Μετακίνηση και ΜΜΜ

Λονδίνο

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λονδίνο είναι πολύ περισσότερα και πολλές φορές πολύ πιο περίπλοκα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην υπόλοιπη Αγγλία. Καθότι το Λονδίνο είναι μία τεράστια πόλη έχει πολύ περισσότερες επιλογές αλλά και πολύ περισσότερες εναλλακτικές διαδρομές, τρόπους μετακίνησης, κόστος εισιτηρίων κλπ.

Το Λονδίνο αποτελείται από  6 ζώνες (σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονται 9 συμπεριλαμβανομένων και κάποιων περιοχών γύρω από το Λονδίνο). Όταν κάποιος μετακινείται μέσα στη ζώνη στην οποία μένει τα χρήματα που θα πληρώσει είναι πολύ λιγότερα από το να μετακινηθεί σε κάποια άλλη ζώνη. Στο Λονδίνο υπάρχουν οι εξής επιλογές μετακίνησης.

  1. Τρένα (0verground): Υπάρχουν πολλά είδη τρένων που συνδέουν πολλές και διαφορετικές περιοχές.  Δυστυχώς καθότι είναι αρκετά παλιά δεν λείπουν οι βλάβες, ειδικά όταν χιονίζει ή βρέχει
  2. Μετρό (Tube): Υπάρχουν πολλές γραμμές του μετρό και το Λονδίνο συνδέεται από άκρη σε άκρη με τις περισσότερες γραμμές να φτάνουν ως τη ζώνη 5 και κάποιες φορές τη ζώνη 6.
  3. Λεωφορεία: Τα λεωφορεία συνδέουν ολόκληρο το Λονδίνο και πολλές φορές προσφέρουν εύκολη μετακίνηση για περιοχές εκτός Λονδίνου. Ωστόσο η κίνηση στο Λονδίνο είναι χαοτική. Το λεωφορείο είναι μία μορφή μετακίνησης που σε περιοχές αιχμής όπως το κέντρο θα σας είναι πολύ δύσκολο να ταξιδέψετε σε καθημερινή βάση.
  4. Τραμ: Το τραμ θα συνδέει όλο το Λονδίνο. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρές περιοχές που το διαθέτουν όπως το Croydon.

Κόστος:

Tαξιδεύοντας εντός Λονδίνου έχετε την επιλογή να πληρώσετε μεμονωμένο εισιτήριο που να καλύπτει ώρες αιχμής (peak)  ή εισιτήριο που να είναι εκτός ωρών αιχμής (off peak). Mπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο που να καλύπτει την περιοχή που βρίσκεστε και το πού θέλετε να πάτε απευθείας, ωστόσο η πιο διαδεδομένη μέθοδος μετακίνησης είναι η γνωστή oyster card. Πρόκειται για μία κάρτα στην οποία μπορείτε να βάλετε χρήματα και να ταξιδέψετε σε πιο φθηνές τιμές, επιπλέον υπάρχει η επιλογή της ημερήσιας /εβδομαδιαίας / μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών. Η κάρτα απεριορίστων διαδρομών είναι πολύ συνηθισμένη αν θέλετε να μετακινείστε ελεύθερα χωρίς άγχος. Είναι ιδανική για άτομα με περισσότερες από μία δουλειές  ή άτομα που μετακινούνται συχνά στο κέντρο.

Ας δούμε τις επιλογές σας μια-μια.

  • Travelcard: Κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Υπάρχει η επιλογή Daily, weekly, και monthly travelcard. Κάθε κάρτα απεριορίστων διαδρομών μπορεί να αγοραστεί για ζώνες 1-2, 1-3, 1-4 αλλα και με περισσότερους συνδυασμούς (δείτε το παρακάτω link).
  • Bus and tram pass: Κάρτα απεριορίστων διαδρομών μόνο για το λεωφορείο και το τραμ. Ιδανική αν πηγαίνετε στη δουλειά σας με το λεωφορείο και δε θέλετε να φορτωθείτε το κόστος του μετρό.
  • Pay as you go: Πληρώνετε χρήματα μόνο όταν αγοράζετε το εκάστοτε εισιτήριο, ή βάζοντας χρήματα στην κάρτα σας όποτε τα χρειάζεστε.

Δυο πολύ σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε: Πρώτον, εδώ και μερικά χρόνια κάθε είδος κάρτας- εκτός απο την αγορά μεμονωμένων εισιτηρίων για συγκεκριμένες διαδρομές- παρέχεται μόνο μέσω της oyster card. Εφόσον αγοράσετε την oyster card και τη δηλώσετε στο όνομά σας στον πλησιέστερο σταθμό με προσωπικό ή στο κοντινό σας μινι μάρκετ τότε μπορείτε να αγοράσετε την κάρτα της επιλογής σας  και να τη φορτώσετε στην oyster. Δεύτερον, εδώ και μερικά χρόνια δε γίνονται δεκτά τα μετρητά στα λεωφορεία. Έτσι αν δεν έχετε oyster card δε μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο απο τον οδηγό (μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε contactless κάρτα τραπέζης).

Οι τιμές των ΜΜΜ στο Λονδινο αλλάζουν καθε χρονο. Για να δειτε το τωρινό κοστος επισκεφθειτε αυτό το link.

Υπόλοιπη Αγγλία:

Υπάρχουν πολύ λιγότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο για πόλεις εκτός Λονδίνου. Αυτό είναι λογικό καθότι σε μικρότερες πόλεις υπάρχει μικρότερη ανάγκη για τρένα, μετρό και λεωφορεία. Ωστόσο σας παραθέτουμε τις ιστοσελίδες για τα ΜΜΜ σε κάποιες κυριότερες πόλεις της Αγγλίας: