Ψάχνετε σχολείο για δουλειά; 7 πράγματα που πρέπει να εξετάσετε στο school visit!

Το ξέρατε οτι στην Αγγλία πριν κάνετε αίτηση για διδακτικές θέσεις έχετε δικαίωμα να κλείσετε ένα school visit για να δείτε το σχολείο; Και όμως, τα school visits στην Αγγλία είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα και ενθαρρύνονται ιδιαίτερα. Τα school visits είναι informal συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολείων και κατα τη διάρκειά τους θα σας γίνει μια ξενάγηση στο σχολείο και οι διευθυντές θα απαντήσουν όλες τις ερωτήσεις σας. Έτσι, θα ξέρετε αν το σχολείο σας εκφράζει και αν θα σας ενδιέφερε να κάνετε αίτηση για τη θέση. Και το θετικό είναι οτι δεν πρόκειται για συνέντευξη και έτσι θα πάτε χωρίς το άγχος!

Στην αρχή της καριέρας μας στην Αγγλία όλοι κυνηγήσαμε τις διδακτικές θέσεις με το… τουφέκι! Πήγαμε όπου μας έστειλε το γραφείο χωρίς αντιρρήσεις και κάναμε αίτηση σε ο,τι θέση βρήκαμε μπροστά μας για να αποκτήσουμε το πολυπόθητο UK experience. Έρχεται όμως η στιγμή που επιτέλους έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να επιλέξουμε εμείς το χώρο εργασίας μας και να βρούμε ένα περιβάλλον με τους δικούς μας όρους.

Ας δούμε λοιπόν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να ρωτήσετε όταν επισκεφτείτε ένα σχολείο:

1. Το αν είναι state maintained ή Academy!

Τα σχολεία που επιδοτούνται απο το κράτος -εκτός απο τα faith schools- χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • State maintained, που σημαίνει οτι βρίσκονται εξ ολοκλήρου υπο τον έλεγχο του δήμου.
  • Academies (σε παρόμοια κατηγορία ανήκουν και τα free schools, federations κλπ).

Βασική διαφορά είναι οτι τα πλήρως κρατικά σχολεία οφείλουν να ακολουθούν τα κρατικά paycales, τις διακοπές και τα ωράρια για τους δασκάλους. Ωστόσο τα academies ουσιαστικά ανήκουν σε ιδιώτες, federations, trusts κλπ. Έτσι μπορούν να ορίσουν οι ίδιοι το μισθό, τους όρους, τις διακοπές και τα ωράρια των δασκάλων.

Αν ένα σχολείο είναι academy, μπορεί να αναμένεται απο εσάς να δουλεύετε ως τις 8.00, να πάτε στο σχολείο Σάββατα, να αναγκαστείτε να τρώτε μεσημεριανό στην τραπεζαρία με τα παιδιά (μου έχει συμβεί) και να μην έχετε καθόλου lunch break. Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι κάθε Academy υποχρεώνει τους δασκάλους σε εξαντλητικές ώρες και κάθε state school είναι ”χαλαρό”, το να ρωτήσετε θα σας δώσει μια πρώτη εντύπωση.

Αν θέλετε να δείτε τα είδη σχολείων λεπτομερώς δείτε: Τα είδη σχολείων στην Αγγλία

2. Τη συχνότητα διόρθωσης.

Τα Αγγλικά σχολεία έχουν τετράδια για όλα τα μαθήματα, όπου εκεί κάνουν το task οι μαθητές. Ωστόσο δεν καταγράφονται όλα τα tasks σε βιβλία. Κάποια σχολεία μπορεί να καταγράψουν 3 φορές τη βδομάδα στα τετράδια, και τις άλλες 2 μέρες να κάνουν κάτι πιο πρακτικό. Ρωτήστε διακριτικά πόσες φορές την εβδομάδα γράφουν στα books τους οι μαθητές σε κάθε μάθημα. Όσο περισσότερο recording in books υπάρχει στο σχολείο, τόσο περισσότερη θα είναι η διόρθωσή σας (και τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να μείνετε στο σχολείο μετά τις 3.30- 4.00).

3. Το consistency στη διδακτική Literacy/ Numeracy.

Ρωτήστε τι μέθοδοι χρησιμοποιούνται για διδακτική όλων των μαθημάτων. Ένα μεγάλο ποσοστό σχολείων στην Αγγλία χρησιμοποιεί την ιδιωτική μέθοδο γραφής και ανάγνωσης Read Write Inc. Άλλα σχολεία μπορεί να εφαρμόσουν την κρατική μέθοδο Letters and Sounds ενώ άλλα κάποια άλλη λιγότερο γνωστή μέθοδο. Στα Μαθηματικά, μπορεί να χρησιμοποιείται η μέθοδος Maths Make Sense, White Rose Maths, Shanghai Maths κ.α.

Υπάρχουν όμως και αυτά τα λίγα σχολεία που δεν έχουν αποφασίσει τι μέθοδο χρησιμοποιούν. Χρησιμοποιούν τις κάρτες του Read Write Inc, τη μέθοδο του Letters and Sounds, το σχηματισμό γραμμάτων του Floppys… Διδάσκουν πρόσθεση απο Maths Make Sence, διαίρεση απο White Rose Maths, και βάζουν και λίγο Maths Mastery για γαρνιτούρα.

Αυτά τα σχολεία μπορεί να γίνουν εφιάλτης για εσάς αλλά και τους μαθητές καθότι δεν υπάρχει συστηματικότητα στη διδασκαλία. (Εκτός και αν σας αρέσει το challenge)

4. Το κατά πόσο υπάρχει ”streaming”.

Με τον όρο ”streaming” εννοούμε το διαχωρισμό των μαθητών σε επίπεδα εντός τάξης. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει σωστό και λάθος εδώ. Ο μαθησιακός διαχωρισμός είναι ένα περίπλοκο και controversial θέμα για συζήτηση. Το σημαντικό είναι να δείτε με ποιον απο τους δύο τρόπους (streaming- no streaming) μπορείτε εσείς να δουλέψετε και να φτάσετε τους μαθητές εκεί που πρέπει. Δείτε το άρθρο Διαχωρισμός των μαθητών σε επίπεδα: Ναι ή όχι;

5. Τα ωράρια των δασκάλων.

Οι μαθητές συνήθως φεύγουν μεταξύ 3.20- 4.00 και είναι φυσικό να μένουμε στο σχολείο ως τις 5.00- 5.30 για να τελειώσουμε τις δουλειές μας (αν και υπάρχουν οι μέρες που θα φύγουμε στις 3.30 γιατι δεν έχουμε καμία όρεξη). Ωστόσο κάποια σχολεία (ειδικά τα academies) δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψουν αυτό.

Αν το school visit σας γίνει εντός των ωρών λειτουργίας του σχολείου (που σας το προτείνω), τότε ενδέχεται να σας επιτραπεί να μιλήσετε σε άλλους δασκάλους και να κάνετε ερωτήσεις. Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε ποιες είναι οι τυπικές ώρες λειτουργίας του σχολείου, μέχρι ποια ώρα επιτρέπεται να βρίσκονται οι δάσκαλοι στο κτίριο και το ποιες ώρες περίπου είναι οι τυπικές κατα τις οποίες φεύγουν οι δάσκαλοι.

Ένα σχολείο που σέβεται τον εαυτό του και τους δασκάλους, θα κλείνει για όλους το αργότερο στις 6.00- 6.30. Συνήθως ο επιστάτης θα έχει εντολή να κλειδώσει το κτίριο μέχρι εκείνη την ώρα και να ”διώξει” όποιον βρίσκεται μέσα. Αν ο διευθυντής σας αναφέρει οτι συνηθισμένη ώρα αναχώρησης είναι 7.00 το βράδυ και το θεωρεί φυσιολογικό τότε προετοιμαστείτε για μια θέση γεμάτη εξάντληση, χωρίς προσωπική ζωή και χωρίς ύπνο.

6. Τυχόν επιπλέον αρμοδιότητες των δασκάλων

Τα κρατικά σχολεία θα περιμένουν απο εσάς να μείνετε μετά τις 4.00 σε συγκεντρώσεις γονέων, summer fetes, sports days, school bazaars και άλλα τέτοια events προς όφελος του σχολείου κάποιες καθημερινές μέσα στο χρόνο. Ωστόσο συχνά τα academies ζητούν απο τους δασκάλους να διδάξουν after-school enrichment και clubs ή μπορεί να αναμένουν άλλα τέτοιου είδους υποχρεωτικά καθήκοντα που να σας αποσπούν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας αλλά και της δουλειάς σας.

7. Το Behaviour Management policy του σχολείου.

Η πιο δημοφιλής μέθοδος αυτή τη στιγμή στα σχολεία είναι το traffic light system, γνωστό και με την παραλλαγή ”stay green”. Πρόκειται για ένα σύστημα οπου οι μαθητές που κάνουν καλές επιλογές ανεβαίνουν απο το πράσινο σε χρώματα όπως bronze και gold και παίρνουν επιβραβεύσεις, ενώ όσοι επανειλημμένα κάνουν κάτι αρνητικό σταδιακά καταλήγουν στο detention room.

Είτε συμφωνούμε με αυτή την πολιτική είτε όχι, είναι αυτή που προς το παρόν ακολουθείται απο ένα σημαντικό μέρος των σχολείων. Εκτός αν η θέση σας στο σχολείο είναι Behaviour Management coordinator ή διευθυντής, θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξετε το policy του σχολείου. Αν ωστόσο νιώθετε άβολα με αυτή τη μέθοδο, μπορείτε να βρείτε ένα σχολείο με άλλη πολιτική. Αυτό είναι το θετικό του school visit. Οτι μπορείτε να ανακαλύψετε κάτι που δε σας αρέσει για ένα σχολείο πριν ακόμη πιάσετε δουλειά εκεί και είναι πολύ αργά.

Δείτε επίσης: To lunch break: Αλήθειες και ψέμματα!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Λονδίνο απο το 2008. Είναι απόφοιτος του τμήματος ΑΕΙ Προσχολικής Αγωγής Πατρών (ΤΕΕΑΠΗ), και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Συγκριτικής Εκπαίδευσης του UCL. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα της Αγγλίας στην προδημοτική τάξη Reception ενώ τα πρώτα 5 χρόνια στην Αγγλία δούλεψε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς του Λονδίνου με παιδιά ηλικίας 0-5 ετών.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *