και να το εντάξει σε ένα επίπεδο.

Πως αποφασίζεται το επίπεδο του παιδιού μου έναντι του EYFS;

Υπάρχουν τρία είδη ”βαθμολόγησης” (δε μου έρχεται άλλη λέξη) ενός παιδιού έναντι της ηλικιακής ομάδας του (σε κάθε υποκατηγορία):

  • Emerging, που σημαίνει οτι το παιδί σας έχει μπει στα χαρακτηριστικά της ηλικιακής του ομάδας αλλα δεν έχει ακόμη φτάσει τα μισά.
  • Expected, που σημαίνει οτι το παιδί σας εκπληρώνει τα περισσότερα απο τα χαρακτηριστικά και είναι σε καλό επίπεδο.
  • Exceeding, που σημαίνει οτι το παιδί σας έχει εκπληρώσει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ηλικιακού επιπέδου και βαδίζει στο επόμενο.

Το σε ποια κατηγορία ανήκει ηλικιακά το παιδί σας στις υποπεριοχές του EYFS δεν έχει σχέση με την ηλικία του αλλα με τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα ένα παιδί 4 χρονών με προ-λεκτικό αυτισμό, στον τομέα της ομιλίας, δε θα γίνει assessed στην ηλικιακή ομάδα 40-60 αλλα στην ηλικιακή ομάδα στη οποία ακόμη δε μιλάνε τα παιδιά. Μπορεί δηλαδή, στον τομέα Communication and Language να ανήκει στην ομάδα 16-26 months.

Πως θα ενημερώνομαι για την πρόοδο του παιδιού μου;

  • Στα Nurseries συνηθίζονται 2-3 parents evenings μέσα στο χρόνο οπου οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τον Key Worker του παιδιού τους, να δουν τα Learning Journals του παιδιού, να λάβουν το report του παιδιού τους και να συζητήσουν τα next steps.
  • Στις προσχολικές τάξεις σχολείων συνήθως γίνονται 2-3 parents meetings μέσα στο χρόνο. Η διάρκειά τους εξαρτάται απο το σχολείο. Απο την εμπειρία μου, αυτά δε διαρκούν πολύ. Συνήθως δίνεται η δυνατότητα να δείτε το Learning Journal του παιδιού σας. Αν το παιδί σας φοιτά στη Reception class μπορεί να σας επιτραπεί να δείτε και τα σχολικά του τετράδια.

Μια τελευταία σημείωση: Όταν το EYFS αναφέρει τους όρους ”begins to” ή ”with help” εννοεί οτι το παιδί δε χρειάζεται να είναι απόλυτα ανεξάρτητο. Σε πολλούς τομείς τα παιδιά ως τα 5 θα χρειαστούν βοήθεια!

Δείτε επίσης:

Όταν το παιδί σας ξεκινά Nursery ή Reception class

Παιδιά και πολυγλωσσία

Νοικιάζοντας σπίτι με παιδί: Τι ορίζει ο νόμος;

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *