Nursery Trial Day, Μέρος 2ο: Η προετοιμασία δραστηριότητας!

Σας κάλεσαν για trial day σε παιδικό σταθμό; Συγχαρητήρια! Για να έχετε φτάσει σε αυτό το στάδιο πιθανώς να έχετε περάσει ήδη τη συνέντευξη, κάτι που σημαίνει οτι είστε ακόμη πιο κοντά στο στόχο σας! Στο άρθρο Trial Day σε Nursery έχουμε αναλύσει διεξοδικά τη συμπεριφορά που πρέπει να δείξετε στον εργοδότη ώστε να προσληφθείτε. Ωστόσο εκείνο το άρθρο αναφέρεται κυρίως στο trial day όταν ο εργοδότης σας ζητά να έρθετε στο Nursery και να περάσετε λίγο χρόνο με τα παιδιά και το προσωπικό.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη, πιο σπάνια εκδοχή trial day: Αυτή όπου θα σας ζητηθεί να προετοιμάσετε και να διδάξετε μια δραστηριότητα. Αυτό το είδος trial δε συνηθίζεται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και θα το δείτε περισσότερο σε προσχολικές τάξεις κρατικών σχολείων. Ωστόσο υπάρχει και ενδέχεται να το αντιμετωπίσετε!

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα σας δώσω μερικά tips για να προετοιμάσετε σωστά τη δραστηριότητά σας! Θα δούμε τα πιο συνηθισμένα είδη δραστηριοτήτων που θα σας ζητηθούν αλλά και step-by-step όσα πρέπει να έχετε μαζί σας! Τέλος, θα σας αφήσω μερικές ιδέες για δραστηριότητες γενικού τύπου τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε αναλόγως της ηλικίας ή του topic!

Τι είδους δραστηριότητα θα μου ζητηθεί να προετοιμάσω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα Nurseries ενδέχεται να σας ζητήσουν να προετοιμάσετε μια δραστηριότητα για μια μικρή ομάδα παιδιών. Η ομάδα παιδιών συνηθίζεται να είναι τα μεγαλύτερα παιδιά (2-3, 3-5) ωστόσο δεν αποκλείεται να σας ζητήσουν να κάνετε και μια δραστηριότητα με βρέφη.

Συνήθως θα σας ζητηθεί να κάνετε μια δραστηριότητα με μια μικρή ομάδα παιδιών ενώ τα υπόλοιπα παίζουν. Μπορεί να σας ζητήσουν μια δραστηριότητα Μαθηματικών, Literacy, PSED ή που να καλύπτει κάποιον άλλο τομέα του EYFS. (Θέλετε να μάθετε τι είναι το EYFS; Δείτε εδώ και εδώ). Η δραστηριότητα συχνότερα είναι γενικού τύπου, δηλαδή θα σας ζητήσουν να διαλέξετε εσείς το topic της αρεσκείας σας. Ωστόσο κάποια Nurseries ενδέχεται να σας ζητήσουν να σχεδιάσετε τη δραστηριότητά σας γύρω απο ένα συγκεκριμένο θέμα.

Τα περισσότερα Nurseries εκτός εξαιρέσεων βασίζονται στο free play και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου οργανωμένη διδασκαλία. Συνήθως στους οπαδούς του EYFS και του free play δεν αρέσει να κρατούν τα παιδιά στο χαλί για πολλή ώρα, έτσι η δραστηριότητά σας ΔΕΝ προτείνω να διαρκέσει πάνω απο 15′.

Τώρα που καλύψαμε τι να περιμένετε, θα σας δώσω μερικά σημαντικά tips για να προετοιμάσετε το activity!

1. Διαβάστε καλά τα EYFS descriptors της ηλικιακής ομάδας που θα αναλάβετε!

Για να σχεδιάσετε τη δραστηριότητά σας είναι σημαντικό να ξέρετε τι αναμένεται απο τα παιδιά εκείνης της ηλικίας για τη συγκεκριμένη μαθησιακή περιοχή του EYFS. Για παράδειγμα αν σας ζητηθεί να φτιάξετε μια δραστηριότητα αρίθμησης για παιδιά 3-4 ετών είναι σημαντικό να γνωρίζετε οτι το EYFS δεν ορίζει οτι τα παιδιά 30-50 months πρέπει να ξέρουν τους αριθμούς ως το 20 σε εκείνη την ηλικία. Αν η δραστηριότητα δεν είναι βασισμένη στα κρατικά expectations και στην ηλικία των παιδιών θα θεωρηθεί ακατάλληλη απο τον εργοδότη.

2. Προετοιμάστε ένα Activity Sheet.

Ο εργοδότης ενδέχεται να μην το αναφέρει καν. Ωστόσο καθότι πολλά Nurseries τα χρησιμοποιούν, το να φτιάξετε ένα μικρό planning της δραστηριότητας θα δείξει οργανωτικότητα και γνώση του αντικειμένου.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το Activity Sheet:

  1. Το όνομά σας και την ημερομηνία.
  2. Περιγραφή της δραστηριότητας. Δε χρειάζεται να προσθέσετε timings!
  3. Learning outcomes. Σε αυτό το σημείο πρέπει να βάλετε όλα τα σημεία του EYFS που καλύπτει η δραστηριότητά σας. Αναφερθείτε μόνο στα descriptors της ηλικιακής ομάδας που σας έχει δοθεί, και μόνο στις περιοχές που αφορούν τη δραστηριότητα.

Μπορείτε να βρείτε άπειρα templates, ωστόσο έχω φτιάξει ένα δικό μου που μπορείτε να το βρείτε παρακάτω:

3. Βεβαιωθείτε ότι η δραστηριότητα είναι ευχάριστη, διασκεδαστική και σύντομη.

Τα Nurseries δεν περιμένουν να διδάξετε με πίνακα ούτε να φτιάξετε spider webs με μαθησιακούς στόχους μαζί με τα παιδιά. Η δραστηριότητα θα πρέπει να είναι παιγνιώδης και διασκεδαστική για τα παιδιά. Ο εργοδότης θα παρατηρήσει κατά πόσο τα παιδιά συμμετέχουν, δε βαριούνται και έχουν μάθει κάτι απο τη δραστηριότητα. Κρατήστε τη σύντομη (όχι πάνω απο 15′). Χρησιμοποιήστε praise words για να κρατήσετε τα παιδιά ”engaged”!

Δεν απαιτείται να δώσετε χρονοδιάγραμμα της δραστηριότητας, ωστόσο σας αφήνω ένα γενικό να σας βοηθήσει για το πως θα πρέπει να την οργανώσετε:

  1. Introduction (1′-2′): Τι θα μάθουμε σήμερα; Ποια special words θα χρησιμοποιήσουμε (αν υπάρχουν); Ποια resources θα χρησιμοποιήσουμε;
  2. Main activity (έως 10′)
  3. Plenary (1′-2′): Τι μάθαμε σήμερα/ Ποιος κέρδισε/ Ποιος έχει τα περισσότερα/ Praise words (π.χ. give your friend a hi-5)

Κλείνοντας… Μερικές γενικές ιδέες για δραστηριότητες!

  1. Bag of shapes/ sounds/ numbers. Τα παιδιά χρησιμοποιούν ένα σάκο με αριθμούς/ γράμματα/ σχήματα (αναλόγως του αν η δραστηριότητα είναι Numeracy, Literacy ή shapes). Περνούν το σάκο γύρω γύρω στον κύκλο τραγουδώντας ”bag of shapes (sounds/letters) pass it round, what’s inside?” (στο ρυθμό του London Bridge is falling down). Το παιδί που στο τέλος του τραγουδιού έχει το σάκο διαλέγει ένα σχήμα, το περιγράφει και το τοποθετεί στο χαλί (ή στο μεγάλο σχήμα που πρέπει). Στη συνέχεια τα παιδιά τραγουδούν ξανά και περνούν το σάκο γύρω γύρω μέχρι να τελειώσουν τα αντικείμενα στο σάκο.
  2. Ζάρι. Μπορείτε να βάλετε στο ζάρι αριθμούς, σχήματα, γράμματα, χαρακτήρες απο παραμύθια κ.λ.π. Τα παιδιά ρίχνουν το ζάρι και μιλάνε για το σχήμα που βρήκαν, ή αναγνωρίζουν τον αριθμό/ μετρούν τις τελείες στο ζάρι και διαλέγουν τον ίδιο αριθμό αντικειμένων απο ένα καλάθι. Αν βάλετε χαρακτήρες απο παραμύθι (Literacy) τα παιδιά μπορούν να περιγράψουν το χαρακτήρα: Ποιος είναι, τι έκανε κ.λ.π. Αν το ζάρι έχει γράμματα (που δε σας το συνιστώ για παιδιά κάτω των 3.5 ετών) μπορούν να αντιστοιχίσουν το γράμμα σε μια εικόνα, π.χ. το a με τη φωτογραφία ενός μήλου. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε εικόνες στο ζάρι και τα παιδιά να πουν με τι ήχο ξεκινά η εικόνα.
  3. Τραγούδι με props. Εύκολη δραστηριότητα καθότι καλύπτει τόσο Literacy, PSED, Music όσο και Maths ταυτόχρονα. Μπορείτε να διαλέξετε ένα διασκεδαστικό παιδικό τραγουδάκι (Nursery rhyme) και να φτιάξετε τους χαρακτήρες του ώστε να το δραμματοποιήσουν τα παιδιά. Για παράδειγμα αν επιλέξετε το Five Little Ducks θα πρέπει να φτιάξετε τα 5 παπάκια με αριθμούς ως το 5, τη μαμά και ένα μικρό setting (π.χ. το ποτάμι απο μπλε χαρτί). Αρχικά τραγουδάτε το τραγούδι κάνοντας δραμματοποίηση με τους χαρακτήρες. Στη συνέχεια τα παιδιά συμμετέχουν έχοντας το καθένα ένα χαρακτήρα.

Καλή επιτυχία!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *