Νοικιάζοντας σπίτι με παιδί στην Αγγλία: Τι ορίζει ο νόμος;

Είμαι μέλος σε διψήφιο αριθμό σελίδων για Εκπαιδευτικούς και γονείς- τόσο Ελληνόφωνες σελίδες όσο Ισπανόφωνες και Αγγλόφωνες. Ωστόσο αργά ή γρήγορα όλοι οι γονείς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον ίδιο λόγο: Ο αριθμός ιδιοκτητών σπιτιών που αρνούνται να νοικιάσουν σπίτι σε οικογένειες με παιδιά αυξάνεται ραγδαία κάθε χρόνο.

Βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα πάνω απο 10 χρόνια και ποτέ πριν δεν είχα δει τόσες αγγελίες με τον όρο ‘’no children’’.

Τα παιδιά (όντας παιδιά!) μπορεί κάποιες φορές να κάνουν θόρυβο. Και ενώ κάποιοι απο εμάς τα αγαπάμε (και προσωπικά ο θόρυβος των παιδιών είναι ένας θόρυβος που λόγω δουλειάς μου φαίνεται φυσικός), άλλα άτομα ενοχλούνται.

Μπορεί όμως ένας σπιτονοικοκύρης να αρνηθεί να σας νοικιάσει ένα σπίτι επειδή έχετε παιδί;

Ας δούμε τι ορίζει ο νόμος.

Ο νόμος Equality Act (2010, Part 4) ορίζει μια σειρά απο προστατευμένα χαρακτηριστικά στη βάση των οποίων ένας σπιτονοικοκύρης δεν έχει το νομικό δικαίωμα να αρνηθεί να νοικιάσει ένα σπίτι.

Με τον ίδιο τρόπο, ένας εργοδότης δε μπορεί να αρνηθεί να προσλάβει κάποιον λόγω των προστατευμένων χαρακτηριστικών. Αυτά είναι:

 • Το χρώμα και/ή η εθνικότητα
 • Η θρησκεία του ενδιαφερόμενου (ή η απουσία θρησκείας)
 • Η ύπαρξη σωματικής αναπηρίας ή νοητικής ασθένειας
 • Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου του ενδιαφερόμενου.

Με λίγα λόγια, είναι παράνομο ένας σπιτονοικοκύρης να βάλει όρους όπως ‘’μόνο straight άτομα/ μόνο λευκοί/ όχι Έλληνες/ όχι Μουσουλμάνοι/ όχι γυναίκες’’ κ.λ.π.

Ανήκει η γονεϊκότητα στα Protected Characteristics;

Δυστυχώς στο Ηνωμένο Βασίλειο η ύπαρξη παιδιών δεν ανήκει στα προστατευόμενα χαρακτηριστικά. Ενώ στην Αμερική υπάρχει ακριβής νόμος που προστατεύει τους γονείς απο τέτοιου είδους προκατάληψη, στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας σπιτονοικοκύρης έχει δικαίωμα να αρνηθεί να νοικιάσει σπίτι σε άτομα με παιδιά.

Επίσης ένας σπιτονοικοκύρης έχει δικαίωμα να αρνηθεί να νοικιάσει σπίτι σε:

 • Φοιτητές
 • Άτομα με κατοικίδια
 • Άτομα που λαμβάνουν housing benefit ή jobseekers allowance.
 • Άτομα που δεν κερδίζουν σε μισθό τουλάχιστον το διπλάσιο της τιμής του ενοικίου (π.χ. Πρέπει να έχουν μισθό £1500 το μήνα για να νοικιάσουν ένα σπίτι που κοστίζει £750). Ωστόσο πολλά estate agents απαιτούν ο μισθός να είναι 2 ½  φορές μεγαλύτερος του ενοικίου ή και παραπάνω. Το κάθε γραφείο διαφέρει, ωστόσο ένας τέτοιος όρος δεν είναι παράνομος.
 • Άτομα συγκεκριμένης ηλικίας. Μπορεί στον εργασιακό τομέα να μην επιτρέπεται να ζητείται ηλικία σε μια αίτηση, ωστόσο στο θέμα ενοικίασης η ηλικία δεν ανήκει στα protected characteristics.

Αν ένας σπιτονοικοκύρης δέχεται παιδιά στο σπίτι αλλα δε σας δέχεται επειδή ανήκετε σε ένα απο τα protected characteristics, τότε έχετε νομικό δικαίωμα να τον καταγγείλετε. Ωστόσο απο μόνο του το ‘’no children’’ σε αγγελίες δυστυχώς δεν είναι παράνομο!

Πότε προστατεύεται απο το νόμο ένας γονιός;

Ο νόμος προστατεύει άτομα που κυοφορούν αλλα και τις πρώτες 26 εβδομάδες μετά τη γέννα. Το να σας διώξουν απο ένα σπίτι λόγω γέννας (εως τις 26 εβδομάδες του παιδιού) ή λόγω εγκυμοσύνης είναι παράνομο καθότι θεωρείται διάκριση με βάση το φύλο (Section 11).

Tips για να βρείτε πιο εύκολα σπίτι:

Ο καθένας θα σας δώσει συμβουλές απο τη δική του εμπειρία. Στη δική μου περίπτωση, καθότι δεν είμαι γονέας, δε θα σας δώσω όσες συμβουλές μπορεί να σας δώσει ένας γονιός που πέρασε το στάδιο της ενοικίασης στην Αγγλία.  Θα σας δώσω όμως μερικά tips που μπορεί να βοηθήσουν.

 • Ανεβάστε πρώτοι αγγελία αναζήτησης σπιτιού. Έτσι όποιος επικοινωνήσει θα ξέρει οτι έχετε παιδί και δε θα χάσετε το χρόνο σας.
 • Μπορεί τα Key Worker homes να παρέχονται κυρίως σε Νοσοκόμους, Εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους του δήμου κ.λ.π. (δείτε αυτό το άρθρο). Ωστόσο, αν δε βρεθεί Key Worker ενοικιαστής κάποιες φορές παρέχονται και σε μη Key Workers. Φυσικά θα πρέπει να έχετε μόνιμη δουλειά και να κερδίζετε αρκετά για το ενοίκιο. Μια τέτοια εταιρία που γνωρίζω οτι δέχεται και μη Key Workers-και μέχρι στιγμής δεν έχω δει να διακρίνει με βάση την ύπαρξη παιδιών- είναι η Newlon (δείτε αυτή τη σελίδα)
 • Κάποιοι landlords μπορεί να κάνουν τους…δύσκολους στην αρχή αλλα να αλλάξουν γνώμη με ένα μεγαλύτερο security deposit ή με έναν guarantor. Αν έχετε τη διάθεση να το παλέψετε δοκιμάστε το.

Δείτε επίσης:

Παιδιά και πολυγλωσσία

Όταν το παιδί σας ξεκινάει Nursery ή Reception Class

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *