Τι γίνεται μέσα σε μια Reception και Nursery class ενός Δημοτικού σχολείου;

”Τι γίνεται μέσα σε μια Reception class”;

Αυτή είναι η πιο κοινή ερώτηση που μου κάνουν συνάδελφοι που θέλουν να διδάξουν σε προσχολικές τάξεις Δημοτικών σχολείων. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην έχετε έρθει σε επαφή με μια Reception class είναι πολλοί: Προηγούμενη εμπειρία σε παιδικούς σταθμούς, έλλειψη εμπειρίας ή απλώς διδασκαλία σε μια άλλη βαθμίδα. Στις προσχολικές τάξεις σχολείων ανήκει και η Nursery class, η οποία είναι κάτι σαν το δικό μας προνήπιο.

Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε να σας λύσουμε τις απορίες!

1. Δομή της τάξης και γωνίες

Εσωτερικός χώρος

Τόσο η Nursery Class οσο και η Reception Class ενος Δημοτικού Σχολείου έχουν παρόμοια εσωτερική δομή. Οι γωνίες τους είναι δομημένες με παρόμοιο τρόπο σαν αυτόν των Day Nurseries. Ωστόσο πολλές Reception classes έχουν και μικρά τραπέζια για τα παιδιά. Αναλόγως της διδακτικής φιλοσοφίας στη Reception Class, δηλαδή το αν η μάθηση γίνεται αποκλειστικά μέσω ελεύθερου παιχνιδιού ή το αν η τάξη έχει και επίσημες ώρες ομαδικής διδασκαλίας, η τάξη μπορεί να έχει καθόλου εως πολλά τραπεζάκια. Οι προσχολικές τάξεις είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τις αίθουσες παιδικών σταθμών, ενώ τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες στους παιδικούς σταθμούς είναι λιγότερο βασισμένα σε μια θεματική ενότητα ή σε έναν διδακτικό στόχο.

Στις περισσότερες Reception Classes που έχω δει λίγο συμμετέχουν τα παιδιά στη δημιουργία των σκηνικών και των resources. Το μεγαλύτερο κομμάτι όσων βρίσκονται στους τοίχους όπως αριθμοί και γράμματα είναι εκτυπωμένα και πλαστικοποιημένα απο δημοφιλείς σελίδες για εκπαιδευτικούς. Ωστόσο η δουλειά των παιδιών κατα τη διδασκαλία τοποθετείται στα displays.

Εξωτερικός χώρος

Ο εξωτερικός χώρος είτε πρόκειται για Nursery είτε για Reception Class περιλαμβάνει παρόμοιες δραστηριότητες και δομή όπως ένας παιδικός σταθμός. Ωστόσο στα περισσότερα σχολεία υπάρχει άμεση πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο και υπάρχει ”free flow” φιλοσοφία, δηλαδή τα παιδιά πηγαινοέρχονται μέσα και έξω απο την τάξη όσο και όποτε θέλουν. Πολύ συνηθισμένα είναι τα sand trays, water trays και πολλές δραστηριότητες gross motor skills (μεγάλα τούβλα, εργαλεία, λάσπη κλπ). Στις περισσότερες Reception Classes ή Nursery classes υπάρχει τόσο indoor plan όσο και outdoor plan με τις διαφορετικές δραστηριότητες που θα λάβουν χώρο. Κάποια σχολεία ακόμη ακολουθούν την -αρκετά παλαιωμένη- αντίληψη οτι ο εξωτερικός χώρος πρέπει να είναι ένας καθρεύτης της εσωτερικής τάξης, μια αντίληψη που ευτυχώς έχει ξεπεραστεί απο την έρευνα και τη βελτίωση του outdoor plan απο επαγγελματίες στην προσχολική αγωγή.

2. Προσωπικό


Τόσο σε μια Nursery Class όσο και σε μια Reception Class υπάρχει ένας καταρτισμένος εκπαιδευτικός κάτοχος QTS και ένας ή δυο βοηθοί, Στις Nursery classes συναντώνται πολύ περισσότεροι βοηθοί λόγω ratios και συνήθως έχουν κατάρτιση Level 3 ή είναι εκπαιδευόμενοι. Στη Reception class συνήθως υπάρχει ένας δάσκαλος και ένας βοηθός.

Κάθε σχολείο χειρίζεται διαφορετικά το σύστημα key worker. Ο δάσκαλος μπορεί να έχει αποκλειστική ευθύνη των observations ή να τη μοιράζεται με τους βοηθούς.

3. Μια τυπική μέρα

Σε μια Nursery class τα παιδιά κάνουν ο,τι θα έκαναν και σε έναν παιδικό σταθμό- ελεύθερο παιχνίδι. Η βασική διαφορά είναι οτι στις περισσότερες προνηπιακές τάξεις τα παιδιά φοιτούν για μισή μέρα (9-12 ή 12-3) και έτσι δεν τρώνε ούτε κοιμούνται στο σχολείο. Κάποια παιδιά μπορεί να φοιτούν όλη μέρα και αυτά τρώνε στην τραπεζαρία με τα μεγάλα παιδιά. Δεν υπάρχει αλλαγή πάνας και τα παιδιά πρέπει να είναι ανεξάρτητα στη χρήση τουαλέτας εκτός αν πρόκειται για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σε μια Nursery class υπάρχουν ελάχιστες ομαδικές δραστηριότητες, ωστόσο συνηθίζεται η διδασκαλία Phonics καθώς και μικρές ομαδικές δραστηριότητες αρίθμησης και γραφής που δε διαρκούν πάνω απο 10-15 λεπτά.

Σε μια Reception class η ημέρα κυλάει με βάση το πως ορίζει το σχολείο. Κάθε Reception class εφαρμόζει άλλη μέθοδο. Πολλές διδάσκουν ομαδικά Phonics, Maths και Literacy σε μικρές ομάδες σε τραπέζια ενώ τα υπόλοιπα παιδιά παίζουν. Πολλές τάξεις έχουν ομαδική διδασκαλία όλο το πρωι και ελεύθερο παιχνίδι το απόγευμα. Πολλές Reception class έχουν τη μέθοδο carousel οπου τα παιδιά πηγαίνουν απο τραπέζι σε τραπέζι κάνοντας διαφορετικές δραστηριότητες.

Μια τυπική μέρα σε Nursery class:

✿9.00-9.15 Άφιξη, Circle time.

✿ 9.15- 10.45 Ελεύθερο παιχνίδι και Focus activities.

✿10.45-11.00 Phonics.

✿11.00-11.30 Ελεύθερο παιχνίδι.

✿11.30-12.00 Story time και είτε αποχώρηση είτε γεύμα.

✿1.00-1.15 Register για την απογευματινή τάξη.

✿1.15-3.00 Ελεύθερο παιχνίδι και Focus activities.

✿3.00- 3.15 Story time.

✿3.15-3.30 Αποχώρηση.

Μια τυπική μέρα σε Reception Class:

*Ενδέχεται να διαφέρει κατα πολύ απο σχολείο σε σχολείο!


✿9.00 Πρωινό παρουσιολόγιο.

✿9.15- 10.00 Phonics

✿10.00-11.30 Free flow/ Focus activities.

✿11.30-12.00 Ομαδική διδασκαλία Μaths.

✿12.00-1.00 Lunch Time.

✿1.00-1.45 Απογευματινό παρουσιολόγιο. Ομαδική διδασκαλία Literacy.

✿1.45-2.30 Free flow και focus activities μέσα και έξω απο την τάξη. Guided reading σε μικρές ομάδες.

✿2.30-3.00 Τακτοποίηση και story time.

✿3.15 Αποχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση κάθε σχολείο είναι ένας ξεχωριστός μικρόκοσμος. Δουλεύοντας σε ένα σχολείο θα μάθετε τη φιλοσοφία του και θα βρείτε διαφορετικούς τρόπους να προσαρμόζεστε σε διαφορετικά προγράμματα!About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *