Σπουδές μέσω δουλειάς

Αν βρίσκεστε σε αυτό το άρθρο, το ενδεχόμενο είναι να μη σας φαίνεται δελεαστική η ιδέα του φοιτητικού δανείου. Μπορεί να είστε ένα απο τα άτομα με αρκετή εμπειρία στα παιδιά (π.χ. προϋπηρεσία ως nannies) αλλα χωρίς κανένα πτυχίο.

Μπορεί επίσης να μην έχετε σπουδές ούτε εμπειρία στο αντικείμενο αλλα να σας ενδιαφέρει η κατάρτιση και η απασχόληση στα παιδαγωγικά. Ενδέχεται να είστε στην Αγγλία για λιγότερο απο τρία χρόνια και να μη δικαιούστε φοιτητικό δάνειο για να ολοκληρώσετε Πανεπιστημιακές σπουδές και επομένως η πληρωμένη μαθητεία μέσω της δουλειάς να είναι η μόνη σας επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το άρθρο θα σας διαφωτίσει σχετικά με τις επιλογές σας όσον αφορά την κατάρτιση μέσω δουλειάς ωστε να πάρετε την καλύτερη απόφαση.

Αναλόγως του αν θέλετε να ειδικευτείτε μέσω έμμισθης εργασίας ως Εκπαιδευτικός ή ως Nursery Nurse σε παιδικούς σταθμούς, υπάρχουν δυο επιλογές:

  • To NVQ, για άτομα χωρίς προπτυχιακές σπουδές που θέλουν να δουλέψουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
  • To Teach Direct, για άτομα με πρώτο πτυχίο που θέλουν να διδάξουν σε σχολεία.

Το NVQ:

Η κατάρτιση μέσω της δουλειάς πολλές φορές  είναι γνωστή στην Αγγλία ως “vocational training”. Στην Αγγλία, για να μπορέσει  κάποιος να δουλέψει με παιδιά 0-5 ετών θα πρέπει να έχει δίπλωμα Level 3 στον τομέα Childcare.

Η πιο δημοφιλής επιλογή σπουδών για άτομα που δε μπορούν να κάνουν Πανεπιστημιακές σπουδές και θέλουν να δουλέψουν με αυτές τις ηλικίες είναι το γνωστό πρόγραμμα ”NVQ” (National Vocational Qualification). Κάθε φορά που ακούμε τον όρο ”vocational” σημαίνει δίπλωμα που κατακτά ένας εργαζόμενος μέσω της δουλειάς του επιβλεπόμενος απο έναν tutor.

Τα διπλώματα Level 3 που παρέχονται για εργασία σε παιδιά 0-5 ετών δεν είναι όλα NVQ και επομένως δε προσφέρουν όλα δουλειά παράλληλα με τις σπουδές- θα συναντήσετε διπλώματα με διαφορετικούς τίτλους και με κάποιες παραλλαγές: Level 3 Diploma in Childcare, Level 3 Diploma in Children and Young People, και πολλά άλλα.

Σε κάθε περίπτωση, εαν κάποιο δίπλωμα είναι επιπέδου 3 και παρέχεται απο αναγνωρισμένο κολλέγιο σας πιστοποιεί ωστε να δουλέψετε σε ιδιωτικά Day Nurseries με παιδιά.

Την ίδια στγμή, αρκετά Πανεπιστήμια προσφέρουν πλέον και το λεγόμενο ”Foundation Degree”. Το Foundation Degree είναι ένα Πανεπιστημιακό δίπλωμα που αντιστοιχεί στα 2/3 ενός κανονικού Πανεπιστημιακού πτυχίου. Ένα Foundation Degree στον τομέα Early Years αντιστοιχεί σε Level 5 στον τομέα των Nurseries.

Δυστυχώς δεν καλύπτονται όλα τα παραπάνω προγράμματα απο εργοδότες, ούτε προσφέρουν όλα τα προγράμματα τη δυνατότητα έμμισθης εργασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν οι εργοδότες προσλαμβάνουν ανειδίκευτο Nursery Assistant του παρέχουν σπουδές στο πρόγραμμα NVQ3, δηλαδή το minimum που πρέπει να έχει για να μπορεί να απασχοληθεί απο το Νηπιαγωγείο.

Κάποιες ελάχιστες φορές ο εργοδότης ενδέχεται να χρηματοδοτήσει σπουδές για Foundation Degree- ωστόσο δεν είναι συχνό φαινόμενο καθότι κοστίζει πολύ, μα πολύ περισσότερο!

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ο εργοδότης προσλαμβάνει τον εργαζόμενο ως ανειδίκευτο χωρίς να χρηματοδοτήσει τις σπουδες του εαν και εφοσον ο εργαζομενος ξεκινήσει σπουδες τουλάχιστον Level 3 σε πρόγραμμα κατάρτισης της επιλογής του- σε αυτή την περίπτωση οι σπουδές καλύπτονται απο τον εργαζόμενο.

Ο μισθός ενός ανειδίκευτου Nursery Assistant:

Την τελευταία φορά που κοίταξα (πάνω απο 4 χρόνια πριν) ο μισθός ανειδίκευτου Nursery Assistant κυμαινόταν μεταξύ 12500-13000 το χρόνο εντός Λονδίνου. Ωστόσο ενδέχεται να έχει ανέβει αν και δεν έχω μπορέσει να βρω κάποια έγκυρη πηγή με αυτή την πληροφορια (αν μάθετε ενημερώστε με!) Δουλεύοντας ως ανειδίκευτοι να περιμένετε πολύ χαμηλό μισθό και να κάνετε υπομονή.

Ειναι μια αναγκαία κατάσταση ωστε να μπορείτε να διεκδικήσετε καλύτερες θέσεις.

Η καλύτερη επιλογή κατάρτισης:

Ήμουν και είμαι υποστηρίκτρια των πτυχίων που φέρνουν μαζί και ανοιχτές επιλογές- επομένως δε θα μπορούσα παρα να υποστηρίζω το Foundation Degree έναντι όλων των άλλων προγραμμάτων. Ο λόγος είναι οτι κάνοντας το Foundation Degree μπορείτε αργότερα να παρακολουθήσετε ένα top-up Πανεπιστημιακό προγραμμα για ένα χρόνο και να μετατρέψετε το πτυχίο σας σε κανονικό Πανεπιστημιακό πτυχίο. Εαν κλείσετε 3 χρόνια στην Αγγλία θα δικαιούστε φοιτητικό δάνειο για ένα τέτοιο top-up πρόγραμμα και επομένως μπορεί να μη χρειαστεί καν να το πληρώσετε.

Ωστόσο δε πληρώνουν όλοι οι εργοδότες τις σπουδές για Foundation Degree. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μην απογοητεύεστε. Προσπαθήστε να πείσετε τον εργοδότη να σας χρηματοδοτήσει ένα Level 3 πρόγραμμα σε κολλέγιο αντι για ένα NVQ. Αυτό σημαίνει οτι αργότερα θα έχετε καλύτερη πρόσβαση σε Foundation Degree αν το θελήσετε.

Μια άλλη επιλογή είναι το τριετές πλήρες Πανεπιστημιακό πτυχίο στον τομέα Early Years του Open University της Αγγλίας. Παρά το οτι δεν έχω πληροφορίες για εργοδότες που να  πληρώνουν το πρόγραμμα, γνωρίζω οτι το Open University προσφέρει διευκολύνσεις πληρωμής και επιλογή του να πληρώσετε μηνιαία με δόσεις.

Επιπλέον γίνεται δεκτό απο προγράμματα PGCE σε περίπτωση που θελήσετε αργότερα να διδάξετε. Το Open University προσφέρει επίσης και on-line top-up degrees (ενός έτους) για άτομα που έχουν Foundation Degree και θέλουν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους. Πληροφορίες για τις επιλογές στο Open University θα βρείτε εδώ.

Κάτι ακόμα-  Η αλυσίδα Παιδικών Σταθμών London Early Years Foundation προσφέρει κατάρτιση μέσω εργασίας. Ρίξτε μια ματιά εδώ.

Το Teach Direct:

Το Teach Direct είναι ένα είδος κατάρτισης μέσω δουλειάς. Ο υποψήφιος εργάζεται ως ανειδίκευτος Δάσκαλος ή Καθηγητής σε σχολείο με το μισθό ανειδίκευτου Δασκάλου ο οποίος κυμαίνεται γύρω στις £22.000 το χρόνο ενώ παράλληλα κάνει την κατάρτισή του για να λάβει το Q.T.S. υπο την επίβλεψη ενός tutor. To Teach Direct διαρκεί περίπου 3 χρόνια.

Βασικό προαπαιτούμενο για παρακολούθηση του ΙΤΤ είναι το GCSE English and Maths (κάποιες φορές Science) με βαθμό A-C. Αν ολοκληρώσατε το Ενιαίο Λύκειο με βαθμό σε Μαθηματικά και Φυσική απο 16 και πάνω τότε αρκεί να αντιστοιχίσετε το απολυτήριο μέσω UK Naric. Ωστόσο θα πρέπει να βρείτε ένα πρόγραμμα που να σας πιστοποιεί στον τομέα των Αγγλικών όπως Level 3 English.

Για να λάβετε συμμετοχή θα πρέπει να βρείτε τα σχολεία που το παρέχουν και να περάσετε απο συνέντευξη ενώ πολλά σχολεία ενδέχεται να σας προσλάβουν αρχικά σαν Teaching Assistant. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την αίτηση εδώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερώσω τα άτομα που δε γνωρίζουν αρκετά για τα φοιτητικά δάνεια στην Αγγλία οτι:

  1. Για να δικαιούστε δάνειο πρέπει να έχετε ζήσει τουλάχιστον για τρία χρόνια στην Αγγλία, με ενδιάμεσες διακοπές λιγότερο απο ένα χρόνο.
  2. Πρέπει επιπλέον να μην έχετε κανένα άλλο Πανεπιστημιακό πτυχίο που να αντιστοιχεί σε Honours Degree. Αν το δίπλωμά σας είναι  κατώτερο του Πανεπιστημιακού τότε δικαιούστε δάνειο και για top-up degree προγράμματα.