Κατηγορίες
Διδασκαλία στο ΗΒ Επιπλέον Άρθρα Επιπλέον Άρθρα Για Γονείς

Σχολικές απουσίες και πρόστιμα- τι ορίζει ο νόμος!

Στην Αγγλία τα σχολεία απαγορεύουν τις διακοπές εκτός half terms (αν θέλετε να δείτε πότε ακριβώς είναι οι σχολικές διακοπές δείτε Η σχολική χρονιά). Για να μπορέσουν οι γονείς να πάρουν τα παιδιά απο το σχολείο κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, θα πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος και το σχολείο να εγκρίνει την απουσία ως authorised.

Τι ορίζει ο νόμος για το school attendance και τους γονείς

Σύμφωνα με την παράγραφο 7 του Education Act (1996) είναι υποχρέωση του γονέα να βεβαιωθεί ότι ένα παιδί πηγαίνει καθημερινά στο σχολείο καθότι η εκπαίδευση ενός παιδιού είναι ένα απο τα βασικά του δικαιώματα.

Πότε μπορεί ένα παιδί να λείψει απο το σχολείο;

Λόγοι για authorised absence είναι οι εξής:

 • Πένθος ή θάνατος συγγενή.
 • Ραντεβού του παιδιού με γιατρό, occupational therapist, speech therapist ή άλλο είδος clinical appointment. Θα πρέπει να προσκομίσετε βεβαίωση του ραντεβού.
 • Θρησκευτική γιορτή. Ωστόσο πολλά σχολεία θα δώσουν άδεια για απουσία μόνο αν η γιορτή είναι απο τις επίσημα αναγνωρισμένες όπως τα Βρετανικά Χριστούγεννα/ Πάσχα, το Eid, το Diwali, η Κινέζικη Πρωτοχρονιά και τα γενέθλια του Guru Nanak. Χριστιανικές γιορτές που δεν εμπίπτουν στις Βρετανικές (όπως το Ελληνικό Πάσχα) συχνά δεν αναγνωρίζονται για απουσίες. Ωστόσο αυτό εξαρτάται απο το σχολείο.
 • Ασθένεια του παιδιού ή του γονέα, εφόσον υπάρχει χαρτί απο γιατρό.

Τι πρόστιμα επιβάλλονται;

Τα σχολεία επιβάλλουν πρόστιμο £60 για κάθε unauthorised absence του παιδιού εαν και εφόσον το παιδί βρίσκεται σε επίσημη σχολική ηλικία. Επίσημα, αυτή η ηλικία είναι το πρώτο term αφού κλείσει ένα παιδί τα 5 του χρόνια.

Τι κάνει το σχολείο στην περίπτωση unauthorised απουσιών;

Τα σχολεία έχουν νομική υποχρέωση με βάση το section 175 Education Act 2002 να αναζητήσουν όλους τους μαθητές που λείπουν απο το σχολείο χωρίς άδεια. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέλος του προσωπικού μπορεί να πάει στο σπίτι του παιδιού για να ελέγξει γιατί το παιδί δεν έχει έρθει στο σχολείο.

Πότε υπάρχει περίπτωση νομικών κυρώσεων;

Τα σχολεία θα αναφέρουν στα local authorities κάθε unauthorised απουσία παιδιού που έχει λείψει απο 10 μέρες και πάνω. Αυτό οδηγεί σε δύο ποινικά αδικήματα:

 1. Section 444(1) Education Act 1996 – Αν το παιδί λείπει χωρίς άδεια τότε αυτό θεωρείται ως αδίκημα απο την πλευρά του γονέα και επιβάλλεται πρόστιμο £1000.
 2.  Section 444(1A) Education Act 1996 – με βάση αυτό το Act, αν ένα παιδί λείπει απο το σχολείο χωρίς άδεια και αποδειχτεί ότι ο γονέας το ήξερε, τότε θεωρείται aggravated offence. Ο γονέας μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο £2,500 και έως 3 μήνες φυλάκιση.

Τι είναι το Parenting Order και πότε μπορεί να επιβληθεί;

Αν ένας γονέας αποδεδειγμένα έχει πράξει ένα απο τα παραπάνω αδικήματα με δικαστική απόφαση, τότε μπορεί να του επιβληθεί ένα Parenting Order το οποίο:

 • Υποχρεώνει το γονέα να πάει σε parenting classes για έως και 3 μήνες ώστε να λάβει στήριξη για να βοηθήσει το παιδί με το attendance του.
 • Υποχρεώνει το γονέα να τηρήσει άλλα conditions που θα του επιβληθούν έως και για 12 μήνες.

Το Parenting Order θα επιθεωρείται απο έναν αρμόδιο officer απο το σχολείο ή τις κοινωνικές υπηρεσίες/ τα local authorities. Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την εφαρμογή των όρων που αποφάσισε το δικαστήριο.

Πότε μπορεί να διαγραφεί ένα παιδί απο ένα σχολείο;

Ένα παιδί θα διαγραφεί απο το register μόνο αν:

 • Το σχολείο λάβει απόδειξη ότι το παιδί έχει γραφτεί σε άλλο σχολείο.
 • Ο γονέας προσκομίσει απόδειξη ότι το παιδί θα είναι home schooled.
 • Η οικογένεια φύγει μόνιμα απο τη χώρα.
 • Το παιδί έχει μια αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια που δεν του επιτρέπει να πάει στο σχολείο.

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *