Κατηγορίες
Επιπλέον Άρθρα Για Γονείς Προτεινόμενα

9 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη διδασκαλία Phonics (για γονείς)

Αν έχετε παιδί 3-6 ετών σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε ακούσει τη λέξη ”Phonics”. Τα παιδιά στην Αγγλία ξεκινούν την εκμάθηση φωνημάτων πολύ νωρίς, και μέχρι τα 5 αναμένεται να μπορούν να διαβάσουν απλά βιβλία και να γράψουν απλές προτάσεις. Ουσιαστικά τα παιδιά δε μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση στην Πρώτη τάξη, αλλα αναμένεται να φτάσουν σε αυτή γνωρίζοντας ήδη αυτές τις δεξιότητες.

Ωστόσο η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης ακολουθεί μια διαφορετική τεχνική στην Αγγλία απο ο,τι σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Αυτό σημαίνει οτι πολλοί γονείς, παρα το οτι θέλουν πολύ να βοηθήσουν το παιδί τους, δυσκολεύονται να υιοθετήσουν τη μέθοδο διδασκαλίας.

Ας δούμε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη διδασκαλία Phonics!

1. Η διδασκαλία Phonics ξεκινά στην ηλικία των 3 ετών.

Τα παιδιά στην ηλικία των 3 ξεκινούν να ασχολούνται με περβαλλοντικούς ήχους, τον πρώτο ήχο του ονόματός τους και τον ήχο μουσικών οργάνων. Πολλά σχολεία ωστόσο (λανθασμένα, καθότι τα παιδιά δεν είναι έτοιμα) ξεκινούν να διδάσκουν στα παιδιά και τους ήχους γραμμάτων.

Στα 4, στην τάξη Reception ξεκινά η διδασκαλία φωνημάτων με βάση το σύστημα που ακολουθεί κάθε σχολείο.

2. Υπάρχουν άπειρα συστήματα διδασκαλίας Phonics.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο δημοφιλή συστήματα Phonics που ακολουθούν τα σχολεία:

  • Read, Write Inc (η μέθοδος Ruth Miskin)
  • Letters and Sounds. Η κρατική μέθοδος διδασκαλίας Phonics, η οποία παρέχει και δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό καθώς και lesson plans.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά άλλα συστήματα. Για παράδειγμα Floppys, Jolly Phonics, Monster Phonics και πολλά πολλά άλλα! Για να βοηθήσετε το παιδί σας στο σπίτι είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη μέθοδο που ακολουθεί το σχολείο.

Η μέθοδος Read Write Inc περιέχει κατηγορίες ήχων γνωστές ως sets. Τα παιδιά ξεκινούν με Set 1 και στη συνέχεια προχωρούν σε πιο περίπλοκους ήχους set 2 ή set 3.

Η μέθοδος Letters and Sounds έχει τους ήχους χωρισμένους σε Phases. H Phase 1 βασίζεται καθαρά σε περιβαλλοντικούς ήχους και στη συνέχεια η Phase 2 και οι επόμενες διδάσκουν φωνήματα με αυξημένο επίπεδο δυσκολίας κάθε φορά.

3. Στη διδασκαλία Phonics διδάσκονται αποκλειστικά οι ήχοι των γραμμάτων.

Η διδασκαλία Phonics βασίζεται αποκλειστικά στους ήχους των γραμμάτων (π.χ. α-α-α αντί για ”άλφα”, βββ αντί για ”βήτα”). Επίσης δε διδάσκεται το αλφάβητο με τη σειρά (π.χ. ABCDE). Η σειρά με την οποία θα διδαχτεί το παιδί σας φωνήματα εξαρτάται καθαρά απο το σύστημα Phonics που ακολουθεί το σχολείο. Για παράδειγμα η μέθοδος Read Write Inc διδάσκει πρώτα τα γράμματα m, a, s, d, t ενώ η Letters and Sounds τα γράμματα s, a, t, p.

4. Κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε μια εικόνα.

Για να βοηθήσουν το παιδί σας να θυμηθεί το σχήμα των γραμμάτων οι μέθοδοι παρέχουν ειδικές εικόνες. Π.χ. την εικόνα ενός μήλου για το γράμμα ”a”. Η μέθοδος Read Write Inc ακολουθεί και συγκεκριμένα ποιήματα για να βοηθήσει τα παιδιά να σχηματίσουν τα γράμματα.

5. Δεν αποτελείται κάθε ήχος απο ένα γράμμα.

Στο πρώτο στάδιο εκμάθησης τα παιδιά θα μάθουν τους ήχους που κάνουν τα γράμματα, ωστόσο στη συνέχεια θα μάθουν τους ήχους που κάνουν συνδυασμοί γραμμάτων.

Παράδειγμα:

ay, ee, oo, sh, ng, ch, th, igh (διαβάζεται όπως I), ae (έι), qu.

Δείτε τα παρακάτω videos με τους ήχους set 1 και 2 της μεθόδου Read Write Inc.

https://www.youtube.com/watch?v=hCBzNnSSxds

6. Το πρώτο στάδιο ανάγνωσης λέγεται ”blending”.

Όταν τα παιδιά μάθουν τα πρώτα λίγα φωνήματα μεταβαίνουν στο blending. Blending είναι όταν ένα παιδί λέει ξεχωριστά τα φωνήματα μιας λέξης και στη συνέχεια φτιάχνει τη λέξη. Π.χ. p- e- n, pen! Η διαδικασία αυτή είναι πολύ αργή και μπορεί να πάρει πολύ καιρό για να μπορέσει ένα παιδί να κάνει μόνο του blending. Συχνά τα βοηθάμε με παιγνιώδη τρόπο φτιάχνοντας λέξεις με κάρτες ή magnet sounds.

7. Τα παιδιά ξεκινούν την ανάγνωση με CVC words.

Τα cvc words είναι απλές λέξεις που αποτελούνται απο σύμφωνο-φωνήεν-σύμφωνο. Π.χ. mat, sad, pen, dig, pin, dad, mum, gap, get, can κ.λ.π. Όταν τα παιδιά διαβάζουν αυτές τις λέξεις με ευκολία μεταβαίνουμε σε λέξεις με 4 γράμματα, π.χ. nest, stop, sand.

Τους περίπλοκους ήχους όπως ay, ee, igh κ.λ.π. τους διδάσκουμε μόνο όταν τα παιδιά διαβάζουν cvc words με ευκολία.

8. Τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν irregular words.

Τα παιδιά στη Reception class θα μάθουν να διαβάζουν λέξεις που δε μπορούμε να τις διαβάσουμε χρησιμοποιώντας ήχους. Π.χ. I, to, the, my. Θα μάθουν να τις διαβάζουν απ’έξω και ”on sight”.

Για να είναι ένα παιδί σε καλό επίπεδο στα 5 πρέπει να μπορεί να διαβάσει κάποιες απο αυτές τις λέξεις. Προσωπικά αν οι μαθητές μου μπορούν να αναγνωρίσουν και να διαβάσουν τις λέξεις I, to, the, said, was, you, my, he, me, she, be, we, like είμαι ευχαριστημένη.

9. Στη γραφή δε διδάσκουμε σωστή ορθογραφία!

Τα παιδιά ξεκινούν να γράφουν επίσημα στη Reception class. Ωστόσο δε δίνεται έμφαση στη σωστή ορθογραφία αλλά καθαρά στη φωνητική γραφή. Τα παιδιά αναμένεται να μπορούν να γράψουν σωστά μόνο μερικά irregular words απο αυτά που ανέφερα παραπάνω και κατα τα άλλα χρησιμοποιούν τους ήχους που ακούν για να γράψουν λέξεις. Π.χ. ένα παιδί αντί για ”I went to the park with my mum” μπορεί να γράψει ”I wet to v puk wiv mI mum” και θεωρείται εξελικτικά σωστό.

Επίσης, παρά το οτι η χρήση διαστημάτων και τελείων διδάσκεται στη Reception, τα παιδιά δε χρειάζεται έχουν διαστήματα και τελείες στη γραφή τους για να είναι σε age-expected level.

Και τέλος…

Πότε ξέρω οτι το παιδί μου έχει φτάσει εκεί που πρέπει;

Για να είναι το παιδί σας εκεί που πρέπει στο τέλος της Reception πρέπει:

  • Να μπορεί να διαβάσει ένα απλό βιβλίο επιπέδου είτε Red/ Green ditties της μεθόδου Read Write Inc, είτε Level 2 της σειράς Oxford Reading Tree. Π.χ. προτάσεις όπως ”Tim went to the shop. He got lots of toys”.
  • Να μπορεί να μιλήσει γι αυτό που διάβασε και να απαντήσει απλές ερωτήσεις.
  • Να μπορεί να γράψει με φωνητικό τρόπο μια απλή πρόταση, την οποία να μπορείτε να διαβάσετε. Π.χ. I went to the park with my mum. Δε χρειάζεται να μπορεί να γράψει λέξεις που έχουν πάνω απο μια συλλαβή.
  • Να μπορεί να γράψει σωστά μερικά irregular words.

Best of luck!

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *