Talk for Writing: Η καινοτόμος μέθοδος γραφής για παιδιά

Τα ιδιωτικά προγράμματα διδακτικής γραφής, ανάγνωσης και αρίθμησης είναι ως γνωστόν ιδιαίτερα δημοφιλή στα Αγγλικά σχολεία. Ένα από αυτά είναι η μέθοδος Talk For Writing η οποία  εφαρμόζεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο.

Θα τη συναντήσετε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όμως είναι πιο συχνή στη Δημοτική Εκπαίδευση με έμφαση στην προσχολική αγωγή και το KS1.

Τι είναι η μέθοδος Talk For Writing;

Η μέθοδος Talk For Writing έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία 5 χρόνια και μπορείτε να βρείτε την κεντρική της ιστοσελίδα εδώ. Ιδρύθηκε απο τον Pie Corbett και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα βελτίωσης της γραφής και της ανάγνωσης σε πολλά σχολεία ανα την Αγγλία.

Η βασική φιλοσοφία της μεθόδου είναι οτι για να μπορέσει ένα παιδί να γράψει πρέπει πρώτα να μπορεί να μιμηθεί τη γλώσσα μέσα απο τη δραματοποίηση και τις αισθήσεις του.

Τα τρία στάδια της μεθόδου:

Η μέθοδος Talk For Writing αποτελείται απο τρία βασικά στάδια:

  1. Imitation
  2. Innovation
  3. Independent Application

Διδάσκοντας Talk For Writing στην τάξη ως Εκπαιδευτικός, θα χαρακτήριζα τα στάδια της μεθόδου σαν μια διαδικασία κιναισθητική, οπου τα παιδιά αρχικά μαθαίνουν να δραμματοποιούν το κείμενο που διδάσκονται. Τα παιδιά επίσης φτιάχνουν story maps.

Όταν τα παιδιά εξοικειωθούν αρκετά με το κείμενο στη συνέχεια αρχίζουν να το τροποποιούν. Το τέλος της διδασκαλίας τα παιδιά δημιουργούν ένα δικό τους κείμενο.

Αυτός ο κύκλος λαμβάνει χώρο κάθε φορά που διδάσκεται ένα νέο topic στη γραφή μέσα σε μια τάξη. Η μέθοδος βασίζεται ιδιαίτερα σε κινήσεις και actions όπως η Makaton.

Δείτε το παρακάτω βίντεο.

Πότε εφαρμόζεται η μέθοδος Talk For Writing;

Μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα γραφής, ωστόσο δεν εφαρμόζεται μόνο κατα το μάθημα Literacy σε μια τάξη. Συχνά θα τη δείτε να χρησιμοποείται για τη διδακτικής Religious Education, Guided Reading, History, Science και οποιοδήποτε άλλο subject που απαιτεί γραφή απο τα παιδιά.

Συνηθίζεται πολύ σε μικρότερα παιδιά, ωστόσο θα βρείτε και resources σχεδιασμένα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στη σελίδα της μεθόδου που αναφέρθηκε παραπάνω θα βρείτε βιβλία για όλες τις ηλικίες.

Τα σχολεία που επιθυμούν να εφαρμόσουν τη μέθοδο συνηθίζεται να εγγράφονται στο δίκτυο Talk for Writing. Το προσωπικό του εκάστοτε σχολείου παρακολουθεί σεμινάρια και training. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγα τα σχολεία που απλώς εφαρμόζουν μέρη της μεθόδου μέσα στο δικό τους πρόγραμμα γραφής.

Θα δείτε τη μέθοδο να εφαρμόζεται παράλληλα με διαφορετικά προγράμματα διδακτικής Phonics. Αξίζει να σημειωθεί οτι δεν εφαρμόζεται κατα γράμμα απο όλα τα σχολεία. Πολλά σχολεία μπορεί να χρησιμοποιήσουν μέρη της μεθόδου τα οποία προτιμούν.

Πως μπορώ να καταρτιστώ στη μέθοδο Talk For Writing;

Η κατάρτιση στη μέθοδο είναι ιδιαίτερα ακριβή. Συνήθως τα πακέτα που παρέχονται είναι για training days σχολείων. Ωστόσο, αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η κατάρτιση θα μπορούσατε να δείτε το ενδεχόμενο να βρείτε εσείς ενδιαφερόμενους και να κλείσετε μαζί ένα training.

Δείτε εδώ για πληροφορίες.

Μια άλλη επιλογή είναι ο εθελοντισμός σε κάποιο σχολείο που να εφαρμόζει τη μέθοδο. Βλέποντας στην πράξη ένα μάθημα Talk For Writing θα μπορέσετε να κατανοήσετε τη φιλοσοφία και τον τρόπο διδασκαλίας σε βάθος. Σε κάθε περίπτωση η μέθοδος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και το να δείξετε οτι τη γνωρίζετε θα σας δώσει πολλές προοπτικές καριέρας σε σχολεία.

Δείτε επίσης: Σημαντική κατάρτιση για Εκπαιδευτικούς

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *