Trial day σε Nursery: Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε

Η ώρα έφτασε. Περάσατε τη συνέντευξη, περάσατε και τη δεύτερη (αν υπάρχει) και το Day Nursery που επισκεφθήκατε πλέον σας έχει καλέσει επίσημα για ένα trial day, που ενδέχεται να καθορίσει το αν θα βρείτε δουλειά ή οχι.Αυτό το στάδιο αγχώνει πολλούς συναδέλφους, κυρίως γιατι  ο ρόλος μιας/ ενός Nursery Nurse στην Αγγλία είναι πολύ διαφορετικός απο αυτόν του Νηπιαγωγού στην Ελλάδα. Πολλοί απο εσάς συχνά με ρωτάτε ”Τί πρέπει να κάνω;” και αγχώνεστε μπροστά στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να διδάξετε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με έναν μικρό πρόλογο:

 1. Αρχικά τονίζω πως αυτό το άρθρο βασίζεται αποκλειστικά στα trial days ενός Day Nursery. Εαν η δουλειά για την οποία έχετε κάνει αίτηση είναι θέση Teacher, ακόμη και για προσχολικές τάξεις, τότε δε θα σας καλέσουν σε trial day, αλλα σε trial lesson. Αυτό είναι ένα θέμα που ελπίζω να καλύψω σε μια άλλη ενότητα. 
 2. Εαν έχετε διαβάσει καλα και προσεκτικά τη σελίδα, θα έχετε κατανοήσει την τεράστια διαφορά ανάμεσα στη θέση μιας/ενός Nursery Nurse σε Day Nursery και τη θέση μιας/ενός Teacher σε σχολείο. Η πρώτη δεν περιλαμβάνει διδασκαλία ενώ η αναλογία παιδιού-ενήλικα σε μια αίθουσα είναι διαφορετική, πράγμα που σημαίνει οτι θα είστε στην ίδια τάξη με πολλές/ πολλούς άλλους συναδέλφους εκτελώντας ακριβώς τα ίδια  καθήκοντα. Σε περίπτωση που δεν έχετε ξεκαθαρίσει ακόμη τις διαφορές ανάμεσα σε Day Nurseries και Reception/ Nursery Class, τότε προτείνω πριν προχωρήσετε σε αυτό το άρθρο να ξαναδιαβάσετε τις βασικές στήλες της σελίδας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο οτι σε ένα trial day, εκτός αν σας αναφέρουν το αντίθετο, δεν αναμένεται απο εσάς διδασκαλία. Στις περισσότερες περιπτώσεις στην αίθουσα θα βρίσκεστε με πολλές άλλες συναδέλφους οπου τα παιδιά θα παίζουν ελεύθερα και οπου εσείς θα τα προσέχετε και θα συμμετέχετε στο ελεύθερο παιχνίδι τους αλλα και θα αναλάβετε τη διατροφή, την καθαριότητα και τον ύπνο τους. 

To προφίλ του εργοδότη σε ένα Day Nursery

Είτε πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης είτε για τον/την Manager, ο εργοδότης οποιουδήποτε Day Nursery βασίζεται σε τρία σημεία: 

1. Τον OFSTED,  2.τους γονείς και     3. Την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών.

Όταν εξασφαλίζει συνεντέυξεις για την πρόσληψη ενδεχόμενου προσωπικού, ο εργοδότης σε ένα Day Nursery θα ψάξει άτομα που:

 • Mπορούν να λειτουργήσουν ψύχραιμα, σωστά και ώριμα υπο καθεστώς πίεσης, ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιο παιδί ανεβάσει πυρετό, κάνει εμμετό, έχει αναφυλακτικό σοκ, έχει κάποια αλλεργική αντίδραση, έχει κάποιο μικρό/μεγάλο ατύχημα, ή προκύψει κάποια υποψία κακοποίησης.
 • Γνωρίζουν το EYFS είτε διεξοδικά είτε τα βασικά του σημεία και μπορούν να δουλέψουν με observations, planning, reports ή και που μπορούν να μάθουν γρήγορα πως να κάνουν όλα τα παραπάνω.
 • Εχουν το λεγόμενο ”can-do attitude”, που σημαίνει προθυμία και ομαδικότητα αντί για αντιδράσεις τύπου ”Αυτό δεν το πέταξα εγώ άρα δεν το μαζεύω”.
 • Διατηρούν το χώρο καθαρό, οργανωμένο και με πληθώρα δραστηριοτήτων για τα παιδιά.
 • Δείχνουν διαρκές ενδιαφέρον για την ασφάλεια, την υγεία και την καθαριότητα των παιδιών.
 • Εμπλέκονται με προθυμία σε δραστηριότητες και παίρνουν πρωτοβουλίες για να διαβάσουν στα παιδιά παραμύθια, να ξεκινήσουν κάποιο παιχνίδι ή να τα διατηρήσουν ήρεμα και χαρούμενα. 
 • Αντιμετωπίζουν τους γονείς με θετική διάθεση και χαμόγελο και δείχνουν διπλωματία, καθότι πολλοί γονείς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. 
 • Μπορούν να προσφέρουν κάποια επιπλέον δεξιότητά τους για το καλό της επιχείρησης, π.χ. μαγειρική, ξένες γλώσσες, τραγούδια, ζωγραφική computer, χορός, θέατρο. 

Αντιθέτως, ο εργοδότης σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν θέλει υπαλλήλους που:

 • Ψάχνουν την παραμικρή ευκαιρία να καθίσουν σε καρέκλα.
 • Στέκονται ή κάθονται άπραγοι αντι να παίζουν με τα παιδιά.
 • Σπαταλούν την ώρα τους σε άσχετες συζητήσεις με τους συναδέλφους μέσα στην τάξη αντι να ασχολούνται με τα παιδιά.
 • Δείχνουν ανευθυνότητα όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών.
 • Δείχνουν εγωισμό και αρνούνται καθήκοντα για οποιοδήποτε λόγο.
 • Δείχνουν αναίδεια στους ανωτέρω τους ή στους γονείς. 
 • Αποφεύγουν να ασχοληθούν με την καθαριότητα μέσα στο Nursery. 
 • Δεν ακολουθούν τα policies της επιχείρησης όταν συμβαίνουν ατυχήματα, προκύπτουν θέματα safeguarding ή όταν τα παιδιά ανεβάζουν πυρετό ή έχουν κάποια εκτακτη ανάγκη.

Έχοντας λοιπόν καλύψει τα παραπάνω, ελπίζω οτι όλοι θα φτάσετε στο trial day σας σίγουρες/οι για το τί αναμένεται απο εσάς αλλα και για το τί πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε (και να διατηρήσετε τη θέση). 

Για μια γρήγορη αναφορά όμως, παρακάτω σας παραθέτω τα DOs και τα DON’Ts για την ημέρα του trial day σας. 

Just in case!

DOs:

 • Ασχοληθείτε με όποιο παιδί σας χρειάζεται. Βλέπετε μύτη να τρέχει? Σκουπίστε τη! Πάνα να χρειάζεται αλλαγή? Αναφέρετέ το στις συναδέλφους ωστε να το αναλάβουν ή να σας το αναθέσουν με επίβλεψη (αν και δε θα χρειαστεί αν δεν έχει έρθει ακόμη το DBS σας).
 • Δείξτε προθυμία με την καθαριότητα. Τακτοποιήστε παιχνίδια, σκουπίστε τραπέζια/ πατώματα μετά το φαγητό, διπλώστε τις κουβέρτες/ τα στρώματα μετά τον ύπνο, ρωτήστε το υπόλοιπο προσωπικό αν χρειάζεται βοήθεια.
 • Βοηθήστε το προσωπικό με το set-up των τραπεζιών και με οτιδήποτε άλλο χρειαστούν. 
 • Διαβάστε στα παιδιά ιστορίες.
 • Καθίστε ανάμεσα στα παιδιά και ενθαρρύνετε το παιχνίδι τους. Κάντε τους ερωτήσεις ανοιχτού τύπου (δείτε το άρθρο H σημασία του questioning στην Αγγλική τάξη)
 • Τραγουδήστε τραγούδια στα παιδιά. Αν δε γνωρίζετε Αγγλικά τραγούδια, τότε θα βρείτε πολλά στην ενότητα ”Εκπαιδευτικό Υλικό”.
 • Αναφέρετε οποιοδήποτε τυχόν ατύχημα στο υπόλοιπο προσωπικό. 
 • Προσφερθείτε να κρατήσετε observations, εαν το προσωπικό το επιθυμεί.

DON’Ts.

 • Μην κάθεστε σε καρέκλες, και γενικότερα αποφύγετε να κάθεστε χωρίς να κάνετε τίποτα. Απασχολήστε τον εαυτό σας διαρκώς. Αν δεν είστε σίγουροι, τότε καθίστε εκεί που παίζουν τα περισσότερα παιδιά, χτίστε ένα σπιτάκι μαζί τους, βοηθήστε τα να κάνουν κάποια δραστηριότητα.
 • Μην αφήνετε το προσωπικό να καθαρίζει μόνο του.
 • Μην δείχνετε αδιαφορία για παιδιά που τρέχει η μύτη τους, που έκαναν εμμετό, που χρειάζονται αλλαγή πάνας ή που κλαίνε. 
 • Μην πάρετε παράτολμες αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτείτε τη Room Leader ή το πιο έμπειρο προσωπικό. Σε περίπτωση ατυχήματος, αλλεργίας ή εαν παρουσιαστεί θέμα Safeguarding απευθυνθείτε αμέσως σε καποιον πιο έμπειρο.
 • Μην μιλήσετε στους γονείς για το πώς τα πήγαν τα παιδιά τους. Δε σας γνωρίζουν και είναι νωρίς ακόμη, εκτος αν σας το επιτρέψει η Room Leader. 
 • Μη δώσετε στα παιδιά φαγητά χωρίς να ελέγξετε αν έχουν κάποια αλλεργία ή επιπλέον ανάγκη. 
 • Μην ανοίξετε προσωπικές συζητήσεις με το προσωπικό εν ώρα εργασίας.  Αν σας κάνουν ερωτήσεις προσπαθήστε να μην εμπλακείτε σε μεγάλες συζητήσεις ενώ θα μπορούσατε να δείχνετε τις ικανότητες σας με τα παιδιά. 
 • Μην κάνετε ρατσιστικές ομοφοβικές, θρησκοληπτικές, εθνικιστικές και οποιουδήποτε άλλου είδους νύξεις που εμπίπτουν στην κατηγορία ”Equal opportunities”. 

Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, και αν προσθέσω όλες τις παραπάνω συμβουλές σε μια φράση, αυτή θα ήταν: 

”Μήν τεμπελιάζετε!”

Να θυμάστε οτι εαν έχετε ήδη περάσει τα αρχικά στάδια και έχετε φτάσει στο trial, είστε μόλις ένα βήμα μακριά απο την επόμενη θέση σας. 

Δείξτε προθυμία, κινητικότητα, γνώση, θετική διάθεση και όλα θα πάνε καλά!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *