Κατηγορίες
Διδασκαλία στο ΗΒ Επιπλέον Άρθρα

Το νέο Relationships Education στα Αγγλικά σχολεία- Τι θα περιλαμβάνει

…Οι μαθητές θα διδαχθούν υποχρεωτικά ότι υπάρχουν LGBTQ+ άτομα και ότι είναι νόμιμες και αποδεκτές οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Αυτό θα γίνει ανεξαρτήτως του αν οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις των κηδεμόνων/ γονέων εναντιώνονται στις σχέσεις αυτές.

Πολλά έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό- και το συμβάν στο Birmingham με κάποιους γονείς να διαδηλώνουν ενάντια στο πρόγραμμα No Outsiders προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Ένα θετικό που προέκυψε απο αυτό το συμβάν, ήταν ένα γενικότερο review του κατά πόσο οι γονείς – καθώς και οι πολιτισμικές παραδόσεις της οικογένειας- μπορούν να επηρεάσουν το εκπαιδευτικό έργο.

Πρόσφατα λοιπόν, το Department for Education ετοίμασε το νέο, υποχεωτικό μάθημα Relationships Education για τους μαθητές του Δημοτικού, και το μάθημα Relationships and Sex Education (RSE) για μαθητές δευτεροβάθμιας. Στα πλαίσια αυτά, υποχρεωτική θα γίνει και η διδασκαλία του Health Education.

Πότε θα αρχίσουν να διδάσκονται αυτά τα μαθήματα;

Το σχέδιο για τη διδασκαλία αυτών των μαθημάτων θα τεθεί σε εφαρμογή το Σεπτέμβρη του 2020. Σκοπός τους είναι η ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών για τη ζωή στη Βρετανία καθώς και η προετοιμασία τους ώστε να δημιουργήσουν θετικές και ασφαλείς σχέσεις στο μέλλον. Όλα τα σχολεία, είτε είναι state maintained, faith schools είτε academies, υποχρεούνται να διδάξουν το πρόγραμμα.

Τι θα περιλαμβάνουν αυτά τα μαθήματα;

Στην βαθμίδα Primary, το Relationships Education χωρίζεται σε δύο κομμάτια:

 • Το πρώτο, αφορά το θέμα των σχέσεων, της φιλίας, των διάφορων οικογενειών που υπάρχουν, και τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα. Μερικές απο τις βασικές ενότητες θα συμπεριλαμβάνουν τους τομείς family, friendship, safety καθώς και online safety.
 • Το δεύτερο θα αφορά κυρίως τις σεξουαλικές σχέσεις, με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία των παιδιών.
 • Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψιν του τις διαφορετικές ταυτότητες φύλου και σεξουαλικούς προσανατολισμούς και το σεβασμό προς αυτούς.

Μπορούν οι γονείς να αποσύρουν τα παιδιά τους απο το πρόγραμμα;

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν τα παιδιά τους απο το πρόγραμμα sex education τόσο στο Δημοτικό όσο και στη δευτεροβάθμια μέχρι οι μαθητές να κλείσουν τα 16, δηλαδή μέχρι να φτάσουν τη νόμιμη ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης. Απο τα 16 έτη και μετά, η παρακολούθηση του μαθήματος είναι υποχρεωτική.

Ωστόσο, οι γονείς δε μπορούν να αποσύρουν τα παιδιά απο το μάθημα Relationships Education, το οποίο είναι υποχρεωτικό απο το Δημοτικό (ξεκινώντας στη Reception class) εώς και το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας και LGBTQ+

Απο τη Reception class και καθόλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι μαθητές είναι υποχρεωτικό να διδαχθούν:

 • Ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη οικογενειών: Άτομα με μια μητέρα και έναν πατέρα, άτομα με ένα γονέα/ άλλο είδος κηδεμόνα, άτομα με δύο μαμάδες/ μπαμπάδες, γονείς με διαφορετικές ταυτότητες φύλου, κλπ. Αυτό θα καλυφθεί στην ενότητα Relationships Education, η οποία είναι υποχρεωτική.
 • Ότι ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου είναι νόμιμος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι γίνεται αν οι γονείς διαφωνούν λόγω θρησκείας/ κουλτούρας;

Τα σχολεία, βάσει της εγκυκλίου, έχουν υποχρέωση:

 • Να ενημερώσουν τους γονείς για το νέο πρόγραμμα.
 • Να δώσουν την ευκαιρία στους γονείς να εκφράσουν την άποψή τους και την οπτική τους γωνία.
 • Να εκπαιδεύσουν το προσωπικό ώστε να διδάξει το πρόγραμμα.

Ωστόσο, παρά το ότι οι γονείς έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή/ δυσαρέσκειά τους, δε μπορούν να επηρεάσουν το αν τα παιδιά θα διδαχθούν για τις LGBTQ+ σχέσεις (εκτός απο το σεξουαλικό κομμάτι που αναφέραμε παραπάνω, το οποίο συμπεριλαμβάνει και ετερόφυλα ζευγάρια).

Με λίγα λόγια, οι μαθητές θα διδαχθούν υποχρεωτικά ότι υπάρχουν LGBTQ+ άτομα και ότι είναι νόμιμες και αποδεκτές οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Αυτό θα γίνει ανεξαρτήτως του αν οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις των κηδεμόνων/ γονέων εναντιώνονται στις σχέσεις αυτές.

Και πριν κλείσουμε:

 • Αν δουλεύετε ήδη σε σχολείο σε ηλικίες απο Reception class και πάνω, θα ξεκινήσετε να διδάσκετε το πρόγραμμα απο το Σεπτέμβρη. Ο εργοδότης σας θα παρέχει την κατάρτιση που χρειάζεστε ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να ρυθμίσετε το planning σας.
 • Σκοπός αυτού του άρθρου είναι καθαρά η ενημέρωση. Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί επίσημη κατάρτιση.
 • Το άρθρο αυτό δημιουργήθηκε με βάση τις πληροφορίες του gov.uk εδώ, τη νέα εγκύκλιο για σχολεία την οποία μπορείτε να δείτε εδώ, αλλά και τα slides του τελευταίου training του σχολείου μου. Αναμένεται άδεια απο την προϊσταμένη ώστε να μπορέσω να τα μοιραστώ μαζί σας.

Happy teaching!

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *