Μισθοί

Όταν συζητάμε το μισθό ενός εκπαιδευτικού στο ΗΒ, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας τα εξής:

  • Τη διαφορά ανάμεσα στα κρατικά σχολεία, τα ιδιωτικά σχολεία και τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
  • Τη διαφορά ανάμεσα στο μισθό των εκπαιδευτικών σε σχολεία, και το μισθό των βοηθών σε σχολεία.


Ο μισθός των Teaching Assistants/ Learning Support Assistants:

Στην Αγγλία, ο μισθός των βοηθών δασκάλων (Teaching Assistants) αλλά και όσων κάνουν παράλληλη στήριξη (Learning Support Assistants) σε σχολεία, ορίζεται απο την κλίμακα Support Staff Payscale . Είναι δύσκολο να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό, καθότι τα χρήματα που θα λάβετε θα διαφέρουν κατα πολύ με βάση την εμπειρία σας και τις αρμοδιότητές σας. Ωσόσο σε γενικές γραμμές, ο μισθός σας θα ξεκινάει απο £17,000 εντός Λονδίνου. Οι μισθοί των βοηθών σε σχολεία, δημοσιεύονται pro rata ετησίως, δηλαδή πριν την αφαίρεση των διακοπών. Οι βοηθοί σε σχολεία δεν πληρώνονται για τις διακοπές των σχολείων, και έτσι απο το συνολικό ετήσιο μισθό σας, θα αφαιρεθούν οι διακοπές, και το τελικό ποσό θα διαιρεθεί δια 12.

Ο μισθός υπαλλήλου σε παιδικό σταθμό (Nursery Nurse) :

Ένας εργαζόμενος σε παιδικό σταθμό που έχει πιστοποίηση επιπέδου 3 η μεγαλύτερη πληρώνεται διαφορετικά από Nursery σε Nursery. Ωστόσο δεν μπορεί από το νόμο να λάβει κατώτατο μισθό καθότι πρόκειται για άτομο με πιστοποίηση. Εντός Λονδίνου, ο μισθός Nursery Nurse αυτή τη στιγμή (2022), κυμαίνεται μεταξύ £22,000 και £26,000 το χρόνο. Το ποσό διαφέρει αναλόγως τον παιδικό σταθμό, ενώ παιδικοί σταθμοί του NHS ή σχολείων τείνουν να πληρώνουν καλύτερα. Οι παιδικοί σταθμοί είναι ανοιχτοί όλο το χρόνο, και έτσι οι διακοπές σας θα είναι πληρωμένες και δεν θα επηρεάζουν το μισθό σας.


Ο μισθός των δασκάλων:

Οι μισθοί των εκπαιδευτικών ορίζονται από μία  κρατική κλίμακα γνωστή ως Teacher Main Payscale. Η κλίμακα αυτή ορίζει τι πρέπει να παίρνει ένας εκπαιδευτικός ανάλογα το σε ποια περιοχή δουλεύει στην Αγγλία. Το Λονδίνο ανάλογα με αυτή την κλίμακα χωρίζεται σε 1) Inner London 2) Outer London και  3) London Fringe. O μισθός ενός εκπαιδευτικού στο Λονδίνο θα διαφέρει ανάλογα με το με την περιοχή στην οποία διδάσκει. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες περιοχές της Αγγλίας.

Εντός Λονδίνου ο μισθός ενός εκπαιδευτικού χωρίς προηγούμενη διδακτική εμπειρία εντός Αγγλίας στον κρατικό τομέα ξεκινά περίπου απο £27.500 το χρόνο.  H κλίμακα αυτή έχει πολλά points. Eνας εκπαιδευτικός χωρίς εμπειρία ξεκινά από το Point 1 και κάθε χρόνο ανεβαίνει ένα point αναλόγως της απόδοσης του. Έτσι ο μισθός ενός εκπαιδευτικού ενδέχεται να ανεβαίνει περίπου £1000 το χρόνο. Ένας εκπαιδευτικός που δεν έχει διδάξει στην Αγγλία ξεκινά απο το Point 1 ακόμη και αν έχει μακροχρόνια εμπειρία στη χώρα καταγωγής του.  Oι εκπαιδευτικοί που έχουν διευθυντική θέση μέσα στα σχολεία (Senior Leaders) υπάγονται στην κλίμακα μισθοδοσίας TLR η οποία ξεκινάει από £40.000 το χρόνο.

Για να δείτε αναλυτικά την κλίμακα και τους μισθούς των εκπαιδευτικών μπορείτε να μπείτε σε αυτό το link. Σε κάθε περίπτωση οι κρατικές κλίμακες μισθοδοσίας αλλάζουν κάθε χρόνο και έτσι είναι σημαντικό να ψάξετε και οι ίδιοι το πού κυμαίνονται οι μισθοί.

Πως να υπολογίσετε τον καθαρό, μηνιαίο μισθό σας:

Αν σας έχει προσφερθεί θέση εργασίας, το πιθανότερο είναι οτι θα σας έχει αναφερθεί ο ετήσιος μεικτός μισθός σας. Για να δείτε πόσα χρήματα (καθαρά) θα έχετε κάθε μήνα, επισκεφθείτε τη σελίδα The Salary Calculator. Εκεί μπορείτε να βάλετε τα μεικτά χρήματά σας, αλλά και επιπλέον εισόδημα, part time δεύτερη εργασία, αποπληρωμές φοιτητικών δανείων, ή οτι δουλεύετε term time (για Teaching Assistants). Η εφαρμογή θα σας βγάλει τα καθαρά χρήματά σας κάθε μήνα.