Μπορεί ένας landlord να κρατήσει το deposit;

Τα δικαιωματά μας ως tenants-δηλαδή ενοικιαστές- αναφέρονται αρκετά καθαρά σε πολλές σελίδες. Ωστόσο, παρά τις τόσες πληροφορίες αλλά και τους φορείς που προτίθενται να βοηθήσουν, πάντα υπάρχουν άτομα που ξεφεύγουν. Ενώ υπάρχουν καλοί και επαγγελματίες landlords, πολλοί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις νόμιμες διαδικασίες. Συχνά θα πατήσουν πάνω στο γεγονός ότι οι νέοι μετανάστες δε γνωρίζουμε τους νόμους και θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν άτομα σαν εμάς.

Όταν λοιπόν συζητάμε το θέμα της ενοικίασης στην Αγγλία, βασικό ερώτημα είναι: Μπορεί ένας landlord να αρνηθεί να επιστρέψει το deposit μας;

Πριν δούμε τους νόμους, συνοπτικά- για τους νέους μετανάστες- θα αναφέρω ότι το security deposit είναι μια προκαταβολή ενοικίου 4-6 εβδομάδων (κάποιες φορές λιγότερο όταν αφορά δωμάτια/ μικρότερης διαρκειας ενοικίαση), η οποία φυλάσσεται απο τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Με το τέλος της ενοικίασης και την αποχώρησή σας, το security deposit σας επιστρέφεται.

Τι οφείλει να κάνει ένας landlord όταν λάβει το security deposit;

 1. Πρώτο-και πολύ βασικό- είναι το να σας παρέχει επίσημο συμβόλαιο ενοικίασης απο την αρχή. Το να συμφωνήσετε ενοικίαση χωρίς συμβόλαιο μπορεί μόνο να σας βάλει σε μπελάδες και να σας κάνει να χάσετε τα χρήματά σας. Οι ανεπίσημες διαδικασίες οδηγούν μόνο σε μπερδέματα, απο τα οποία μετά δε θα μπορέσετε να βγείτε εύκολα. Πρώτος, λοιπόν, και απαράβατος κανόνας- μη νοικιάζετε τίποτα χωρίς συμβόλαιο! Το συμβόλαιο θα πρέπει να αναφέρει το ακριβές ενοίκιο που πληρώνετε αλλά και το ποσό που θα πληρώσετε ως deposit.
 2. Βάσει νόμου ο οποίος ισχύει απο το 2007, όλοι οι ιδιωτικοί landlords και οι letting agents οφείλουν να καταθέσουν το deposit σας σε κάποιο deposit protection scheme. Το συμβόλαιό σας καλό θα ήταν να το αναφέρει. Όταν ο landlord το καταθέσει, η εταιρία του deposit protection (ή ο landlord/ letting agent) θα σας στείλει γραπτά τη βεβαίωση ότι το deposit σας βρίσκεται με protection scheme. Θα σας ενημερώσουν για την εταιρία που το προστατεύει και θα σας δοθεί ένα reference number.

Μπορεί ο landlord να αρνηθεί να επιστρέψει το deposit;

Ο landlord/ agent δε μπορεί να κρατήσει αδικαιολόγητα το deposit σας. Ωστόσο, μπορεί κατά περιπτώσεις να κρατήσει ένα ποσό αν…

 1. Έχετε δημιουργήσει ζημιές σε έπιπλα και συσκευές οι οποίες δεν εμπίπτουν σε normal wear and tear. Αυτό συμπεριλαμβάνει σπασίματα, σημάδια απο κάψιμο, ραγίσματα, λεκέδες απο μπογιά/ μαρκαδόρους σε έπιπλα και τοίχους, τρύπες στους τοίχους απο κάδρα κ.λ.π.
 2. Αφήσετε το σπίτι βρώμικο όταν φύγετε. Τα περισσότερα συμβόλαια αναφέρουν ότι είστε υποχρεωμένοι να αφήσετε το σπίτι ”professionally cleaned”. Ωστόσο, απο την εμπειρία μου, ΄όσο και αν τρέξετε στα Sainsbury’s για καθαριστικά και σφουγγάρια και όσο και αν τρίψετε το πάτωμα, ο landlord/ agent θα προσπαθήσει να σας κρατήσει χρήματα απο το deposit για καθαρισμό. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το παραμικρό σημαδάκι στο πάτωμα ή την παραμικρή τρίχα και να ισχυριστούν ότι δεν έχετε καθαρίσει. Έτσι, θα σας συμβούλευα να προσλάβετε μόνοι σας cleaning service και να προσκομίσετε την απόδειξη. Έτσι δε θα έχετε ευθύνη ακόμη και αν το συνεργείο καθαρισμού δεν έχει κάνει καλή δουλειά.
 3. Έχετε αφήσει τυχόν ιδιωτικό κήπο/ εξωτερικό χώρο απεριποίητο. Επομένως κουρέψτε το γρασίδι και αφήστε τα πάντα όπως τα βρήκατε!
 4. Έχετε αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς ή μέρος του ενοικίου.

Στην περίπτωση που ισχύει κάτι απο τα παραπάνω, ο landlord έχει το νομικό δικαίωμα να κρατήσει το μέρος του deposit σας που χρειάζεται για να επανορθώσει τις ζημιές. Θα πρέπει, ωστόσο, να μπορεί να αποδείξει με φωτογραφικό ή άλλο υλικό τις ζημιές που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν. Σε καθε περίπτωση, δε μπορεί να κρατήσει ολόκληρο το deposit- εκτός αν οι ζημιές που προκαλέσατε είναι τόσο μεγάλες που χρειάζεται ολόκληρο το deposit για να τις καλύψει. Για παράδειγμα, αν αφήσατε λεκέ ή σημάδι απο μαρκαδόρο σε κουρτίνες, ο landlord μπορεί να κρατήσει ένα ποσό για να τις καθαρίσει.

Πως μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με το deposit μας;

Πρώτος και σημαντικός κανόνας, όπως αναφέρθηκε, είναι να νοικιάσετε επίσημα με συμβόλαιο και να φυλάξετε το reference number απο το deposit protection scheme.

Εκτός απο αυτό, προτείνω τα εξής:

 • Πριν τη μετακόμισή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε πληρώσει και μεταφέρει (ή κλείσει οριστικά) όλους τους λογαριασμούς σας (electricity, gas, council tax, internet, TV licence και ο,τι άλλο πληρώνετε). Κρατήστε αντίγραφο του email που θα σας σταλεί απο τις εταιρίες ηλεκτρικού, ρεύματος, internet κλπ κάθε φορά που δηλώνετε μετακόμιση ως βεβαίωση ότι δε χρωστάτε τίποτα και πουθενά. Κάποιες εταιρίες θα σας στείλουν και γράμμα, ωστόσο μπορεί να πάρει χρόνο.
 • Προσλάβετε καθαριστές και κρατήστε την απόδειξη. Εναλλακτικά μπορείτε να συμφωνήσετε ένα ποσό με τον landlord το οποίο θα κρατήσει για να προσλάβει ο ίδιος cleaning services. Aν επιλέξετε να καθαρίσετε εσείς, βγάλτε πολλές φωτογραφίες απο το χώρο. Φροντίστε όλες τις λεπτομέρειες γιατί μπορούν με την παραμικρή κουκκίδα στο ψυγείο να ζητήσουν χρήματα για καθαρισμό.
 • Κλείστε όλες τις τρύπες στον τοίχο. Υπάρχει ειδικό υλικό ακόμη και σε pound shops.
 • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν.
 • Βγάλτε μια φωτογραφία απο τα meters του ηλεκτρικού και του αερίου (αν έχετε).
 • Αν χρησιμοποιείτε top up card για ρεύμα/ θέρμανση, βεβαιωθείτε ότι έχει credit.
 • Στο τέλος του tenancy γίνεται ένα inventory check για να διαπιστωθεί πως όλα τα έπιπλα (αν υπάρχουν) και οι συσκευές είναι στη θέση τους και στην κατάσταση που τα βρήκατε. Ωστόσο δε χάνετε τίποτα να βγάλετε και φωτογραφίες ως απόδειξη, για να είστε καλυμμένοι.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν ο landlord αρνείται να επιστρέψει το deposit;

Αρχικά, εξετάστε αν έχει αποδεικτικά στοιχεία. Αν για παράδειγμα θέλει να κρατήσει χρήματα για ζημιές ή βρωμιά και έχει αποδείξεις, τότε δε μπορείτε να το αποφύγετε. Οφείλει όμως να σας ζητήσει μόνο το ποσό που χρειάζεται για να επισκευάσει τη ζημιά/ καθαρίσει το σπίτι και οφείλει να σας κάνει ένα break down του ποσού που θα κρατήσει και το που σκοπεύει να το ξοδέψει. Δε μπορεί να κρατήσει deposit £ 1500 για μια ζημιά που κοστίζει £ 200!

Aν θεωρείτε ότι ο landlord προσπαθεί να σας κρατήσει το deposit με ψεύτικους ισχυρισμούς ή απλά αρνείται να επικοινωνήσει μαζί σας, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • Αρχικά επικοινωνήστε με το deposit protection scheme. Δώστε το reference number σας και κάντε claim για επιστροφή του deposit σας. Αυτό θα αναγκάσει το landlord να επικοινωνήσει. Αν ο landlord θέλει να ισχυριστεί ότι πρέπει να κρατήσει μέρος του deposit, τότε αρκεί απλά να έχετε αποδείξεις ότι λέει ψέμματα (φωτογραφίες, αποδεικτικά στοιχεία ότι έχετε πληρώσει τους λογαριασμούς, αποδείξεις απο επαγγελματικό καθάρισμα κλπ). Εφόσον το deposit σας βρίσκεται σε protection scheme, δε μπορεί να το πειράξει κανείς αυθαίρετα.
 • Αν το deposit σας δεν κατατέθηκε σε protection scheme, βρείτε την τραπεζική συναλλαγή που να αποδεικνύει ότι το πληρώσατε. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να οδηγήσετε τον landlord σε δίκη. Επικοινωνήστε με το citizens advice για συμβουλές και καθοδήγηση εδώ.

Κλείνοντας, εδώ θα βρείτε ένα άρθρο απο το citizens advice σχετικά με τα deposits.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *