8 πράγματα που πρέπει να έχει ένα Outstanding μάθημα!

Κάθε σχολείο είναι διαφορετικό, το ίδιο και κάθε δάσκαλος. Ωστόσο, όταν ο OFSTED ή ο προϊστάμενός σας έρχεται να επιθεωρήσει ένα μάθημα, έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Σε αυτό το άρθρο θα τα δούμε αναλυτικά, με έμφαση στις τάξεις που ακολουθούν formal teaching στο Δημοτικό, δηλαδή KS1 (Year 1/2) και KS2 (Year 3,4,5 και 6).

1. Ξεκάθαρο Learning Objective

Με τον όρο Learning Objectice (LO) εννοούμε το μαθησιακό σας στόχο. Ο μαθησιακός στόχος αναφέρεται στο Planning σας και συνοδεύεται απο μια σειρά Success Criteria, δηλαδή τις αποδείξεις που θα ορίσουν αν οι μαθητές έχουν κατακτήσει το Learning Objectice.

2. Differentiation

Το βασικό σας task πρέπει να είναι differentiated για όλα τα επίπεδα, και πιο συγκεκριμένα:

 • Μαθητές Higher Ability.
 • Μαθητές Lower Ability.
 • Μαθητές EAL (English as an Additional Language).
 • Μαθητές SEN (Special Needs).

Το Differentiation πρέπει να φαίνεται:

 1. Στο planning
 2. Στα resources των μαθητών.
 3. Στο whole class teaching πριν τα παιδιά πάνε στα τραπέζια για το task.
 4. Στο βασικό task.

Έχουμε αναλύσει διεξοδικά το πως πρέπει να γίνεται το differentiation σε αυτό το άρθρο.

3. Σωστά διαμορφωμένα resources.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε κατάλληλο υλικό τόσο κατά τη διάρκεια της ομαδικής διδασκαλίας όσο και στα θρανία όταν οι μαθητές δουλεύουν. Πρέπει να βεβαιωνόμαστε οτι οι μαθητές έχουν ο,τι χρειάζονται για να συναντήσουν το Learning Objective και να μπορούν να δουλέψουν.

Σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας:

 • Υπάρχει κατάλληλο υλικό για τους μαθητές Lower Ability όπως sound mats ή number mats ωστε να δουν πως να γράψουν γράμματα ή αριθμούς;
 • Υπάρχει υλικό για τους μαθητές Higher Ability που να είναι challenging και να επεκτείνει τη γνώση τους; Για παράδειγμα ένα editing checklist ή ένα challenge.
 • Υπάρχει οπτικό υλικό για λεξιλόγιο ωστε να μπορούν να καταλάβουν το task και να δουλέψουν όσοι δε μιλούν Αγγλικά; Έχετε συμπεριλάβει κάρτες Colourful Semantics; (Δείτε το σχετικό άρθρο για τα Colourful Semantics)

4. Ενθουσιασμό απο την πλευρά των μαθητών (Engagement)

Μια απο τις διαφορές στο παιδαγωγικό σύστημα της Αγγλίας είναι πως όταν ένας μαθητής δε συγκεντρώνεται στο μάθημα δεν κατηγορείται αυτός αλλά εμείς. Πρέπει συνεχόμενα, παράλληλα με τα υπόλοιπα, να διατηρούμε ένα behaviour management technique που να διατηρήσει τους μαθητές ”engaged” και με τα μάτια τους πάνω μας! Ο OFSTED και ο/η προϊστάμενος/ η θα μειώσει τη βαθμολογία σας αν οι μαθητές δεν σας κοιτούν όταν διδάσκετε και αν δεν έχουν καταλάβει το task όταν πάνε στο τραπέζι.

5. Κατάλληλα τοποθετημένους επιπλέον ενήλικες

Τόσο ο OFSTED όσο και ο προϊστάμενος μισεί να βλέπει βοηθούς, φοιτητές ή άλλους επιπλέον ενήλικες να κάθονται σε καρέκλα και να σας κοιτούν ενώ διδάσκετε. Οι ενήλικες, αν δεν απασχολούνται με classroom chores, πρέπει να κάθονται στο επίπεδο των παιδιών, δίπλα απο επιλεγμένους μαθητές που χρειάζονται βοήθεια και με κατάλληλο υλικό, ωστε να τους στηρίζουν παράλληλα με τη διδασκαλία σας. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ενήλικες που δουλεύουν ως 1-1 με κάποιο παιδί.

6. Προσεκτικά διαμορφωμένο Questioning

Οι ερωτήσεις που θα θέσετε στους μαθητές κατά τη διάρκεια της ομαδικής διδασκαλίας πρέπει να βρίσκονται αναλυτικά στο planning σας, να είναι διαμορφωμένες σωστά, και να έχουν κατάλληλο differentiation. Δείτε πιο αναλυτικά το Questioning εδώ.

7. Pace

Η αγαπημένη λέξη των προϊσταμένων και του OFSTED. Καθίσατε πολλή ώρα σε ένα θέμα και δεν περάσατε στο επόμενο στάδιο πριν βαρεθούν οι μαθητές; Μιλήσατε για πολλή ώρα στους μαθητές και δε δώσατε γρήγορα χρόνο για partner talk; Καήκατε! Το whole-class teaching πρέπει να περιλαμβάνει, για το δικό σας καλό, πολλά και μικρά tasks με γρήγορες μεταβάσεις απο το ένα στο άλλο. Βεβαιωθείτε οτι συμπεριλαμβάνετε χρόνο για partner talk (δείτε: Το Talking Partners στην τάξη)

8. Σωστό modeling

Πριν οι μαθητές μεταβούν στα τραπέζια για το task, βεβαιωθείτε οτι έχετε κάνει σωστό modeling του τι πρέπει να κάνουν. Χρησιμοποιήστε thinking-out-loud για να δείξετε στους μαθητές όχι μόνο το task αλλά και τρόπους να λύσουν συνηθισμένα προβλήματα μόνοι τους. Π.χ. ”Ξέχασα την επόμενη λέξη μου στην πρόταση. Τι να κάνω, μπορείτε να με βοηθήσετε; Ααα ξέρω, θα ξαναπώ δυνατά την πρότασή μου να βρω ποια λέξη έρχεται μετά. ”

Θέλετε συμβουλές για το trial lesson σας; Δείτε To trial lesson και τα μυστικά του

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *