Ψάχνοντας για δουλειά

Photo by Adeolu Eletu on Unsplash

Καλώς ήρθατε στο Ηνωμένο Βασίλειο! Ξεκινά ένας καινούριος κύκλος στη ζωή σας που θα χαράξει ένα δρόμο γεμάτο όμορφες στιγμές, αναμνήσεις, χαρές, λύπες και φωτογραφίες που θα τις κοιτάτε κάποτε με νοσταλγία. 

Η περίοδος της αναζήτησης εργασίας είναι ιδιαίτερα αγχωτική, ειδικά αν ειστε νέοι μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχετε το UK experience να βοηθήσει. Θα χρειαστείτε πολύ κουράγιο, υπομονή και επιμονή για να βρείτε την πρώτη σας θέση οπότε…. brace yourselves!

Απο που πρέπει όμως να ξεκινήσετε με τις τόσες θέσεις που υπάρχουν εκει έξω; Η απάντηση είναι, απο κάτι προσιτό που να ειναι ισάξιο με τις -προς το παρόν- δυνατότητές σας.

Αρχικά ας επαναλάβουμε οτι αν είστε απόφοιτοι ΤΕΙ, ΙΕΚ ή ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ Προσχολικης Αγωγής αναγνωρίζεστε για να δουλέψετε ως Nursery Nurses και Teaching Assistants ενώ μπορείτε να δουλέψετε και σε Childminders, Playgroups (Παιδότοπους), Creches (Παιδικοι Σταθμοι μεσα σε επιχειρησεις για φυλαξη των παιδιών των πελατών) αλλα και ως Nannies.

Αν είστε Νηπιαγωγοί ΑΕΙ, Δάσκαλοι ή Καθηγητες όλων των ειδικοτητων τοτε μπορείτε να δουλέψετε τοσο ως Εκπαιδευτικοί σε σχολεία όσο και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμους ως Nursery Nurses αλλα και σε ολα τα παραπάνω.

Aς δούμε τι επιλογές έχετε:

1. Εργασία σε παιδικούς σταθμούς ή Childminders:

Η εργασία σε παιδικούς σταθμούς έχει λιγότερο άγχος και απαιτήσεις πρόσληψης και ειναι ιδανικη ως πρώτη θέση. 

Πλεονεκτήματα:

 • Άμεση πρόσληψη. Οι παιδικοι σταθμοί συνήθως ζητούν προσωπικό για άμεσο ξεκίνημα και επομένως απο τη στιγμή της συνέντευξης και εφόσον σας προσφέρουν τη θέση σπάνια θα κάνετε πάνω απο δυο εβδομάδες για να πιάσετε δουλειά. Αν οι συστάσεις σας έρθουν γρήγορα ενδέχεται να πιάσετε δουλειά εντός της εβδομάδας!
 • Σταθερός και σίγουρος μισθός. Καθότι τα Nurseries δεν ακολουθούν σχολικές διακοπές αλλα και δεν αφαιρούν απο το μισθό σας στις αργίες (όπως κάνουν τα γραφεία δασκάλων-δειτε παρακάτω) θα έχετε το σταθερο μισθό σας κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει οτι θα μπορέσετε να ηρεμησετε, να μπείτε σε μια ρουτίνα και να ρυθμίσετε θέματα ενοικίασης σπιτιου και λοιπά έξοδα το συντομότερο δυνατόν. 
 • Συμβόλαιο, ένσημα, διακοπές. Μπορει να ακούγεται απλό όμως για τους Έλληνες μετανάστες που ερχόμαστε απο ένα περιβάλλον οπου τα ενσημα και η ασφάλιση πολλές φορές ακούγονται σαν άπιαστο ονειρο, το γεγονος οτι θα έχετε το συμβόλαιό σας με τις ώρες σας, το μισθό, τις διακοπές και τα δικαιώματά σας να ορίζονται ξεκάθαρα θα σας ανακουφίσει. 
 • Μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο ειδοποίησης. Εφοσον περάσουν οι δύο πρώτες εβδομάδες της προσληψής σας ο εργοδότης οφειλει να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασιες του συμβολαίου για να μπορεσει να σας απολύσει (εκτός αν κακοποιήσετε παιδί, αν κλέψετε ή αν κανετε φόνο!) και να σας δώσει ειδοποίηση τουλαχιστον ένα μηνα. Αυτό σημαίνει οτι ακομη και αν σταθείτε άτυχοι και η πρώτη σας δουλειά δε διαρκεσει πολύ τότε έχετε έναν ολοκληρο μήνα, κατα τον οποίο δουλεύετε και πληρωνεστε, για να βρειτε άλλη θέση.
 • Εξασφάλιση συστάσεων. Σε αντίθεση με τα γραφεία, οι εργοδότες παιδικών σταθμών θα δώσουν εξατομικευμένες συστάσεις σχετικες με τον τροπο που δουλευετε με τα παιδια οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα της ελλειψης συστασεων ενός νέου μετανάστη.
 • Καλή γνώση του αναλυτικού προγράμματος προσχολικής αγωγής της Αγγλίας (EYFS), ιδανικό αν θέλετε να διδάξετε σε προσχολικες τάξεις Δημοτικών σχολείων.
 • Πολλές ευκαιριες προαγωγής.
 • Πολλά δωρεαν σεμινάρια κατάρτισης πάνω στις πιο σημαντικές νομοθεσίες, τα οποια θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό σας.

Μειονεκτήματα:

 • Εργασία όλο το χρόνο. Οι παιδικοί σταθμοί δεν ακολουθούν καλοκαιρινές διακοπές. Το συμβόλαιό σας παρέχει 20-25 μέρες πληρωμένης άδειας τις οποίες παίρνετε όποτε θέλετε μέσα στο χρόνο. 
 • Απουσία διδακτικής εμπειρίας, ειδικά σε μεγαλυτερες ηλικίες. 
 • Απουσία σχολικων ωραρίων. Θα δουλευετε με βάρδιες που μπορει να διαρκούν μέχρι τις 6-7 το βράδυ. 
 • Εξαντλητική δουλειά, τρέξιμο, καθάρισμα. Κυριολεκτικά, θα κάθεστε σπάνια.

2. Δουλειά ως Teacher ή Teaching Assistant (TA) μέσω Teaching Agency.

Συνηθως τα γραφεία για Εκπαιδευτικούς παρέχουν δυο άμεσες επιλογές εργασίας

 • Daily supply: Συνήθως αυτό ειναι το πρώτο στάδιο όταν εγγραφείτε με γραφείο. Πρόκειται για ημερήσια κάλυψη κατά την οποία το γραφείο σας καλεί κάθε πρωι και σας στέλνει σε διαφορετικό σχολείο.
 • Η δουλειά δεν ειναι εγγυημένη και ετσι κάποιες φορες θα έχετε δουλειά κάθε μερα και κάποιες οχι. Πληρώνεστε μέσω του γραφείου εβδομαδιαία και το συμβόλαιό σας δε σας περιοριζει όσον αφορά το αν θα γραφτείτε με άλλα γραφεία. Δεν υπάρχει ειδοποίηση για να αποχωρήσετε και απο τις δυο πλευρές. 
 • Long term supply: Σε αυτή την περιπτωση κάνετε μακροπρόθεσμη κάλυψη σε σχολείο είτε λόγω ασθενείας του μόνιμου εκπαιδευτικού είτε λόγω εγκυμοσύνης.
 • Η πληρωμή σας γινεται και πάλι απο το γραφείο εβδομαδιαία, ωστόσο για να αποχωρήσετε πρέπει να δωσετε δυο εβδομάδες ειδοποίηση. Για να σας στείλει ενα γραφείο για τέτοια θέση συνήθως πρέπει να έχετε δουλέψει μαζί τους για ένα διάστημα αλλα και να θεωρούν πως έχετε την ικανότητα για τη θέση. Για να βρείτε τέτοια θέση πρέπει να σταλεί στο εκάστοτε σχολείο το βιογραφικό σας μέσω του γραφείου.

Πλεονεκτήματα

 • Εβδομαδιαία πληρωμή που μπορεί να σας ανακουφίσει άμεσα. 
 • Σχολική εμπειρια, και σε περίπτωση που δουλέψετε πιο μακροπρόθεσμα σε ένα σχολείο συστάσεις που θα βοηθήσουν να βρείτε μόνιμη θέση.
 • Σχολικά ωράρια και σχολικές διακοπές. 

Μειονεκτήματα:

 • Ο ημερήσιος μισθός σας ως Supply Teacher θα είναι μεταξύ £120-£150 τη μέρα, ωστόσο δε θα πληρώνεστε όταν ειναι κλειστά τα σχολεία (δέκα εργάσιμες μέρες τα Χριστούγεννα, δυο εβδομάδες το Πάσχα, τρεις επιπλέον βδομάδες στα half terms και έξι εβδομάδες το καλοκαίρι.
 • Το γραφείο δε σας εγγυάται δουλειά και τις εποχές που τα σχολεία δεν εχουν ανάγκη απο κάλυψη (όπως το Σεπτέμβρη- Οκτώβρη και στο τέλος της χρονιάς) θα έχετε να αντιμετωπίσετε ανεργία και έλλειψη χρημάτων.
 • Καθότι οι Εκπαιδευτικοί απο μη Αγγλόφωνες χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν το επίπεδο γλωσσας ούτε την εμπειρία στη μέθοδο διδασκαλίας των Αγγλικών σχολείων, τα ίδια τα σχολεία ζητούν απο τα γραφεία να τους στέλνουν είτε Αγγλόφωνους Εκπαιδευτικούς είτε καταρτισμένους στην Αγγλία. Έτσι τα γραφεία αναγκάζονται να προωθούν Αγγλόφωνους Εκπαιδευτικούς για μακροπρόθεσμες ή μόνιμες θέσεις. 
 • Δουλεύοντας ως ΤΑ σε ημερήσια/ μακροπρόθεσμη κάλυψη ο μισθός σας θα είναι £50-£70 τη μέρα και θα επιβαρύνεται πολύ απο τις διακοπές που ανέφερα πριν. Επομένως θα δυσκολευτείτε πολύ να ανταπεξέλθετε οπικονομικά εκτάς αν έχετε δεύτερη δουλειά. 

3. Permanent positions (μόνιμες θέσεις):

Η μόνιμη θέση σε σχολείο σας παρέχει σίγουρο μισθό, πληρωμένες σχολικές διακοπές, και ιδανικές προοπτικές καριέρας. Αν κάνετε  long term supply ή daily supply σε ένα σχολείο που θέλει να σας προσλάβει μόνιμα τοτε θα πρέπει να σας αγοράσει απο το γραφείο.

Επιπλέον αγγελίες για μόνιμες θεσεις σε σχολεία μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του δήμου σας και στο TES. Σε κάθε περίπτωση απο τη στιγμή που γινεστε μόνιμοι πλέον το σχολείο ειναι ο μόνος εργοδότης σας και το συμβόλαιό σας με το σχολείο θα ορίσει τις συνθήκες και το μισθό σας. Το ίδιο ισχύει αν προσληφθείτε ως ΤΑ.

Για να σας προτιμήσει ένα Αγγλικό σχολείο θα πρέπει να έχετε βαθιά γνώση του curriculum, γνώση των  national expected levels των μαθητών  σε core subjects, αποδεδειγμένη εμπειρία σε raising attainment, προφορά επιπέδου native αλλα και εμπειρία στη διδασκαλία Religious Education σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον σε όλους τους τομείς.

Αυτό είναι επίπεδο στο οποίο θα φτάσετε με τον καιρό, ωστόσο δε θα σας προτείναμε να ασχοληθείτε με μόνιμες θέσεις για αρχή καθότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να λάβετε θετική απάντηση ανάμεσα σε δεκάδες υποψηφίους με UK experience. Η συμβουλή μας είναι να κοιτάξετε για ένα είδος δουλειάς που θα σας εξασφαλίσει αρχικά σίγουρο μισθό και μια αρχή σε αυτή τη χώρα όσο το γρηγορότερο δυνατόν. Ωστόσο η επιλογή είναι δική σας!

4. Εργασία ως Nanny (νταντά)

Η εργασία ως Nanny, κατόπιν συνεννόησης με την εκάστοτε οικογένεια μπορεί να παρέχει ασφάλιση, καλό μισθό, καλά ωράρια, πληρωμένες διακοπές και τις ίδιες προοπτικές όπως κάθε άλλη δουλειά. Τα προαπαιτούμενα διαφέρουν απο οικογένεια σε οικογένεια.

Η γλώσσα που πρέπει να μιλάτε αλλα και οι δεξιότητές σας ορίζονται απο τους γονείς. Έχετε την επιλογή να δουλέψετε με Ελληνόφωνες οικογένειες ή οικογένειες απο άλλες χώρες. Ο μισθός σας κατόπιν φόρων συνήθως ξεκινά απο £8/ώρα.


Που να κάνετε αιτήσεις για εργασία:

 • Για θέσεις Nursery Nurse μπορείτε να βρείτε διαθέσιμες θέσεις στο Nursery World, στο Guardian και στην κατηγορία Jobs του Gumtree . Επίσης μπορείτε να βρείτε αγγελίες στο TES και στις κεντρικές ιστοσελίδες των Nurseries. Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε προφίλ στο Childcare / CV Library ώστε να μπορούν να σας βρουν πιθανοί εργοδότες και οικογένειες που ψάχνουν για nannies. Επιπλέον μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις μέσω γραφείων Nursery Recruitment. Γνωστά και έγκυρα γραφεία που παρέχουν άμεση συνέντευξη και γρήγορη εύρεση εργασίας είναι τα παρακάτω (κάνοντας κλικ πάνω στα ονόματα θα βγείτε στη σελίδα τους):

Bretsa 

BS Social Care 

Tinies  

Caleeda 

Non-stop Education 

Tigerlily  

Daisy Chain

Μην ξεχνάτε τις σελίδες μεγαλων αλυσιδων παιδικών σταθμων.  Έχουν πάντα ζητηση για προσωπικο:

Κάνοντας κλικ πάνω στα ονόματα θα βγείτε στις σελίδες τους.

Busy Bees  

Newpark Nurseries    

Bright Horizons  

Kiddy Caru   

London Early Years Foundation (LEYF)   

Puddle Ducks   

Monkey Puzzle   

The Cooperative Childcare

Μια άλλη επιλογή Nurseries είναι οι Νοσοκομειακοί παιδικοί σταθμοί. Δείτε αυτό το άρθρο.

Για θέσεις Nanny:

Για θέσεις ως Nanny μπορείτε να ψάξετε σε sites όπως το Gumtree. Για θέσεις Ελληνόφωνων nannies το γραφείο Greek Nannies παρέχει πολλές θέσεις σε Ελληνόφωνες οικογένειες. Επίσης τέτοιες θέσεις μπορείτε να βρείτε στο Childcare. Το γραφείο Sitters παρέχει ευκαιρίες babysitting με πληρωμή μετρητών. Δεν πρόκειται για σίγουρη δουλειά αλλα παρέχει επιπλέον εισόδημα.

Για θέσεις Supply Teacher/ TA  πρέπει να απευθυνθείτε απευθείας σε Teaching Agencies. Θα μπορέσετε να βρείτε τα διαθέσιμα γραφεία αλλα και τα reviews από Εκπαιδευτικούς που δούλεψαν μαζί τους στο Rate my Teaching Agency.

Για μόνιμες θέσεις Teacher/ TA μπορείτε να βρείτε ένα αναλυτικό directory στο άρθρο Μόνιμες θέσεις σε Αγγλικά σχολεία- που να ψάξω;

Τα παρακάτω άρθρα είναι πολύ σημαντικά για τη συνέντευξη, το trial day, το trial lesson και τη δημιουργία βιογραφικού.

Η συνέντευξη σε Day Nursery

Το trial day σε Nursery

Η συνέντευξη σε Αγγλικά σχολεία

Το trial lesson και τα μυστικά του

Δημιουργία βιογραφικού και cover letter

Βιογραφικό και εκπαιδευτικοί χωρίς εμπειρία

Γλωσσικά προαπαιτούμενα

Αναλυτικό πρόγραμμα