Κατηγορίες
Επιπλέον Άρθρα Καθημερινή Ζωή

Τεστ Παπ, αντισύλληψη και τερματισμός εγκυμοσύνης στην Αγγλία

Brexit update για νέους μετανάστες: Οι πληροφορίες αυτής της σελίδας γράφτηκαν πριν το Brexit και τη λήξη της ελεύθερης μετακίνησης στο ΗΒ. Αν δεν έχετε έρθει στο ΗΒ πριν το Brexit, θα υπάρξουν νέοι κανόνες μετανάστευσης τους οποίους θα δημοσιεύσουμε όταν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Ευχαριστούμε!

Θέματα όπως η αντισύλληψη, οι βασικές εξετάσεις όπως ένα τεστ Παπ ή ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης είναι σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων, και σε πολλές χώρες ιδιαίτερα ακριβά. Στην Αγγλία το σύστημα δεν είναι τέλειο (που είναι άλλωστε;) αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές δωρεάν παροχές τις οποίες είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι. Συχνά, όντας νέοι μετανάστες, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μη γνωρίζουν τι δικαιούνται και τι παρέχεται χωρίς χρέωση. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τρία βασικά κομμάτια: Αυτό της αντισύλληψης, αυτό του τεστ Παπ και αυτό του τερματισμού μιας εγκυμοσύνης.

Αντισύλληψη

Στην Αγγλία, μέθοδοι αντισύλληψης όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλες παρόμοιες τεχνικές όπως το injection και το implant παρέχονται δωρεάν μέσω του GP σας. Αρκεί μια επίσκεψη και μια βασική εξέταση για να διαπιστωθεί ότι δε θα έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα που να επηρεάζεται απο τις μεθόδους αυτές για να σας εγκριθεί η μέθοδος της επιλογής σας. Αν επιλέξετε αντισυλληπτικά χάπια, ο GP θα σας χορηγήσει αρκετά για περίπου 2-3 μήνες. Ωστόσο θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον GP κάθε φορά που τελειώνουν, γι’αυτό είναι σημαντικό να κλείνετε ραντεβού τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν σας τελειώσουν! Για να έχετε πρόσβαση σε δωρεάν αντισύλληψη είναι απαραίτητο να έχετε γραφτεί σε κάποιον GP. Δείτε πληροφορίες στο άρθρο μου εδώ για το πως να γραφτείτε.

Χάπι της επόμενης ημέρας

Η επείγουσα αντισύλληψη χορηγείται απο μερικά φαρμακεία του δήμου σας δωρεάν αν είστε κάτω απο 25- τώρα μπορεί αυτό το ηλικιακό όριο να έχει καταργηθεί, δυστυχώς όμως αυτή η πληροφορία δεν υπάρχει πουθενά.

Χορηγείται επίσης δωρεάν και χωρίς ηλικιακό όριο απο:

  • Brook centres.
  • Sexual Health clinics.
  • Τα περισσότερα Walk In centres του NHS.

Τεστ Παπ

Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη, το τεστ Παπ στην Αγγλία δεν αποκαλείται Pap test, αλλά smear test (κρατήστε αυτή την πληροφορία στο πίσω μέρος του μυαλού σας σε περίπτωση που πείτε Pap test και σας κοιτάξουν περίεργα). Το τεστ Παπ στην Αγγλία προς το παρόν πραγματοποιείται κάθε 3 χρόνια και παρέχεται εντελώς δωρεάν. Όταν γραφτείτε στον πρώτο σας GP εντός Ηνωμένου Βασιλείου θα σας ερωτηθεί πότε κάνατε το τελευταίο σας τεστ Παπ. Στα 3 χρόνια απο την ημερομηνία του τελευταίου σας τεστ Παπ θα σας σταλεί ένα γράμμα που θα σας καλεί να κλείσετε ραντεβού με τον GP για το τεστ σας.

Το τεστ Παπ πραγματοποείται συνήθως απο έναν/ μια Nurse. Αν έχετε προτίμηση να σας πάρει το δείγμα γυναίκα, έχετε δικαίωμα να το ζητήσετε. Επίσης έχετε δικαίωμα να ζητήσετε να είναι παρών ένας σύντροφος ή συγγενής σας. Τα αποτελέσματα του τεστ Παπ παίρνουν μερικές εβδομάδες. Συνήθως θα σας σταλεί ένα γράμμα για να σας ενημερώσουν ότι είναι όλα καλά, και στη συνέχεια θα σας σταλεί ξανά γράμμα σε 3 χρόνια για να ξανακλείσετε ραντεβού.

Προσοχή! Είναι πολύ σημαντικό αν αλλάξετε διεύθυνση να ενημερώσετε τον GP. Αν μετακομίσετε μακριά απο τον GP θα σας διαγράψουν. Αν μετακομίσετε μακριά απο το catchment area, βεβαιωθείτε ότι έχετε γραφτεί σε νέο GP και ότι έχουν την τωρινή σας διεύθυνση. Διαφορετικά, δε θα λάβετε τα γράμματα που πρέπει.

Τερματισμός εγκυμοσύνης

Στο NHS η έκτρωση παρέχεται νόμιμα και εντελώς δωρεάν. Ωστόσο είναι σημαντικό να έχετε γραφτεί με GP και να έχετε NHS Number. Αν έχετε επιλέξει να τερματίσετε μια εγκυμοσύνη, τα βήματα έχουν ως εξής:

Αρχικά πρέπει να ζητήσετε ένα referral σε abortion services. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μιλώντας με τον GP σας, είτε επικοινωνώντας με ένα απο τα παρακάτω (κάντε κλικ στα ονόματα για να σας βγάλει στις ιστοστοσελίδες):

Δεύτερον, όταν επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη, θα σας προσφερθούν 1-2 counselling συνεδρίες. Αυτό συμβαίνει για να βεβαιωθούν ότι ο λόγος που θέλετε να τερματίσετε την εγκυμοσύνη είναι επειδή είναι καθαρά δική σας απόφαση. Επίσης θα σας αναφερθούν όλα σας τα δικαιώματα και οι επιλογές σας (χάπι, επέμβαση κλπ).

Τρίτον, θα σας γίνει το referral σε ένα abortion clinic όπου θα σας γίνουν κάποιες βασικές εξετάσεις και θα οριστεί η τελική ημερομηνία της επέμβασης (ή θα σας ενημερώσουν για το πως να πάρετε το χάπι αν αυτό επιλέξετε).

Οι περισσότερες εκτρώσεις στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία συμβαίνουν μόνο έως τις 24 εβδομάδες μιας εγκυμοσύνης. Έτσι είναι σημαντικό να δράσετε έγκαιρα και να μην αφήσετε το χρόνο να περάσει.

Κλείνοντας, για οποιαδήποτε επείγουσα ανάγκη και θέμα υγείας, μπορείτε να καλέσετε το NHS Direct στο 111 εντελώς δωρεάν.

Δείτε επίσης: Δωρεάν ψυχολογική και ψυχιατρική βοήθεια στην Αγγλία.

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *