Τι κάνει ένας PPA teacher;

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει τον όρο PPA teacher σε πολλές αγγελίες εργασίας απο σχολεία και γραφεία. Και αν δεν έχετε διδάξει σε μακροχρόνια θέση στην Αγγλία στο παρελθόν, είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσετε τι είναι. Η θέση του PPA teacher έχει άπειρα πλεονεκτήματα και προτιμάται απο πολλούς εκπαιδευτικούς. Τη συναντάμε και με τον όρο PPA cover.

Τι είναι PPA teacher;

Με τον όρο PPA εννοούμε ”Planning, Preparation, Assessment” και αναφερόμαστε στην ώρα και τη στιγμή της εβδομάδας όπου ένας δάσκαλος παίρνει χρόνο εκτός τάξης για να φτιάξει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να αξιολογήσει το πρόγραμμα της εβδομάδας που πέρασε, να ετοιμάσει το υλικό του και να κάνει όλα όσα πρέπει για την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος. Συνήθως οι δάσκαλοι που είναι μόνιμα τοποθετημένοι σε μια τάξη παίρνουν μισή μέρα κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα για PPA. Ο PPA teacher καλύπτει την τάξη ενός δασκάλου όταν εκείνος έχει PPA.

Ποια είναι τα καθήκοντα ενός PPA teacher;

Καταρχήν είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η θέση του PPA teacher έχει πολλές διαφοροποιήσεις τόσο στα καθήκοντα όσο και στη δομή. Ας δούμε μερικές απο αυτές.

 • Σε κάποια σχολεία υπάρχει ένας PPA teacher που καλύπτει τον χρόνο για PPA σε όλες τις τάξεις απο τη Nursery class έως την Έκτη τάξη.
 • Σε κάποια άλλα σχολεία υπάρχουν διαφορετικοί PPA teachers για προσχολικές τάξεις και διαφορετικοί για KS1 ή KS2. Θυμάμαι κάποτε είχα κάνει μια συνέντευξη για θέση PPA cover σε Reception class.
 • Σε κάποια σχολεία ο PPA teacher αναλαμβάνει να διδάξει τα δικά του, ξεχωριστά μαθήματα με τον τρόπο που επιθυμεί. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί απλώς να διδάξει ένα κανονικό μάθημα Literacy, Numeracy ή κάποιο άλλο subject όπως θα το δίδασκε ο δάσκαλος. Υπάρχουν και σχολεία όπου ο PPA teacher έχει την αρμοδιότητα να διδάξει μουσική, γυμναστική και ICT εκείνες τις ώρες όπου οι δάσκαλοι κάνουν το planning τους.
 • Σε κάποια άλλα σχολεία υπάρχουν ειδικοί δάσκαλοι για PE, music και ICT οι οποίοι διδάσκουν όταν οι δάσκαλοι έχουν PPA. Ο PPA teacher απλώς υπάρχει σαν κάλυψη ”ανάγκης” σε περίπτωση απουσιών, ασθένειας κλπ.
 • Κάποιες θέσεις PPA teacher είναι full time, ενώ κάποιες άλλες part time.

Είναι επομένως σημαντικό, αν επιλέξετε να ψάξετε για θέση PPA teacher να εξετάσετε καλά τις αρμοδιότητες. Κάθε σχολείο ορίζει τα καθήκοντα διαφορετικά.

Συχνότερα, η θέση του PPA teacher επιλέγεται απο πολύ έμπειρους δασκάλους που έχουν κουραστεί απο την εξαντλητική χαρτοδουλειά και τις διορθώσεις και θέλουν κάτι πιο ”χαλαρό”.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας θέσης ως PPA teacher;

 1. Λιγότερο planning, διορθώσεις και χαρτοδουλειά. Εκτός αν τύχει και πέσετε σε απαιτητικό σχολείο, ως PPA teacher δε θα έχετε να αντιμετωπίσετε τις αυστηρές απαιτήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μόνιμοι δάσκαλοι.
 2. Οι PPA teachers αξιολογούνται λιγότερο συχνά καθότι προτεραιότητα δίνεται στους μόνιμους δασκάλους. Κάποιοι μάλιστα δεν αξιολογούνται καθόλου. Αυτό βέβαια εξαρτάται απο το σχολείο.
 3. Απόκτηση εμπειρίας σε μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα. Θα διδάσκετε προσχολικές τάξεις, year 4, year 1, year 6 (και πάει λέγοντας).
 4. Λιγότερη ρουτίνα και μεγαλύτερο flexibility.

Τα μειονεκτήματα

 • Μπορεί η θέση του PPA teacher να ακούγεται ιδανική για άτομα χωρίς εμπειρία στην Αγγλία, ωστόσο δεν προσφέρεται τόσο απλόχερα σε άπειρους εκπαιδευτικούς. Συχνότερα, η θέση του PPA teacher επιλέγεται απο πολύ έμπειρους δασκάλους που έχουν κουραστεί απο την εξαντλητική χαρτοδουλειά και τις διορθώσεις και θέλουν κάτι πιο ”χαλαρό”. Επίσης, η θέση αυτή επιλέγεται απο συνταξιούχους δασκάλους που θέλουν ένα επιπλέον εισόδημα.
 • Η θέση αυτή απαιτεί μεγάλο flexibility όσον αφορά τις ηλικίες των παιδιών. Θα πρέπει να είστε ικανοί να διδάξετε παιδιά μόλις 3 ετών αλλά και παιδιά που έχουν να αντιμετωπίσουν εξετάσεις SATS. Ωστόσο κάποια άτομα έχουν τη φυσική ικανότητα με παιδιά όλων των ηλικιών!

Που μπορώ να βρω θέσεις PPA teacher;

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διδακτική θέση, αγγελίες για PPA teacher μπορείτε να βρείτε:

 • Στις σελίδες αγγελιών των δήμων. Δείτε ένα directory στο άρθρο Μόνιμες θέσεις σε Αγγλικά σχολεία- που να ψάξω;
 • Μέσω supply agencies, με τον ίδιο τρόπο που θα ψάχνατε long term θέσεις. Θα πρέπει πρώτα να έχετε γραφτεί με τα γραφεία που προσφέρουν αυτές τις θέσεις, να έχετε περάσει το στάδιο του DBS και των συστάσεων και να έχετε γίνει ”clear” για δουλειά. Δείτε περισσότερα εδώ.

Κάτι τελευταίο- σε κάποια σχολεία, την κάλυψη για το PPA την αναλαμβάνουν οι Cover Supervisors. Δείτε περισσότερα στο άρθρο Cover Supervisor-καθήκοντα και προοπτικές

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *