Proof of address, το αιώνιο πρόβλημα.

Μια φράση που συνηθίζω να λέω για τη μετανάστευση στην Αγγλία είναι πως ”υπάρχουν πολλά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν και πολλοί τρόποι να τα… αποκτήσουμε”! Και θα έλεγα ψέμματα αν ισχυριζόμουν πως η ζωή μου στην Αγγλία δεν ήταν και είναι γεμάτη απρόσμενα προβλήματα το ένα μετά το άλλο που -πολλές φορές- επηρεάζονται από την εξαντλητική γραφειοκρατία. Θυμάμαι ακόμη τα πρώτα πέντε χρόνια στην Αγγλία έναν παλιό καλό φίλο να μου λέει ”δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να πέφτουν όλα τα παράξενα προβλήματα πάνω σου”. Και είχε δίκιο. Διαδικασίες που σε άλλους ανθρώπους συνέβαιναν απλά, γρήγορα και πρακτικά σε εμένα μπορεί να έπαιρναν μήνες. Αιτήσεις που φίλοι- είτε συμπατριώτες είτε Ισπανοί, Ιταλοί, Ινδοί, Κουβανοί και από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη – τις ολοκλήρωναν χωρίς πρόβλημα εγώ πάντα έβρισκα κάποιο αναπάντεχο εμπόδιο. 

Ωστόσο όταν η ζωή σου τα φέρνει έτσι υπάρχει ένα θετικό- εξοπλίζεσαι με τόση υπομονή και οργανωτικότητα που απο ένα σημείο και μετά και όσο μεγαλώνεις τίποτα δε μπορεί να σου πάει στραβά. Έχεις μάθει να τα περιμένεις όλα!

Η απόδειξη διεύθυνσης, γνωστή στην Αγγλία ως ”proof of address” είναι οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικνύει τη μόνιμη κατοικία σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το συμβόλαιο ενοικίασης δε γίνεται δεκτό απο πολλούς φορείς. Αυτό που ζητάται είναι κυρίως λογαριασμοί ρεύματος, θέρμανσης και council tax (όχι όμως λογαριασμοί internet!) 

Eίναι ένα απο τα προβλήματα που αντιμετώπισα ζώντας στην Αγγλία και όχι μόνο ως νεoαφιχθείσα μετανάστρια αλλά και αργότερα ως μόνιμη κάτοικος. Είναι όμως ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν διαρκώς πολλοί μετανάστες. Η απόδειξη διεύθυνσης απαιτείται απο πολλούς φορείς και πολλές διαδικασίες που θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε για να βρείτε δουλειά στην Αγγλία.

Πότε θα σας ζητηθεί απόδειξη διεύθυνσης:

 1. Όταν προσπαθείτε να βγάλετε National Insurance Number. 
 2. Όταν θέλετε να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό.
 3. Όταν κάνετε αίτηση για DBS.
 4. Όταν ξεκινάτε καινούρια δουλειά.
 5. Όταν γράφεστε με teaching agencies ή Nursery agencies για δουλειά. 
 6. Όταν γράφεστε σε job centre για επίδομα ανεργίας.
 7. Όταν νοικιάζετε νέο σπίτι.
 8. Όταν προσπαθείτε να εγγραφείτε σε γιατρό.

Πολλές φορές το να μην έχετε ένα έγγραφο που χρειάζεστε στην Αγγλία μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο. Έτσι όλες οι υπόλοιπες απαραίτητες διαδικασίες που χρειάζεται να ολοκληρώσετε για να εδραιωθείτε και να ζήσετε ήρεμα πέφτουν και εμποδίζονται η μια μετά την άλλη σαν ντόμινο και να σας αφαιρέσουν την ψυχική σας ηρεμία. Για παράδειγμα, θυμάμαι χαρακτηριστικά το 2009 στη δεύτερη δουλειά μου όταν δε μπορούσα να ανοίξω τραπεζικό λογαριασμό λόγω της έλλειψης proof of address- το οποίο σήμαινε ότι ο εργοδότης μου δεν είχε τρόπο να πληρώσει το μισθό μου (και στην Αγγλία δε πληρώνεται σχεδόν κανείς πλέον με μετρητά!)

Και μιας και άνοιξα τη συζήτηση, ας δούμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να σας εμποδίζουν από το να βρείτε proof of address:

 • Έχετε μόλις έρθει στην Αγγλία και φιλοξενείστε από φίλο ή συγγενή.
 • Ζείτε σε hostel ή ξενοδοχείο.
 • Πληρώνετε all-inclusive rent, κάτι πολύ συνηθισμένο στην Αγγλία που σημαίνει ότι δεν έχετε λογαριασμούς να προσκομίσετε στο όνομά σας ως απόδειξη διεύθυνσης. 
 • Νοικιάζετε χωρίς συμβόλαιο ενοικίασης. 

Η λύση:

Αν ζείτε προσωρινά με φίλο σας ή συγγενή τότε για να μπορέσετε να εκδώσετε ΝΙΝ ο φίλος/ συγγενής σας πρέπει να γράψει ένα γράμμα που να επιβεβαιώνει οτι ζείτε  εκεί. Όταν παραλάβετε το NIN μέσω γράμματος σε αυτό θα αναγράφεται η διεύθυνσή σας. 

Αν ζείτε σε hostel ή ξενοδοχείο τότε πρέπει να δώσετε τη διεύθυνση του ξενοδοχείου σας και το έγγραφο που θα σας σταλεί εκεί θα επιβεβαιώνει τη διεύθυνσή σας. 

Εξασφαλίζοντας μόνιμη κατοικία:

Όταν εξασφαλίσετε μόνιμη κατοικία είναι πλέον σημαντικό να τη δηλώσετε στο HMRC μέσω τηλεφώνου. Από εκείνη τη στιγμή το πιο σημαντικό βήμα είναι να ζητήσετε στο HMRC να σας στείλει ένα γράμμα σχετικά με τους φόρους που έχετε πληρώσει. Δεν έχει σημασία αν έχετε πληρώσει φόρους ή αν είστε νέοι μετανάστες και δεν έχετε βρει δουλειά. Ακόμη και αν το γράμμα τους αναφέρει ότι έχετε πληρώσει μηδέν φόρους εκεί θα αναγράφεται η διεύθυνσή σας και πλέον μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως proof of address καθότι πρόκειται για επίσημο έγγραφο. Αυτή τη διαδικασία μπορείτε να την κάνετε όσες φορές αλλάξετε σπίτι μέχρι τελικά να πληρώσετε λογαριασμούς στο όνομά σας. 

Κλείνοντας σας παραθέτω τους τρόπους επικοινωνίας με το HMRC:Website: https://www.gov.uk/contact-hmrc

Telephone:

0300 200 3500

Textphone:

0300 200 3519

Outside UK:

+ 44 191 203 7010

Opening times:

Monday to Friday: 8am to 8pm

Saturday: 8am to 4pm 

Closed Sundays and bank holidays.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *