Κατηγορίες
Διδασκαλία στο ΗΒ Επιπλέον Άρθρα Επιπλέον Άρθρα Για Γονείς

Τα πάντα για τις σχολικές εξετάσεις στην Αγγλία

Η Αγγλία- και το Ηνωμένο Βασίλειο γενικότερα- ακολουθεί εδώ και χρόνια μια ανοιχτή γραμμή προς τα data και τον PISA. Μεγάλη έμφαση δίνεται στο να εξασφαλίσουν οι Βρετανοί μαθητές καλά scores έναντι διεθνών leagues ενώ το Αγγλικό κράτος διαρκώς δημιουργεί νέες μορφές assessment ώστε να καλύπτει τις προτάσεις του PISA και του OECD. Υπάρχει επίσης μια ιδιαίτερη έμφαση σε Key Skills και στη δημιουργία δεξιοτήτων στους μαθητές που να είναι ”employable” στο μέλλον- υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη σύνδεση ανάμεσα σε σχολείο και workforce.

Μια χώρα που βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναμενόμενο ότι θα έχει πολλά είδη εξετάσεων και tests. Οι εξετάσεις στην Αγγλία αρχίζουν προς το παρόν μόλις απο τη Δευτέρα τάξη του Δημοτικού. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όλες τις -προς το παρόν-εξετάσεις και όλα τα είδη assessments και το κατά πόσο επηρεάζουν το παιδί σας (ή τους μαθητές σας).

*Οι εξετάσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον.

1. SATS

Οι εξετάσεις SATS συμβαίνουν δύο φορές επίσημα κατά τη διάρκεια του Δημοτικού:

 • Στο τέλος της Δευτέρας τάξης (Year 2) όπου τα παιδιά εξετάζονται σε Αγγλικά και Μαθηματικά. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι informal, και τα παιδιά εξετάζονται στην τάξη τους υπό κανονικές συνθήκες μαθήματος.
 • Στο τέλος της Έκτης τάξης (Year 6) όπου τα παιδιά εξετάζονται σε Αγγλικά και Μαθηματικά, και καμιά φορά σε Science.
 • Κάποια σχολεία εφαρμόζουν SATS κάθε χρόνο στις τάξεις Year 3/4/5, γνωστά ως optional SATS. Αυτά δεν είναι υποχρεωτικά απο το νόμο.

Μερικά βασικά facts για τα SATS:

 • Τα SATS γίνονται το Μάιο (προς το παρόν).
 • Τα SATS της Δευτέρας δεν καταγράφονται επίσημα αλλά χρησιμοποιούνται μόνο για να δώσουν μια εικόνα του που βρίσκονται οι μαθητές.
 • Η κυβέρνηση ανακοίνωσε οτι τα SATS της Δευτέρας θα γίνουν μη υποχρεωτικά απο το 2023, κάτι που σημαίνει οτι τα σχολεία μπορούν να επιλέξουν αν θα τα πραγματοποιήσουν ή όχι.
 • Τα SATS της Έκτης τάξης διαρκούν 45′ και έχουν πολύ πιο αυστηρό χαρακτήρα. Τα αποτελέσματα των μαθητών καταγράφονται επίσημα, που σημαίνει οτι απο αυτά βγαίνουν ποσοστά για τις επιδόσεις των μαθητών έναντι διεθνών leagues.
 • Κανένα απο τα δύο SATS δεν επηρεάζει το αν θα περάσει ένας μαθητής την τάξη. Στο Αγγλικό σύστημα οι μαθητές δεν αφήνονται στην ίδια τάξη απο το δάσκαλο.

2. GCSE (General Certificate of Secondary Education)

Αυτές οι εξετάσεις συμβαίνουν στα 16 χρόνια ενός μαθητή, στο τέλος της υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αντί των GCSE οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν άλλα είδη qualifications επιπέδου 1/2. Οι βαθμοί των GCSEs επηρεάζουν το αν και σε ποιο Πανεπιστήμιο θα φοιτήσει ένας μαθητής και το αν θα προχωρήσει σε A Levels. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές ενός εφήβου απο το GCSE και μετά δείτε Έφηβοι και Αγγλική Εκπαίδευση.

3. Phonics screening test

Αυτό το test συνέβαινε στο τέλος της τάξης Year 1 στο Δημοτικό ενώ κάποια σχολεία το εφάρμοζαν στο τέλος της Reception class (η τάξη πριν την Πρώτη). Έχει καταργηθεί, ωστόσο ακόμη την εφαρμόζουν πολλά ιδιωτικά σχολεία και Academies (δείτε: Τα είδη σχολείων στην Αγγλία)

4. Assessments (προσχολική αγωγή)

Δυσκολευόμαστε να μετρήσουμε πόσα assessments υπάρχουν στην προσχολική αγωγή, και δεν έχουμε άδικο. Απο την πλευρά μου, ως εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής που δουλεύει στο Λονδίνο απο το 2008, έχω δει assessments να έρχονται, να φεύγουν και να ξαναέρχονται πριν προλάβω να τελειώσω την ακαδημαϊκή χρονιά. Έχουν υπάρξει τα εξής assessments:

 • On entry assessment. Ένα είδος assessment που πραγματοποιείται απο το δάσκαλο όταν ένα παιδί ξεκινήσει τη χρονιά. Συνήθως γίνεται στα 2,3 και 4 έτη ενός παιδιού.
 • Baseline assessments. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν υποχρεωτικά τα baseline assessments για παιδιά 2 και 3 ετών. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται απο πολλά σχολεία.
 • Reception baseline assessment. Επίσημο, πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη του 2019 απο επιλεγμένα σχολεία. Θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην αρχή της Reception class (περίπου το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη) όταν ένα παιδί έχει κλείσει τα 4.

Μερικά σημαντικά facts για τα assessments:

 • Δεν επηρεάζουν το αν ένα παιδί θα γίνει δεκτό σε μια τάξη ή το αν θα την περάσει.
 • Δεν έχουν μορφή επίσημων εξετάσεων.
 • Συμβαίνουν ενώ τα παιδιά παίζουν, μέσα απο την παρατήρηση των δεξιοτήτων τους.

5. PIRA/ PUMA tests

Είδη tests μέσω εγχειριδίων που συνήθως ξεκινούν απο τη Reception class και συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του Δημοτικού. Σκοπός τους είναι να βγει ένα επίσημο ποσοστό επιδόσεων των μαθητών έναντι national averages και να δημιουργηθούν action plans για τη βελτίωση των επιδόσεων του σχολείου. Συνήθως γίνονται σε μορφή 1-1 μεταξύ του παιδιού και ενός μέλους του προσωπικού και δεν επηρεάζουν το αν ένα παιδί θα περάσει μια τάξη. Μπορείτε να συναντήσετε πολλές παραλλαγές αυτών των tests καθότι κυκλοφορούν συνεχώς νέα tests απο νέες εταιρίες.

Δείτε επίσης: Το Αγγλικό Εκπαιδευτικό σύστημα

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *