Τα είδη θέσεων σε έναν Αγγλικό παιδικό σταθμό

Ένας παιδικός σταθμός στην Αγγλία λειτουργεί πολύ διαφορετικά απο αυτούς στην Ελλάδα.

Σε άλλα σημεία της σελίδας το έχουμε αναλύσει, ωστόσο συνοπτικά, σε έναν Αγγλικό παιδικό σταθμό:

  • Δεν υπάρχει διαφοροποίηση Νηπιαγωγού/ Βοηθού και όλοι οι υπάλληλοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.
  • Δεν υπάρχουν μόνο δύο υπάλληλοι σε κάθε τάξη. Ακολουθούνται τα κρατικά ratios. Σε μια τάξη παιδιών ηλικίας 3-4 ετών θα υπάρχει ένας ενήλικας ανα 8 παιδιά. Έτσι αν η τάξη έχει 30 παιδιά, θα υπάρχουν 4 ενήλικες. Στα βρέφη υπάρχει ένας ενήλικας ανα 3 παιδιά.
  • Όλοι οι υπάλληλοι χωρίς ηγετική θέση λέγονται Nursery Nurses και βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ανεξαρτήτως πτυχίου.
  • Δεν υπάρχει επίσημη διδασκαλία εκτός απο λίγες ομαδικές δραστηριότητες που διαρκούν λίγο.
  • Τα παιδιά παίζουν ελεύθερα, και οι ενήλικες τα φροντίζουν, τα παρακολουθούν και παίρνουν παρατηρήσεις απο το παιχνίδι τους, με βάση τα όσα ορίζει το EYFS (δείτε εδώ).

Ωστόσο όταν κάνουμε αίτηση για δουλειά σε παιδικό σταθμό, ειδικά ως νέοι μετανάστες, μπορεί να συναντήσουμε άπειρους όρους που μπορεί να μας μπερδέψουν. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να κάνουμε επανειλημμένα αιτήσεις σε θέσεις που δεν είναι για εμάς και να καθυστερήσουμε στο να βρούμε δουλειά.

Ας δούμε λοιπόν τους όρους που μπορεί να συναντήσετε σε αγγελίες και τη σημασία τους!

Nursery Nurse

Nursery Nurses είναι οι φροντίστές (εργαζόμενοι) σε παιδικό σταθμό που δεν έχουν ηγετικό ρόλο. Συνήθως με αυτό τον όρο αναφερόμαστε σε εργαζόμενους παιδικού σταθμού που έχουν ολοκληρώσει την κατάρτισή τους (δείτε Η κατάρτιση των Εκπαιδευτικών στην Αγγλία). Αν έχοντας πτυχίο (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ) δουλέψετε σε παιδικό σταθμό θα είστε Nursery Nurse.

Nursery Apprentice

Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε σε εργαζόμενους σε παιδικό σταθμό που είναι ακόμη μαθητευόμενοι και δεν έχουν λάβει την πιστοποίησή τους.

Nursery Assistant

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε υπαλλήλους που είναι ακόμα μαθητευόμενοι (σαν apprentices). Επίσης, στους Μοντεσοριανούς παιδικούς σταθμούς μπορεί να βρείτε με αυτή την ονομασία καταρτισμένους υπαλλήλους που όμως δεν είναι Montessori Teachers.

Nursery Officer

Ο όρος αυτός είναι παλιός και σημαίνει ουστιαστικά Nursery Nurse.

Early Years Practitioner

Ένας άλλος ορισμός του Nursery Nurse, ωστόσο σημαίνει ακριβώς το ίδιο.

Early Years Worker

Όρος που σημαίνει Nursery Nurse. Μπορεί να συμπεριλαμβάνει καταρτισμένους ή μαθητευόμενους υπαλλήλους.

Early Years Teacher

Ένας περίπλοκος όρος που μπορεί να σημαίνει διδακτική θέση κατα περιπτώσεις. Δε θα τον δείτε συχνά. Δείτε αναλυτικά τι είναι σε αυτό το άρθρο.

Room Leader

Υπεύθυνος δωματίου. Το άτομο αυτό εργάζεται ως προϊστάμενος/η Nursery Nurse. Εκτός απο τη φροντίδα των παιδιών, ευθύνη του είναι να κατευθύνει τη λειτουργία της τάξης.

Deputy Manager

Άτομο με ηγετική θέση. Μπορεί να εργάζεται σε τάξη αλλα να έχει παράλληλα την ευθύνη των εγγραφών, των συνεντεύξεων ή απλώς την ευθύνη της τάξης του. Κάποιοι δουλεύουν μόνο σε γραφείο. Τα καθήκοντα διαφέρουν σε κάθε Nursery.

Third in Charge

Υπάλληλος τρίτος στη σειρά όσον αφορά την ηγεσία. Είναι το τρίτο άτομο που θα αναλάβει διευθυντική υποχρέωση μετά το Manager/ Deputy Manager. Το άτομο αυτό μπορεί να δουλεύει παράλληλα σε τάξη και μπορεί παράλληλα να είναι και Room Leader. Σε κάποιους παιδικούς σταθμούς υπάρχει και άτομο 4th in charge.

Manager

Ο διευθυντής/ διευθύντρια του παιδικού σταθμού. Συνήθως εργάζεται μόνο στο γραφείο και έχει την απόλυτη ευθύνη του πως λειτουργούν τα θέματα Recruitment, Safeguarding, Health and Safety, Child Protection κλπ στον παιδικό σταθμό. Έχει την ευθύνη της μισθοδοσίας, των εγγραφών, της φορολογίας κλπ.

SENCO

Υπάλληλος σε παιδικό σταθμό που έχει την ευθύνη παιδιών με ειδικές ανάγκες. Δεν τα φροντίζει αποκλειστικά, ωστόσο βοηθάει στη φροντίδα και το πρόγραμμά τους. Αυτός ο υπέυθυνος μπορεί να είναι παράλληλα και Room Leader ή Deputy Manager/ Manager.

Κλείνοντας…

Μην ξεχνάτε οτι ο τρόπος που λειτουργούν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί δεν είναι ίδιος με τη λειτουργία των προσχολικών τάξεων ενός Δημοτικού σχολείου στην Αγγλία. Αν θέλετε να δείτε τη δομή του προσωπικού σε προσχολικές τάξεις σχολείων τότε δείτε αυτό το άρθρο.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *