Πρακτική Άσκηση στην Αγγλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ δημοφιλές ανάμεσα σε φοιτητές, ειδικά όσους σπουδάζουν στο χώρο της εκπαίδευσης. Χάρη σε προγράμματα όπως το Erasmus ο αριθμός φοιτητών που μετακινούνται απο τη μια χώρα στην άλλη για να ζήσουν διαφορετικές εμπειρίες ολοένα και αυξάνεται. Τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα.

Η διαδικασία αίτησης:

Η κάθε σχολή στην Ελλάδα έχει διαφορετικά προαπαιτούμενα. Είναι σημαντικό να μάθετε το συντομότερο ποιος καθηγητής/καθηγήτρια είναι υπεύθυνος του Erasmus στη σχολή σας για να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες. Δείτε αυτό το πολύ σημαντικό άρθρο της Γεωργίας Σαψάνη, πρώην φοιτήτριας Erasmus στην Αγγλία και πλέον μόνιμης Παιδαγωγού στο Λονδίνο.

Οικονομική βοήθεια:

Παρά το ότι κάποιες σχολές στην Ελλάδα πληρώνουν την πρακτική άσκηση στην πλειονότητά τους δε πληρώνουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης άμισθη. Είναι σημαντικό να ψάξετε καλά όλα τα είδη χρηματοδότησης που δικαιούστε από την Ελλάδα.

Οι ηλικίες που θα αναλάβετε:

Είναι σημαντικό πριν ξεκινήσετε την αίτηση να κατανοήσετε τη βασική διαφορά ανάμεσα σε παιδικούς σταθμούς (Nurseries) και σχολεία. Οι παιδικοί σταθμοί είναι ιδιωτικοί, για παιδιά 0-5 ετών και λειτουργούν με διαφοροποιήσεις μεταξύ 7.00 π.μ.-7.00 μ.μ. ενώ είναι ανοιχτοί όλο το χρόνο.

Τα σχολεία καθώς και οι νηπιακές και προνηπιακές τάξεις δημοτικών σχολείων λειτουργούν περίπου 9.00-4.00 ενώ έχουν συγκεκριμένες σχολικές διακοπές. Προτείνω να δείτε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δουλεύοντας σε σχολείο μπορείτε να επιλέξετε την ηλικιακή ομάδα της επιλογής σας απο προσχολική αγωγή εως Δημοτικό. Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι έχετε ξεκαθαρίσει στον εργοδότη σας τις ηλικίες που θέλετε διαφορετικά θα σας τοποθετήσουν όπου θέλουν εκείνοι.

Πως να βρείτε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία:

Τα περισσότερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στην Αγγλία δέχονται πολύ ευχαρίστως εθελοντές- αν και αρκετά είναι και αυτά που για άγνωστη αιτία δεν επιθυμούν να παίρνουν εθελοντές η φοιτητές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μονο που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε είτε μέσω email είτε μέσω τηλεφώνου με τα νηπιαγωγεία. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε μερικά.

Τα γλωσσικά προαπαιτούμενα:

Τα γλωσσικά προαπαιτούμενα για να κάνετε πρακτική άσκηση στην Αγγλία είναι τα ίδια με όσους έρχονται με σκοπό την εργασία στην εκπαίδευση. Θα πρέπει να έχετε ένα βασικό, ικανοποιητικό επίπεδο. Κάποιες σχολές ζητούν lower, πολλές όμως όχι.

Τα πλεονεκτήματα της πρακτικής άσκησης στην Αγγλία:

  • Βελτίωση των Αγγλικών σας.
  • Επαγγελματική αποκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο αν το επιθυμείτε. Κάνοντας πρακτική στο Η.Β. θα εξασφαλίσετε εργασιακές συστάσεις, θα έχετε χρόνο να βγάλετε ΝΙΝ, να δουλέψετε part time, ενώ πολλές φορές ενδέχεται να σας προσφέρει έμμισθη θέση ο εργοδότης σας στο τέλος της πρακτικής.
  • Εξασφάλιση διδακτικής εμπειρίας στο Η.Β. που θα σας βοηθήσει να βρείτε γρηγορότερα διδακτική θέση στο μέλλον.
  • Εξασφάλιση περισσότερων εργασιακών ευκαιριών. Ακόμη και αν δε θέλετε να ζήσετε μόνιμα εδώ στο τέλος της πρακτικής σας, έχοντας ΝΙΝ και Αγγλικό τραπεζικό λογαριασμό θα μπορέσετε να γίνετε δεκτοί σε εποχιακές δουλειές σε επιχειρήσεις όπως In2Action σε τουριστικά θέρετρα.

Σχολεία και Παιδικοί Σταθμοί που δέχονται φοιτητές:

  • Newpark Nurseries: Μοντεσοριανή αλυσίδα Nurseries με πολλές ευκαιρίες κατάρτισης στη μέθοδο Μοντεσόρι και ζήτηση για μόνιμο προσωπικό!
  • The Lloyd Williamson School: Δημοτικό ιδιωτικό σχολείο. Προτείνω να τηλεφωνήσετε,να ζητήσετε τη Lucy και να δώσετε το όνομα Christina: 004420 8962 0345
  • Isaac Newton Academy: Κρατικό Δημοτικό σχολείο. Προτείνω να αναφέρετε το όνομά μου και το που βρήκατε τα στοιχεία για να σας εξυπηρετήσουν. Τηλέφωνο: 020 8911 6666