Η συνέντευξη σε Day Nursery

Επιτέλους οι προσπάθειές σας εφεραν αποτέλεσμα και ξεκινήσατε να λαμβάνετε τα πρώτα τηλεφωνήματα απο παιδικούς σταθμούς. Η συνέντευξη είναι μια καθοριστική στιγμή που θα σημάνει το τέλος της αγωνίας σας και θα είναι η δίοδος για να ξεκινήσετε να κερδίζετε δικά σας χρήματα


Η συνέντευξη σε Day Nursery δεν είναι αστροφυσική, ωστόσο για ένα άτομο που δεν έχει ζήσει πριν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να φανεί δύσκολη. Κάθε συνέντευξη μπορεί να έχει απρόβλεπτη τροπή και απρόβλεπτες ερωτήσεις. Ωστόσο έχοντας πάει σε διψήφιο αριθμό συνεντέυξεων σε παιδικούς σταθμούς τόσα χρόνια έχω καταφέρει να εντοπίσω τις κοινές ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι εργοδότες. Επίσης έχω καταφέρει να εντοπίσω τι αρέσει και τι όχι την πρώτη φορά που θα σας δει ένας ιδιοκτήτης παιδικού σταθμού.

Ας δούμε μερικά βασικά σημεία για να προετοιμαστείτε.

1. Φροντίστε το ντύσιμό σας

Το κουστούμι θεωρείται το πιο συνηθισμένο είδος ντυσίματος για συνεντεύξεις. Ωστόσο στην περίπτωση των παιδικών σταθμών, καθότι ο ρόλος μας είναι να παίζουμε με παιδιά, να λερωνόμαστε και να μη μας ενοχλούν οι μπογιές στα ρούχα μας, το να ντυθείτε πολύ επίσημα μπορεί να δώσει λάθος εντύπωση. Απο την άλλη, μπορεί πολλοί παιδικοί σταθμοί να επιτρέπουν τζιν και t-shirts για το προσωπικό αλλα το να ντυθείτε με φόρμες στη συνέντευξη μπορεί επίσης να δώσει την εντύπωση οτι δε σας ενδιαφέρει η θέση.

Θα σας πρότεινα το ντύσιμό σας να βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα. Ένα casual πουκάμισο και ένα μαύρο υφασμάτινο παντελόνι, ή ένα μαύρο τζιν και μια μπλουζα ή πουκάμισο για τους άντρες είναι ιδανικά. Προσέξτε ωστε το ντύσιμό σας να μην είναι αποκαλυπτικό ή στενό- αυτό που ενοχλεί πολλούς εργοδότες είναι το να φαίνεται η κοιλιά του εργαζόμενου ανάμεσα στο παντελόνι και τη μπλούζα όταν σηκώνει τα χέρια. Αν έχετε τατουάζ φροντίστε να είναι καλυμμένα ενώ θα σας πρότεινα και να αφαιρέσετε τα piercings του προσώπου αν δεν είναι στα αυτιά σας καθότι δεν αρέσουν στους περισσότερους εργοδότες.

Τα συμβόλαια σε πολλούς παιδικούς σταθμούς και σχολεία απαγορεύουν ρητά τα εμφανή τατουάζ, τα face piercings, τις κοντές φούστες και τα κολάν. Επίσης απαγορεύουν τις φόρμες ή τις μπλούζες με στάμπες. Ωστόσο ο ακριβής κώδικας ντυσίματος θα συμπεριλαμβάνεται στο συμβόλαιό σας.

2. Διαβάστε καλά το προσχολικό αναλυτικό πρόγραμμα και τους σχετικούς νόμους!

Υπάρχουν πολλά να μάθετε τόσο όσον αφορά το προσχολικό αναλυτικό πρόγραμμα της Αγγλίας όσο και τις σημαντικές νομοθεσίες και τα Acts που θα σας ερωτηθούν. Όλες οι σημαντικές νομοθεσίες βρίσκονται σε αυτό το άρθρο και το προσχολικό αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εδώ.

Ας δούμε τώρα τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις:

 • What do you know about the EYFS and which way do you think it promotes children’s development?
 • What are the specific/ prime areas of development of the EYFS?Which way do you track a child’s progress based on the EYFS?
 • How do you ensure parents work in partnership with the Nursery?
 • What are the key characteristics of effective learning?

Πολύ συχνές ερωτήσεις γυρω από τις νομοθεσίες είναι οι εξής:

 • What’s your understanding of the Children’s Act?
 • What’s your understanding of Safeguarding
 • What would you do if you suspected a child is getting abused?
 • What would you do if you witnessed a member of staff handling a child in a suspicious way?
 • What does ”equal opportunities” mean to you?
 • How do you celebrate children’s religious and cultural diversity in the classroom?

3. Αφιερώστε χρόνο να ενημερωθείτε για την επιχείρηση στην οποία πηγαίνετε.

Κάθε παιδικός σταθμός έχει δική του φιλοσοφία. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της επιχείρησης και δείτε πως είναι και ποια μέθοδο εφαρμόζουν. Αν η επιχείρηση είναι Μοντεσοριανή είναι σημαντικό να δείξετε οτι το γνωρίζετε και οτι ψάξατε πληροφορίες. Βρείτε κάτι θετικό για την επιχείρηση για να το αναφέρετε στη συνέντευξη καθότι θα εκτιμήσουν το οτι θέλετε να δουλέψετε εκεί.

4. Εκφραστείτε με επαγγελματικό τρόπο.

Βασικό κομμάτι του να περάσετε αυτό το στάδιο είναι να εκφραστείτε με τρόπο που θα εκτιμηθεί απο την επιχείρηση. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε please και thank you όσο περισσότερο γίνεται-αυτό είναι κάτι που λόγω του τρόπου ομιλίας στη μητρικη μας γλώσσα πολλοί Ελληνόφωνοι (καθώς και Ισπανόφωνοι) δυσκολευόμαστε να το συνηθίσουμε. Κάποιες μητρικές γλώσσες για να εκφράζουν ευγένεια δε χρειάζεται να τελειώνουν με please και να ξεκινούν με thank you, ωστόσο η Αγγλική δεν είναι μια απο αυτές!

5. Προετοιμαστείτε σωστά για τις ερωτήσεις που θα λάβετε σχετικά με την προσωπικότητά σας.

Ένας εργοδότης έχει ακούσει χιλιάδες φορές την απάντηση ”Μου αρέσουν τα παιδιά” ή ”Είμαι καλός άνθρωπος” όταν ρωτάει το λόγο για τον οποίο επιλέξατε να δουλέψετε με παιδιά. Οι ερωτήσεις που θα σας γίνουν για την προσωπικότητά σας μπορεί να φαίνονται εύκολες, είναι όμως παγίδα καθότι ο εργοδότης περιμένει να ακούσει κάτι διαφορετικό που θα τον κάνει να σας προτιμήσει ανάμεσα σε δεκάδες υποψήφιους. Και αν όλες οι προηγούμενες ερωτήσεις απαντήθηκαν απο όλους σωστά, αυτή είναι η ευκαιρία να ξεχωρίσετε.

Θα σας ερωτηθεί τι μπορείτε να προσφέρετε στην επιχείρηση. Έχετε κάποια ξεχωριστή ικανότητα; Μαγειρική, όμορφες ζωγραφιές, καλές κατασκευές, καλή ικανότητα να διαβάζετε παραμύθια, καλή γνώση σε experiments; Μη ξεχάσετε να το αναφέρετε.

Επιπλέον θα σας ερωτηθεί που βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια (ή κάτι παρόμοιο). Μην αναφέρετε κάτι άσχετο με την επιχείρηση! Ο εργοδότης θέλει να ξέρει οτι σκοπεύετε να παραμείνετε και να εξελίξετε εκεί την καριέρα σας. Επομένως αν του πείτε οτι θέλετε να αφήσετε την προσχολική αγωγή και να γίνετε κομμωτές δε θα σας προτιμήσει όσο κάποιον άλλο.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις είναι οι εξής:

 • Why did you choose to work in the Early Years?
 • What was the reason you applied for this position?
 • Tell me a bit about your experience in the Early Years.
 • How would you describe yourself in three words?
 • If a close friend of yours described you, what would they say?
 • What are the special assets that you can offer to this Nursery?
 • What are your plans for the next five years?
 • What are your career plans in the near future?
 • What do you like most about our setting?
 • What does ”working as a team” mean to you and which way do you promote team work within the Nursery?
 • How do you handle difficult parents?
 • What type of further training would you be interested in?

6. Οι ερωτήσεις… ”παγίδα”!

Ο λόγος για τον οποίο δε σας έχω δώσει απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις δεν είναι για να σας ταλαιπωρήσω αλλα για να μπορέσετε να τεστάρετε τον εαυτό σας και τις γνώσεις σας. Ξέρετε οτι έχετε προετοιμαστεί και διαβάσει καλά όταν μπορείτε να τις απαντήσετε όλες με ευκολία.

Ωστόσο υπάρχουν οι ερωτήσεις ”παγίδα” και αυτές θα σας τις αναφέρω εδώ (μαζί με μια μικρή απάντηση!)

What is the difference between Safeguarding and Child Protection?

Βασική διαφορά ανάμεσα στα δυο είναι οτι ο όρος Safeguarding είναι ένα Umbrella term που περιλαμβάνει όλους τους νόμους προστασίας ευάλωτων ομάδων. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το Child Protection. Το Child Protection είναι ουσιαστικά υποκατηγορία του Safeguarding και αφορά συγκεκριμένα την προστασία των παιδιών.

What is Equal Opportunities?

Πολλοί αντιλαμβάνονται τις ίσες ευκαιρίες ως την άποψη οτι ”είμαστε όλοι ίδιοι”. Ωστόσο στην πραγματικότητα ίσες ευκαιρίες είναι το γεγονός οτι παρά τις διαφορές μας στην εθνικότητα, το χρώμα, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την ύπαρξη ειδικών αναγκών έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα και θα έπρεπε να έχουμε ίσες ευκαιρίες απέναντι στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση. Στο χώρο της εκπαίδευσης αυτό σημαίνει οτι όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού (των ίδιων ενώ μεγαλώνουν ή των γονιών), ταυτότητας φύλου ή θρησκείας έχουν ίσο δικαίωμα στην εκπαίδευση και ως εκπαιδευτικοί πρέπει να γεφυρώσουμε τα χάσματα που προκαλούν οι κοινωνικές ανισότητες.

How do you promote British Values in the classroom?

Τα British Values είναι απο τις πιο σημαντικές ιδέες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην τάξη αντικατοπτρίζονται μέσω δραστηριοτήτων ψηφίσματος, δημοκρατίας, διαπολιτισμικότητας, πρόληψης κατά του εξτρεμισμού, ισότητας όπως μάθηση γύρω απο διαφορετικές θρησκείες, τη διδασκαλία Black History month, anti-bullying, δραστηριότητες σχετικά με τους πρόσφυγες κ.α.

Πριν σας ευχηθώ καλή επιτυχία στη συνέντευξη σας παραθέτω και αυτό το link για να μελετήσετε τα British Values.

Σας εύχομαι όλα να πάνε καλά!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *