Nursery Nurse VS Reception Τeacher: 6 βασικές διαφορές!

Οι περισσότεροι- αν όχι όλοι- οι συνάδελφοι με QTS που απασχολούνται σε ιδιωτικά Day Nurseries έχουν στόχο κάποια στιγμή τη διδασκαλία. Προσωπικά ξεκίνησα τη μετάβαση απο τα ιδιωτικά Day Nurseries στη διδασκαλία κάπου το 2014 και αυτή είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά που διδάσκω σε Reception class.

Πολλοί συνάδελφοι που εργάζονται μόνιμα σε Day Nurseries με ρωτούν ”Αξίζει τον κόπο; Αξίζει να αφήσω τη σίγουρη δουλειά μου και να μπω στο supply; Και τι δυσκολίες θα έχω να αντιμετωπίσω; Ποιες θα είναι οι συνθήκες εργασίας ως Reception Teacher;”

Μπορεί ο δελεαστικός μισθός και οι πολλές διακοπές να δείχνουν πως η διδασκαλία σε Reception Class είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο σε κάθε θέση υπάρχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

Αφήνοντας τη θέση Nursery Nurse για τη διδασκαλία θα βρείτε πολλά πλεονεκτήματα και θα χάσετε κάποια άλλα. Ας τα δούμε αναλυτικά!

1. Χαρτοδουλειά

Δουλεύοντας ως Nursery Nurses έχουμε να αναλάβουμε observations και κάποιο activity planning. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις- εκτός αν ο παιδικός σταθμός έχει παράλογες απαιτήσεις και θέλει 5 observations ανα παιδί τη βδομάδα- μπορούμε να ανταπεξέλθουμε εντός της βάρδιάς μας χωρίς επιπλέον δουλειά στο σπίτι.

Ωστόσο όταν διδάσκεις σε σχολείο αυτό δεν υπάρχει πλεόν. Έχεις να αντιμετωπίσεις ατελείωτες διορθώσεις, filing, moderation, data, reports, planning για κάθε subject, συν το annotation και evaluation που απαιτεί συν τα διαφορετικά resources που απαιτεί το κάθε μάθημα. Και μέσα σε όλα αυτά έχεις να μελετήσεις το planning ωστε να μπορείς να το διδάξεις.

2. Mental load

Στο ίδιο επίπεδο με το αυτό της χαρτοδουλειάς κυμαίνεται και η πνευματική φόρτιση. Δουλεύοντας ως Nursery Nurse εκτελείς τα καθήκοντά σου τη στιγμή που πρέπει, τελειώνεις τη βάρδιά σου και πας σπίτι σου χωρίς τίποτα να εκκρεμεί.

Η δουλειά ενός/μιας Nursery Nurse είναι κουραστική, με έντονη σωματική δραστηριότητα την οποία όμως ο υπάλληλος εκτελεί κατά τη βάρδιά του/της. Διδάσκοντας, ωστόσο, οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ. Ακόμη και όταν τελειώνεις τη βάρδιά σου και τις ευθύνες σου, έχεις ακόμα 1002 πράγματα στο μυαλό σου: Το risk assessment που είναι due για την επόμενη Πέμπτη, το ξαφνικό school visit απο την πυροσβεστική που σου αλλάζει το πρόγραμμα, αυτό το ένα παιδί που δεν κάνει blending και που πρέπει να κάνει μέχρι τον Απρίλη αν θες να αξιολογηθείς με καλή βαθμολογία… Το άγχος δε σε αφήνει ποτέ ήσυχο, πρωί -βράδυ.

3. Διδασκαλία

Δουλεύοντας ως Nursery Nurse έχεις να ανησυχείς για τη φροντίδα των παιδιών καθώς και για το αν έχουν κάτι να κάνουν, ενώ συχνά κάνεις και μικρές δραστηριότητες. Ωστόσο σε μια Reception class έχεις μεν το free play και τα observations αλλά έχεις και τη διδασκαλία Phonics, Literacy, Topic, Maths και RE να αναλάβεις. Κάθε μαθημα έχει ένα learning objective που πρέπει να καλύψεις και το οποίο αξιολογείται συνεχώς.

4.Ratios

Σε ένα Nursery ακολουθούνται (ή έτσι ελπίζουμε) τα κρατικά ratios που έχουμε αναφέρει σε αυτή τη σελίδα. Σε μια Reception class συνήθως θα είστε μόνοι με 30 παιδιά. Θα έχετε έναν/ μια βοηθό, που όμως θα τρέχει όλη μέρα για να σας ετοιμάσει τις φωτοτυπίες, να τελειώσει τα resources, να πλαστικοποιήσει και να αρχειοθετήσει. Και όταν δεν αρχειοθετεί πάντα κάποιος τον/τη χρειάζεται απο τους προϊσταμένους για κάποια άλλη δουλειά και δεν είναι ποτέ εκεί. Συμπέρασμα; Θα περιμένετε ώρες για να πάτε στο μπάνιο!

5. Ευθύνη του προσωπικού

Εκτός αν είστε Room Leader ή σε κάποια άλλη ηγετική θέση μέσα στον παιδικό σταθμό, δε θα έχετε την ευθύνη του υπόλοιπου προσωπικού και δεν έχετε να δώσετε λόγο σε κανέναν για τις πράξεις των άλλων.

Ωστόσο στο σχολείο οτιδήποτε κάνει το support staff που δουλεύει μαζί σας είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Έχετε το duty να τους δίνετε τις δουλειές που πρέπει να κάνουν και να τους κατευθύνετε διαρκώς. Και αν κάποιος απο το support staff δεν εκτελεί τα καθήκοντά του ή περνάει χρόνο μιλώντας στους διαδρόμους ή χαζεύοντας στο staff room είναι και πάλι δική σας ευθύνη να τους διευθύνετε και να τους δώσετε targets και deadlines. Μάλιστα, απο την εμπειρία μου, σπάνια θα ασχοληθούν οι προϊστάμενοί σας με έναν κακό Teaching Assistant. Θα τον αφήσουν πάνω σας και αν δεν σας ακούει θα υποστείτε εσείς τις συνέπειες!

6. Αξιολόγηση

Δουλεύοντας ως Nursery Nurse έχετε την ευθύνη να διατηρείτε τα learning journals των παιδιών up-to-date και να παίρνετε συχνά observations. Μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό διατηρείτε το χώρο καθαρό και τα παιδιά ασφαλή ενώ αναμένεται να είστε proactive και να παίρνετε πρωτοβουλίες για δραστηριότητες με τα παιδιά. Ωστόσο ελάχιστα θα μπει κάποιος στην αίθουσα να σας παρατηρήσει ενώ δουλεύετε.

Στη διδασκαλία, απο την άλλη, έχεις να αντιμετωπίσεις διαρκώς την αξιολόγηση. Observations, βαθμολόγηση, targets, appraisals με τον προϊστάμενο (για να δει αν τα παιδιά έφτασαν τα targets τους και να σας προτείνει στο δήμο για να πάρετε την αύξησή σας)… Επιθεώρηση των τετραδίων σας, επιθεώρηση της διδασκαλίας, επιθεώρηση του planning… Η λίστα δε σταματάει ποτέ. Είσαι διαρκώς κάτω απο το μάτι κάποιου που σε αξιολογεί συνεχώς και που απο αυτό εξαρτάται το αν θα παραμείνεις στη θέση σου. Δείτε περισσότερα για την αξιολόγηση σε αυτό το άρθρο.

Κλείνοντας…

Παρά τις δυσκολίες της,η διδασκαλία αξίζει τον κόπο καθότι προσφέρει άλλο επίπεδο διαβίωσης. Είναι όμως σημαντικό να ξέρουμε οτι είναι δύσκολα παντού και να κάνουμε τα βήματά μας όταν είμαστε έτοιμοι. Το πέρασμα απο το Nursery στο σχολείο παίρνει καιρό και απαιτεί γερά νεύρα. Αξίζει όμως την προσπάθεια!

Θέλετε και άλλα tips για τη μετάβαση στη διδασκαλία; Δείτε Οδηγός επιβίωσης Supply Teaching, Daily Supply Teaching-όλα όσα θέλετε να μάθετε  και Πως να επιβιώσετε με έναν χαμηλό μισθό στο Λονδίνο!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *