Ψάχνοντας σπίτι στο Λονδίνο: 6 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας!

Η εύρεση σπιτιού στο Λονδίνο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Λίγο τα τεράστια ενοίκια και λίγο τα παμπάλαια σπίτια του 1800 με τις κατσαρίδες, τα ποντίκια και την υγρασία να έχουν γίνει πια δεύτερη φύση μας, έχουν καταντήσει την εύρεση σπιτιού…. mission impossible!

Θα μπορούσα να σας δώσω τις συνηθισμένες ωραίες συμβουλές που δίνουν πολλοί όσον αφορά την εύρεση σπιτιού: Να είναι κοντά στη δουλειά, να είναι καθαρό, να είναι ευρύχωρο, να είναι κοντά σε σούπερ μάρκετ… Ωστόσο μακάρι αυτά να ήταν τα μόνα σας προβλήματα όσον αφορά το σπίτι.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι αμέτρητα και έτσι ποτέ δε μπορείς να ξέρεις με σιγουριά τι θα σου τύχει μετά. Θα σας δώσω λοιπόν μερικές συμβουλές απο την εμπειρία μου για την εύρεση σπιτιού στο Λονδίνο.

Τι πρέπει να προσέξετε; Μερικά tips!1. Tην υγρασία στο σπίτι.

Τα σπίτια που έχουν υγρασία δε θα φανούν αμέσως. Συχνά τα viewings λαμβάνουν χώρα σε φρεσκοβαμένα σπίτια και η πρασινίλα στους τοίχους μπορεί να έχει καλυφθεί καλά. Ένα σπίτι με υγρασία όμως συχνά μυρίζει. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Αν νιώθετε μια παράξενη μυρωδιά, αν το σπίτι έχει μια περίεργη υγρή υφή στους τοίχους και/ή βλέπετε τρύπες στα τούβλα και την οροφή σημαίνει οτι δε θα αργήσει να σας επισκεφτεί η μούχλα (με ο,τι αυτό συνεπάγεται όπως πόνο στα κόκκαλα, αλλεργίες και πολλά έντομα!)


2. Tη μόνωση του σπιτιού.

Καθότι τα σπίτια στο Λονδίνο είναι μεσαιωνικής κατασκευής, συχνά τα πατώματα είναι γεμάτα τρύπες σε σημεία που δε φαντάζεστε. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχετε ποντίκια στο σπίτι. Τα ποντίκια στα σπίτια του Λονδίνου είναι πολύ συχνά, και πολλές φορές μπορεί να κλείσετε μια τρύπα και να μπουν απο άλλη.

Αν το πάτωμα είναι ξύλινο και το ένα ξύλο απο το άλλο έχουν απόσταση απο την οποία μπορεί να περάσει ένα μολύβι τότε μπορεί εύκολα να περάσει και ποντίκι. Κοιτάξτε κάτω και μέσα απο τα ντουλάπια, γύρω απο καλοριφέρ και σωλήνες και ελέξτε τυχόν τρύπες που μπορεί να μη φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Το pest control κοστίζει τριψήφιο αριθμό και νοικιάζοντας λάθος σπίτι μπορεί να δώσετε πολλά λεφτά για να κοιμάστε ήσυχοι.

Δείτε αυτό το άρθρο για να ενημερωθείτε αναλυτικά για το θέμα των ποντικιών στα σπίτια της Αγγλίας και το τι ορίζει ο νόμος.


3. Tην ασφάλεια του κτιρίου.

Όπως έχω ξαναπει σε αυτή τη σελίδα, προσωπικά δεν πιστεύω σε κακές και καλές γειτονιές, αλλά σε επικίνδυνα και μη επικίνδυνα κτίρια. Αν ένα κτίριο είναι ασφαλές τότε είναι πιθανόν να ζήσετε σε αυτό με ασφάλεια οπουδήποτε και αν είναι.

Τα διαμερίσματα σε council estates έχουν κοινά μπαλκόνια και μπορεί να περάσει έξω απο την πόρτα σας ο οποιοσδήποτε ενώ συχνά μπαίνουν σε αυτά χρήστες ουσιών και παραβατικοί έφηβοι τα βράδια. Προτιμήστε κτίρια ιδιωτικής φύσης και κατα προτίμηση με ατσάλινη, δυνατή κεντρική πόρτα που να ανοίγει με κωδικό ή ειδική κάρτα.


4. Το καθημερινό σας πρόγραμμα.

Μπορεί το οτι βρήκατε σπίτι δίπλα σε μετρό να σας αρέσει ιδιαίτερα, ωστόσο το σημαντικό είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν και κατα πόσο θα το χρησιμοποιήσετε. Μπορεί το σπίτι σας να βρίσκεται μόλις 15′ απο την Oxford Street με τρένο, η ερώτηση όμως είναι…. πόσο συχνά πηγαίνετε εκεί; Μπορεί να έχετε στάση λεωφορείου δίπλα στην πόρτα σας, θα πάρετε όμως λεωφορείο σε καθημερινή βάση;

Όταν ψάχνετε για σπίτι σκεφτείτε λεπτομερώς τι είναι αυτό που κάνετε συστηματικά μέσα στη μέρα. Μπορεί να μην είναι αυτό που φαντάζεστε! Αν μέσα στη μέρα ψωνίζετε συχνά φαγητό τότε θα χρειαστείτε ένα κοντινό σουπερ μάρκετ. Αν ψωνίζετε online τότε μπορεί να μην το χρειαστείτε. Αν δε βγαίνετε πολύ τότε το γεγονός οτι ένα σπίτι είναι σε δημοφιλή περιοχή με μπαράκια μπορεί να μη σας κάνει καμία διαφορά και να πληρώσετε ακριβό ενοίκιο άδικα.

Την ίδια στιγμή δείτε προσεκτικά τι είναι αυτό που χρειάζεστε συστηματικά. Γιατρό; Τότε ψάξτε για κάτι κοντά σε GP. Φαρμακείο; Μήπως βγαίνετε συχνά το βράδυ και χρειάζεστε τακτικά βραδινό λεωφορείο; Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε μια κοντινή στάση με night bus (πολλές γραμμές του μετρό λειτουργούν 24 ώρες τις Παρασκευές και τα Σάββατα, όχι όμως τρις καθημερινές!)


5. Το σύνολο του κόστους ”σπίτι+μεταφορικά”

Όλοι θέλουμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν οικονομικότερο ενοίκιο. Και ως γνωστόν, τα σπίτια που βρίσκονται απο τη ζώνη 4 και πάνω μπορεί να είναι πολύ φθηνότερα απο τα σπίτια της ζώνης 2 (ή μερικά σε δημοφιλείς περιοχές της ζώνης 3). Ωστόσο, όσο αυξάνεται και η ζώνη στο Λονδίνο τόσο αυξάνεται και η τιμή της travelcard!

Παρόλα αυτά πολλές φορές μπορεί η travelcard για πιο μακρινές ζώνες να είναι ακριβότερη, ωστόσο η διαφορά στην τιμή του σπιτιού να καλύπτει το επιπλέον ποσό των μεταφορικών.

Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα συνολικό ποσό του πόσα θα θέλατε να δίνετε για σπίτι συν μεταφορικά για να είστε ευχαριστημένοι. Στη συνέχεια υπολογίστε το σύνολο της τιμής του ενοικίου του σπιτιού που βρήκατε μαζί με τα μηνιαία μεταφορικά που θα σας κοστίζει για να πηγαίνετε στη δουλειά και στις επιπλέον δραστηριότητές σας.

Για παράδειγμα, αν το συνολικό σας budget για σπίτι και μεταφορικά είναι £900 το μήνα αλλα είναι αδύνατον να βρείτε οικονομικό σπίτι στη ζώνη 3, ένα σπίτι στη ζώνη 5 με £700 θα καλύπτει το budget σας καθότι θα δώσετε τη ”διαφορά” στα μεταφορικά. Πολλές περιοχές πέρα απο τη ζώνη 4 συνδέονται άριστα με το κέντρο!

6. Το σύστημα ύδρευσης/ αποχέτευσης

Μπορεί να μην είναι εμφανές ως πρόβλημα, ωστόσο τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης που υπολειτουργούν μπορούν να σας προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Προσωπικά έχω δει πολύ συχνά ντους που φαίνονταν μια χαρά αλλα τελικά δεν είχαν πίεση, μπάνια που φαίνονταν φυσιολογικά αλλα βούλωναν με το παραμικρό προκαλώντας πλημμύρες, σωλήνες που άδειαζαν πάνω στον τοίχο προκαλώντας μούχλα… Και πολλά άλλα που δυσκολεύομαι να θυμηθώ!

Ελέγξτε καλά τις βρύσες, το μπάνιο, το ντους, τους σωλήνες στον κήπο και οτιδήποτε άλλο μπορείτε ωστε να μην τραβήξετε τα όσα τράβηξαν πολλοί απο εμάς!

Καλή αναζήτηση!

Δείτε επίσης:

Guardian Schemes, η εναλλακτική μορφή ενοικίασης σπιτιού!

Ενοίκια και διαμονή

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *