Η θεματική ενότητα Superheroes και πως να τη διδάξετε!

Οι Υπερήρωες συναντώνται κυρίως σε comics και στις περισσότερες περιπτώσεις απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες εφήβων ή σε ενήλικες. Οι Υπερήρωες κοινωνικά έχουν συνδεθεί ιδιαίτερα με τα αγόρια παρά το γεγονός οτι υπάρχουν άπειρα μικρά κορίτσια που τους αγαπούν αλλα και πολλές επιτυχημένες γυναίκες συγγραφείς comics. Έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις σχετικά με την ιδιαίτερα σεξουαλικοποιημένη εμφάνιση των Υπερηρώων (και ειδικά των γυναικών).

Μάλιστα εξαιτίας αυτής της σεξουαλικοποίησης πολλοί Εκπαιδευτικοί αποφεύγουν να ”αγγίξουν” αυτή τη θεματική ενότητα. Ωστόσο, αν εξετάσουμε τη θεματική ενότητα εις βάθος πέρα απο τα προβληματικά σημεία θα βρούμε τεράστιες ευκαιρίες για δημιουργικότητα και ένα τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων και ευκαιριών για γραφή, ανάγνωση, αρίθμηση αλλα και εμπλουτισμό λεξιλογίου και αντίληψης του κόσμου.

Η επαφή μου με τη θεματική ενότητα ‘’Superheroes’’ ξεκίνησε στην πρώτη μου μόνιμη θέση στη Reception Class το 2015. Δεν ήταν δική μου επιλογή αλλα του σχολείου και στην αρχή ήμουν αρκετά προκατειλλημένη, κυρίως λόγω του οτι ήξερα οτι θα συναντήσω μεγάλη δυσκολία στο να βρω κατάλληλο υλικό. Παρά την εξαιρετική καθοδήγηση και τις ιδέες της τότε προϊσταμένης μου, σύντομα διαπίστωσα οτι είχα δίκιο.

Η εύρεση υλικού που να είναι κατάλληλο για μικρά παιδιά αλλα να περιέχει ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών Υπερηρώων ήταν πολύ δύσκολη. Το ίδιο δύσκολη ήταν και η εύρεση comics τα οποία να μπορώ να δείξω στους μαθητές μου. Τότε ξόδεψα πολλά απογεύματα και νύχτες προσπαθώντας να διαμορφώσω το πρόγραμμά μου και να ετοιμάσω το εκπαιδευτικό υλικό, ωστόσο τα εξαιρετικά αποτελέσματα στους μαθητές μου με έκαναν να αγαπήσω αυτή τη θεματική ενότητα.

Απο τότε βρίσκομαι σε άλλο σχολείο και σε άλλη Reception Class για τα τελευταία 3 χρόνια αλλά μου άρεσε τόσο η εμπειρία μου απο την ενότητα Superheroes που την πρότεινα αμέσως στο σχολείο μου και αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που τη διδάσκουμε στη Reception.

Σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψω τις ευκαιρίες μάθησης που προσφέρει η ενότητα Superheroes, ιδέες για γραφή, ανάγνωση και αρίθμηση αλλα και δραστηριότητες για άλλες περιοχές του EYFS-ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ιδέες και στις τάξεις Year 1 και Year 2. Επίσης θα σας μιλήσω για το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρειαστείτε.

1.  Εκπαιδευτικό υλικό

Σε γενικές γραμμές τα πιο σημαντικά υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

Καλή γνώση του αντικειμένου και ένα καλό Power Point. Μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικούς Υπερήρωες, το ποιοι είναι, απο που προέρχονται, ποιες είναι οι δυνάμεις τους, η πραγματική τους δουλειά, το πραγματικό τους όνομα κλπ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε καλά τι πρόκειται να διδάξετε. Αν θέλετε πρόσβαση στο δικό μου Power Point, το οποίο δε μπορώ να δημοσιεύσω για λόγους copyright των εικόνων, στείλτε email στο info@teachintheuk.com.

Comic Strips. Είναι πολύ σημαντικά καθότι εκεί συναντάμε τους περισσότερους Υπερήρωες. Aυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα λόγω των χαρακτήρων φιλικών προς τα παιδιά και των κατάλληλων διαλόγων είναι το The Tiny Titans της DC Comics. Θα βρείτε πολλά δείγματα στο google που μπορείτε να πλαστικοποιήσετε. Εγώ τα χρησιμοποιώ στη γραφή ως παραδείγματα αλλα και στο Art table. Επίσης το Superhero Girls είναι κατάλληλο και αναφέρεται και σε Αρχαία Ελληνική μυθολογία!

Puppets. Το να έχετε puppets είναι αναγκαίο καθότι καλύπτει τους τομείς του Communication and Language, Literacy, Expressive Arts and Design και μπορούν  να χρησιμοποιηθούν και με βοηθητικό τρόπο σε άλλες δραστηριότητες. Πολλά είδη Superhero Puppets θα βρείτε στο Twinkl. Το αγαπημένο μου σετ είναι αυτό καθότι έχει υπερήρωες όχι μόνο απο όλα τα φύλα και τα χρώματα αλλα και σε αναπηρικό καροτσάκι , χαρακτήρες χωρίς μαλλιά κλπ.

Ονοματοποιεία (γνωστή ως onomatopoeia στην Αγγλία). Με τον όρο ‘’ονοματοποιεία’’ εννοούμε μια λέξη που παράγει έναν ήχο (π.χ. ‘’κλαπ’’). Η ονοματοποιεία είναι βασικό χαρακτηριστικό των comics και μπορείτε να βρείτε άπειρα στο Twinkl όπως αυτό και αυτό.

Key Vocabulary. Αρκετό απο το λεξιλόγιο είναι άγνωστο στα παιδιά, ειδικά αυτό για τις μαγικές δυνάμεις. X-Ray Vision, Super Speed, Super Strength, Invisibility. Είναι σημαντικό να τα εκτυπώσετε, να παρέχετε οπτικό υλικό και να αναφέρεστε σε αυτά διαρκώς.

Core books (βιβλία γύρω απο τη θεματική ενότητα):

Το να έχετε comic strips βοηθάει σε πολλές δραστηριότητες, ωστόσο είναι απαραίτητο να έχετε βιβλία στα οποία να μπορέσετε να βασίσετε τη διδασκαλία σας. Τα παρακάτω βιβλία είναι ιδανικά.

 • Eliot, the Midnight Superhero (Anne Cottringer). Η ιστορία ενός αγοριού που είναι κουρασμένος μέσα στη μέρα καθότι το βράδυ γίνεται Υπερήρωας.
 • Super Daisy (Kes Gray). Η ιστορία ενός κοριτσιού με μαγικές δυνάμεις που μάχεται ενάντια στον planet pea.
 • Some Dogs Do (Jes Alborough). Η ιστορία ενός σκύλου που είχε την κρυφή ικανότητα να πετάει αλλα κανένας απο τους συμμαθητές του δεν τον πίστευε.
 • The Snow Queen (παραδοσιακό παραμύθι). Αναφέρει μαγικές δυνάμεις σχετικές με πάγο. Προτείνω τη βερσιόν που έχει εικονογραφηθεί απο τον Alan Marks καθότι δεν έχει ερωτική ιστορία αλλα την ιστορία ενός κοριτσιού που πήγε να σώσει τον καλύτερό της φίλο απο τη βασίλισσα του χιονιού.
 • Supertato (Sue Hendra). Οι ιστορίες μιας Υπερ-Πατάτας (!) που μάχεται ενάντια στο Evil Pea με τη βοήθεια των Super Veggies. Ιδανικό βιβλίο επίσης για θεματικές ενότητες με φαγητά.
 • The day I lost my superpowers (Kris Di Giacomo)

2. Δραστηριότητες και διδασκαλία

Αν ξεκινήσω να προτείνω δραστηριότητες πάνω στην ενότητα Superheroes δε θα σταματήσω ποτέ. Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες και αρκεί ο ενθουσιασμός και η δημιουργικότητα. Θα σας παραθέσω όμως μερικές με τις οποίες έχω ασχοληθεί εγώ και οι συνάδελφοί μου αλλα σε αυτή την περίπτωση… the sky is the limit!

Γραφή:

 • Δημιουργία ονοματοποιείας. Λέξεις όπως bang, splash, boom, tap, zip, zap, whoosh κλπ είναι ιδανικές για παιδιά που έχουν μόλις ξεκινήσει να κάνουν blending ή προσπαθούν να ξεκινήσουν να διαβάζουν και να γράφουν. Καθότι η ονοματοποιεία στα comics πάντα εμφανίζεται μέσα στο σχήμα που δείχνει σαν αστέρι τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν χαρτί, ψαλίδια, σχήματα και χρώματα της αρεσκείας τους.
 • Γραφή speech bubbles. Τα speech bubbles χρειάζονται αρκετή επανάληψη και διδασκαλία. Η ενότητα Superheroes είναι ιδανική καθότι τα παιδιά θα τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν comic strips.
 • Δημιουργία comic strips. Όταν τα παιδιά έχουν κατανοήσει και συνηθήσει τη χρήση speech bubbles και onomatopoeia μπορείτε να αρχίσετε να μιλάτε για τα βασικά σημεία ενός comic strip (onomatopoieia, speech bubbles, action, bright colours κλπ). Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν ιδιαίτερα με το θέμα και θα χρησιμοποιήσουν όλη τους τη δημιουργικότητα.
 • Predictions. Η πρόβλεψη του τι θα γίνει μετά το τέλος της ιστορίας είναι βασικό σημείο σε Reception, Year 1 και Year 2 τάξεις.
 • Missing/ Wanted Posters. Φτιάξτε αφίσες για να δηλώσετε την εξαφάνιση της Υπερ-πατάτας ή του Evil Pea!
 • Δημιουργία Superhero IDs ( το Twinkl είναι γεμάτο templates).
 • Δημιουργία Super Villain IDs.
 • Γραφή σχετικά με ένα μαγικό αξεσουάρ, πχ ένα μαγικό βραχιόλι.
 • Δημιουργία χαρτών απόδρασης απο το Evil Pea ή την Snow Queen.
 • Γράμμα στον Kai (Snow Queen) για να του πουν οτι η Gerda έρχεται σύντομα να τον σώσει.
 • Περιγραφή χαρακτήρων, δημιουργία επιθέτων.
 • Σύγκριση δυο ιστοριών. Τα παιδιά συχνά κάνουν συνδέσεις ανάμεσα στη Snow Queen και την Elsa.

Μαθηματικά:

 • Σύγκριση μεγεθών. Τα παιδιά μπορούν να χτίσουν mission control stations και να συγκρίνουν το ύψος, πλάτος και το μέγεθός τους.
 • Πρόσθεση και αφαίρεση με μάσκες, κάπες, υπερ-αυτοκίνητα.
 • Μέτρηση αποστάσεων (εξαιρετικό για large movements ειδικά σε εξωτερικούς χώρους), π.χ. ”πόσο μακριά είναι ο Joker;”
 • Δημιουργία Υπερηρώων με 2D/ 3D shapes.

Εικαστικά:

 • Handprint Superheroes (το αγαπημένο μου!)
 • Design αξεσουάρ με μαγικές ιδιότητες (βασισμένα στη Wonder Woman ή σε άλλους Υπερήρωες με μαγικά αξεσουάρ): Ζώνες, μάσκες, βραχιόλια, καπέλα, κάπες (η λίστα είναι ατελείωτη!)
 • Role Play είτε με puppets είτε μεταξύ των παιδιών. Τα puppets μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε small world έχετε (Fire Station, Hospital Doll House κλπ).
 • Μίμηση ήχων. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές κινήσεις για να μιμηθείτε ήχους και λέξεις. Π.χ. φυσίξτε τα δάχτυλά σας για να μιμηθείτε το οτι ο δράκος πετάει φωτιές. Η Makaton είναι επίσης ιδανική.
 • Δημιουργία χορογραφιών και τραγουδιών για τους Υπερήρωες. Το παρακάτω τραγούδι είναι ιδανικό για assembly!
 • Δημιουργία χαρακτήρων απο τις ιστορίες με πλαστελίνη ή ζύμη αλατιού (στεγνώνει και τα παιδιά μπορούν να τη βάψουν). Η τάξη μου φέτος έφτιαξε το evil pea απο την ιστορία Supertato.

Understanding the world:

 • Δημιουργία χαρτών που να δείχνουν απο που είναι ο κάθε Υπερήρωας
  (βασισμένο στο Eliot Midnight Superhero αλλα και στο Power Point).
 • Κινητικές δραστηριότητες με πλανήτες (βασισμένες στη Super Daisy ). Π.χ. τα παιδιά μπορούν να κινηθούν σαν πλανήτες γύρω απο τον ήλιο. Eπίσης τα παιδιά μπορούν να δουν τον Άρη live σε video σαν αυτό.
 • Εξερεύνηση του Instant Street View στο Google. Τα παιδιά μπορούν να δουν χώρες και μέρη της επιλογής τους.
 • Συζήτηση σχετικά με τον καιρό σε διαφορετικές χώρες (βασισμένο στο Eliot Midnight Superhero). Π.χ. Που είναι πιο ζεστά, στην Αφρική ή στο Βόρειο Πόλο; Πως το γνωρίζουμε; Τι πρέπει να φορέσουμε για να πάμε εκεί;

Personal, Social and Emotional Development (ή PSHE για KS1)

 • Δημιουργία καρτών για τον καλύτερό τους φίλο.
 • Circle time με θέμα τα συναισθήματα. Π.χ. γιατί ήταν τόσο θυμωμένο το Evil Pea; Εσύ τι θα έκανες αν ήσουν το Evil Pea;
 • Circle time σχετικά με το team work. Γιατί είναι σημαντικό να είμαστε ομάδα; (βασισμένο σε X-Men, Ninja Turtles).
 • Συζήτηση για το πως οι Υπερήρωες, παρά το οτι είναι όλοι διαφορετικοί και απο άλλες χώρες είναι όλοι φίλοι.
 • Συζήτηση σχετικά με το ποιος είναι ο δικός μας ”ήρωας” (π.χ. κάποιος απο την οικογένεια κλπ)

Τι να θυμάστε:

 • Αποφύγετε να κάνετε αναζητήσεις στο Google σχετικές με Υπερήρωες μπροστά στα παιδιά. Τα περισσότερα αποτελέσματα, ειδικά αν ψάχνετε γυναικείους χαρακτήρες, είναι πορνογραφικής φύσεως!
 • Το είπα και θα το ξαναπώ. Με μεγάλη μου χαρά θα μοιραστώ μαζί σας τα πολλά resources μου πάνω στην ενότητα απο το Google Drive. Αν θέλετε πρόσβαση στείλτε email: info@teachintheUK.com
 • Η θεματική ενότητα αυτή είναι ιδανική για να καταρρίψετε πρότυπα και προκαταλήψεις. Π.χ. γνωρίζατε οτι ανάμεσα στους Υπερήρωες η πιο δυνατή είναι η Wonder Woman; Γνωρίζατε οτι το πιο δυνατό σημείο στα Χελωνονιντζάκια είναι το οτι λειτουργούν σαν ομάδα; Γνωρίζατε τη μαύρη Υπερήρωα Bumblebee που είναι απο την Αφρική; (στο Google Drive μου θα βρείτε και puppet της).
 • Αν η θεματική ενότητα αυτή δεν εφαρμόζεται ακόμα στο σχολείο σας μη διστάσετε να την προτείνετε. Λόγω της πολύ χαμηλής επίδοσης των αγοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τα κορίτσια οι διευθυντές αγαπούν ιδέες απο θέματα που κοινωνικά συνδέονται με τα αγόρια (για να τα ενθαρρύνουν στη γραφή). Θα αλλάξει και τη δική σας εικόνα.

Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *