Νηπιαγωγοί ΑΕΙ

Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ Προσχολικής Αγωγής/ Νηπιαγωγών/ ΤΕΕΑΠΗ απο την Ελλάδα μπορούν να δουλέψουν στην Αγγλία στα εξής επαγγέλματα:

 • Σε παιδικούς σταθμούς, playgroups, creches (κέντρα φύλαξης σε επιχειρήσεις) ως Nursery Nurses (φροντιστές παιδιών).
 • Σε σχολεία, διδάσκοντας είτε τις προσχολικές τάξεις Nursery (3-4) και Reception (4-5), είτε οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα της επιλογής τους.

Καθότι στην Αγγλία δεν υπάρχει το Νηπιαγωγείο όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις διαφορές ανάμεσα σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Προτείνω να δείτε καλά το άρθρο Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Η διαδικασία αντιστοίχισης:

Για να δουλέψετε στην Αγγλία, απαιτείται η κατοχή ”Qualified Teacher Status”.  To Qualified Teacher Status,  γνωστό ως QTS, είναι ενα ειδος αδειας διδασκαλιας, το οποιο τον πιστοποιει επισημα εναν Εκπαιδευτικό με το δικαιωμα να δουλεψει σε σχολεία της Αγγλίας.  Το Q.T.S. ειναι ενα πτυχιο ανοιχτου τυπου, δηλαδη ο κατοχος του νομικα μπορει να διδαξει καθε ηλικιακη ομαδα. Έτσι, έχοντας το QTS δεν περιορίζεστε για το ποια τάξη θα διδάξετε όπως θα γινόταν στην Ελλάδα, ωστόσο πρέπει για να σας προτιμήσουν να έχετε ανάλογη εμπειρία.

Την ίδια στιγμή το Q.T.S. σας επιτρέπει νομικά να δουλέψετε με παιδιά και σε παιδικούς σταθμούς.

Πως να λάβετε Q.T.S:

H αίτηση για το Q.T.S. πλέον γίνεται online μέσω αυτού του link. Θα πρέπει να έχετε ηλεκτρονικά αντίγραφα του πτυχίου σας και της αναλυτικής βαθμολογίας, κάτι που γίνεται εύκολα σε ένα internet cafe με scanner και κάποιες φορές με iPad και smartphone. Το Q.T.S. έρχεται μέσα σε δυο βδομάδες απο την ημερομηνία αίτησης εαν και εφόσον έχετε προσκομίσει τα σωστά χαρτιά. Θα χρειαστείτε:

 • Το γνήσιο πτυχίο σας στα Ελληνικά και την αναλυτική βαθμολογία στα Ελληνικά.
 • Βεβαίωση σπουδών στα Ελληνικά.
 • Πιστοποιημένη μετάφραση όλων των παραπάνω, απο πιστοποιημένο μεταφραστή. Μέχρι στιγμής δεν χρειάζεται σφραγίδα Χάγης ούτε επικύρωση.

Η αντιστοίχιση μέσω UK Naric:

Εφόσον έχετε λάβει Q.T.S. αυτή η αντιστοίχιση δε σας είναι απαραίτητη, ωστόσο θα εξηγήσουμε τι είναι: O UK Naric είναι ο επίσημος οργανισμός αντιστοίχισης ξένων πτυχίων με βάση τα Αγγλικά δεδομένα. Τα άτομα που χρειάζονται αυτή την αντιστοίχιση είναι άτομα που θέλουν να σπουδάσουν αλλά και απόφοιτοι προσχολικής αγωγής με πτυχία μη Πανεπιστημιακά που δεν αντιστοιχούν σε Q.T.S.

Στους παιδικούς σταθμούς της Αγγλίας συνηθίζεται να δουλεύουν διπλωματούχοι μιας πιστοποίησης παιδαγωγικών γνωστής ως NVQ3 / Level 3 (τύπου ΙΕΚ). Τα άτομα απο άλλες χώρες που δε δικαιούνται Q.T.S. και θέλουν να δουλέψουν σε παιδικούς σταθμούς ή ως βοηθοί σε σχολεία πρέπει να κάνουν την αντιστοίχιση του UK Naric γνωστή ως Statement of Comparability for the Early Years sector. Όπως αναφέραμε, νομικά ως κάτοχοι Q.T.S. δε χρειάζεται να την κάνετε! Στην ιστοσελίδα του UK Naric αναφέρεται επίσημα οτι οι κάτοχοι Q.T.S. επιτρέπεται να δουλέψουν σε παιδικούς σταθμούς.

Ωστόσο, αν θέλετε να δείξετε οτι το πτυχίο σας έχει προσανατολισμό στην προσχολική αγωγή μπορείτε να κάνετε την απλή αντιστοίχιση Naric (Simple Statement of Comparability) καθότι τη ζητούν πολλά γραφεία δασκάλων.

Για αντιστοιχιση μεσω του UK NARIC:


Η αιτηση για αντιστοιχιση γινεται online, μπαινοντας στo site του UK NARIC, του οποιου τη διευθυνση θα βρειτε εδώ.


Συμπληρωνετε την αιτηση και κανετε online την πληρωμη, η οποια ειναι περιπου 60 ευρω.  Στη συνέχεια θα σας σταλούν κάποιες βεβαιώσεις αίτησης τις οποίες θα σας ζητηθεί να εκτυπώσετε.

Θα χρειαστείτε:

 • Τις εκτυπωμένες βεβαιωσεις που ανεφερα.
 • Πτυχιο στα Ελληνικα*
 • Πιστοποιητικο σπουδων στα Ελληνικα*
 • Πτυχιο στα Αγγλικα*
 • Πιστοποιητικο σπουδων στα Αγγλικα*
 • Ενα απλο, συνοπτικο γραμμα που να εξηγει για ποιο λογο θελετε αυτη την αντιστοιχιση. Παραδειγμα: Dear Sir/Madam My name is Angela Papadopoulos and I am soon to come to the UK to look for work in the Education sector. I would like to apply for a statement of comparability. Please find attached my documents for your consideration. Please contact me if you require any further documents. Kind Regards, Angela Papadopoulos

Η αντιστοίχιση NARIC καταφθάνει στα χέρια σας σε περίπου 10-15 μέρες.

* Πολλοί συνάδελφοι τελειωνοντας τη σχολη τους δεν ελαβαν πιστοποιητικο σπουδων. Σε αυτη την περιπτωση στειλτε βεβαιωση σπουδων ή απλως οτιδηποτε αλλο εκτος του πτυχιου λαβατε οταν αποφοιτησατε.

Που μπορώ να βρω δουλειά;

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τις επιλογές σας στο άρθρο Ψάχνοντας για δουλειά. Μην ξεχάσετε οτι εκτός απο τη λήψη Q.T.S. πρέπει να ακολουθήσετε και τα υπόλοιπα βήματα που περιγράφονται στην ενότητα Πριν έρθετε στην Αγγλία και Όταν φτάσετε στην Αγγλία. Πληροφορίες για το κόστος ζωής, τους μισθούς και τα ενοίκια θα βρείτε στη στήλη Καθημερινότητα και κόστος ζωής.

Καλή επιτυχία!