Πόσα χρήματα να ζητήσω για εργασία σε παιδικό σταθμό;

Η ώρα έφτασε.

Στείλατε βιογραφικό, περάσατε τη συνέντευξη, ο εργοδότης σας ανακοινώνει οτι θα ήθελε να κάνετε ένα trial, που σημαίνει οτι είστε μισό βήμα απο το να πάρετε τη θέση.

Και τότε σας κοιτάζει βαθιά στα μάτια και σας κάνει τη γνωστή αμήχανη ερώτηση:

”What is your salary expectation?”


Η ερώτηση αυτή λούζει τους περισσότερους απο εμάς με κρύο ιδρώτα. Είναι λογικό άλλωστε. Αν ζητήσετε πολύ λίγα μπορεί να δώσετε την εντύπωση οτι βάζετε τον εαυτό σας πολύ χαμηλά και επομένως ο εργοδότης μπορει να σκεφτει οτι  η εμπειρία και οι ικανότητές σας ενδέχεται να μην είναι τόσο καλές. Αν ζητήσετε πολύ περισσότερα απο όσα μπορεί να προσφέρει ο εργοδότης, μπορεί να μη σας προσφέρει τη θέση.


Έχω αναφέρει διεξοδικά στο παρελθόν τους μισθούς (κατα προσέγγιση) των υπαλλήλων σε Day Nurseries. Στον τομέα των δασκάλων και βοηθών σε κρατικά σχολεία υπάρχει η επίσημη γραμμή των Payscales (δείτε: Μισθοί στην Αγγλία ) ενώ στα ιδιωτικά σχολεία οι μισθοί συνήθως κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα.


Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που εχουν επικοινωνήσει μαζί μου προβληματισμένοι για το πόσα χρήματα πρέπει να ζητήσουν για εργασία σε παιδικό σταθμό, ειδικά αν είναι η πρώτη τους θέση. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που σας έχω συμβουλεύσει στην πρώτη σας δουλειά στην Αγγλία να είστε διαλλακτικοί με το μισθό και να μην απορρίψετε μια θέση λόγω χρημάτων, καθότι είναι σημαντικό να ξεκινήσετε απο κάπου. 


Ας μη ξεχνάμε όμως οτι η ζωή στην Αγγλία και ειδικά στο Λονδίνο κοστίζει. Είναι σημαντικό ο μισθός σας να μπορεί να σας εξασφαλίσει τα βασικά.Και όταν λέμε τα βασικά εννοούμε το νοίκι σας, τα μεταφορικά, το φαγητό σας αλλα και κάποια επιπλέον χρήματα για  κάτι αναπάντεχο.

Επίσης είναι σημαντικό ο μισθός σας να αντικατοπτρίζει και το βαθμό του πτυχίου σας. Ωστόσο μην ξεχνάμε οτι ο τίτλος του πτυχίου σας απο μόνος του δεν αρκεί. Η μισθολογική σας κλίμακα θα είναι ένα συνονθύλευμα παραγόντων όπως το πτυχίο + τα Αγγλικά σας + η γνώση σας στο EYFS.


Το γενικό μισθολογικό κλίμα εντός Λονδίνου για Nursery Nurses:

*Όλοι οι μισθοί αφορούν ετήσιο, μεικτό εισόδημα. Για να βρείτε το καθαρό μηνιαίο ποσό ενός ετήσιου μεικτού μισθού δοκιμάστε το The Salary Calculator

  • Οι Nursery Nurses Level 2 πληρώνονται συνήθως μεταξύ 11000-15000 καθοτι ειναι μαθητευόμενοι.
  • Οι Nursery Nurses Level 3 πληρώνονται μεταξύ 16000-20000 αναλόγως εμπειρίας και με διαφοροποιήσεις ανα παιδικό σταθμό.
  • Οι Room Leaders πληρώνονται περίπου 19000-25000 αναλόγως της επιχείρησης και της προηγούμενης εμπειρίας τους.
  • Οι Deputy Managers πληρώνονται μεταξύ 22000-28000.
  • Οι Managers πληρώνονται μεταξύ 26000-35000 αναλόγως της επιχείρησης

Ας δούμε λοιπόν πόσα χρήματα μπορείτε να ζητήσετε σε μια ιδανική περίπτωση για μια απλή θέση Nursery Nurse:

Πριν αξιολογήσετε τον εαυτό σας μισθολογικά κατα τη διάρκεια μιας συνέντευξης, φροντίστε να δείτε προσεκτικά τη μισθολογική κλίμακα στην οποία κυμαίνεται μια θέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγγελίες εργασίας στον τομέα μας περιγράφουν αναλυτικά το pay range μιας θέσης.

Εαν μια θέση προσφέρει 14000-20000 depending on qualifications and experience, τότε μπορείτε να υποθέσετε σε ποιο ποσό κυμαίνεστε αναλόγως πτυχίου, εμπειρίας και Αγγλικών.


Νηπιαγωγοί ΑΕΙ και ΤΕΙ:

Εαν είστε απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ώς γνωστόν το πτυχίο σας αναγνωρίζεται ως Level 6. Αυτό σημαίνει οτι σε μια ιδανική περίπτωση θα έπρεπε να ξεκινήσετε με τουλάχιστον 18000-19000 ως πρώτο μισθό, αλλα μπορείτε εύκολα να ζητήσετε και 20000. Αν τα Αγγλικα σας είναι ελάχιστα τότε θα μπορούσατε να δεχτείτε και μια θέση με 16000- 17000, ωστόσο αυτό θα το σύστηνα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή αν δε βρίσκετε τίποτα άλλο.


Νηπιαγωγοί ΙΕΚ ή ΤΕΕ/ΕΠΑΛ Β’ Κύκλου:

Οι απόφοιτοι ΙΕΚ/ ΕΠΑΛ Β’ Κύκλου αναγνωρίζονται στην Αγγλία ως Level 3. Επομένως στη θέση σας θα ζητούσα τουλάχιστον 17000.


Απόφοιτοι ΤΕΕ/ ΕΠΑΛ Α’ Κύκλου:

Αν είστε απόφοιτοι Α’ Κύκλου τότε θα πρέπει να βρείτε δουλειά ως Level 2 και να εκπαιδευτείτε στο Level 3. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός σας θα οριστεί μεταξύ 11000-15000 αναλόγως του εργοδότη καθοτι θα πρεπει να χρηματοδοτήσει και το κολέγιο σας.  

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας. Το οτι είστε Level 6 και έχετε προϋπηρεσία στην Ελλάδα θα μετρήσει σαν ψιλά γράμματα στον Άγγλο εργοδότη αν δε γνωρίζετε το EYFS και τα Αγγλικά regulations.


Αν έβαζα τον προσδιορισμό του salary expectation σε μία εξίσωση, τότε θα ήταν ως εξής:


SALARY= qualifications + UK experience + UK training + English language skills

…και θα τοποθετουσα αυτο το ποσο στη μισθολογική κλίμακα που προσφέρει η αγγελία.


Ας υποθέσουμε οτι είστε απόφοιτος ΙΕΚ+ 2 χρόνια εμπειριας στην Αγγλία + σεμινάρια κατάρτισης στην Αγγλία + πολύ καλά Αγγλικά και η αγγελία προσφέρει 14000-22000. 

Σε αυτή την περίπτωση θα ζητούσα 20000.

Αν ζείτε εκτός Λονδίνου:

Οι μισθοί διαφέρουν αρκετά απο πόλη σε πόλη για εργασία σε παιδικούς σταθμούς. Αναζητήστε τις αγγελίες εργασίας για να δείτε το ποσό που προσφέρεται και στη συνέχεια υπολογίστε πόσο μπορείτε να πληρωθείτε με βάση την εμπειρία σας και τη γνώση σας στο Αγγλικό σύστημα.


Τέλος, μην ξεχνάτε οτι αν για κάποιο λόγο δεν καταφέρετε να βρείτε δουλειά στη μισθολογική κλίμακα που θέλετε ίσως αυτό σημαίνει οτι χρειάζεστε λίγη περισσότερη εμπειρία και θα πρέπει να επιλέξετε μια θέση με λιγότερα χρήματα για να ξεκινήσετε.

Δείτε επίσης: Πως να επιβιώσετε με έναν χαμηλό μισθό στο Λονδίνο: 10 tips απο την εμπειρία μου!

Οδηγός επιβίωσης supply teaching

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *