Κατηγορίες
Επιπλέον Άρθρα Επιπλέον Άρθρα Για Γονείς

Όταν το παιδί σας ξεκινάει Nursery ή Reception: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Μπορεί ως Εκπαιδευτικός να βλέπω το προσχολικό σύστημα της Αγγλίας σαν κάτι το οποίο κατανοώ και με το οποίο δουλεύω αβίαστα αλλα καμιά φορά ξεχνάω οτι δεν είναι το ίδιο για τα άτομα που δε δουλεύουν στην Εκπαίδευση.

Η Αγγλία έχει ένα πολύ διαφορετικό σύστημα σε σχέση με την Ελλάδα τόσο απο άποψη ηλικιακών βαθμίδων όσο και απο άποψη προαπαιτούμενων και μαθησιακών προσδοκιών. Ωστόσο το προσχολικό σύστημα θα μπορούσε να θεωρηθεί απο αυτά που κρατούν τη… σκυτάλη όσον αφορά την πολυπλοκότητα και τις αντιφάσεις που περιέχει.

Στην ενότητα ‘’Γονείς’’ αυτής της σελίδας έχουμε συμπεριλάβει όλες τις γενικές πληροφορίες που πρέπει να έχει ένας γονέας όπως τη σχολική χρονιά, τις βαθμίδες, τις διακοπές, τις παροχές, τη δωρεάν εκπαίδευση κ.λ.π. Επομένως αν θέλετε πληροφορίες γενικού τύπου δείτε τη στήλη ”Γονείς”.

Ωστόσο εδώ θα δούμε το προσχολικό σύστημα της Αγγλίας με απλά λόγια για όσους δε δουλεύουν ως Εκπαιδευτικοί και έχουν παιδιά 0-6 ετών. Θα δούμε τα κρατικά expectations όσον αφορά τη μάθηση των παιδιών, τον τρόπο που λειτουργεί το Nursery, τη διαφορά του με τη Reception class, τον τρόπο διδασκαλίας και τι να περιμένετε.

Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να τονίσω οτι το άρθρο αυτό έχει περιγραφικό χαρακτήρα. Επιχειρεί να σας εξηγήσει τις διαδικασίες και δεν εκφράζει την προσωπική μου παιδαγωγική άποψη.

Αν το παιδί σας πρόκειται να ξεκινήσει σε ιδιωτικό Nursery ή σε Nursery class σχολείου:

Το προσχολικό αναλυτικό πρόγραμμα βασίζεται στο ελεύθερο παιχνίδι και υπάρχουν ελάχιστες ομαδικές δραστηριότητες. Εκτός αν ένας παιδικός σταθμός εφαρμόζει κάποια άλλη μέθοδο όπως Montessori, το πιθανότερο είναι οτι θα περιέχει ελεύθερο παιχνίδι.

Μέσα σε μια αίθουσα υπάρχει sand tray, water tray, γωνιά με βιβλία, small worlds με μικρά ανθρωπάκια, ζώα και μοντέλα σπιτιών, πυροσβεστικής κ.λ.π, construction area με τουβλάκια καθώς και γωνιά που γίνονται εικαστικές δραστηριότητες. Τα παιδιά μέσα στη μέρα περιφέρονται στο χώρο και επιλέγουν τι θέλουν να κάνουν όσες φορές το επιθυμούν.

Οι παιδικοί σταθμοί τις περισσότερες φορές έχουν πρόσβαση σε προστατευμένο εξωτερικό χώρο ο οποίος επίσης είναι διαμορφωμένος με δραστηριότητες, κυρίως αυτές στις οποίες είναι δύσκολο τα παιδιά να έχουν πρόσβαση μέσα στην αίθουσα.

Είναι συχνό τα παιδιά να μπορούν να μπαινοβγαίνουν στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του παιδικού σταθμού όσες φορές θέλουν, ωστόσο άλλοι παιδικοί σταθμοί διαχωρίζουν τις ώρες για indoor και outdoor play.

Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί είναι υποστηρικτές του messy play και δεν καθορίζουν το παιχνίδι με βάση τον καιρό. Έτσι τα παιδιά αναμένεται να παίζουν έξω όσο κρύο και να κάνει, ακόμη και αν βρέχει.

Ενθαρρύνονται να πιάσουν λάσπες, να πιάσουν πέτρες απο το πάτωμα και να παίξουν με ο,τι βρουν ακόμη και σε βρεφικές ηλικίες. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει πολλούς γονείς και Εκπαιδευτικούς να νιώσουν άβολα καθότι τα παιδιά συχνά θα βραχούν, θα γεμίσουν λάσπες και θα βάλουν χώματα στο στόμα τους.

Συχνά το προσωπικό δε θα αλλάξει τα παιδιά μέχρι να τελειώσουν το παιχνίδι τους. Αν δε σας αρέσει η ιδέα το παιδί σας να είναι γεμάτο νερά και λάσπες για πολύ ώρα σε εξωτερικό χώρο είναι σημαντικό να το αναφέρετε.

Οι ομαδικές δραστηριότητες συχνά λαμβάνουν χώρο πριν τα γεύματα και τα σνακ αλλα και προς το τέλος της ημέρας. Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο με κάποιον απο το προσωπικό και τραγουδούν τραγούδια, διαβάζουν παραμύθια και λένε τα νέα της ημέρας. Στις ηλικίες 3-5 κάποιοι παιδικοί σταθμοί ξεκινούν και την αναγνώριση αριθμών και γραμμάτων.

Το προσωπικό:

Το σύστημα ιεραρχίας του προσωπικού είναι πολύ διαφορετικό στους Αγγλικούς παιδικούς σταθμούς σε σχέση με αυτούς της Ελλάδας, εκτός απο τους παιδικούς σταθμούς Montessori. Στον Αγγλικό παιδικό σταθμό δεν υπάρχει διαχωρισμός δασκάλου-βοηθού ενώ όλο το προσωπικό αποκαλείται Nursery Nurses.

Υπάρχει ένας προϊστάμενος δωματίου γνωστός ως Room Leader ενώ πάνω απο τους Room Leaders υπάρχουν οι Deputy Managers και οι Managers.

Αυτή η ιεραρχία αφορά κυρίως τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη ρουτίνα των παιδιών και πιθανά θέματα που μπορεί να προκύψουν, π.χ. o/η Room Leader θα δώσει οδηγίες στο υπόλοιπο προσωπικό σχετικά με το πως να χειριστούν την πληγή ενός παιδιού αν χτυπήσει ή με το πως πρέπει να μιλήσουν στο γονέα σχετικά με το οτι το παιδί τους δάγκωσε ένα άλλο. Παρόλα αυτά ο/η Room Leader δεν έχει διδακτική ευθύνη προς τα παιδιά και όλο το προσωπικό έχει την ευθύνη των δραστηριοτήτων.

Οι παιδικοί σταθμοί χρησιμοποιούν μια φόρμα (το καθένα διαφορετική) στην οποία καταγράφεται το τι έφαγε το κάθε παιδί, πόσο έφαγε σε κάθε γεύμα, πόσο γάλα ήπιε καθώς και πληροφορίες σχετικά με την αλλαγή της πάνας του (αν είναι βρέφος).

Στο τέλος της ημέρας θα έχετε πρόσβαση σε αυτή και θα μπορέσετε να συζητήσετε λεπτομέρειες. Έχετε δικαίωμα να τη ζητήσετε αν ο παιδικός σταθμός δε σας την παρέχει. Ωστόσο αυτή η φόρμα δε χρησιμοποιείται συνήθως σε Nursery classes Δημοτικών σχολειων.

Στον παιδικό σταθμό τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος χώρου και δραστηριοτήτων σε σχέση με το σπίτι και έτσι συχνά θα τρέξουν και θα έρθουν σε επαφή με νέα είδη παιχνιδιών πολύ συχνότερα ενώ θα παίξουν με άλλα παιδιά και θα αρχίσουν να μαθαίνουν ομαδικούς κανόνες. Αυτό σημαίνει οτι κάποιες φορές μπορεί να συμβούν ατυχήματα.

Σε περίπτωση που ένα παιδί χτυπήσει τότε θα του χορηγηθούν πρώτες βοήθειες (οι περισσότεροι Nursery Nurses έχουν πιστοποίηση Paediatric First Aid). Το μέλος του προσωπικού που είδε το συμβάν θα ετοιμάσει ένα Accident Form με την αναλυτική περιγραφή του τι συνέβη ώστε να το υπογράψετε.

Αν το παιδί σας χτυπήσει στο κεφάλι τότε ένα μέλος του Senior team, δηλαδή των προϊσταμένων του παιδικού σταθμού θα έχει την ευθύνη να κάνει monitoring το κεφάλι του παιδιού κάθε λίγα λεπτά και να καταγράφει την κατάστασή του, κάτι που θα σας δοθεί όταν έρθετε να παραλάβετε το παιδί σας. Επιπλέον αν το παιδί σας χτυπήσει στο κεφάλι θα ενημερωθείτε μέσω τηλεφώνου. Συνήθως τέτοια ατυχήματα δεν είναι ανησυχητικά, μπορούν όμως να αφήσουν σημάδια που θα σας θορυβήσουν.

Στη Nursery class σχολείων συνήθως οι περισσότεροι βοηθοί είναι First Aid trained, ωστόσο τα παιδιά σε περίπτωση ατυχήματος εξετάζονται απο τον/την Welfare Officer του σχολείου.

Τροφή, γεύματα και αλλεργίες:

Στις βρεφικές αίθουσες συνηθίζεται τα βρέφη να λαμβάνουν βοήθεια για να φάνε μέχρι την ηλικία του 1- 1 ½  έτους. Μετά το προσωπικό εξακολουθεί να βοηθάει τα παιδιά με το φαγητό, ωστόσο ξεκινά να ενθαρρύνεται η ανεξάρτητη χρήση κουταλιού και η χρήση τροφών όπως ψωμί με το χέρι.

Με βάση το προσχολικό αναλυτικό πρόγραμμα της Αγγλίας ένα παιδί ξεκινά να τρέφεται μόνο του μέχρι τα 2 έτη και ξεκινά να βάζει νερό στο ποτήρι του ενώ στα 3 πρέπει να είναι ανεξάρτητο (με βοήθεια στο να κόψει κρέας και σκληρές τροφές).

Στον παιδικό σταθμό το προσωπικό είναι πιο ευέλικτο, ωστόσο αν το παιδί σας δε μπορεί να φάει μόνο του στις προσχολικές τάξεις Δημοτικών σχολείων το προσωπικό δε θα βρίσκεται εκεί να το βοηθήσει καθότι το lunch time είναι η στιγμή που οι δάσκαλοι κάνουν το διάλειμμά τους και τα παιδιά επιβλέπονται απο lunch supervisors (οι οποίοι δεν έχουν ευθύνη να ταΐσουν τα παιδιά).

Αν το παιδί σας πρόκειται να ξεκινήσει σε Children’s Centre για παιδιά κάτω των 3 ετών τότε ισχύουν όλα όσα ανέφερα για τα ιδιωτικά Day Nurseries ακόμη και αν το Children’s Centre υπάγεται σε Δημοτικό σχολείο. Ωστόσο πρέπει να εξετάσετε το κατα πόσο παρέχεται πλήρης φοίτηση.

Ο παιδικός σταθμός παρέχει τρία βασικά γεύματα: Breakfast, lunch και tea (το οποίο είναι ένα ελαφρύ απογευματινό). Επίσης δύο φορές την ημέρα θα δοθεί στα παιδιά φρούτο και bread sticks, συνήθως όταν κάθονται στον κύκλο.

Στη Nursery class σχολείων τα παιδιά συνήθως φοιτούν part time και έτσι παρέχεται μόνο σνακ (φρούτο, bread sticks και ψωμί με βούτυρο). Τα σχολεία παρέχουν breakfast clubs με επιπλέον χρέωση και μπορείτε να συζητήσετε με το σχολείο αν θέλετε το παιδί σας να τρώει και πρωινό. Κάποια παιδιά φοιτούν full time στη Nursery class. Αυτά τρώνε μεσημεριανό στη μεγάλη αίθουσα του σχολείου.

Τα παιδιά που φοιτούν στη Reception τρώνε μεσημεριανό στη μεγάλη αίθουσα με τα μεγαλύτερα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις. Το μεσημεριανό παρέχεται επι πληρωμή εκτός αν δικαιούστε απο το νόμο free school meals. Δείτε εδώ.

Η αντίληψη του τι συνιστά υγιεινή διατροφή στην Αγγλία διαφέρει πολύ απο την αντίληψη στην Ελλάδα και έτσι συχνά τυποποιημένες και κονσερβοποιημένες τροφές θεωρούνται υγιεινές. Η χρήση των κατεψυγμένων fish fingers, των κονσερβοποιημένων baked beans, της έτοιμης πίτσας και της σάλτσας ζυμαρικών μέσα απο βάζα είναι πολύ συχνή.

Φυσικά δεν είναι όλοι οι παιδικοί σταθμοί ίδιοι, αλλα απο την εμπειρία όλων των Νηπιαγωγών που έχω γνωρίσει στην Αγγλία μέσω της σελίδας θα σας συμβούλευα να το έχετε υπόψιν σας. Ο παιδικός σταθμός ωστόσο θα διαφημίσει αυτές τις τροφές ως ‘’fresh’’. Αν δε συμφωνείτε με αυτό το είδος διατροφής είναι σημαντικό να το αναφέρετε στο Management του παιδικού σταθμού. Το ίδιο ισχύει στα Δημοτικά σχολεία.

Το προσωπικό του παιδικού σταθμού ή του σχολείου οφείλει να σεβαστεί τις διατροφικές σας συνήθειες όταν δίνει φαγητό στα παιδιά σας είτε πρόκειται για προσωπικούς είτε για θρησκευτικούς λόγους. Αν είστε χορτοφάγος ή αποφεύγετε ένα είδος τροφής τότε ο παιδικός σταθμός έχει υποχρέωση να συνεχίσει τον ίδιο τρόπο διατροφής για το παιδί σας στον παιδικό σταθμό και να παρέχει εναλλακτικές. Ωστόσο μπορείτε και να δίνετε στο παιδί σας packed lunch αν το επιθυμείτε.

Αν το παιδί σας έχει αλλεργίες ή κάποιο θέμα υγείας που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής τότε θα σας ζητηθεί να το καταγράψετε στη φόρμα εγγραφής του παιδιού. Πεπειραμένα άτομα απο το προσωπικό θα έχουν την ευθύνη του να χορηγήσουν στο παιδί φάρμακα, εισπνοές ή κάποια κρέμα.

Αν το παιδί σας έχει κάποια διατροφική αλλεργία τότε βάσει νόμου πρέπει αυτή να καταγράφεται εμφανώς παντού μέσα στον παιδικό σταθμό για να μη δοθεί στο παιδί σας κάτι που δεν πρέπει. Αν δε μπορείτε να εντοπίσετε τέτοια πινακίδα μέσα στον παιδικό σταθμό έχετε δικαίωμα να ρωτήσετε που είναι. Στη Nursery class τέτοιες φόρμες είναι στο φάκελο του Δασκάλου και δε θα τις δείτε στους τοίχους.

Χρήση της τουαλέτας:

Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί ξεκινούν να ενθαρρύνουν το potty training απο τη στιγμή που ένα παιδί είναι περίπου 18-20 μηνών.

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για το πότε ένα παιδί πρέπει να είναι έτοιμο και ανεξάρτητο με τη χρήση τουαλέτας, ωστόσο στην ηλικία των 3 ετών αναμένεται με βάση το κρατικό αναλυτικό πρόγραμμα να τη χρησιμοποιεί μόνο του.

Μπορεί οι παιδικοί σταθμοί να μην είναι τόσο αυστηροί, ωστόσο οι Nursery Classes Δημοτικών σχολείων (για παιδιά 3-4 ετών) συνήθως δε δέχονται παιδιά αν δεν είναι potty trained.

Τι εννοούμε με τον όρο ”potty trained”:

Με τον όρο potty trained εννοούμε ένα παιδί να μη φοράει πάνες στο σχολείο και να μπορεί να πάει στην τουαλέτα, να καθίσει, να τη χρησιμοποιήσει και να σκουπιστεί. Δεν αναμένεται το παιδί να μην κάνει λάθη ή να μην έχει ατυχήματα.

Τα παιδιά ειδικά στην ηλικία των 3 ετών είναι πολύ λογικό να έχουν κάποια ατυχήματα στη χρήση τουαλέτας, να ”τα κάνουν” πάνω τους που και που ή να χρειάζονται υπενθύμιση για να πάνε στην τουαλέτα. Όταν λέμε potty trained εννούμε να μη χρειάζονται αλλαγή πάνας μέσα στη μέρα, ωστόσο τα ατυχήματα είναι αναμενόμενα.

Αν ένα παιδί δε μπορέσει να κρατηθεί και προκύψουν ατυχήματα τότε θα το αλλάξει ένα μέλος του προσωπικού υπο την παρουσία δεύτερου ατόμου. Μέχρι να συνηθίσει το παιδί σας στη χρήση τουαλέτας είναι σημαντικό να παρέχετε επιπλέον ρούχα και εσώρουχα για τυχόν ατυχήματα.

Επαφή με τα παιδιά:

Στον παιδικό σταθμό η αγκαλιά, η επαφή με τα παιδιά και το να κάθεται ένα παιδί στα πόδια του προσωπικού εαν το επιθυμεί είναι συνηθισμένο. Επίσης το προσωπικό μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με το σκούπισμα και τη χρήση τουαλέτας.

Ωστόσο στον κρατικό τομέα (αναφερόμαστε σε προσχολικές τάξεις 3 ετών και άνω) το προσωπικό δεν έχει δικαίωμα για λόγους safeguarding να σκουπίσει τα παιδιά και έτσι το παιδί σας θα δυσκολευτεί αν δεν είναι ανεξάρτητο όσον αφορά την τουαλέτα.

Επίσης στον κρατικό τομέα σπάνια επιτρέπεται στο προσωπικό να σηκώνει ή να παίρνει αγκαλιά τα παιδιά απο 3 ετών και άνω. Η προσοχή όσον αφορά την επαφή με τα παιδιά είναι λόγου του Safeguarding και του Child Protection που για καποιο λογο στα κρατικά σχολεία έχει πιο αυστηρή εφαρμογή.

Πως αξιολογείται η πρόοδος των παιδιών:

Το αναλυτικό πρόγραμμα της προσχολικής αγωγής στην Αγγλία  λέγεται Early Years Foundation Stage και ορίζει μια σειρά απο στάδια απο τα οποία πρέπει να περάσει ένα παιδί αναλόγως της ηλικίας τους για να φτάσει σε ένα ‘’good level of development’’ μέχρι να γίνει 5 χρονών. Δε χρειάζεται να το γνωρίζετε απέξω, ωστόσο για όσους θέλουν να το μελετήσουν βρίσκεται εδώ.

Η αξιολόγηση του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ένα παιδί έναντι του EYFS γίνεται μέσα απο τη συλλογή χειροτεχνιών που φτιάχνει ελεύθερα μέσα στη μέρα, τη συλλογή γραφής ή αριθμών που μπορεί να κάνει το παιδί στο παιχνίδι του, μέσα απο φωτογραφίες ενώ παίζει με τα άλλα παιδιά αλλα και μέσα απο γραπτές παρατηρήσεις. Όλα αυτά συλλέγονται σε ένα φάκελο γνωστό ως Profile, Learning Journey ή Learning Journal.

Στο παιδί σας θα ανατεθεί ένας/μια Key Worker απο τη στιγμή που θα ξεκινήσει παιδικό σταθμό. Ο/η Key Worker θα είναι ένα άτομο του προσωπικού που θα έχει την ευθύνη να κρατάει τις παρατηρήσεις που αναφέραμε παραπάνω και να διατηρεί το Learning Journal του παιδιού σας ‘’up to date’’. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει οτι το άτομο που έχει ανατεθεί ως Key Worker του παιδιού σας έχει την αποκλειστική ευθύνη του μέσα στη μέρα καθότι το παιδί σας θα κάνει δραστηριότητες με όλο το προσωπικό.

Συχνά ο Key Worker είναι αυτός που επικοινωνεί με το γονέα/ κηδεμόνα όταν έρθει να πάρει το παιδί του σχετικά με το πως ήταν η μέρα του, ωστόσο αυτό εξαρτάται απο το αν ο Key Worker έχει τη βάρδιά του εκείνη τη στιγμή. Αν η βάρδιά του έχει τελειώσει τότε θα συζητήσετε με άλλα άτομα του προσωπικού.

Συνήθως έχετε πρόσβαση στο Learning Journal του παιδιού σας κατα τη διάρκεια των  Parents Meetings που γίνονται περίπου 3-4 φορές το χρόνο. Κατα τη διάρκεια των Parents Meetings ο Key Worker του παιδιού σας θα μπορέσει να συζητήσει μαζί σας αναλυτικά την πρόοδο του παιδιού σας και να σας δώσει συμβουλές για το πως να στηρίξετε τη μάθησή του στο σπίτι.

Το Learning Journal του παιδιού δε στέλνεται σπίτι όταν τελειώσει τη φοίτηση στον παιδικό σταθμό. Συνήθως στέλνεται στο σχολείο του παιδιού για να το μελετήσει ο επόμενος δάσκαλος και να το χρησιμοποιήσει για το baseline assessment, δηλαδή την αξιολόγηση του επιπέδου του παιδιού στην αρχή της χρονιάς.

Το προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς μπορεί να έχει ολοκληρώσει πολλά και διαφορετικά είδη σπουδών. Το πιο συχνό δίπλωμα που έχουν οι Nursery Nurses είναι το National Vocational Qualification (NVQ) in Childcare, Level 3 (κάτι σαν τα δικά μας ΙΕΚ) ενώ κάποιοι Nursery Nurses είναι μαθητευόμενοι ή έχουν ολοκληρώσει το δίπλωμα NVQ2 και βαδίζουν προς το NVQ3. Ωστόσο δε λείπει το προσωπικό με Πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών, ειδικά αν προέρχονται απο χώρες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολλά άτομα του προσωπικού είναι καταρτισμένοι Δάσκαλοι με άδεια διδασκαλίας Q.T.S. που βρίσκονται εκεί για να πάρουν εμπειρία στο Αγγλικό σύστημα. Οποιοσδήποτε απο αυτά τα άτομα μπορεί να είναι ο Key Worker του παιδιού σας ανεξάρτητα απο το αν έχει ολοκληρώσει την κατάρτισή του ή όχι. Στη Nursery class Δημοτικών σχολείων υπάρχει ένας Δάσκαλος κάτοχος QTS και βοηθοί με βάση τα ratios που θα περιγράψω παρακάτω.

Αν το παιδί σας φοιτά στη Reception class:

Το παιδί σας αναμένεται να μάθει πλήρη γραφή και ανάγνωση μέχρι τα 5 με βάση το Αγγλικό σύστημα ενώ αναμένεται και να μπορεί να κάνει απλές προσθέσεις και αφαιρέσεις μονοψήφιων αριθμών.

Για παράδειγμα, πριν ξεκινήσει Year 1 βάσει των κρατικών expectations θα έπρεπε να μπορεί να γράψει μια απλή πρόταση ‘’The cat sat on the mat’’ και να κάνει προσθέσεις και αφαιρέσεις με αποτελέσματα που δεν ξεπερνούν το 10 όπως 4+3, 5+1, 8-6, 9-4 κλπ. Αυτό συνήθως ξεκινά στη Reception Class, ωστόσο πολλά Nurseries παρέχουν τέτοιες δραστηριότητες για τα μεγαλύτερα παιδιά (απο 4 ετών και άνω) για να ξεκινήσουν να τα προετοιμάζουν για το σχολείο.

Η διδακτική γραμμάτων για παιδιά κάτω του Δημοτικού γίνεται φωνητικά και όχι με το αλφάβητο (π.χ. τα  παιδιά δε μαθαίνουν να λένε ‘’άλφα’’ αλλα ‘’α’’). Αυτό αναμένεται να τα βοηθήσει να διαβάσουν λέξεις γρηγορότερα καθότι μπορούν να τις ακούσουν. Όταν ένα παιδί ξέρει να φωνήματα τότε ξεκινά να τα συνθέτει για να φτιάξει τη λέξη π.χ. m+a+t = mat! Όπως προανέφερα, σε αυτό θα δοθεί έμφαση στη Reception.

Στην προσχολική αγωγή δε δίνεται έμφαση στη σωστή ορθογραφία όσον αφορά τη γραφή. Τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν φωνητικά. Έτσι μπορεί να γράψουν τη λέξη park ως puk, puc, purk, ακόμη και pak και αυτό θεωρείται εξελικτικά σωστό. Μη σας θορυβήσει η κακή ορθογραφία καθότι σε αυτό θα δοθεί έμφαση στην Πρώτη Δημοτικού.

Ωστόσο τα παιδιά ενθαρρύνονται να γράφουν σωστά κάποια irregular words όπως the, I, to, my. Στη Reception class διδάσκουμε τα πρώτα 100 high frequency words, δηλαδή τις πρώτες 100 λέξεις που συναντώνται με την υψηλότερη συχνότητα σε βιβλία. Κάποιες μπορούν να διαβαστούν φωνητικά όπως ‘’got’’ και άλλες είναι irregular, όπως ‘’my’’. Μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Συνήθως δε γίνεται διάγνωση για μαθησιακές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες πριν τη φοίτηση ενός παιδιού στη Reception Class (4-5) εκτός απο σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο για παιδιά με διαγνωσμένες ανάγκες που φοιτούν σε παιδικό σταθμό θα υπάρχει ένας SENCO, δηλαδή Special Educational Needs Coordinator που θα έχει την ευθύνη των παιδιών με SEN (Special Educational Needs) και θα επικοινωνεί μαζί σας σχετικά με τις ανάγκες του παιδιού σας.

Για το referral και τη διάγνωση παιδιού δε χρειάζεται η συγκατάθεση του γονέα αλλα η απλή αναφορά του Δασκάλου προς τον SENCO του σχολείου. Κατόπιν παρατηρήσεων του παιδιού στην τάξη ο SENCO θα αποφασίσει αν θα κάνει referral και θα σας ενημερώσει.

Στη Reception ο Key Worker του παιδιού σας μπορεί να είναι είτε ο Δάσκαλος, είτε ο Βοηθός (υπο την επίβλεψη του Δασκάλου). Συνήθως τα parents meetings γίνονται τρεις φορές το χρόνο και θα σας δοθεί αναφορά με το επίπεδο του παιδιού σας και το κατα πόσο η πρόοδός του βρίσκεται εντός του age expected.

Τι ορίζει ο νόμος για την ασφάλεια των παιδιών στην προσχολική αγωγή:

Είτε πρόκειται για παιδικό σταθμό είτε για προσχολικές τάξεις σχολείων, ισχύουν όλα τα παρακάτω:

Μπορεί να ακούγεται παράλογο να κάνουμε συζήτηση για το αν επιτρέπεται το ξύλο στους παιδικούς σταθμούς το 2019, ωστόσο καθότι όλα τα περιμένει κανείς σε αυτό τον κόσμο ας το πούμε και αυτό! Με βάση το νόμο Child Protection απαγορεύεται το προσωπικό να χτυπήσει τα παιδιά ή να τα τραβήξει, να τα σπρώξει και να τα χειριστεί με βίαιο τρόπο.

Το προσωπικό κάθε παιδικού σταθμού οφείλει βάσει νόμου να είναι καταρτισμένο σε Child Protection και Safeguarding. Την ίδια στιγμή, για να αποφευχθούν προβλήματα και για να είναι το προσωπικό σίγουρο και τα παιδιά ασφαλή συνήθως δεν επιτρέπεται σε ένα μόνο άτομο του προσωπικού να είναι μόνο με τα παιδιά.

Το προσωπικό πρέπει να είναι πάντα σε οπτική γωνία απο άλλα μέλη του προσωπικού ενώ κατα την αλλαγή της πάνας βρίσκεται πάντα σε οπτική ακτίνα απο τους υπόλοιπους. Έτσι οποιαδήποτε ανησυχία και αν προκύψει υπάρχουν πάντα μάρτυρες.

Απαγορεύεται το προσωπικό του σχολείου να κάνει ρατσιστικές, ξενοφοβικές ή άλλες επιθέσεις που αφορούν τη θρησκεία, το φύλο, το χρώμα, την εθνικότητα ή το σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων βάσει του νόμου Equal Opportunities Act (δείτε εδώ). Το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά των γονέων προς το προσωπικό του σχολείου.

Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη γραμμή σχετικά με το ξύλο απο την πλευρά των γονιών, ωστόσο απαγορεύεται ρητά να αφήσουν οι γονείς σημάδια στα παιδιά. Το προσωπικό έχει την ευθύνη να αναφέρει στον/στην Safeguarding lead του παιδικού σταθμού ή του σχολείου οποιοδήποτε σημάδι προσέξει και ο Safeguarding lead έχει το δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις στο παιδί χωρίς τη συγκατάθεση ή την προηγούμενη ενημέρωση του γονέα. Επίσης καταγράφονται τυχόν σημάδια παιδικής αμέλειας.

Στη Reception class- αν και υπάρχουν βοηθοί- μπορεί ο Δάσκαλος να βρεθεί μόνος με τα παιδιά. Ωστόσο έχει βάσει νόμου την υποχρέωση να έχει ανοιχτή την πόρτα της τάξης και να είναι visible απο τα παράθυρα.

Ο αριθμός ενηλίκων που υπάρχουν σε μια αίθουσα παιδικού σταθμού ορίζεται απο το νόμο με βάση τα adult ratios αναλόγως της ηλικίας των παιδιών. Αυτά είναι:

  • Παιδιά 0-2 ετών: 1 ενήλικας ανα 3 παιδιά.
  • Παιδιά 2-3 ετών: 1 ενήλικας ανα 4 παιδιά
  • Παιδιά 3 ετών και άνω:  1 ενήλικας ανα 8 παιδιά αν ο ενήλικας έχει κατάρτιση ως Level 3-5. Αν ο ενήλικας έχει άδεια διδασκαλίας Qualified Teacher Status τότε αντιστοιχεί  1 ενήλικας ανα 13 παιδιά.
  • Στη Reception class υπάρχει συνήθως ένας Δάσκαλος και ένας ή δυο βοηθοί. Στη Nursery class Δημοτικών σχολείων ακολουθούνται τα ratios που ανέφερα.  

Στη Reception class τα παιδιά χωρίζονται συχνά σε επίπεδα και δουλεύουν με βάση το επίπεδό τους αν και κάποια σχολεία έχουν σταματήσει αυτή τη μεθοδο. Ωστόσο τα περισσότερα διαχωρίζουν τους μαθητές μετά τα 4 έτη. Τα παιδιά κάνουν tasks με βάση το επίπεδό τους, ωστόσο το homework δεν είναι πάντα ‘’differentiated’’, δηλαδή προσαρμοσμένο στο επίπεδο του παιδιού.

Παρόλα αυτά αν ανατεθεί στα παιδιά σας ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων στο Bug Club ή homework μαθηματικών και ανάγνωσης σε κάποια άλλη ηλεκτρονική εφαρμογή, το πιθανότερο είναι οτι θα αντικατοπτρίζει το επίπεδο του παιδιού σας.

Κλείνοντας, αν θέλετε να δείτε που ορίζει το EYFS οτι πρέπει να βρίσκεται το παιδί σας με βάση την ηλικία του δείτε την αριστερή στήλη κάθε περιοχής ανάπτυξης με βάση την ηλικιακή του ομάδα. Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα. Στις δεξιές στήλες μπορείτε να δείτε tips για το πως να βοηθήσετε τη μάθηση των παιδιών σας στο σπίτι.

Σας εύχομαι καλή αρχή και καλή πρόοδο στο νέο αυτό βήμα του παιδιού σας!

Enjoy the journey…

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *