Κατηγορίες
Διδασκαλία στο ΗΒ Επιπλέον Άρθρα Προτεινόμενα

Πως να φτιάξετε letterbox για την τάξη σας- Step by step με φωτογραφίες!

Έχω αναφέρει διεξοδικά στο άρθρο A teacher’s diary Vol 3- Κλείνοντας το Autumn Term το πόσο περήφανη είμαι για το ταχυδρομικό κουτί που έφτιαξα φέτος και το πόσο έχει επηρεάσει τη μάθηση των παιδιών. Μάλιστα, έφτιαξα και ένα ακόμη, μικρότερο letterbox, για τη συνάδελφο της διπλανής τάξης.

Έλα όμως που το σχολείο μου δεν έχει δύο νηπιακά τμήματα, αλλά τρία. Και σύντομα ήρθε και η τρίτη συνάδελφος να με παρακαλέσει να της φτιάξω ένα. Σήμερα λοιπόν, έστειλε τη βοηθό της με ένα μεγάλο κουτί. Στρώθηκα λοιπόν στη δουλειά. Επειδή όμως μια τέτοια κατασκευή μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλούς συναδέλφους, αυτή τη φορά αποφάσισα να βγάλω φωτογραφίες και να τις μοιραστώ μαζί σας ώστε να φτιάξετε το δικό σας letterbox!

Ξεκινάμε λοιπόν…

Τι θα χρειαστείτε:

  • Ένα μεγάλο χαρτόκουτο απο αυτά που χρησιμοποιούμε για τη μετακόμιση. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρότερο letterbox με 2-3 κουτιά δημητριακών! Σε αυτό το άρθρο έχει χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο κουτί.
  • Συρραπτικό και κόλλα. Εγώ έχω χρησιμοποιήσει την απλή κόλλα που έχουμε στην τάξη.
  • Ένα μεγάλο, καλό ψαλίδι.
  • Κολλητική ταινία.
  • Χαρτί για τύλιγμα (μεγάλου μεγέθους). Στην Αγγλία τα letterboxes είναι κόκκινα, και έτσι σε αυτό το άρθρο έχει χρησιμοποιηθεί κόκκινο χαρτί.
  • Επιπλέον χαρτί της προτίμησής σας για να καλύψετε τις γωνίες και τις… ατέλειες!
  • Γκλίτερ, αν προτιμάτε το letterbox σας αστραφτερό.

Ξεκινάμε!

1. Κολλήστε το κουτί με ταινία ώστε να πάρει το σχήμα που θέλετε.

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε σε ποιο σημείο της τάξης σας θα το τοποθετήσετε ώστε να χωράει και να μη σας εμποδίζει. Επίσης βεβαιωθείτε οτι βρίσκεται σε σημείο που να μπορούν να το φτάσουν τα παιδιά.

Μην ανησυχείτε για το πως δείχνει η ταινία. Ούτως η άλλως θα καλυφθεί αργότερα! Επομένως βάλτε όση θέλετε και όπου χρειάζεται για να είναι δυνατό το κουτί.

2. Σχεδιάστε το πορτάκι και το ”flap” (το σημείο που θα μπαίνουν τα γράμματα)

Εγώ χρησιμοποίησα χάρακα για να κάνω ίσιες τις γραμμές. Ωστόσο, μη σας απασχολεί το αν θα κάνετε μουντζούρες. Ούτως η άλλως θα τις καλύψετε!

Το περίγραμμα που θα σχεδιάσετε ώστε να το κόψετε μετά, πρέπει να είναι κάπως έτσι- μην κόψετε την πλευρά που δε σημειώνω με μαύρο!

3. Κόψτε γύρω απο το flap και το πορτάκι.

4. Τοποθετήστε το χαρτί με το οποίο θα τυλίξετε το κουτί σας στο πάτωμα.

5. ”Ξαπλώστε” το κουτί πάνω στο χαρτί. Η πλευρά με το πορτάκι πρέπει να ακουμπάει στο χαρτί.

6. Τυλίξτε το κουτί και ασφαλίστε καλά με ταινία.

7. Τυλίξτε και ασφαλίστε τις άκρες

Καθότι το πάνω μέρος του κουτιού φαίνεται, προτίμησα να το κολλήσω με διάφανη ταινία. Ωστόσο στο τέλος θα σας δείξω πως να διακοσμίσετε ”ατέλειες”, οπότε αν σας ξεφύγει παραπάνω ταινία δε πειράζει!

8. Κόψτε το περίγραμμα του flap και της πόρτας

Προσωπικά προτιμώ να νιώθω με τα χέρια μου το που ανοίγει το flap και το πορτάκι και να κόβω εκεί. Ωστόσο αν δεν είστε σίγουροι οτι μπορείτε να το κάνετε, μπορείτε να βάλετε κάποια σημάδια στο κόκκινο χαρτί για να ξέρετε που να κόψετε.

9. Κολλήστε τα σημεία που προεξέχουν με κόλλα

Κολλήστε το κόκκινο χαρτί στο κουτί, κατα προτίμηση όταν το flap και το πορτάκι είναι κλειστά. Έτσι θα υπάρχει χώρος για να τα ανοίγετε χωρίς να κόβετε το χαρτί.

9. Τοποθετήστε κόλλα στο flap και καλύψτε το με χαρτί

10. Συνεχίστε με το πορτάκι…

Σε αυτό το σημείο, χρησιμοποίησα συρραπτικό για να ασφαλίσω τις άκρες στο επιπλέον χαρτί.

11. Καλύψτε τις ατέλειες στα πλάγια με χαρτί

Όπως θα δείτε παρακάτω, στο flap χρησιμοποίησα μαύρο χαρτί Α4 το οποίο έκοψα ώστε να καλύπτει τα σημεία στα πλάγια.

Για το πορτάκι, χρησιμοποίησα γκοφρέ χαρτί το οποίο κόλλησα στο περίγραμμα. Με τα δάχτυλά μου, το τύλιξα σιγά σιγά ώστε να μαζέψει στο σχήμα που ήθελα και το ασφάλισα με συρραπτικό.

12. Διακοσμίστε με glitter (αν θέλετε)

Το glitter βοήθησε ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση των περιγραμμάτων, ενώ κάλυψε και σημεία στο χαρτί τα οποία κόπηκαν και σχίστηκαν κατα λάθος!

13. Εκτυπώστε το σήμα του ταχυδρομείου και τις ώρες λειτουργίας (προαιρετικό)

Δεν υπάρχει letterbox στην Αγγλία χωρίς το ”collection times” στο πορτάκι του και χωρίς το logo του Royal Mail στην κορυφή! Για να τα βρείτε, αρκεί μια αναζήτηση στο google. Στη συνέχεια εκτυπώστε τα σε μέγεθος Α4.

14. Κολλήστε το logo και τα collection times στο letterbox

Το collection times σε μέγεθος Α4 καλύπτει ιδανικά το πορτάκι και το κάνει να δείχνει πιο ρεαλιστικό. Το logo είναι ίδιο χρώμα με το letterbox, που σημαίνει οτι μπορείτε να το κόψετε και να το προσαρμόσετε στο μέγεθος που θέλετε.

15. Προσθέστε ένα ”χερούλι” για να ανοιγοκλείνετε το πορτάκι

Προσωπικά προτίμησα να φτιάξω δύο κύκλους απο pipe cleaners και να τα κολλήσω με συρραπτικό. Πως να λέγονται άραγε τα pipe cleaners στα Ελληνικά; Ποτέ δε δούλεψα στην Ελλάδα για να μάθω (laughing emoji)

Παρόλα αυτά, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα κουμπί, κορδόνι ή velcro.

16. Στολίστε το πάνω μέρος με γκλίτερ ή χαρτί της επιλογής σας ώστε να μη φαίνεται η ταινία… Ετοιμο!

Και κλείνοντας… Μη σας πειράζουν τυχόν ατέλειες. Αυτό που έχει σημασία είναι η επίδραση που θα έχει ένα τέτοιο ταχυδρομικό κουτί στη μάθηση των παιδιών. Θα εκπλαγείτε με τον ενθουσιασμό τους και το πόσο θα θελήσουν να γράψουν.

Enjoy the journey!

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *