Συγκατοίκιση: Η εμπειρία μου και tips επιβίωσης!

Για πολλούς νέους μετανάστες η συγκατοίκιση είναι κάτι δεδομένο. Και γίνεται ακόμη πιο δεδομένο όταν σκεφτούμε οτι βασικό προαπαιτούμενο των agencies και πολλών landlords είναι να κερδίζουμε τουλάχιστον το διπλάσιο του ενοικίου ενός σπιτιού για να μπορέσουμε να το νοικιάσουμε.

Για έναν νέο μετανάστη σε μια average δουλειά στο Λονδίνο απο την οποία βγάζει £15000-£24000, το να μπορέσει να πληρώσει τις £800 τουλάχιστον που κοστίζει ένα μικρό studio είναι αδύνατον. Έτσι θα καταφύγει στην ενοικίαση δωματίου σε flatshare.

Πολλοί όταν ακούνε τον όρο ”συγκατοίκιση” φαντάζονται τεράστιες ουρές έξω απο το μπάνιο, όλα τα μάτια της κουζίνας κατειλημμένα απο κατσαρόλες και το νεροχύτη γεμάτο βρώμικα πιάτα. Ωστόσο πολλές φορές η συγκατοίκιση μπορεί να είναι μια ήρεμη εμπειρία χωρις σκαμπανεβάσματα και…ουρές!

Η πρώτη μου εμπειρία:

Βρήκα το πρώτο μου δωμάτιο- ένα ευρύχωρο single room στο Forest Hill, όταν ήμουν ακόμη στην Ελλάδα και είχα συμφωνήσει να πληρώσω όταν θα έφτανα εδώ. Η επίδοξη συγκάτοικος, μια 40χρονη Ισπανίδα Κοινωνική Λειτουργός μου φάνηκε ιδανική. Όντας ώριμη, επαγγελματίας και ανεξάρτηση θα ήταν μια καλή συγκάτοικος και η συμβίωσή μας θα ήταν ήρεμη και ισορροπημένη, σωστά; Λάθος!

Δεν πέρασε πολύς καιρός απο την άφιξή μου για να καταλάβω οτι λίγο θύμιζε ωριμότητα η συμπεριφορά της. Τα καθημερινά ξενύχτια στο σπίτι της με φίλους ως τις 2.00 το βράδυ δεν ήταν το χειρότερο μου πρόβλημα και ας έπρεπε να ξυπνήσω στις 7.00 για να πάω στη δουλειά μου.

Το χειρότερο ήταν οτι οι παρέες της ήταν μόνο άντρες οι οποίοι βρώμαγαν απο 5 μέτρα, είχαν κόκκινες κατεστραμένες μύτες απο το αλκόολ και τα να ναρκωτικά και με κοιτούσαν με ύφος sex offender. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν ένα πρωί πήγα στο σαλόνι να φάω πρωινό πριν τη δουλειά και το βρήκα γεμάτο απο μεθυσμένους άντρες να κοιμούνται στο πάτωμα.
Έτσι τα μάζεψα όπως όπως και ξεκίνησα για αλλού.

Η δεύτερη εμπειρία μου:


Το δεύτερο μου δωμάτιο, ένα όμορφο double room με υπέροχη θέα στο Gipsy Hill (£450 all inclusive) ήταν σε ένα διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων που το μοιραζόμουν με μια Αγγλίδα δασκάλα και έναν Πολωνό υπάλληλο σουπερ μάρκετ. Ήταν μια ήρεμη συγκατοίκιση και ήταν και οι δύο καθαροί και ισορροπημένοι.
Ωστόσο αυτό που με έφερε στα όριά μου ήταν η συμπεριφορά τους όσον αφορά τους επισκέπτες.

Η αγενέστατη συμπεριφορά τους όταν φιλοξένησα μια φίλη απο Ελλάδα για μόλις 2 ημέρες ήταν σοκαριστική. Και ακόμα πιο σοκαριστική ήταν η αντίδρασή τους όταν με επισκέφτηκε ο τότε φίλος μου- όχι για να μείνει το βράδυ αλλα για να μου φέρει φάρμακα όταν ήμουν άρρωστη.
Έτσι τα μάζεψα απο εκεί και απο τότε ακολούθησαν πολλά flatshares- κάποια καλά και κάποια που δε θέλω να θυμάμαι.

Τα βασικά προβλήματα που συνάντησα κατα τη συγκατοίκιση:

 • Υπήρχε ασάφεια σχετικά με το αν ένα ενοίκιο είναι all inclusive και το γεγονός οτι λόγω της απειρίας μου δεν ανάγκασα το σπιτονοικοκύρη να το συμπεριλάβει στο συμβόλαιο με έφερε προ απροόπτου.
 • Στα καλά flatshares υπήρχε πάντα cleaning rota, το οποίο ήταν όμως αρκετά αυστηρό και το εκτελούσαμε το ΣΚ. Αν για κάποιο λόγο δεν το έκανες την ημέρα που έπρεπε (επειδή π.χ. ήσουν άρρωστος) τότε είχες να αντιμετωπίσεις σημειώματα στο ψυγείο και γκρίνια.
 • Σε πολλά flatshares οι συγκάτοικοι έπιναν και συζητούσαν μέχρι αργά. Μπορεί αυτό να μην ακούγεται κακό αλλα στην Αγγλία, όταν έχεις ξυπνήσει τις 6.00 και προσπαθείς να κοιμηθείς στις 10.00 το να έχεις κόσμο να γελάει και να φωνάζει ως τις 12.00 δεν είναι ο,τι καλύτερο.
 • Είναι πολύ συνηθισμένο στη συγκατοίκιση στην Αγγλία να κάνουν παρέα οι συγκάτοικοι. Ωστόσο απο την εμπειρία μου πολλές φορές αυτό γίνεται βεβιασμένα. Είναι σαν να μην έχεις το δικαίωμα να κλειστείς στο δωμάτιό σου να δεις τηλεόραση και το να μη θες να κοινωνικοποιηθείς σου βάζει την ταμπέλα του προβληματικού.
 • Ακόμα και όταν έχεις την πρόθεση να είσαι φιλικός με τους συγκατοίκους, πολλές φορές μπορεί να μην έχεις τίποτα κοινό. Προσωπικά δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος που θα πήγαινα στην Pub. Όταν οι συγκάτοικοι κανόνιζαν να πάνε στην Pub πάντα προτιμούσα να πάω για salsa. Αυτό τους κακοφαινόταν και δεν καταλάβαιναν οτι απλώς δε μοιραζόμαστε τις ίδιες αντιλήψεις για τη διασκέδαση.
 • Σε πολλά flatshares υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα σχετικά με τους επισκέπτες. Τόση που ακόμη και το να μείνει ο/η σύντροφός σου για ένα βράδυ γίνεται ολόκληρη συζήτηση ενώ συνάντησα και προβλήματα ακόμη και για να φιλοξενήσω την αδερφή μου απο την Ελλάδα.
 • Απο την άλλη υπήρχαν flatshares οπου οι συγκάτοικοι δεν είχαν όριο όσον αφορά τους επισκέπτες. Θα έβρισκες έναν καινούριο επισκέπτη στο σαλόνι σου κάθε μέρα μετά τη δουλειά ενώ ήθελες απλώς να μαγειρέψεις ήσυχα και να πας στο δωμάτιό σου. Θα έβρισκες το ντους κατειλημμένο και τις κατσαρόλες χρησιμοποιημένες απο ένα άτομο που δεν πληρώνει νοίκι.

Σκοπεύετε να συγκατοικίσετε; Μετικά tips!

Παρατηρήστε το cleaning rota των μελλοντικών συγκατοίκων.

Υπάρχει πρόγραμμα; Ποια είναι η διαδικασία; Ταιριάζει με εσάς; Κάποια σπίτια έχουν αυστηρό κανόνα να πλένετε, να στεγνώνετε και να βάζετε αμέσως στο ντουλάπι τα κατσαρολικά που χρησιμοποιήσατε (ακόμη και αν ακόμη δεν έχετε βάλει να φάτε το φαγητό που καίει στην κατσαρόλα).

Ρωτήστε για τις ασχολίες και το καθημερινό πρόγραμμα των συγκατοίκων.

Αν όλοι σας οι συγκάτοικοι πρόκειται να δουλεύουν ακριβώς τις ίδιες ώρες με εσάς τότε θα υπάρχει πολύς κόσμος στην κουζίνα την ίδια ώρα που θέλετε να μαγειρέψετε και εσείς αλλα και πολλοί υποψήφιοι για το μπάνιο την ίδια ώρα το πρωί. Άτομα που δουλεύουν διαφορετικές ώρες είναι πιθανόν να μη συμπέσουν σε όλα αυτά.

Παρατηρήστε τις πολιτισμικές διαφορές που μπορεί να σας επηρεάσουν.

Το να συναναστρεφόμαστε άλλους πολιτισμούς είναι μια όμορφη και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ωστόσο στη συμβίωση συχνά μπορεί συνήθειες των συγκατοίκων να εμποδίζουν δικές μας. Συχνά κάποια flatshares απαγορεύουν το αλκόολ στο σπίτι ή το κρέας είτε λόγω θρησκείας είτε λόγω άποψης. Ρωτήστε πριν δεσμευτείτε.

Προσέξτε τις κοινωνικές συνήθειες των συγκατοίκων.

Όταν ένα δωμάτιο διαφημίζεται με τον όρο ”friendly flatshare” αυτό συχνά σημαίνει οτι αναμένεται απο εσάς να κάνετε παρέα με τους συγκατοίκους. Τέτοιοι συγκάτοικοι πολλές φορές δε συμπαθούν τα άτομα που μετά τη δουλειά κλείνονται στο δωμάτιό τους. Αν είστε άτομο σαν εμένα- που δεν έχει τη διάθεση να δει κανέναν μετά τη δουλειά- τότε είναι σημαντικό να βρείτε ένα flatshare οπου να μπορεί να κάνει ο καθένας ο,τι θέλει.

Εξετάστε τους κανόνες του σπιτιού όσον αφορά τους επισκέπτες.

Δείτε προσεκτικά το πως αντιμετωπίζονται οι επισκέπτες στο flatshare ενός σπιτιού. Τι γίνεται αν έρθει η μητέρα σας απο την Ελλάδα; Τι γίνεται αν έρθει μια φίλη; Θα μπορέσετε να φιλοξενήσετε με ηρεμία ή θα σας παραπονιούνται και θα ζητούν χρήματα για το ηλεκτρικό που έκαψε ο επισκέπτης σας;

Απο την άλλη δείτε κατα πόσο υπάρχουν όρια όσον αφορά τους επισκέπτες. Θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε την κουζίνα και το ντους ή θα πρέπει να περιμένετε επειδή η κοπέλα του συγκατοίκου έχει καταλάβει το μπάνιο και έχει κατασκηνώσει δωρεάν στο σπίτι;

Μάθετε για τυχόν συνήθειες των συγκατοίκων που μπορεί να σας ενοχλήσουν.

Τα περισσότερα σπίτια στην Αγγλία είναι αυστηρά non-smoking. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει οτι οι συγκάτοικοι δεν καπνίζουν μέσα στο σπίτι. Απο την άλλη μπορεί οι συγκάτοικοι να μην καπνίζουν τσιγάρα αλλά να καπνίζουν άλλου είδους….χόρτα (!) καθότι στην Αγγλία η χρήση της κάναβης είναι περισσότερο απενοχοποιημένη.

Αυτά δε συμβαίνουν μόνο στην Αγγλία. Ωστόσο στη συγκατοίκιση είναι αλλιώς. Δεν είναι σπάνιο, εκεί που διασκεδάζετε με το συγκάτοικο, να βγάλει να στρίψει… χόρτα αλλα αν σας ενοχλεί τότε σας συμβουλεύω να το ρωτήσετε απο νωρίς. Προσωπικά δεν αντέχω τη μυρωδιά σε κλειστούς χώρους και δεν πέρασα ευχάριστα όταν μου συνέβη κάτι τέτοιο!

Απο την άλλη δεν είναι μόνο η χρήση ουσιών που μπορεί να κάνει έναν συγκάτοικο ενοχλητικό. Μπορεί να είναι κάποια αθώα, όμορφη ασχολία που όμως όταν ζείτε μαζί της να μην την αντέχετε. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε συγκάτοικο που παίζει όλη την ημέρα μουσικά όργανα. Βεβαιωθείτε οτι έχετε ρωτήσει τα πάντα.

Ρωτήστε εξ’αρχής για το κατα πόσο το ενοίκιο είναι All Inclusive.

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο όμως μου έχει τύχει. Κάποτε νοίκιασα δωμάτιο all inclusive και τελικά στα μισά του συμβολαίου ο ιδιοκτήτης αφαίρεσε το internet. Στο ίδιο σπίτι, ενώ νόμιζα οτι πλήρωνα all inclusive μου ζήτησαν παραπάνω χρήματα για την αδερφή μου που ήρθε απο την Ελλάδα.

Μην αρκεστείτε στην υπόσχεση των συγκατοίκων ή του σπιτονοικοκύρη. Ζητήστε γραπτά και αναλυτικά το ποιοι λογαριασμοί συμπεριλαμβάνονται στο ενοίκιο και ενημερωθείτε για το τι κανονισμοί υπάρχουν αν φιλοξενήσετε τους δικούς σας.

Μερικά sites gια να βρείτε συγκατοίκους:

 •  Gumtree: Site με πολλές αγγελίες απο ιδιοκητες και μελλοντικούς συγκατοίκους. Ωστόσο γίνεται συχνά target για scammers. Χρησιμοποιήστε το με ασφάλεια και μη δώσετε χρήματα για κάτι που δεν έχετε δει!
 •  Spareroom: Το πλεονέκτημα αυτής της σελίδας είναι οτι δεν διαφημίζει μονο δωμάτια σε υπάρχοντα flatshares. Επίσης σας επιτρέπει να φτιάξετε προφίλ και να βρείτε ολόκληρα, άδεια σπίτια με φίλους σας ή να ψάξετε buddy ups (δηλαδή άτομα για να νοικιάσετε ένα σπίτι μαζί).
 • Rightmove: Περιλαμβάνει τόσο ολόκληρα διαμερίσματα όσο και δωμάτια σε flatshares. Πολλά απο αυτά είναι μέσω γραφείων και έτσι βεβαιωθείτε οτι έχετε ενημερωθεί για τα fees.
 • Zoopla: Παρόμοιο με το Rightmove, βεβαιωθείτε οτι έχετε εξετάσει τα fees γραφείων.

Δείτε επίσης: Ενοίκια και διαμονή στην Αγγλία

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *