Οι Παιδικοί Σταθμοί του NHS

Σε πολλά άρθρα αλλά και posts της σελίδας μας έχω περιγράψει τα πλεονεκτήματα που έχει η εργασία στο NHS. Το NHS- που ίσως γνωρίζετε ότι είναι το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας- έχει πολλά θετικά για όποιον το επιλέγει ως φορέα εργασίας: Αναρρωτικές άδειες επί πληρωμή, εύκολη πρόσβαση σε θεραπείες και πολλές φορές μετακίνηση και διαμονή κοντά στα εκάστοτε νοσοκομεία και κέντρα μέσω του Key Worker Scheme.

Ωστόσο λίγοι εκπαιδευτικοί  (εκτός από αυτούς που ζουν ήδη εδώ  και είναι…μυημένοι!) γνωρίζουν την ύπαρξη των Νοσοκομειακών Παιδικών Σταθμών (NHS Nurseries). Η εργασία σε NHS Nurseries είναι μια ιδανική εργασιακή επιλογή για τους νέους εκπαιδευτικούς που θέλουν μια σίγουρη δουλειά για να ξεκινήσουν η οποία όμως δε θα τους επιβαρύνει στο ίδιο σημείο με τις υπερβολικές προσδοκίες, τα βαριά ωράρια και την εμμονή με το Outstanding του OFSTED των ιδιωτικών Day Nurseries.

Ο λόγος για τον οποίο οι θέσεις σε NHS Nurseries δεν είναι τόσο γνωστές είναι επειδή δε θα τις δούμε να διαφημίζονται στις παραδοσιακές σελίδες ευρέσεως εργασίας για Nurseries όπως το Nurseryworld, το Gumtree, το Guardian ή το TES.

Οι θέσεις αυτές διαφημίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω του NHS μπερδεμένες ανάμεσα σε θέσεις νοσοκόμων, γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας και αν δε ψάξει κάποιος από την αρχή εκεί που βρίσκονται είναι δύσκολο να τις συναντήσει.

Η λειτουργία των NHS Nurseries:

Σκοπός των NHS Nurseries είναι να προσφέρουν φροντίδα και εκπαίδευση στα παιδιά των εργαζομένων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Δουλεύοντας σε ένα NHS Nursery ένας/μία Nursery Nurse θα φροντίζει τον περισσότερο καιρό τα παιδιά των γιατρών, νοσοκόμων και λοιπού προσωπικού στο εκάστοτε κέντρο. Τα NHS Nurseries εφαρμόζουν το EYFS όπως κάθε άλλο ιδιωτικό τυπικό Nursery και αναλαμβάνουν παιδιά 0-5 ετών.

H ημέρα τους είναι ίδια περίπου με αυτή σε οποιοδήποτε άλλο τυπικό Παιδικό Σταθμό στην Αγγλία. Τα NHS Nurseries λειτουργούν το Key Worker system όπως κάθε άλλο Nursery. Τα NHS Nurseries λειτουργούν όλο το χρόνο και το προσωπικό έχει 20-25 μέρες διακοπές μέσα στο χρόνο (πληρωμένες).

Οι εργασιακές συνθήκες:

Καθότι ο σκοπός λειτουργίας των NHS Nurseries είναι η φύλαξη των παιδιών του προσωπικού και όχι το κέρδος δεν υπάρχει η ίδια πίεση για να εξασφαλιστεί καλή φήμη και το Outstanding του OFSTED και έτσι η έμφαση δίνεται στο να παρέχεται φροντίδα στα παιδιά και να καλύπτονται οι βασικές προδιαγραφές υγιεινής, ασφάλειας και Safeguarding. Εφόσον το Nursery κατορθώνει ένα Good βαθμό (και στο παρελθόν Satisfactory όταν υπήρχε αυτή η κατηγορία στον OFSTED)  δεν υπάρχει πίεση για να ανέβει στην κλίμακα ούτε να εξασφαλίσει πελατεία.

Έτσι το περιβάλλον είναι πολύ πιο ήρεμο και χαλαρό και δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να χρησιμοποιήσει τη δική του δημιουργικότητα. Στα NHS Nurseries η ιεραρχία και η δομή του προσωπικού είναι παρόμοια με αυτή σε οποιοδήποτε ιδιωτικό Nursery, ωστόσο συνηθίζεται να δουλεύουν καταρτισμένοι παιδαγωγοί ως Nursery Assistant ενώ στην επόμενη βαθμίδα υπάρχουν οι Room Leaders και οι Deputy Managers. Πολλές θέσεις που δεν είναι senior στα NHS Nurseries διαφημίζονται ως Nursery Assistant και όχι ως Nursery Nurse.

Συνάδελφος που δούλεψε σε NHS Nursery είχε επίσης τη δυνατότητα να μετακινείται με το νοσοκομειακό λεωφορείο κάτι που σήμαινε ότι μπορούσε να εξοικονομήσει το κόστος των μεταφορικών μέσων.

Μισθοί:

Ο μισθός για Nursery Assistants σε NHS Nurseries αυτή τη στιγμή διαφημίζεται μεταξύ £17,460 – £18,702 στην περιοχή Devon- Exeter (περίπου £1300 το μήνα) και κάποιες θέσεις ξεκινούν άπω £20000. Οι μισθοί ανεβαίνουν αναλόγως της θέσης και των υποχρεώσεων.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση:

Για να μπορέσει κάποιος να δουλέψει σε NHS Nursery πρέπει να έχει ένα κρατικά αναγνωρισμένο δίπλωμα στον τομέα Childcare είτε level 2 (για μαθητευόμενους), είτε level 3 είτε QTS. Άτομα με πτυχία από την Ελλάδα και άλλες χώρες που δικαιούνται QTS μπορούν να κάνουν αίτηση, ενώ άτομα με πτυχία μη Πανεπιστημιακά στον τομέα των Παιδαγωγικών μπορούν να κάνουν αίτηση εφόσον ολοκληρώσουν τη μέθοδο “Statement of Compability for the Early Years Sector”.

Η διαδικασία αίτησης:

Οι διαθέσιμες θέσεις σε NHS Nurseries βρίσκονται στην κεντρική σελίδα αγγελιών για εργασία του NHS εδώ. Ωστόσο η διαδικασία είναι πιο μακροχρόνια και περίπλοκη από τη διαδικασία αίτησης σε οποιοδήποτε ιδιωτικό Nursery καθότι εκτός από την αίτηση απαιτούνται και γραπτές εξετάσεις. Συνήθως η αρχική αίτηση γίνεται με αποστολή βιογραφικού ενώ οι επιτυχόντες καλούνται να δώσουν εξετάσεις σε βασικά μαθηματικά και γνώσεις Αγγλικών περίπου σε 2-3 εβδομάδες από την ημερομηνία αίτησης. Στη συνέχεια γίνεται η επιλογή του υποψηφίου για τη θέση.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει ένα μήνα και έτσι δεν είναι ιδανική για άτομα που βιάζονται να εξασφαλίσουν εισόδημα. Αν επιλέξετε μια τέτοια θέση βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας οικονομικά για όσο χρειαστεί μέχρι να ξεκινήσετε να δουλεύετε. Οι συνάδελφοι που επέλεξαν μια τέτοια θέση προτίμησαν να το κάνουν πριν δώσουν τη μηνιαία ειδοποίηση για να αποχωρήσουν.

Aν επιλέξετε το NHS για να δουλέψετε σίγουρα θα έχετε ανοίξει μια καλή και ενδιαφέρουσα πόρτα στην καριέρα σας καθότι η ανέλιξη μέσα στο NHS προσφέρει πολλά.

Καλή επιτυχία σε όσους το προσπαθήσουν!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

2 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *