Πως να επιβιώσετε με έναν χαμηλό μισθό στο Λονδίνο: 10 tips απο την εμπειρία μου!

Όσοι είστε απο τους ”παλιούς” πλέον στο Λονδίνο γνωρίζετε πόσο απρόοπτη είναι η ζωή σε αυτή τη θορυβώδη πόλη- και πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το βιοτικό επίπεδο κάποιου απο τη μια στιγμή στην άλλη.

Μπορεί κάποιοι ανάμεσά μας να βρήκαν αμέσως μια θέση με βιώσιμο μισθό, ωστόσο πολλοί απο εμάς δε στάθηκαν τόσο τυχεροί στην αρχή της μετανάστευσής τους.

Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου δουλειά στο Λονδίνο σε ένα Γαλλόφωνο σχολείο. Είχα τελειώσει τις σπουδές μου λίγους μήνες πριν και ήμουν γεμάτη ενθουσιασμό. Ανυπομονούσα να εφαρμόσω όλα όσα μου είχαν μάθει οι καθηγητές μου και χαιρόμουν που βρήκα δουλειά στο αντικείμενό μου.   

Σύντομα όμως ήρθα αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα- αυτήν της επιβίωσης. Ο λιγοστός μου μισθός επιβαρυνόταν απο το emergency tax και έφτανε μόλις τις £850 το μήνα.

Το νοίκι μου τότε, της τάξεως των £450 (μακάρι να υπήρχαν τέτοιες τιμές τώρα) έπαιρνε πάνω απο τα μισά μηνιαία χρήματά μου. Άλλες £120 το μήνα έφευγαν στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Αυτό μου άφηνε λιγότερες απο £200 για να περάσω το μήνα μου, να φάω και να μπορέσω να επιβιώσω.

Πως τα κατάφερα άραγε;

Τώρα αν μου έλεγε κάποιος οτι θα τα κατάφερνα με τόσα χρήματα μπορεί να τον έβγαζα τρελό. Και όμως, όχι μόνο τα έβγαλα πέρα αλλα θυμάμαι με πολύ αγάπη εκείνα τα χρόνια. Έβγαινα με φίλους σχεδόν κάθε μέρα, έκανα παρέες απο όλο τον κόσμο, έζησα ευτράπελα και έχω να θυμάμαι τόσα πολλά που αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο θα το έκανα.

Τα κατάφερα, είμαι εδώ και είμαι σε ένα πολύ καλύτερο σημείο που μου επιτρέπει να κάνω σχέδια για το μέλλον με αισιοδοξία (όχι οτι τότε στα 22 μου έλειπε η αισιοδοξία αλλα τέλος πάντων…)

Οι δυσκολίες:

Όταν ζεις με το μισθό που έζησα εγώ έχεις πολλές δυσκολίες να ξεπεράσεις. Μια απο αυτές ήταν το οτι όταν σου μένουν τόσα λίγα χρήματα δε μπορείς να χειριστείς απρόσμενα προβλήματα όπως το να σου χαλάσει ο υπολογιστής, να χρειαστείς καινούρια παπούτσια ή να αρρωστήσεις και να πάρεις day off.

Είναι αδύνατον να πιεις δεύτερο ποτό στο μπαρ, να πας διακοπές με φίλους ή να πάρεις Uber για το σπίτι. Τα πάντα έπρεπε να είναι υπολογισμένα και μετρημένα με μεθοδικότητα και εκνευριστική ακρίβεια.

Απο τότε έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, ακόμη και στα επαγγέλματα που είναι κακοπληρωμένα όπως η εργασία ως Nursery Nurse σε παιδικό σταθμό. Άτομα καταρτισμένα με πτυχίο απο level 3 και πάνω πληρώνονται πια τουλάχιστον £16000 το χρόνο στο Λονδίνο.

Με το London Living Wage που ξεκίνησε αργότερα και με τις νομοθεσίες και τις αυξήσεις πλεον ο μισθός στο επάγγελμα ενός/ μιας Nursery Nurse κυμαίνεται στις £18000 για έναν άπειρο υπάλληλο δηλαδή περίπου £1250 καθαρά το μήνα ενώ υπάρχουν και θέσεις με £22000 το χρόνο.

Μια θέση Teaching Assistant ωστόσο λόγω του οτι επιβαρύνεται με τις σχολικές διακοπές που αφαιρούνται απο τον ετήσιο μισθό μπορεί να σας αφήσει μόλις με £1000 το μήνα. Δουλεύοντας ως Supply Teacher θα έχετε παρόμοια τύχη- μπορεί αν σταθείτε τυχεροί να έχετε δουλειά πέντε μέρες την εβδομάδα και να καταλήγετε με £500+ στο τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο οι έξι εβδομάδες το καλοκαίρι, οι δυο εβδομάδες του Πάσχα και οι επιπλέον εβδομάδες των half terms θα σας αφήνουν πολλές φορές με τα μισά χρήματα.

Αυτό το άρθρο λοιπόν είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που μπορεί, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, να ξεκινήσουν με έναν χαμηλό μισθό. Αν όμως είστε απο τα άτομα που παρά το οτι έχετε καλό μισθό θέλετε να δείτε απο περιέργεια πως τα κατάφερα μπορείτε να μείνετε και να διαβάσετε κι εσείς!

Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι πρόκειται να ξεκινήσετε με μια χαμηλόμισθη θέση σε αυτή την όμορφη, ακριβή πόλη που λέγεται Λονδίνο. Πως μπορείτε να τα βγάλετε πέρα; Δέκα συμβουλές απο τη δική μου εμπειρία:
1. Μη δεσμεύεστε οικονομικά (και αποφύγετε δουλειές που προτίθενται να σας “βοηθήσουν”!)

Στην Αγγλία κάποια λίγα επαγγέλματα όπως αυτό των Support Workers κατ’οίκον και των Νοσοκόμων έχουν πολύ ζήτηση και μεγάλη έλλειψη. Έτσι συνηθίζεται να αναζητούνται υπάλληλοι σε άλλες χώρες και πολλές φορές να καλύπτονται τα έξοδα του εισητηρίου τους.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν κάποια οικογένεια επιθυμεί να προσλάβει Nanny απο τη χώρα καταγωγής της.

Ωστόσο στον τομέα της εκπαίδευσης δεν υπάρχει τόση ζήτηση ωστε να πρέπει να καταφύγει στο εξωτερικό κάποιος για να βρει προσωπικό.

Ερχόμενοι εδώ θα ζήσετε τα δικά σας εργασιακά σκαμπανεβάσματα και ίσως να αλλάξετε και γνώμη για το που θέλετε να δουλέψετε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο απο το να χρωστάτε χρήματα.

Οι αγγελίες εργασίας που προσφέρουν οικονομικές διευκολύνσεις δεν είναι παρα μόνο ένας τρόπος να χρεωθείτε, και απο την εμπειρία μου μέσα απο τις μαρτυρίες δεκάδων αναγνωστών, σχεδόν ποτέ δε τους βγήκε σε καλό.
2. Αναβάλλετε την εύρεση μόνιμης κατοικίας για όταν θα έχετε μόνιμη δουλειά.

Πολλοί συνάδελφοι θέλοντας να βγάλουν απο πάνω τους το άγχος της εύρεσης σπιτιού, ψάχνουν μόνιμη κατοικία το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο η ενοικίαση είναι ένα μεγάλο έξοδο καθότι θα χρειαστείτε όχι μόνο ένα μηνιαίο ενοίκιο αλλα και ένα security deposit 4-6 εβδομάδων το οποίο δε θα σας επιστραφεί παρα μόνο στο τέλος του συμβολαίου ή όταν μετακομίσετε.

Αν υποθέσουμε οτι θα συγκατοικήσετε και οτι ήσασταν απο τους τυχερούς που βρήκαν δωμάτιο με £500 το μήνα συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών. Τότε αυτό θα σας κοστίσει £1000! Προσθέστε σε αυτό και τυχόν έξοδα για τις προμήθειες των μεσιτικών γραφείων και καταλαβαίνετε οτι δεν είναι ένα ευκαταφρόνητο ποσό.

Για αρχή προτιμήστε ένα μικρό, φθηνό δωμάτιο απο αυτά οπου η ειδοποίηση για να φύγετε και το deposit είναι μόνο 1-2 εβδομάδων. Οικονομικά δωμάτια μπορεί να βρείτε και στο airbnb. Απο τις οικονομικότερες επιλογές διαμονής είναι τα hostels εαν και εφόσον μπορείτε να αντέξετε να μοιράζεστε έναν κοιτώνα. Επίσης το roomshare είναι ιδιαίτερα οικονομικό.3. Επιλέξτε ζώνες με οικονομικά ενοίκια

Ακούω συνεχώς Έλληνες να αναρωτιούνται μεταξύ τους σχετικά με ”καλές” και ”κακές” περιοχές και να στηρίζουν μεγάλο μέρος της αναζήτησής τους σε αυτό. Ωστόσο, παρά το οτι κάποιες περιοχές είναι κακόφημες, στο Λονδίνο περισσότερο μετράει το ασφαλές κτίριο παρά η ασφαλής περιοχή.

Τα κρατικά κτίρια γνωστά ως council estates χρησιμοποιούνται απο το κράτος για να στεγάσουν άτομα με μεγάλη οικονομική ανάγκη. Ωστόσο σαν κτίρια πολλές φορές δεν είναι καθόλου ασφαλή καθότι αντικαθιστούν την…. καφετέρια (!) για άτομα με παραβατική συμπεριφορά.

Ο τρόπος με τον οποίο έχουν χτιστεί, πολλές φορές χωρίς ιδιωτική, ασφαλή είσοδο στο κτίριο και με μπαλκόνια απο τα οποία μπορεί να περάσει όποιος θέλει ενθαρρύνουν αυτές τις συμπεριφορές.

Με άλλα λόγια, για αρχή θα σας συμβούλευα να μην ασχοληθείτε με την περιοχή. Κοιτάξτε το κτίριο: Έχει ασφαλή είσοδο που κλειδώνει καλά; Είναι διπλά τα τζάμια στα παράθυρα; Βρίσκεται μακριά απο μεγάλους αυτοκινητόδρομους; (Ως γνωστόν τα σπίτια κοντά σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους προτιμώνται για ληστείες). Κοιτάξτε προσεκτικά ποιος συχνάζει εκεί- προσωπικά προτιμώ να μένω κοντά σε οικογένειες με παιδιά.

Δυο ακόμη επιλογές οικονομικού ενοικίου είναι τα Guardian Schemes (δείτε το άρθρο εδώ) και τo Key Worker rent (δείτε αυτό το άρθρο)


4. Βρείτε δουλειά κοντά στο σπίτι (ή το αντίστροφο!)


Η κάρτα απεριορίστων διαδρομών είναι ένα σημαντικό έξοδο-αυτή τη στιγμή φτάνει εως και £160 το μήνα. Είναι ένα ποσό που θα μπορούσατε να αποφύγετε σε μια περίοδο που δε σας περισσεύουν χρήματα.

Οι περιοχές στο Νότιο Λονδίνο αλλα και κάποιες περιοχές πέρα απο τη ζώνη 3 του Ανατολικού Λονδίνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα οικονομικές ενώ είναι γεμάτες Nurseries και σχολεία.

Απο την άλλη υπάρχουν πολλές περιοχές οι οποίες συνορεύουν με το Λονδίνο όπως περιοχές στο Berkshire και Hertfordshire στις οποίες μπορείτε να βρείτε οικονομικό ενοίκιο, εφόσον επιλέξετε να δουλέψετε σε περιοχές του Λονδίνου που να βολεύει η συγκοινωνία.


5. Οργανώστε προσεκτικά τα γεύματά σας (και μην τρώτε έξω!)

Οι περίοδοι οικονομικής δυσκολίας δεν είναι ιδανικές για άσκοπο ξόδεμα σε…. λιχουδιές! Το πιο βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μου που με βοήθησε να επιβιώσω με μισθό £840 το μήνα ήταν το οτι δεν αγόρασα ποτέ μεσημεριανό στο lunch break μου ή φαγητό απ έξω. Το τι θα φάω ήταν υπολογισμένο προσεκτικά με μαθηματική ακρίβεια.

Κάθε μήνα στο payday έφτιαχνα την ακριβή λίστα των γευμάτων μου για όλο το μήνα. Στη συνέχεια υπολόγιζα τις ποσότητες που θα χρειαζόμουν για κάθε γεύμα. Ψώνιζα απο το σουπερ μάρκετ για όλο το μήνα.

Στην αρχή του μήνα έφτιαχνα τρεις μεγάλες κατσαρόλες λαδερά (αρακά, φασολάκια και ρεβύθια) και τα έβαζα σε μικρά τάπερ στην κατάψυξη- έτσι είχα μεσημεριανό για τη δουλειά. Για πρωινό προτιμούσα κάποια οικονομικά δημητριακά με γάλα μακράς διαρκείας (απο αυτό που διατηρείται και εκτός ψυγείου όταν δεν έχει ανοιχτεί).

Το βράδυ έτρωγα συχνά ψάρι (και πιστέψτε με, είναι αρκετά οικονομικά αρκεί να βρείτε τις σωστές αγορές)! Ψάρια όπως το mackerel συναντώνται μέχρι και με £5 η σακούλα (η οποία περιέχει εως και 10 ψάρια).

Τέτοιες αγορές με οικονομικά ψάρια θα βρείτε στο Walthamstow και στο Wood Green αν και υπάρχουν πολλές. Απλώς είναι κρυμμένες και πρέπει να τις βρείτε! Αν δεν τρώτε κρέας τότε είστε τυχεροί καθότι ο κιμάς σόγιας κοστίζει μόλις £1 στο σούπερ μάρκετ!

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ο,τι πιο υγιεινό μπορούμε να φάμε αλλα είναι αρκετά ακριβά σε σχέση με τα κατεψυγμένα φασόλια ή τον αρακά. Για αρχή προσπαθήστε να τα αποφύγετε.


6. Υπολογίστε με ακρίβεια τα επιπλέον έξοδά σας (και μην τα θεωρείτε ασήμαντα!)

Μπορεί οι £2 που δώσατε πριν πέντε λεπτά για τον καφέ σας να σας φαίνονται ασήμαντες. Ωστόσο κάτι τέτοια μικροέξοδα είναι αυτά που στο τέλος του μήνα μας κάνουν να κοιτάμε το τραπεζικό μας υπόλοιπο με δάκρυα στα μάτια!

Δεν είναι μόνο ο καφές που μπορεί να σας βγει….ξινός! Καπνίζετε; Αγοράζετε σοκολάτες εδώ και εκεί; Σας αρέσει να παίρνετε μια coca cola στο δρόμο για το σπίτι; Υπολογίστε τα απο την αρχή του μήνα και αφαιρέστε τα απο τον προϋπολογισμό για το φαγητό σας.

Απο την άλλη μην ξεχνάτε τυχόν συστηματικά έξοδα. Πληρώνετε κάποιο χρέος; Στέλνετε χρήματα στη γιαγιά στην Ελλάδα; Μήπως αγοράζετε κάποια φαρμακευτική αγωγή; Υπολογίστε το εξ αρχής για να μην έχετε απρόοπτα.


7. Επιλέξτε φθηνούς (ή δωρεάν) τρόπους διασκέδασης.

Το Λονδίνο είναι μια πόλη με ενδιαφέρουσα (και διαφορετική) νυχτερινή ζωή. Μπορεί να μας αποσυντονίσει με το dress code της στα μαγαζιά, το passport control στην είσοδο του club και τα early bird tickets.

Ωστόσο για αρχή τέτοια έξοδα δε θα τα αντέξει ο μισθός σας.

Δε λείπουν οι δωρεάν διασκεδάσεις στο Λονδίνο. Μουσεία, γκαλερί, εκθέσεις vintage,  live συγκροτήματα σε μικρά μαγαζάκια χωρίς είσοδο, latin βραδιές με free entrance. Αν ψάξτε καλά θα βρείτε πολλά να κάνετε και χωρίς να ξοδέψετε χρήματα.

Μην παραλείψετε να δείτε το Λονδίνο το βράδυ. Είναι μαγευτικό!


8. Αποφύγετε σπατάλες στα ΜΜΜ (ή πάρτε ποδήλατο!)

Όπως προανέφερα, οι σπατάλες στα ΜΜΜ μπορεί να σας αφαιρέσουν τριψήφιο αριθμό χρημάτων και κανείς δε το θέλει αυτό! Αν χρειαστεί να ταξιδέψετε για να πάτε στη δουλειά περιορίστε εκεί τα έξοδά σας και αποφύγετε το κέντρο μέχρι να μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά.

Όταν ετοιμάζεστε να αγοράσετε μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, βεβαιωθείτε οτι τη χρειάζεστε. Υπολογίστε το ακριβές κόστος του εισητηρίου σας για τη δουλειά με επιστροφή. Μπορεί να είναι πολύ λιγότερο το μηνιαίο ποσό απο αυτό που θα δίνατε για την κάρτα απεριορίστων. Έτσι θα μπορέσετε να βάλετε μόνο τα μισά χρήματα στην κάρτα σας!


9. Αναζητήστε ευκαιρίες για επιπλέον εισόδημα (στο αντικείμενό μας υπάρχουν πολλές!)

  • Ευτυχώς δε λείπουν οι επιλογές για επιπλέον εισόδημα. Και η πιο συνηθισμένη για εμάς τους Εκπαιδευτικούς είναι το baby sitting. Δοκιμάστε το γραφείο sitters. Προσφέρει last-minute baby sitting χωρίς να χρειαστεί να δεσμευτείτε σε βάθος χρόνου.
  • Γραφεία όπως το Tinies και το Greek Nannies προσφέρουν πολλές θέσεις part time για Nannies. Επίσης μια άλλη ιδέα για να βρείτε μια part time δουλειά είναι το να φτιάξετε προφίλ στο childcare.co.uk!
  • Part time θέσεις σε καφετέριες και fast food μπορείτε να βρείτε σχετικά εύκολα. Μέρη όπως το Eat προσλαμβάνουν σχετικά γρήγορα. Ωστόσο επίσημες part time δουλειές φορολογούνται ιδιαίτερα βαριά. Έτσι θα σας πρότεινα ως πρώτη επιλογή το baby sitting ή το tutoring.
  • Μη φοβάστε να κοιτάξετε για θέσεις και στο Gumtree. Εκεί βρήκα μια απο τις καλύτερες θέσεις Nanny.


10. Να έχετε υπομονή, επιμονή και να μην το βάλετε κάτω!


Η μετανάστευση δεν είναι εύκολη και οι οικονομικές δυσχέρειες μπορεί να εξαντλήσουν τα αποθέματα αισιοδοξίας που μας μένουν.

Όμως πιστέψτε με, θα βγείτε απο το αδιέξοδο αργά ή γρήγορα.

Κοιτάζοντας πίσω στις φορές που δυσκολεύτηκα και νόμισα οτι ήταν το τέλος του κόσμου, τώρα εύχομαι να ήξερα πως θα ήταν απλά μια παροδική δυσκολία.

Μια φίλη μου Ισπανίδα κάποτε μου είπε:

Όταν μεταναστεύεις αφήνεις πίσω σου αυτό που ήσουν, αυτούς που σε ήξεραν, αυτό που είχες χτίσει και αναγκάζεσαι να ξαναφτιάξεις έναν εαυτό απο το μηδέν.

Αναγκάζεσαι να ξαναφτιάξεις το όνομά σου. Πολλές φορές μάλιστα, χάνεις εντελώς το όνομά σου όταν οι άνθρωποι γύρω σου αδυνατούν να το προφέρουν σωστά.

Να θυμάστε οτι αρκεί να πιαστείτε απο ένα κλαδί και σύντομα θα ανεβείτε στο δέντρο!

Enjoy the Journey!

Δείτε επίσης:

Όταν νοικιάζεις σπίτι μόνη σου στο Λονδίνο: Η εμπειρία μου!

Dark London: Ποντίκια, κατσαρίδες και άλλοι συγκάτοικοι!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *