Προβλήματα υγείας και εργασία: Τα δικαιώματά σας!

Σίγουρα θα… χτυπάτε ξύλο (!) διαβάζοντας αυτές τις γραμμές. Όλοι θέλουμε να είμαστε υγιείς και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας χωρίς προβλήματα. Ωστόσο κάποιες φορές τα προβλήματα υγείας είναι απρόβλεπτα και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι δικαιούμαστε.

Όταν μιλάμε για προβλήματα υγείας δε μιλάμε μόνο για ένα κρύωμα εδώ και εκεί που θα μας αναγκάσει να λείψουμε μια-δύο ημέρες απο τη δουλειά. Υπάρχουν τόσο χρόνιες οργανικές παθήσεις όσο και ψυχικές ασθένειες που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν οτι ένα μεγάλο ποσοστό Εκπαιδευτικών πάσχει απο κατάθλιψη ή/και αγχώδη διαταρραχή.

Τι γίνεται όμως με το θέμα ”εργασια”; Κατα πόσο μπορεί ένας εργοδότης να σας απολύσει λόγω της κατάστασης της υγείας σας;

Τα δικαιώματά σας

Βάσει νόμου, ένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να ρωτήσει σχετικά με την υγεία σας κατα τη διάρκεια της πρόσληψης, καθότι αυτό θεωρείται discrimination. Στην Αγγλία όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην εργασία ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε πάθησης μπορεί να έχουν. Το Disability Act ορίζει πως ο εργοδότης έχει την ευθύνη να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο χώρο εργασίας ωστε να διευκολύνει την εργασία ατόμων με κάποια αναπηρία. Για παράδειγμα, αν ο υπάλληλος χρησιμοποιεί καροτσάκι είναι ευθύνη του εργοδότη να παρέχει διαδρόμους και τρόπους ωστε να μπορεί να κινηθεί. Σε κάθε περίπτωση ο εργοδότης δε μπορεί να απολύσει κάποιον λόγω αναπηρίας.

Οι ψυχικές ασθένειες ανήκουν και αυτές στο φάσμα του Disability Act. Υπάρχουν πολλές τέτοιες ασθένειες και όλες συμπεριλαμβάνονται, αλλά θα αναφέρω μερικές:

  • Κατάθλιψη
  • Αγχώδης διαταρραχή/ κρίσεις πανικού
  • Διαταρραχές προσωπικότητας (π.χ. Borderline Personality)
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταρραχή

Αν το πρόβλημα υγείας είναι βαριάς μορφής, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει Disability Allowance. Με τον ίδιο τρόπο, οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι λόγος για να σας απολύσει ή να μη σας προσλάβει ένας εργοδότης. Επίσης ο εργοδότης οφείλει να δείξει κατανόηση σε τυχόν επιπλέον ώρες που μπορεί να χρειαστείτε για θεραπεία εαν και εφόσον δε σημαίνουν πως δε μπορείτε να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας.

Μπορώ να απολυθώ λόγω υγείας;

Ο εργοδότης δε μπορεί να σας απολύσει επειδή έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, δε μπορεί να σας απολύσει επειδή πάθατε κατάθλιψη. Ωστόσο μπορεί να σας απολύσει αν το πρόβλημα υγείας σας καθιστά αδύνατον να εκτελέσετε τα καθήκοντά σας. Παρόλα αυτά, πριν προβεί στην απόλυση ο εργοδότης οφείλει:

  • Να εξετάσει αν για την υγεία σας ευθύνεται η δουλειά.
  • Nα κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στο χώρο εργασίας ωστε να σας βοηθήσει και να δει κατα πόσο αυτό αλλάζει την κατάσταση.

Για παράδειγμα, αν δουλεύετε ως Learning Support Assistant  σε σχολείο με ένα πολύ βαρύ παιδί και εξαιτίας αυτού αποκτήσετε πρόβλημα με τη μέση σας- κάτι που καθιστά αδύνατον να δουλέψετε- ο εργοδότης πρώτα πρέπει να σας μεταθέσει σε άλλο πόστο και να δει αν εκεί εκτελείτε τα καθήκοντά σας. Αν ακόμη και με τις προσαρμογές στο χώρο εργασίας εξακολουθείτε να απουσιάζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σας απολύσει.

Πόσες μέρες sick leave δικαιούμαι;

Ο κάθε χώρος εργασίας έχει τα δικά του policies. Αν οι εργοδότες σέβονται τον εαυτό τους θα τα έχουν συμπεριλάβει στο συμβόλαιό σας. Τα κρατικά σχολεία συνήθως πλήρώνουν τις πρώτες 2-3 εργάσιμες μέρες απουσίας σας απο τη δουλειά με self-certification (δηλαδή χωρίς ιατρική βεβαίωση). Όταν ξεπεράσετε αυτές τις μέρες θα χρειαστεί να προσκομίσετε χαρτί γιατρού. Θα πρέπει ωστόσο να εξετάσετε προσεκτικά τι ορίζει η δική σας επιχείρηση καθότι μπορεί τα policies να διαφέρουν.

Τα Nurseries συχνά δεν πληρώνουν sick leave για τις μέρες απουσίας σας. Ωστόσο ο κάθε εργοδότης έχει διαφορετικούς όρους και είναι σημαντικό να διαβάσετε καλά το συμβόλαιό σας.

Νιώθω ότι με απέλυσαν άδικα λόγω υγείας. Τι να κάνω;

Αν απολυθήκατε για λόγους υγείας και νιώθετε οτι έχετε πέσει θύμα unfair dismissal, μπορείτε να απευθυνθείτε:

  • Στο δικό σας Union, αν είστε Teacher ή TA σε σχολείο- εαν και εφόσον έχετε γραφτεί με Union.
  • Στο Citizens Advice.
  • Εδώ μπορείτε να βρείτε τη σελίδα του Gov.uk για τα δικαιώματά σας όσον αφορά την απόλυση. Αν θέλετε να δείτε αναλυτικά τα εργασιακά σας δικαιώματα στην Αγγλία διαβάστε αυτό το άρθρο.

Κλείνοντας, αν υποφέρετε απο κάποιο ψυχολογικό σύμπτωμα και χρειάζεστε θεραπεία, δείτε τις δωρεάν επιλογές σας στο άρθρο Δωρεάν ψυχολογική και ψυχιατρική βοήθεια στην Αγγλία.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Είναι πτυχιούχος προσχολικής αγωγής του πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα MA Comparative Education του UCL. Τα πρώτα 5 χρόνια εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στις ηλικίες 0-5 ενώ απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στον κρατικό τομέα στην τάξη Reception. Απο το Σεπτέμβρη του 2020 φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του πανεπιστημίου του Lancaster ενώ ασχολείται εκτενώς με τον ακτιβισμό σε θέματα κοινωνικής ανισότητας και δικαιωμάτων LGBTQ+.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *