Μετανάστευση μέσω Train to Teach (Μαθητευόμενοι Εκπαιδευτικοί)

Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Ταυτόχρονα, από το Brexit και μετά, έχει σταματήσει η έλευση εκπαιδευτικών από την Ε.Ε. με σκοπό την εργασία.

Τα γραφεία ευρέσεως εργασίας έχουν προσπαθήσει να καλύψουν τα κενά αυτά, προσλαμβάνοντας εκπαιδευτικούς από άλλες Αγγλόφωνες χώρες όπως την Αυστραλία, τον Καναδά ή τις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς τους εκπαιδευτικούς έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εμπειρία του ταξιδιού, και πολλοί επιστρέφουν στη χώρα τους μετά από 1-2 χρόνια.

Αυτό έχει δημιουργήσει μια σημαντική έλλειψη σε εκπαιδευτικούς, η οποία αναμένεται να χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια.

Σ ‘αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τα εξής:
 • Τι επιδοτήσεις υπάρχουν για μαθητευόμενους εκπαιδευτικούς;
 • Ποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών λαμβάνουν χρηματοδότηση;
 • Πόσα χρήματα θα λάβω;
 • Τι είδους Visa θα χρειαστώ;
 • Θα μπορέσω να καλύψω τα έξοδά μου;
 • Σε τι προγράμματα σπουδών πρέπει να κάνω αίτηση;
 • Τι γίνεται όταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου;
 • Υπάρχουν άλλα προγράμματα που να παρέχουν χρηματοδότηση;

Τι επιδοτήσεις υπάρχουν για μαθητευόμενους εκπαιδευτικούς;

Υπο κανονικές συνθήκες, για να σπουδάσει κάποιος στην Αγγλία ως εκπαιδευτικός, αναμένεται να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα των σπουδών του.

Ωστόσο λόγω της έλλειψης που αναφέραμε παραπάνω, το κράτος έχει δημιουργήσει επιδοτήσεις για συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των διδάκτρων σας.

Ποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών λαμβάνουν χρηματοδότηση;

Υπάρχουν πολλά είδη χρηματοδότησης για φοιτητές εκπαιδευτικούς από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, δυστυχώς, τα περισσότερα προσφέρονται μόνο σε Βρετανούς πολίτες, ή μετανάστες με άδεια μόνιμης παραμονής ή settled/ pre-settled status.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες λίγες ειδικότητες που προσφέρουν χρηματοδότηση και για φοιτητές εκπαιδευτικούς με καταγωγή εκτός Η.Β.

Αυτές είναι οι εξής:
 • Secondary Physics (Καθηγητές Φυσικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
 • Secondary MFL- Modern Foreign Languages (Καθηγητές Ξένων Γλωσσών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Οι ξένες γλώσσες που διδάσκονται κατά κύριο λόγο στα Αγγλικά σχολεία είναι τα Ισπανικά και τα Γαλλικά.

Με λίγα λόγια, αν έχετε πρώτο πανεπιστημιακό πτυχίο και σας ενδιαφέρει να έρθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές, οι παραπάνω ειδικότητες θα σας παρείχαν χρηματοδότηση την οποία θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για τα δίδακτρά σας.

Πόσα χρήματα θα λάβω;

Αυτή τη στιγμή, το συνολικό ποσό που προσφέρεται για φοιτητές εκπαιδευτικούς σε Physics ή MFL είναι £39,000.

Τι είδους Visa θα χρειαστώ;

Αν έρθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό την κατάρτιση, τότε θα έχετε φοιτητική Visa (Student Visa) εάν και εφόσον το πρόγραμμά σας είναι full time και campus-based (δηλαδή δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως).

Αν το πρόγραμμά σας είναι online και/ή part time, τότε θα σας δοθεί προσωρινή Visa, η οποία δε σας επιτρέπει να δουλέψετε.

Επομένως η καλύτερη επιλογή είναι να σπουδάσετε δια ζώσης και full time.

Θα μπορέσω να καλύψω τα έξοδά μου;

Το συνολικό κόστος ενός προγράμματος σπουδών για εκπαιδευτικούς είναι περίπου £30,000 για international φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι με τη χρηματοδότηση θα καλύψετε τα δίδακτρά σας, και θα σας μείνει ένα ποσό για τα έξοδα διαβίωσης σας.

Η φοιτητική σας Visa θα σας επιτρέψει να δουλέψετε part time έως 20 ώρες τη βδομάδα κατά τη διάρκεια των διδακτικών περιόδων (term time). Μπορείτε να δουλέψετε full time την περίοδο των διακοπών.

Εφόσον νοικιάσετε κάτι πολύ οικονομικό (με συγκατοίκους) και δουλέψετε όταν μπορείτε, θα μπορέσετε να βγάλετε τα έξοδά σας.

Σε τι προγράμματα σπουδών πρέπει να κάνω αίτηση;

Υπάρχουν πολλά προγράμματα σπουδών για όσους θέλουν να διδάξουν.

Για παράδειγμα:
 • Προπτυχιακά (Ba Honours που οδηγούν σε QTS).
 • Salaried (έμμισθες θέσεις σε σχολεία).
 • Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα P.G.C.E. Υπάρχουν πολλά προγράμματα P.G.C.E, αναλόγως της βαθμίδας στην οποία θέλετε να ειδικευτείτε. Π.χ. PGCE Physics, PGCE Maths, PGCE Primary (Δημοτικό), κ.λ.π.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το PGCE Physics και το PGCE Modern Foreign Languages είναι αυτό που χρηματοδοτείται για φοιτητές από άλλες χώρες.

Στη σελίδα FindAMasters μπορείτε να ψάξετε προγράμματα PGCE σε όλο το ΗΒ.

Χρησιμοποιήστε τα φίλτρα της εφαρμογής ώστε να δείτε προγράμματα δια ζώσης, part time, full time, ή σε διαφορετικές πόλεις.

Τι γίνεται όταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου;

Αν έχετε σπουδάσει με Student Visa, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας θα λάβετε Graduate Visa.

Η Graduate Visa σας επιτρέπει να μείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και δύο χρόνια, και να ξεκινήσετε δουλειά σε σχολείο ως Early Career Teacher.

Επιπλέον:
 • Η πρακτική άσκηση που θα έχετε κάνει κατά τη διάρκεια των σπουδών, θα σας παρέχει καλές εργασιακές συστάσεις από σχολεία.
 • Είναι πολύ πιθανόν κάποιο από τα σχολεία της πρακτικής σας να επιλέξει να σας κρατήσει μόνιμα.
 • Όταν λάβετε το QTS, θα έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε σε όποιο σχολείο ή παιδικό σταθμό θέλετε, και θα έχετε χτίσει εξαιρετική εμπειρία.
 • Όταν περάσουν τα δύο χρόνια της Graduate Visa, μπορείτε να επεκτείνετε τη Visa σας, ή να την αλλάξετε σε Skilled Worker Visa μέσω σπόνσορα.

Υπάρχουν άλλα προγράμματα που να παρέχουν χρηματοδότηση;

Η χρηματοδότηση για φοιτητές εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες δεν περιορίζεται στους τομείς Physics και MFL. Υπάρχουν πολλές άλλες επιδοτήσεις τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ωστόσο, καθότι αυτή τη στιγμή αλλάζει διαρκώς, είναι δύσκολο να σας αναφέρω συγκεκριμένα προγράμματα.

Ωστόσο…

Η Βρετανική κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει μια συμβουλευτική υπηρεσία για όσους ενδιαφέρονται να καταρτιστούν και να διδάξουν στο ΗΒ. Θα σας συμβούλευα να επισκεφθείτε αυτό το link, και να επικοινωνήσετε μαζί τους.

Μπορούν να σας αναθέσουν το δικό σας προσωπικό Advisor, ή να μιλήσουν μαζί σας τηλεφωνικά. Αν σκέφτεστε σοβαρά το ενδεχόμενο κατάρτισης στο ΗΒ, θα σας συμβούλευα να κάνετε αυτό ως πρώτο βήμα, ώστε να γνωρίζετε όλα τα άλλα είδη χρηματοδότησης που μπορεί να δικαιούστε.

Μερικές τελευταίες σημειώσεις…
 • Δε χρειάζεται να γνωρίζετε άπταιστα Γαλλικά ή Ισπανικά για να μπορέσετε να κάνετε το PGCE Modern Foreign Languages. Αρκεί μια βασική γνώση της γλώσσας, και η πρόθεση να βελτιωθείτε μέχρι να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας.
 • Δε χρειάζεται να ειδικευτείτε και στις δύο ξένες γλώσσες. Μπορείτε να επιλέξετε μια από τις δύο.
 • Κάποιες φορές, ως ξένες γλώσσες πιάνονται τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά, και επομένως δικαιούνται χρηματοδότηση. Ο advisor σας στη σελίδα που ανέφερα παραπάνω, θα μπορέσει να σας ενημερώσει σχετικά.
Χρήσιμα Links:

https://getintoteaching.education.gov.uk/non-uk-teachers/train-to-teach-in-england-as-an-international-student

https://www.gov.uk/government/publications/early-years-qualifications-achieved-outside-england/how-you-make-an-application-for-recognition-of-overseas-qualifications