Ομοιοκαταληξία- Η διδασκαλία της στην Αγγλία, τα κοινά προβλήματα και εκπαιδευτικό υλικό

Η ομοιοκαταληξία στην Αγγλία είναι γνωστή ως ”rhyming”. Στην Αγγλία διδάσκεται μαζί με την παρήχηση (alliteration) και ανήκουν στο ίδιο φάσμα.

Πότε ξεκινά η διδασκαλία της ομοιοκαταληξίας;

Η ομοιοκαταληξία αναφέρεται για πρώτη φορά στο EYFS (το προσχολικό αναλυτικό πρόγραμμα), στη μαθησιακή περιοχή ”Literacy- Reading”, της ηλικιακής ομάδας 30-50 months (ηλικίες 3-4 ετών). Αναφέρεται ότι στα 3 έτη και έως τα 4 ένα παιδί ξεκινά να κατανοεί την ομοιοκαταληξία και την παρήχηση, ενώ απο τα 4 έως το τέλος της Reception class μπορεί να συνεχίσει ένα ”rhyming string” και να βρει λέξεις που σχηματίζουν ομοιοκαταληξία.

Τα PIRA tests που γίνονται στα παιδιά στα σχολεία απο την ηλικία των 4 ετών (δείτε Οι σχολικές εξετάσεις στην Αγγλία) περιλαμβάνουν μια βασική ερώτηση όπου τα παιδιά διαβάζουν μια απλή πρόταση και κυκλώνουν τις λέξεις που κάνουν rhyming. Στην πρώτη τάξη του Δημοτικού η διδασκαλία της ομοιοκαταληξίας γίνεται πιο έντονη και διαρκεί ως το τέλος του Key Stage 1.

Τι αναμένεται να μπορεί να κάνει ένας μαθητής;

 • Nursery class: Τα παιδιά ξεκινούν να καταλαβαίνουν ότι κάποιες λέξεις ταιριάζουν ηχητικά. Κατά τη διάρκεια ιστοριών με ομοιοκαταληξία καταλαβαίνουν πότε μπορούν να φωνάξουν δυνατά συγκεκριμένες λέξεις.
 • Reception class: Τα παιδιά βρίσκουν λέξεις που κάνουν rhyming σε απλές προτάσεις. Κατηγοριοποιούν λέξεις και αντικείμενα με βάση το αν κάνουν rhyming ή όχι. Ξεκινούν να συμπληρώνουν προτάσεις με rhyming words και βρίσκουν λέξεις που κάνουν rhyming με μια λέξη που θα τους πει ο δάσκαλος.
 • Year 1/2: Τα παιδιά αναμένεται πλέον να μπορούν να αντιστοιχίσουν rhyming words ενώ ξεκινούν απο την πρώτη τάξη έως το τέλος της δευτέρας να γράφουν ποιήματα με rhyming και alliteration.

Κοινά προβλήματα στη διδασκαλία ομοιοκαταληξίας

 • Παρά την έμφαση στην ομοιοκαταληξία στο αναλυτικό πρόγραμμα προσχολικής αγωγής, τα παιδιά δυσκολεύονται ιδιαίτερα να την κατανοήσουν. Έχω διδάξει rhyming σε ηλικίες 3-5 για τόσα χρόνια τώρα, και δυστυχώς πολύ λίγα παιδιά φεύγουν απο τη Reception class έχοντας κατανοήσει βαθιά την έννοια της ομοιοκαταληξίας. Το ίδιο ισχυρίζονται και συνάδελφοι απο ίδιες ηλικιακές ομάδες.
 • Πολλά παιδιά εξακολουθούν να δυσκολεύονται και σε τάξεις Year 1 και Year 2. Κατα τη δική μου γνώμη, τα παιδιά απολαμβάνουν τις παιγνιώδεις δραστηριότητες ομοιοκαταληξίας, δεν είναι όμως έτοιμα για ανάλυση τέτοιας έκτασης.
 • Βασικό σημείο στο οποίο δυσκολεύονται τα παιδιά, είναι ότι μπερδεύουν την ομοιοκαταληξία με την παρήχηση. Συχνά θα επιλέξουν δύο λέξεις που ξεκινούν με το ίδιο γράμμα.
 • Πολλά παιδιά, ειδικά αν δε μιλούν ακόμα Αγγλικά, θα προσπαθήσουν να κατηγοριοποιήσουν τις λέξεις με βάση το που ανήκουν ως έννοιες. Π.χ. μπορεί να ταιριάξουν μαζί λέξεις που αφορούν ζώα ή εργαλεία.
 • Η κατανόηση της ομοιοκαταληξίας δεν έχει σχέση με την πρόοδο στη γραφή και την ανάγνωση. Παιδιά με τις υψηλότερες επιδόσεις στη γραφή και την ανάγνωση μπορεί να δυσκολεύονται ιδιαίτερα, ενώ παιδιά που δε γράφουν καθόλου μπορεί να κατανοήσουν την ομοιοκαταληξία απευθείας.

Δραστηριότητες και εκπαιδευτικό υλικό

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες και σελίδες για να διδάξετε την ομοιοκαταληξία στους μαθητές σας.

 • Story rhyming. Διαβάστε στους μαθητές πολλά βιβλία με ομοιοκαταληξία. Όταν φτάσετε στις λέξεις που ομοιοκαταληκτούν, σταματήστε και αφήστε τα παιδιά να φωνάξουν τη λέξη.
 • Το τρενάκι της ομοιοκαταληξίας. Τα παιδιά πιάνονται σε ”τρενάκι” και περπατούν ή χορεύουν γύρω γύρω στο χαλί τραγουδώντας ένα τραγούδι με ομοιοκαταληξία. Όταν φτάνουν στις λέξεις που ομοιοκαταληκτούν, σταματούν το τρενάκι ή χοροπηδούν/ χτυπούν παλαμάκια.
 • Bag of rhyming. Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και περνούν γύρω-γύρω ένα σακίδιο με αντικείμενα τραγουδώντας ένα τραγούδι. Όταν τελειώσει το τραγούδι το παιδί που κρατά το σακίδιο επιλέγει δύο αντικείμενα. Αν κάνουν rhyming τα τοποθετεί στο χαλί, αν όχι τα βάζει πίσω στο σάκο.
 • Washing line rhyme– Παιχνίδι για interactive whiteboard. Ιδανικό για ηλικίες απο Nursery έως Year 2. Δείτε το εδώ.
 • Τα παιχνίδια του education.com για interactive whiteboard. Δείτε τα εδώ.
 • Rhyming words resource pack απο TES, με £3. Δείτε το εδώ.
 • Rhyming bingo, απο Twinkl (link)
 • Silly soup. Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και έχοντας μια κατσαρόλα και ένα μεγάλο κουτάλι στη μέση, επιλέγουν απο μια ομάδα αντικειμένων αυτά που κάνουν rhyming μεταξύ τους. Στη συνέχεια τα προσθέτουν στην κατσαρόλα για να φτιάξουν ”silly soup”.

Δείτε επίσης:

Το trial lesson και τα μυστικά του

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *