5 τρόποι για έξτρα εισόδημα στην Αγγλία

Φτάνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και δη στο Λονδίνο, θα διαπιστώσετε σύντομα πόσο εύκολα οι αποταμιεύσεις σας γίνονται… καπνός! Ακόμα και ο πιο προσεκτικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει απόλυτα όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν , όπως έχει ήδη αναφέρει η Χριστίνα στα άρθρα της περί ενοικίου / κόστους ζωής / μετακινήσεων κλπ.

Από την άλλη πλευρά κάποιες φορές οι συνεντεύξεις κανονίζονται εβδομάδες αργότερα, η τελική προσφορά μιας θέσης εργασίας φαίνεται να μη γίνεται ποτέ, οι αγγελίες κλείνουν μετά από 1-2 μήνες κ.ο.κ. Ή μπορεί απλά να έχουμε μόνο μία part time/ κακοληρωμένη δουλειά και να ζουμε οριακά.

Τι γίνεται τότε; Πώς κερδίζουμε κάποια επιπλέον χρήματα και , γιατί όχι, επαγγελματικές γνωριμίες στην Αγγλία που μπορούν να αποβούν χρήσιμες τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου;

Στο παρόν άρθρο έχω καταγράψει κάποιους από τους τρόπους που έχω χρησιμοποιήσει (και αποδίδουν!) είτε το 2012 -όταν πρωτοήρθα Λονδίνο που είχα σχεδόν μηδαμινά έσοδα λόγω full time μεταπτυχιακού- είτε αργότερα όταν δούλευα full time αλλά ήθελα απλά κάποια έξτρα χρήματα για να πάω εκείνο το ταξιδάκι που σχεδίαζα!

Πώς να βγάλεις κάποια έξτρα χρήματα στην Αγγλία λοιπόν περιμένοντας την πολυπόθητη πρόσληψη ή για να συμπληρώσεις το εισόδημά σου :1. Catapult

Το Catapult είναι ένα αξιόπιστο γραφείο που έχει θέσεις εργασίας “last minute”. Για παράδειγμα σε ένα κατάστημα ένα μέλος του προσωπικού αρρωσταίνει κ κανένα άτομο της επιχείρησης δε μπορεί να καλύψει το κενό… τι γίνεται τότε; Εκεί ακριβώς παρεμβαίνει το Catapult, που έχει μία μεγάλη βάση υποψηφίων, με δουλειές που ανεβαίνουν κάθε ώρα είτε για την ίδια μέρα είτε για τις επόμενες (σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κ για ένα μήνα αργότερα).

Οι δουλειές περιλαμβάνουν τα πάντα από πωλήσεις, μπαρ, εκδηλώσεις, back up προσωπικό, μουσεία, εστιατόρια κλπ κλπ. Η διαδικασία είναι απλή, κάνεις αίτηση εδώ (χρησιμοποίησε το link μου για πιο γρήγορη αξιολόγηση μιας και υπάρχει αρκετή αναμονή) , σε ενημερώνουν για την ομαδική (με άλλα υποψήφια άτομα) συνάντηση στην οποία σε ενημερώνουν για το πώς δουλεύει το σύστημα τους κ τι άλλο πρέπει να κάνεις , κατεβάζεις την εφαρμογή τους και… αυτό ήταν! Ξεκινάς να κάνεις αίτηση σε δουλειές!

Οι πρώτες αυτές αναγνωριστικές συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε βδομάδα (χρειάζεται να παρευρεθείς μόνο μία φορά) κ το μόνο που χρειάζεσαι είναι το NIN (αν έχεις ελληνικό/ ευρωπαϊκό διαβατήριο προς το παρόν το δέχονται αρχικά μέχρι όμως να κάνεις τη πρώτη σου βάρδια). Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κ καμία δέσμευση, υπάρχουν άτομα που μεγαλώνουν παιδιά δουλεύοντας μέσω αυτού του γραφείου γιατί διαλέγουν τα ίδια πόσο, πότε κ αν θα δουλέψουν, αλλά κ άτομα (όπως εγώ) που μπορεί να κάνουν μία βάρδια το χρόνο κ δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οι πληρωμές είναι εβδομαδιαίες – δε χρειάζεται να περιμένεις ένα μήνα όπως στις «συνηθισμένες» δουλειές- κ η κάθε βάρδια πληρώνεται την μεθεπόμενη Παρασκευή από την ημέρα που δούλεψες. Η εφαρμογή πέρα από τον τύπο της δουλειάς , μέρος, ημερομηνία και ώρες, αναφέρει επίσης το ωρομίσθιο , τις απαιτήσεις της δουλειάς, κώδικα ντυσίματος καθώς κ αν σε «κλείνουν» κατευθείαν με το που δηλώσεις διαθεσιμότητα ή πρέπει να περιμένεις να λάβεις επιβεβαίωση. Στο τέλος της χρονιάς λαμβάνεις κανονικότατο P60 (πολύ χρήσιμο έγγραφο… θα το συνειδητοποιήσεις σύντομα!) είτε δούλεψες μία βάρδια είτε 300! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Ω ναι!

2. Coople & Syft

Δύο παρόμοια με το Catapult γραφεία τα οποία όμως απευθύνονται κυρίως σε άτομα που ενδιαφέρονται για το hospitality & tourism industry. Πολλές βάρδιες σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και luxurious events μπορούν να βρεθούν εδώ, το Syft λέγεται ότι έχει καλύτερα ωρομίσθια αλλά προσωπικά δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ώστε να το προτείνω – γνωρίζω όμως άτομα που είναι ευχαριστημένα- και γιαυτό κ δεν παραθέτω κάποιο link εγγραφής αλλά μπορείτε πανεύκολα να κατεβάσετε τις εφαρμογές τους και να δοκιμάσετε!

3. Facebook Groups

Υπάρχουν κάποια fb groups στα οποία μπορείτε να βρείτε μια έξτρα απασχόληση για λίγες λίρες (πολλές φορές χωρίς καν προαπαιτούμενο το ΝΙΝ). Ένα αρκετά καλό είναι το Taskee London – pay students to do your tasks.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως , η ασφάλεια μας προέχει. Όσο απεγνωσμένα και αν χρειαζόμαστε χρήματα  εάν κάτι μοιάζει too good to be true  ή παράνομο … τότε πιθανόν και να είναι! Το συγκεκριμένο γκρουπ το προτείνω γιατί δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου αλλά και πάλι…scams can be found anywhere! Οι δουλειές που προσφέρονται είναι από συμμετοχή σε έρευνες (πχ φοιτητών, εταιρειών marketing etc) μέχρι βαψίματα, φυλλάδια, pet & baby sitting! Μπορείτε να ανεβάσετε και τις δικές σας προσφορές πχ αν παρέχετε κάποια υπηρεσία ή αν μπορείτε να βοηθήσετε σε συγκεκριμένες εργασίες.

Μεγάλη προσοχή στα scams γιατί σαν μετανάστριες/ες είμαστε πιο ευάλωτες/οι!

4. Κλινικές Δοκιμές

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα δύσκολο θέμα. Οι κλινικές δοκιμές (clinic trials) ουσιαστικά είναι δοκιμές φαρμάκων, νέων μεθοδολογιών, ιατρικού εξοπλισμού κλπ που γίνονται σε υγιείς (συνήθως) μη καπνίζοντες, συναινούντες ενήλικες. Και ναι πληρώνονται και πολλές φορές αδρά! Τέτοιες δοκιμές είναι εγκεκριμένες και έχουν περάσει όλα τα προαπαιτούμενα τεστ προτού δοθεί η άδεια να δοκιμαστούν σε ανθρώπους.

Κατανοώ πως αυτό ξενίζει πολύ κόσμο, το να γίνεις πειραματόζωο προκαλεί αν μη τι άλλο μια ανασφάλεια! Παρ’όλα αυτά υπάρχουν και light δοκιμές , πειράματα στα οποία απλά χρειάζεται το άτομο να… κοιμάται καλωδιωμένο για να καταγράψουν κάποιες λειτουργίες ή να εκτελεί καθημερινές εργασίες για τον ίδιο λόγο κλπ. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν είναι απαραίτητο να πάρετε χάπια/ να κάνετε ενέσεις αν δεν αισθάνεστε άνετα!

Σαν προσωπική εμπειρία έχω να καταθέσω πως το θέμα το βρήκα πολύ ενδιαφέρον γιατί , πέρα από τα προφανή, δηλαδή τις οικονομικές απολαβές,  νιώθεις ότι πραγματικά κάνεις κάτι χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο και μαθαίνεις πολλά και θα το ξανακάνω άνετα εάν μου τύχει η ευκαιρία. Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Αγγλία συνήθως έχουν τέτοια τμήματα και ζητούν συχνά εθελοντές. Προσοχή σε αγγελίες στο facebook όπως και σε αυτές που ζητούν δότριες ωαρίων , αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό! Άλλες σελίδες που μπορείτε να ξεκινήσετε το ψάξιμο είναι :
https://flucamp.com/
https://www.covanceclinicaltrials.com/en-gb/
https://www.trials4us.co.uk/

 5. StreetBees

Υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ εφαρμογές εκεί έξω που υπόσχονται χρήματα.  Πιστέψτε με έχω δοκιμάσει αρκετές και οι περισσότερες είναι για κλάματα! Οι StreetBees σίγουρα δεν είναι για να βγάλεις χρήματα απλά είναι από τις πιο αξιόπιστες κ user friendly εκεί έξω. Έτυχε να είμαι από τα πρώτα άτομα που εγγράφτηκαν πριν 4-5 χρόνια (σε μια περίοδο… μεγάλης οικονομικής κρίσης!) κ συνεχίζω να τη χρησιμοποιώ γιατί είναι πανεύκολη. Έχει διάφορα tasks από το να απαντήσεις σε μια έρευνα για £1 ή να ανεβάσεις βίντεο κ φωτογραφίες από αυτά που τρως για περισσότερες £ ή να πας σε ένα convenience store κ να ζητήσεις ένα προϊόν κλπ.

Η εφαρμογή τους είναι εύχρηστη κ συνήθως την ψάχνω στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε άλλες περιπτώσεις που δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω. Δουλεύει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο (κ σε άλλες χώρες του εξωτερικού απλά πρέπει να δηλώσεις τόπο μόνιμης κατοικίας) αν και πολλές φορές στοχοποιούν συγκεκριμένες περιοχές / ηλικίες/ επαγγέλματα κλπ οπότε δεν είναι πάντα όλες οι έρευνες/ tasks διαθέσιμες για όλους τους χρήστες κ όλες τις χρήστριες. Επίσης μπορεί να σε καλέσουν στα κεντρικά τους (Λονδίνο) για επιπλέον έρευνες που φυσικά πληρώνονται παραπάνω (ενδεικτικά £20/ ώρα).

Επαναλαμβάνω πως δεν βγάζεις ιδιαίτερα χρήματα με αυτό τον τρόπο- προσωπικά έχουν υπάρξει μήνες που έχω βγάλει απλώς £1 κ άλλους £10-20. Μπορείς να γραφτείς στις.. μέλισσες εδώ και να χρησιμοποιήσεις τον κωδικό μου 7716W7 για πιο άμεσο consideration – ω ναι, όλα σχεδόν λειτουργούν έτσι στην Αγγλία!

Όποιο τρόπο κ αν επιλέξεις για να βγάλεις κάποια έξτρα χρήματα να θυμάσαι πως δε πρέπει να χάσεις τον αρχικό σου στόχο (ξέρω άτομα από Catapult πχ που γλυκάθηκαν με το flexibility κ τα χρήματα και δεν κυνήγησαν όσο “έπρεπε” τους στόχους τους , κάτι όχι απαραίτητα κακό βέβαια, it’s your life after all -καμιά φορά οι προτεραιότητες αναπροσαρμόζονται) και ότι η ασφάλεια (τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο κ απέναντι στο κράτος) θα πρέπει να είναι το κύριο ζητούμενο. Με λίγη υπομονή και ψάξιμο όλα θα πάνε περίφημα! Καλή τύχη!

Άρθρο από την Βαλεντίνη του www.myshoesabroad.com

About The Author

Valentini

Η Βαλεντίνη Αργυροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και μετακόμισε για το μεταπτυχιακό της στο University of Arts London το 2012. Έχει MA στο Footwear Design καθώς και δικό της fashion brand. Έζησε στο Λονδίνο έως το 2018 οπότε και έφυγε για να ταξιδέψει τον κόσμο. Έχοντας επισκεφτεί πάνω από 35 χώρες ως τώρα (συμπεριλαμβανομένης μιας 6 μηνης διαμονής στην Ασία) αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ταξιδιωτικό ιστότοπο ώστε να βοηθήσει και άλλα άτομα να ταξιδέψουν φθηνότερα, συχνότερα και πιο αυθεντικά. Το My Shoes Abroad λοιπόν συνδυάζει ιδανικά τις 2 μεγάλες της αγάπες- τα παπούτσια και τα ταξίδια!

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *