Κατηγορίες
Εναλλακτικά Παιδαγωγικά Προγράμματα Εναλλακτικές Επιλογές Καριέρας Επιπλέον Άρθρα

Η μέθοδος Μοντεσόρι στην Αγγλία

Δε μπορώ πάρα να θαυμάζω γυναίκες όπως η Μαρία Μοντεσόρι. Σε μια εποχή οπου οι γυναίκες δεν είχαν καθόλου φωνή και δικαιώματα κατάφερε να είναι η πρώτη γυναίκα Ιταλίδα γιατρός της εποχής αλλα και να δημιουργήσει μια παιδαγωγική μέθοδο επαναστατική σε μια εποχή που ελάχιστη έμφαση δινόταν στην προσχολική αγωγή.Εξορίστηκε απο το Φασισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και απο την Ισπανία του Φράνκο, μετανάστευσε στην Ινδία και πέθανε στην Ολανδία. Η μέθοδός της όμως κατάφερε να επιβιώσει μέχρι και σήμερα και μάλιστα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο και υιοθετείται απο εκπαιδευτικούς και προσχολικά κέντρα τόσο λόγω της έμφασης της στο παιδί όσο και στη διαφορετικότητα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την απήχηση της μεθόδου στην Αγγλία, τα πλεονεκτήματά της αλλα και τρόπους κατάρτισης για όσους ενδιαφέρονται για τη μέθοδο.

Tί  είναι η μέθοδος Μοντεσόρι;

Η μέθοδος Μοντεσόρι δημιουργήθηκε στο τέλος του 1800 απο τη γιατρό Μαρία Μοντεσόρι και ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της και ήταν μια απο τις πρώτες φορές που παιδιά με ειδικές ανάγκες σημείωσαν εξαιρετική πρόοδο και εντάχτηκαν σε mainstream σχολεία. Το παιδαγωγικό υλικό της Μαρία Μοντεσόρι είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού και καλύπτει κάθε γνωστικό αντικείμενο αλλα και την καθημερινή ζωή. Έμφαση δίνεται σε λεπτούς χειρισμούς και δεξιότητες όπως φερμουάρ, κορδόνια, μεταφορά υγρών κ.α. Η Μαρία Μοντεσόρι ίδρυσε σχολές ωστε να εκπαιδεύσει και άλλους εκπαιδευτικούς πάνω στη μέθοδο και σήμερα συναντάμε σχολές σε όλο τον κόσμο καθώς και αμέτρητα προσχολικά κέντρα.

Η μέθοδος Μοντεσόρι δίνει μεγάλη έμφαση στην ανεξαρτησία και την ελεύθερη επιλογή του παιδιού. Χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι τα μικρά ”χαλάκια” τα οποία χρησιμοποιούνται απο τα παιδιά ωστε να οριοθετήσουν το χώρο και τα υλικά τους. Ένα παραδοσιακό κέντρο Μοντεσόρι δίνει έμφαση στην ησυχία ωστε να παιδιά να δουλέψουν σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Δείτε το παρακάτω βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=-oAzH79niws

 Ειναι διαδεδομένη η μέθοδος Μοντεσόρι στην Αγγλία;

Η μέθοδος Μοντεσόρι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Αγγλία ενώ πολλά Μοντεσοριανά προσχολικά κέντρα έχουν κριθεί Outstanding απο τον Ofsted. Παρά το οτι η μέθοδος απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών στην Αγγλία η μέθοδος συναντάται πιο πολύ στην ιδιωτική προσχολική αγωγή για παιδιά εως 5 ετών. Η Αγγλία είναι γεμάτη Μοντεσοριανούς Παιδικούς Σταθμούς και σίγουρα θα βρείτε έναν στην περιοχή σας. Το Λονδίνο έχει έναν Μοντεσοριανό Παιδικό Σταθμό σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Κάποιοι Μοντεσοριανοί Παιδικοί Σταθμοί εφαρμόζουν τη μέθοδο κατα γράμμα ενώ άλλοι απλώς την προσθέτουν στο πρόγραμμά τους παράλληλα με άλλες μεθόδους.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα, και ποιά τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας μεθόδου οσον αφορα την εφαρμογη της στην Αγγλία;

Η μέθοδος Μοντεσόρι μπορεί να λειτουργήσει ως αεράκι ανακούφισης για τους εκπαιδευτικούς που έχουν βαρεθεί το θόρυβο του ελεύθερου παιχνιδιού που κυριαρχεί στην προσχολική αγωγή της Αγγλίας. Δίνει την αίσθηση πραγματικής διδασκαλίας ενώ αν εφαρμοστεί σωστά η μέθοδος ενθαρύνει την απόλυτη ανεξαρτησία, την τάξη αλλα και τις οργανωμένες δραστηριότητες. Η μέθοδος δίνει έμφαση στους καλούς τρόπους συμπεριφοράς και στην αίσθηση ευθύνης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου;

  • Πολλοί Παιδικοί Σταθμοί αλλα και παιδαγωγοί δεν εφαρμόζουν τη μέθοδο όπως πρέπει αλλα όπως την αντιλαμβάνονται. Έτσι πολλές φορές χάνονται οι ευκαιρίες που προσφέρει η ίδια η μέθοδος.
  • Η μέθοδος Μοντεσόρι διαφέρει τόσο σε δομή απο το μέσο σχολείο που τα παιδιά που προέρχονται απο Μοντεσοριανούς Παιδικούς Σταθμούς δυσκολεύονται πολύ στις κανονικές σχολικές τάξεις οπου δεν έχουν ελεύθερες επιλογές και οπου έχουν οργανωμένη διδασκαλία. Επιπλέον καθότι τα παιδιά σε ένα Μοντεσοριανό περιβάλλον επιλέγουν αυτά τα υλικά που θέλουν πολλά παιδιά ενδέχεται να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με γράμματα ή αριθμούς σε σχέση με άλλα- όχι επειδή δεν υπάρχει υλικό αλλα επειδή απλά δεν το επιλέγουν. Έτσι βρίσκονται πολύ πιο πίσω απο άλλα παιδιά που έχουν κάνει μαθήματα με οργανωμένη ομαδική διδασκαλία.
  • Η μέθοδος βασίζεται σε καθημερινές και εκτεταμένες γραπτές παρατηρήσεις κάθε παιδιού. Ενώ στα υπόλοιπα τυπικά Nurseries δυο σύντομες παρατηρήσεις ή φωτογραφίες ανα παιδί την εβδομάδα γίνονται δεκτές τα Μοντεσοριανά Νηπιαγωγεία έχουν καθημερινά observations που θέλουν αρχειοθέτηση. Έτσι υπάρχει περισσότερη χαρτοδουλειά.
  • Στις συνθήκες των Αγγλικών Νηπιαγωγείων οπου υπάρχει μικρός αριθμός προσωπικού και πολλή δουλειά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σωστά η μέθοδος. Πολλές φορές οι Παιδαγωγοί κάνουν πράγματα που είναι ενάντια στη μέθοδο. Π.χ. γνωστό είναι το παράδειγμα αλυσίδας Μοντεσοριανών Παιδικών Σταθμών που υποχρέωναν τα παιδιά ηλικίας 2-4 ετών να ”καθίσουν με ένα βιβλίο” για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ωστε να μπορέσει το προσωπικό να καθαρίσει (κάτι που είναι ενάντια στην αναπτυξιακή ανάγκη των παιδιών).

Ποιά είναι τα εργασιακά πλεονεκτήματα ενός Μοντεσοριανού Παιδαγωγού στην Αγγλία;

  • Διεθνής αναγνώριση του Μοντεσοριανού διπλώματος και έτσι δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης σε Μοντεσοριανά Νηπιαγωγεία σε όλο τον κόσμο!
  • Επιλογές επιμόρφωσης στη μέθοδο όπως το Montessori Assistant course που διαρκεί μόλις λίγους μήνες.
  • Πολλαπλοί τρόποι κατάρτισης. Μπορείτε να καταρτιστείτε στο Δίπλωμα Μοντεσόρι μέσω δουλειάς ή απο απόσταση και δεν απαιτείται full time παρακολούθηση.
  • Ικανοποιητικός μισθός ο οποίος φτάνει ακόμη και τον αρχικό μισθό Δασκάλου ενώ φτάνει ως £35000 το χρόνο αν έχετε διευθυντική θέση.

Ποια είναι η αναγνώριση του Διπλώματος Μοντεσόρι;

Το δίπλωμα Μοντεσόρι αντιστοιχεί στο Level 4 της κλίμακας NQF του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή λίγο πιο κάτω απο ένα δίπλωμα Btec και σε αντίστοιχο επίπεδο με ένα Foundation Degree. Το Δίπλωμα Μοντεσόρι δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης σε όλα τα Μοντεσοριανά Νηπιαγωγεία διεθνώς. Ωστόσο δεν αντιστοιχεί σε Πανεπιστημιακό πτυχίο ή σε QTS και δε δίνει τη δυνατότητα διδασκαλίας σε σχολεία ούτε σε προσχολικές τάξεις Δημοτικών σχολείων (π.χ. Nursery Class ή Reception Class. Το Δίπλωμα Μοντεσόρι δεν αναγνωρίζεται για απασχόληση απο το Ελληνικό Δημόσιο.

Πως μπορώ να καταρτιστώ στη μέθοδο Μοντεσόρι;

Για καλή σας τύχη η μέθοδος προσφέρεται απο πολλούς και διαφορετικούς φορείς ενώ κάποια Nurseries θα προσφερθούν να την πληρώσουν για εσάς αρκεί να δεσμευτείτε να παραμείνετε συγκεκριμένο χρόνο στην επιχείρηση. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με Μοντεσοριανά Νηπιαγωγεία. Αν δουλέψετε μαζί τους συμβουλευτείτε τους. Ενδέχεται να προτίθενται να σας πληρώσουν εκείνοι την κατάρτιση στη μέθοδο! Το να δουλέψετε σε ένα Μοντεσοριανό Νηπιαγωγείο πριν επιλέξετε να καταρτιστείτε είναι σημαντικό καθότι έτσι θα δείτε αν πραγματικά σας αρέσει. Αν δουλεύοντας σε Μοντεσοριανό Νηπιαγωγείο εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για το αν θέλετε να κάνετε την κατάρτιση και φοβάστε να δεσμευτείτε δοκιμάστε ένα Montessori Assistant course. Θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με τη μέθοδο και κοστίζει λιγότερο.

Το σημαντικό είναι να επιλέξετε έναν διεθνή, αναγνωρισμένο φορέα όπως το Montessori Centre International ή το Montessori Internationale 

Ποια Νηπιαγωγεία της Αγγλίας εφαρμόζουν τη μέθοδο Μοντεσόρι;


Άπειρα, και θα τα βρειτε με μια καλη ερευνα στο Google. Καθότι υπάρχουν τόσα και τόσα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αδύνατον να παρατεθούν όλα εδώ. Σας παραθέτω όμως μερικά εντός Λονδίνου. 


Maria Montessori Nursery school


Bright Beginnings Day Nurseries

Newpark Childcare  (Αυτή η αλυσίδα βρίσκεται στο Λονδίνο και έχει προσλάβει άπειρους Έλληνες ενώ προσφέρει πολλές επιλογές χρηματοδοτούμενης κατάρτισης στη μέθοδο).

Andrea’s Montessori

Beanstalk Montessori

Bethnal Green Montessori school

The Kindergartens

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *