Μισθοί

Υπάρχει μία βασική διαφορά στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών σε σχολεία και στη μισθοδοσία όσων δουλεύουν είτε σε παιδικούς σταθμούς είτε ως βοηθοί σε σχολεία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μισθός των εκπαιδευτικών υπάγεται σε μία κλίμακα μισθοδοσίας η οποία είναι κρατικά ορισμένη. Τα σχολεία που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος ακολουθούν μία παρόμοια δική τους κλίμακα που δεν διαφέρει πολύ.  Ωστόσο στην περίπτωση των παιδικών σταθμών και όσων δουλεύουν ως βοηθοί σε σχολεία η μισθοδοσία έχει να κάνει με το εκάστοτε σχολείο ή με τον εκάστοτε παιδικό σταθμό.


Ο μισθός των Teaching Assistants/ Learning Support Assistants:

Ένας ανειδίκευτος βοηθός δασκάλου ή ένας εργαζόμενος σε παιδικό σταθμό  χωρίς πιστοποίηση/ πτυχίο συνήθως πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει κάθε Απρίλη (δείτε αυτό το link.) Αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός για άτομα από 25 χρονών και άνω είναι £7,50 την ώρα- μετά από τους φόρους βγαίνει περίπου £1.270  το μήνα.

Ο μισθός υπαλλήλου σε παιδικό σταθμό:

Ένας εργαζόμενος σε παιδικό σταθμό που έχει πιστοποίηση επιπέδου 3 η μεγαλύτερη πληρώνεται διαφορετικά από Nursery σε Nursery. Ωστόσο δεν μπορεί από το νόμο να λάβει κατώτατο μισθό καθότι πρόκειται για άτομο με πιστοποίηση. Ο μισθός ενός  Nursery Nurse μπορεί να ξεκινήσει εντός Λονδίνου από £17.000- £18.000 το χρόνο, δηλαδή περίπου £1350-£1300 το μήνα μετά από τους φόρους και μπορεί να φτάνει εως £23.000 με κάποιες διαφοροποιήσεις. Στην υπόλοιπη Αγγλία οι μισθοί είναι χαμηλότεροι με το μισθό ενός να ξεκινά απο περίπου £15.000.

Ανάμεσα στο μισθό ενός Nursery Nurse και ενός βοηθού στην εκπαίδευση σε κρατικό σχολείο υπάρχει μία βασική διαφορά: Kαθότι οι παιδικοί σταθμοί δεν κλείνουν για σχολικές διακοπές, οι διακοπές δεν επιβαρύνουν το μισθό ενός εργαζόμενου. Eτσι Αν ο μισθός ενός Nursery Nurse είναι είναι £24.000 το χρόνο τότε μετά από τους φόρους ο εργαζόμενος θα πάρει τον καθαρό μισθό του, περίπου £1.400. Ωστόσο ο μισθός των βοηθών σε σχολεία όσο και αυτών που κάνουν παράλληλη στήριξη επιβαρύνεται από τις σχολικές διακοπές. Έτσι αν ο μισθός ενός βοηθού πριν από τους φόρους είναι £15.000 το χρόνο τότε από το μισθό του θα αφαιρεθούν όλες οι εβδομάδες διακοπών κατά τις οποίες κλείνει το σχολείο και τι θα του μείνουν πολύ λιγότερα χρήματα. Ένας βοηθός εντός Λονδίνου μπορεί να κερδίζει ακόμη και το λιγοστό μισθό £900 το μήνα.

Ο μισθός των δασκάλων:

Οι μισθοί των εκπαιδευτικών ορίζονται από μία  κρατική κλίμακα γνωστή ως Teacher Main Payscale. Η κλίμακα αυτή ορίζει τι πρέπει να παίρνει ένας εκπαιδευτικός ανάλογα το σε ποια περιοχή δουλεύει στην Αγγλία. Το Λονδίνο ανάλογα με αυτή την κλίμακα χωρίζεται σε 1) Inner London 2) Outer London και  3) London Fringe. O μισθός ενός εκπαιδευτικού στο Λονδίνο θα διαφέρει ανάλογα με το με την περιοχή στην οποία διδάσκει. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες περιοχές της Αγγλίας.

Εντός Λονδίνου ο μισθός ενός εκπαιδευτικού χωρίς προηγούμενη διδακτική εμπειρία εντός Αγγλίας στον κρατικό τομέα ξεκινά περίπου απο £27.500 το χρόνο.  H κλίμακα αυτή έχει πολλά points. Eνας εκπαιδευτικός χωρίς εμπειρία ξεκινά από το Point 1 και κάθε χρόνο ανεβαίνει ένα point αναλόγως της απόδοσης του. Έτσι ο μισθός ενός εκπαιδευτικού ενδέχεται να ανεβαίνει περίπου £1000 το χρόνο. Ένας εκπαιδευτικός που δεν έχει διδάξει στην Αγγλία ξεκινά απο το Point 1 ακόμη και αν έχει μακροχρόνια εμπειρία στη χώρα καταγωγής του.  Oι εκπαιδευτικοί που έχουν διευθυντική θέση μέσα στα σχολεία (Senior Leaders) υπάγονται στην κλίμακα μισθοδοσίας TLR η οποία ξεκινάει από £40.000 το χρόνο.

Για να δείτε αναλυτικά την κλίμακα και τους μισθούς των εκπαιδευτικών μπορείτε να μπείτε σε αυτό το link. Σε κάθε περίπτωση οι κρατικές κλίμακες μισθοδοσίας αλλάζουν κάθε χρόνο και έτσι είναι σημαντικό να ψάξετε και οι ίδιοι το πού κυμαίνονται οι μισθοί.

Αν σας έχει προσφερθεί μία δουλειά ή ψάχνετε δουλειά μέσω ίντερνετ και θέλετε να δείτε πόσα χρήματα θα παίρνετε καθαρά το μήνα ή το χρόνο μπορείτε να χρησιμοποιήστε την εφαρμογή γνωστή ως The Salary Calculator.