Early Years Teacher, ο τίτλος που τους μπερδεύει όλους!

Ο όρος ”Early Years Teacher” έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και απορίας πολλές φορές σε ομάδες Εκπαιδευτικών. Συχνά θα δούμε να ζητούν Early Years Teacher μερικά Nurseries και -πιο σπάνια- μερικά σχολεία.

Τι είναι λοιπόν Early Years Teacher;

Για να το εξηγήσουμε πρέπει να μπορούμε να κατανοήσουμε μερικούς άλλους όρους.

Πριν μερικά χρόνια, στα Nurseries, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ο όρος ”EYP” (Early Years Professional). Αν έτυχε να μεταναστεύσετε μέχρι το 2013 θα τον έχετε δει σε αγγελίες. Το ίδιο δημοφιλείς ήταν οι σπουδές στο πρόγραμμα EYPS (Early Years Professional Status).

Οι EYP δούλευαν σε Nurseries και συνήθως είχαν ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση. Το EYPS είναι ένα δίπλωμα επιπέδου Level 6. Παρα το οτι δε θεωρείται Πανεπιστημιακό πτυχίο, στην ουσία αντιστοιχεί στο ίδιο επίπεδο. Το EYPS ήταν ένας τρόπος για άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα για παραδοσιακές Πανεπιστημιακές σπουδές να φτάσουν το Level 6 μέσω της δουλειάς τους.

Το EYPS ήταν επιλογή ατόμων που ακολούθησαν τη μέθοδο κατάρτισης NVQ. (Αν δεν ξέρετε τι είναι δείτε αυτό το άρθρο). Άτομα με EYPS είχαν τη δυνατότητα να κερδίσουν ως και £30000 το χρόνο, κάτι που ήταν αδύνατον για άτομα με NVQ3.

Θα αναρωτιέστε γιατι μιλάω για το EYPS σα να ανήκει στο παρελθόν… Η αλήθεια είναι οτι υπάρχει ακόμα και παρέχεται απο κάποια λίγα κέντρα κατάρτισης. Ωστόσο σιγά σιγά η κυβέρνηση έφερε τον τίτλο ”Early Years Teacher” για να το αντικαταστήσει.

Η κατάρτιση ”Early Years Teacher” παρέχεται σε άτομα που θέλουν να διδάξουν παιδιά 0-5 ετών. Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα κατάρτισης. Θεωρείται οτι έχει την ίδια αξία όπως οποιαδήποτε κατάρτιση δασκάλου άλλης ηλικιακής ομάδας.

Προγράμματα σαν αυτό  ευελπιστούν να αναβαθμίσουν τον ιδιωτικό προσχολικό τομέα καταρτίζοντας το προσωπικό με τρόπο ισάξιο ενός δασκάλου. Το δίπλωμα ενός Early Years Teacher αντιστοιχεί σε Level 6 και ο κάτοχος Early Years Teacher Status υποτίθεται οτι αντιμετωπίζεται σαν Εκπαιδευτικός.

Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά…..

Δυστυχώς τόσο το EYPS όσο και η κατάρτιση Early Years Teacher δεν έχει καμία απολύτως αναγνώριση για διδασκαλία σε σχολείο.

Μπορεί ένας Early Years Teacher ουσιαστικά να είναι καταρτισμένος για να διδάξει παιδιά 0-5 ετών. Ωστόσο δεν αναγνωρίζεται για να διδάξει Nursery ή Reception class σε Δημοτικά σχολεία παρά το οτι αυτές οι ηλικίες εμπίπτουν στην κατάρτισή του!

Όπως λοιπόν είναι λογικό, κάθε εργαζόμενος σε Nursery θα αναρωτηθεί για ποιο λόγο να πληρώσει τα χρήματα και να ξοδέψει χρόνο για μια κατάρτιση που δεν αναγνωρίζεται πουθενά.

Ένας εργαζόμενος σε Nursery μπορεί να απασχοληθεί έχοντας το απλό Level 3 ή να δουλέψει ως βοηθός όσο του το πληρώνει η επιχείρηση. Και σε αντίθεση με το EYPS/ EYTS αν επιλέξει να κάνει το QTS τότε θα έχει αναγνώριση και μισθό δασκάλου.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε μια ύφεση στις αιτήσεις για προγράμματα EYPS/ EYT και μια σημαντική αύξηση στους υποψήφιους για QTS. Άρθρα όπως αυτό μας δείχνουν πως αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να ”αναβαθμίσει” την ιδιωτική προσχολική αγωγή απέτυχε παταγωδώς.

Τι γίνεται με τις αγγελίες που ζητούν Early Years Teacher;

Είναι λογικό να μπερδευόμαστε με όλες αυτές τις αγγελίες εκεί έξω. Ειδικά όταν υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί όροι για το ίδιο πράγμα!

Θα δείτε να ζητούνται Early Years Teachers κυρίως απο Nurseries. Θα δείτε όμως τέτοιες αγγελίες σε κάποια λίγα σχολεία. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν!

  • Μπορεί τα κρατικά σχολεία να μην έχουν το νομικό δικαίωμα να προσλάβουν άτομα χωρίς QTS για τις προσχολικές τάξεις τους. Ωστόσο τα σχολεία που είναι ιδιωτικά ή academies δεν έχουν την ίδια νομική υποχρέωση. Τις περισσότερες φορές ακόμη και τα academies θα ζητήσουν άτομα με QTS. Κάποιες φορές όμως μπορεί να δείτε να γίνονται δεκτά και άτομα με Early Years Teacher Status.
  • Πολλά Nurseries πλέον έχουν ξεκινήσει τη διδασκαλία γραμμάτων και αριθμών στα παιδιά άνω των 3 ετών. Έτσι πλέον συνηθίζεται να προσλαμβάνουν άτομα με QTS που να έχουν διδακτική θέση στο Nursery. Ωστόσο επειδή στα Nurseries δεν υπάρχει Reception class- Nursery class, συνηθίζεται ο δάσκαλος του Day Nursery να αναφέρεται ως Early Years Teacher. Θα τον δείτε και με τον όρο Preschool Teacher. (Δείτε το άρθρο: Διδασκαλία σε Day Nursery)
  • Άτομα που έχουν διδακτική θέση σε Nurseries αλλα δεν έχουν QTS μπορεί επίσης να περιγράφονται με τον ίδιο όρο. Ωστόσο δεν είναι σπάνιο να χρησιμοποιείται ο όρος για απλούς Nursery Nurses, ειδικά σε Community Nurseries ή Children’s Centres του δήμου.

Κλείνοντας:

  • Πολλοί συνάδελφοι κάτοχοι QTS (ειδικά Νηπιαγωγοί) συχνά περιγράφουν τον εαυτό τους στα βιογραφικά ως ”Early Years Teachers”. Δε θα σας συμβούλευα να κάνετε κάτι τέτοιο γιατι ουσιαστικά δίνετε λάθος εντύπωση για την κατάρτισή σας. Θα πρότεινα να αναφερθείτε στον εαυτό σας ως ”QTS Teacher specializing in the early years”.
  • Έχοντας QTS μπορείτε να κάνετε αίτηση σε οποιαδήποτε θέση εργασίας ζητά Early Years Teacher.
  • Αν δεν έχετε QTS και θέλετε να κάνετε κάτι για να ανεβείτε μισθολογικά, προτιμήστε να καταρτιστείτε ως Δάσκαλοι παρά την κατάρτιση EYT/ EYPS. Και οι δύο έχουν αβέβαιο μέλλον. Το μεταπτυχιακό PGCE είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατάρτισης QTS. Δείτε αυτό το άρθρο.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *