Οι 5 αγαπημένες μου ηλεκτρονικές εφαρμογές για την τάξη!

Μπορεί να μην είμαι φίλος της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας στην τάξη, αλλα θα το παραδεχτώ: Η χρήση ICT μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην υποστήριξη των μαθητών στη γλώσσα, τη γραφή και την ανάγνωση.

Στις μέρες μας δύσκολα θα συναντήσετε παιδί προσχολικής αγωγής που δεν έχει πιάσει στα χέρια του iPad ή που δεν έχει παίξει με το smartphone της μαμάς του.

Και γι αυτό το λόγο η κατανόηση που έχουν τα σημερινά παιδιά για τις ηλεκτρονικές εφαρμογές είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, τουλάχιστον σε σύγκριση με εμάς που το μόνο που είχαμε ήταν το παλιό 90s κασετόφωνο στο οποίο ηχογραφούσαμε με τις ώρες τη φωνή μας.

Στην Αγγλία ο τομέας ICT αποτελεί έναν απο τις βασικές περιοχές μάθησης του EYFS αλλά και του KS1/KS2 curriculum. Μέχρι το τέλος της Reception Class οι μαθητές αναμένεται να μπορούν να χρησιμοποιήσουν Cd Players, iPads αλλα και να παίξουν μόνα τους απλά παιχνίδια σε ένα Laptop.

Λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών με αυτισμό, η τεχνολογία συχνά έρχεται να αντικαταστήσει για μερικούς μαθητές, τις ομαδικές δραστηριότητες και να τους βοηθήσει να εξασκηθούν στην αρίθμηση και την ανάγνωση χωρίς το άγχος που μπορεί να τους δίνει μια θορυβώδης τάξη με παιδιά.

Σε μια Αγγλική τάξη ενός οποιουδήποτε κρατικού σχολείου, πάντα θα βρείτε Interactive Whiteboard, δηλαδή διαδραστικό πίνακα διδασκαλίας συνδεδεμένο με τον υπολογιστή της τάξης σας. Ο πίνακας αυτός χρησιμοποιείται απο το Δάσκαλο διαρκώς τόσο για τη διεξαγωγή του μαθήματος όσο και για την παρακολούθηση video και flipcharts.

Στις μέρες μας όλο και περισσότερα ιδιωτικά Day Nurseries έχουν αρχίσει να κατανοούν τη σημασία ενός τέτοιου πίνακα και έχουν αρχίσει να τους αγοράζουν για τις τάξεις τους.

Η θετική πλευρά των διαδραστικών παιχνιδιών είναι οτι οι μαθητές μπορούν να τα παίξουν μονοι τους χρησιμοποιώντας το ειδικό στυλό πάνω στον πίνακα. Τέτοια παιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν τη διδασκαλία σας και να βοηθήσουν στην εξέλιξη των μαθητών σας με βάση τις ανάγκες τους.

Προσωπικά χρησιμοποιώ διαρκώς τέτοιες εφαρμογές στην τάξη μου, ειδικά για την υποστήριξη των μαθητών με προβλήματα αρίθμησης και ανάγνωσης.

Παρακάτω θα δείτε τις πέντε πιο αγαπημένες μου-κυρίως διαδραστικές- εφαρμογές και τους λόγους για τους οποίους τους προτιμώ καθημερινά.

Κάποιες απο αυτές- όχι όμως οι περισσότερες- μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε tablet.

1. Phonicsplay

Η σελίδα Phonics Play έχει μια σειρά απο διαδραστικά παιχνίδια Phonics για να βοηθήσει τους μαθητές στην ανάγνωση. Είναι βασισμένη στο κρατικό σύστημα διδακτικής ανάγνωσης Letters and Sounds και είναι χωρισμένη στα διαφορετικά επίπεδα εκμάθησης γραμμάτων (Phases) που αποτελούν τη μέθοδο.

Καθότι η σελίδα έχει και paid membership, για να χρησιμοποιήσετε τα δωρεάν παιχνίδια πρέπει να επιλέξετε ”Free Phonics Play” και στη συνέχεια να επιλέξετε το Phase και το παιχνίδι που θέλετε.

Συνηθως τα παιδιά ενός ικανοποιητικού επιπέδου σε μια Reception Class ξεκινούν απο το Phase 2 και τα πιο προχωρημένα μπορούν να διαβάσουν κάποιες λέξεις Phase 3.

Το Phase 1 της μεθόδου δεν αφορά καθόλου ανάγνωση γραμμάτων, αλλα βασίζεται σε περιβαλλοντικούς ήχουν και μίμηση, κάτι που σε αυτή τη μέθοδο διδάσκεται στη Nursery Class και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε παιδιά ηλικίας 3-4 χρονών.

Το εξαιρετικό της μεθόδου είναι οτι βασίζεται στην ανάγνωση real words και ”nonsense words”, κάτι που τα παιδιά θα χρειαστεί να κάνουν στις εξετάσεις SATS στη βαθμίδα Key Stage 1.

Aπο τα παιχνίδια της σελίδας, το αγαπημένο μου είναι το treasure game και το χρησιμοποιώ στην τάξη μου κάθε μέρα.

2. Topmarks

Η σελίδα Topmarks έχει άπειρες μαθησιακές διαδραστικές  επιλογές, αλλα κατα τη γνώμη μου το δυνατό της σημείο είναι τα παιχνίδια αρίθμησης και γενικά των μαθηματικών για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Έχει μια σειρά απο ιδανικά παιχνίδια αντιστοίχισης αντικειμένων με αριθμούς καθώς και number ordering. Όταν τη χρησιμοποιήσετε βεβαιωθείτε οτι έχετε πατήσει το ”Early Years” και στις δύο επιλογές του search.

Ωστόσο ενδέχεται κάποια παιχνίδια για μεγαλύτερα παιδιά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις προσχολικές τάξεις όπως το Plant Growing Game  οπου οι μαθητές βοηθούν ένα φυτό να μεγαλώσει δίνοντάς του ήλιο και νερό.

Απο δραστηριότητες μαθηματικών, αγαπημένες μου είναι το  3 Bears που βασίζεται στην κατανόηση μεγεθών, και το  Underwater Counting που βασίζεται στην κατανόηση αριθμών και αντιστοίχισή τους με αντικείμενα.  Eπίσης η δραστηριότητα pattern shapes δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν repeating patterns με σχήματα και χρώματα.

Οι μαθητές μου λατρεύουν το Caterpillar Count οπου ενώνουν τους αριθμούς ως το 15 για να μετατρέψουν την κάμπια σε πεταλούδα!

3. Πλατφόρμα J2E

Η πλατφόρμα  http://www.j2e.com/jit5 είναι απο τις πιο εξαιρετικές στον τομέα της καθότι δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν γραφή, ανάγνωση, μαθηματικά και φυσική μέσα απο διαδραστικά παιχνίδια που βοηθούν την κριτική σκέψη και προωθούν τη δημιουργικότητα.

Ωστόσο για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή θα πρέπει να έχετε λογαριασμό LGFL (London Grid For Learning), κάτι που δίνεται σε εκπαιδευτικούς σχολείων σε μόνιμες θέσεις.

4. Five a day

H σελίδα 5-a-day περιλαμβάνει μια σειρά απο video φυσικής άσκησης πέντε λεπτών, κατάλληλα για παιδιά 3-7 ετών. Είναι ιδανική για εκμάθηση συγχρονισμού αλλα και για ανάπτυξη gross motor skills.

Τα video περιλαμβάνουν διαφορετικά κοστούμια, ενώ πολλά απο αυτά δίνουν εντολές σε διαφορετικές γλώσσες. Για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, συνήθως πρέπει να την αγοράσετε ή να την αγοράσει το σχολείο σας.

Ωστόσο προσφέρουν και free trial, ενώ στο youtube θα βρείτε και μερικά ολόκληρα video που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας.

Τα video 5-a-day μπορούν να χρησιμοποιηθούν

  • Το πρωί, όταν τα παιδιά φτάνουν στο σχολείο
  • Στο τέλος της ημέρας για χαλάρωση
  • Σαν ενδιάμεση δραστηριότητα μεταξύ διαφορετικών subjects, π.χ. μετά τα Phonics και πρίν τα Μαθηματικά
  • Σαν δραστηριότητα ανάγκης όταν τα παιδιά έχουν υπερκινητικότητα, ωστε να τα βοηθήσει να ηρεμήσουν, ή όταν έχουν καθίσει στο χαλί για πολλή ώρα.
  • Ως αντικατάσταση σε μια δραστηριότητα P.E. σε μια ώρα ανάγκης.
  • Αν χρειάζεστε χρόνο να προετοιμάσετε την τάξη ή μια δραστηριότητα και δεν έχετε βοήθεια απο άλλους ενήλικες.

Προσωπικά χρησιμοποιω το 5-a-day κάθε πρωί όταν οι μαθητές μου τελειώνουν τα Phonics, ωστε να τους απασχολήσει μέχρι να είμαστε όλοι έτοιμοι για την επόμενη δραστηριότητα.

5. Crickweb

H σελίδα Crickweb περιλαμβάνει μια σειρά απο διαδραστικά παιχνίδια όλων των ειδών για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα παιχνίδια με οδηγίες που είναι ιδανικά για παιδιά που δε μιλούν καλά Αγγλικά ή που δε γνωρίζουν καθόλου τη γλώσσα.

Τα παιχνίδια της σελίδας περιλαμβάνουν δραστηριότητες με βάση τον καιρό, την αρίθμηση, την εκμάθηση ήχων αλλα και χρωμάτων.

Προσωπικά χρησιμοποιώ τη σελίδα για τους μαθητές μου που δε μιλουν Αγγλικά ωστε να συνηθίσουν τη γλώσσα και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν κάποιες λέξεις και εκφράσεις.

Τέλος, με μια καλή έρευνα στο internet μπορείτε να βρείτε περισσότερες εφαρμογές.

Αποφύγετε το Sparklebox καθότι λόγω κάποιων θεμάτων Safeguarding έχει απαγορευτεί η χρήση του στα σχολεία!

Ελπίζω αυτές οι εφαρμογές να σας βοηθήσουν να προωθήσετε τη μάθηση των παιδιών σας στο σχολείο ή στο Nursery σας.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *