Λονδίνο ή υπόλοιπη Αγγλία; Μερικά βασικά facts πριν αποφασίσετε!

Ας το παραδεχτούμε- σε κανέναν δεν αρέσει η συγκατοίκιση με αγνώστους. Όσο καλοί, φιλικοί και διασκεδαστικοί και να προκύψουν οι συγκάτοικοι, κανείς μας δεν αντέχει την ιδέα ότι θα μπει σε ένα χώρο γεμάτο με άτομα που δεν έχει ξαναδεί. Δυστυχώς όμως, τα τεράστια ενοίκια του Λονδίνου (είσαι τυχερός αν βρεις δυάρι με £900 χωρίς λογαριασμούς και δε μιλάμε για ζώνη 1) σε συνδυασμό με το βασικό μισθό ενός εργαζόμενου σε παιδικό σταθμό (£1350 περίπου το μήνα) το καθιστούν αδύνατον να μείνουμε μόνοι μας.

Απο την άλλη, ο μισθός των μόνιμων εκπαιδευτικών στο Λονδίνο ξεκινά απο £1850 το μήνα. Και μπορεί να είναι αρκετός για να ψάξεις πλέον δικό σου σπίτι, ωστόσο παίρνει πολύ χρόνο και κόπο για εμάς τους μετανάστες να φτάσουμε στο σημείο να γίνουμε μόνιμοι και να πάρουμε αυτό το μισθό. Μάλιστα, ακόμη και οι εκπαιδευτικοί που βγάζουν £2000 το μήνα συχνά θα προτιμήσουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους αλλού, όπως σε διασκέδαση με φίλους, αυτοκίνητο ή διακοπές.

Πόλεις εκτός Λονδίνου- να τις προτιμήσω;

Το Λονδίνο είναι μία μόνο απο τις επιλογές που προσφέρει η Αγγλία. Και μάλιστα, έχω διαβάσει θετικά σχόλια απο πολλούς Έλληνες που ζουν εκτός Λονδίνου. Πολλά απο αυτά περιγράφονται ως εξής:

  • Μικρές αποστάσεις χωρίς το άγχος των ατελείωτων ταξιδιών.
  • Ηρεμία και καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Χαμηλά ενοίκια που σου επιτρέπουν να έχεις το δικό σου χώρο.
  • Όμορφα τοπία και λιγότερος θόρυβος- ειδικά σε μικρότερες, επαρχιακές περιοχές.
  • Ασφάλεια και πιο οικογενειακό κλίμα.
  • Ήρεμη και απλή διασκέδαση, δυνατότητα να πιεις ένα ποτό μετά τη δουλειά χωρίς να κανονίζεις δύο εβδομάδες μπροστά.

Τα μειονεκτήματα της ”απομάκρυνσης” απο το Λονδίνο

Πολλά άτομα έχουν επιλέξει πόλεις εκτός Λονδίνου και είναι πολύ ευτυχισμένα. Ωστόσο μέσω της σελίδας, έχω γνωρίσει πολλά άτομα που επέλεξαν περιοχές εκτός Λονδίνου για δουλειά και όλοι οι συνάδελφοι είχαν κάποιες βασικές ομοιότητες στα προβλήματα που συνάντησαν. Ας τα δούμε αναλυτικά.

1. Λιγότερες θέσεις σε Nurseries

Το Λονδίνο είναι γνωστό για τον τεράστιο αριθμό γεννήσεων κάθε χρόνο. Και λόγω της έντονης υποδοχής μεταναστών με παιδιά, υπάρχει περισσότερη ανάγκη για κέντρα φύλαξης. Αυτό συνεπάγεται περισσότερους παιδικούς σταθμούς, και έτσι περισσότερες επιλογές εργασίας για εμάς. Αυτό επίσης σημαίνει ότι μπορείς να βρεις θέσεις και να ξεκινήσεις δουλειά αμέσως- κάτι πολύ σημαντικό για νέους μετανάστες με το άγχος των εξόδων. Με τον ίδιο τρόπο, όσο απομακρυνόμαστε λιγοστεύουν τα Nurseries και οι επιλογές θέσεων.

2. Περισσότερο επιλεκτικοί εργοδότες

Χωρίς να μπορώ να βγάλω στατιστικά αποτελέσματα απο αυτό, έχω παρατηρήσει ότι οι εργοδότες εκτός Λονδίνου τείνουν να ζητούν περισσότερο GCSEs και χαρτιά Αγγλικών και δείχνουν μεγαλύτερη επιλεκτικότητα. Επίσης δείχνουν να είναι και πιο ”ιδιότροποι” στην εμπειρία και τα skills που ζητάνε. Θυμάμαι τη μαρτυρία μιας συναδέλφου που δούλεψε σε παιδικό σταθμό του Manchester και μου είχε πει πως η εργοδότης αρνιόταν να τη βάλει με παιδιά άνω των 3 ετών λόγω της…. προφοράς της! Με τον ίδιο τρόπο, η ίδια συνάδελφος, παρά το ότι είχε χρόνια εμπειρίας ως supply teacher στο Birmingham, τα γραφεία στο Manchester δεν δέχονταν να τη στείλουν ως teacher για δουλειά- παρά μόνο ως ΤΑ.

3. Λιγότερη διαπολιτισμικότητα

Το Λονδίνο είναι συνηθισμένο σε άτομα απο άλλες χώρες. Μάλιστα, στους παιδικούς σταθμούς η πλειονότητα των υπαλλήλων είναι απο κάπου αλλού. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες είναι πιο συνηθισμένοι και πιο δεκτικοί προς άτομα με πτυχία άλλων χωρών. Αντιθέτως οι συνάδελφοι που επέλεξαν περιοχές εκτός Λονδίνου μου ανέφεραν ότι συχνά μεγάλο μέρος του προσωπικού ήταν Άγγλοι, και ότι πολλές φορές ο εργοδότης δεν είχε ξαναδεί Ελληνικό πτυχίο.

Λιγότερη διαπολιτισμικότητα σημαίνει λιγότερη ανοχή στα ”λάθη”. Σε μια πόλη όπου ο καθένας έχει διαφορετική προφορά και όπου τα περισσότερα παιδιά μιλούν Αγγλικά ως πρόσθετη γλώσσα, ένα τυχόν λαθάκι στο λεξιλόγιο ή την προφορά σας δεν θα τραβήξει την προσοχή. Ωστόσο σε μέρη όπου ολόκληρο το προσωπικό είναι native speakers, τυχόν λάθη θα παρατηρηθούν ευκολότερα, ειδικά αν διδάσκετε παιδιά με πρώτη γλώσσα την Αγγλική.

Having that said…

Τα παραπάνω μειονεκτήματα που παρουσίασα δεν είναι παρά κάποια μικρά σημεία που πρέπει να έχετε υπόψιν σας- και τα οποία έχω πληροφορηθεί απο αναγνώστες. Ωστόσο όταν επιλέγουμε περιοχή δεν υπάρχει καλή και κακή επιλογή- οφείλετε να κάνετε ο,τι συμφέρει περισσότερο εσάς. Αν μπορούσα όμως να σας δώσω μια συμβουλή, αυτή είναι να ξεκινήσετε απο το Λονδίνο – ακόμη και αν μετά φύγετε για άλλη Αγγλική πόλη. Επιλέγοντας το Λονδίνο θα βρείτε δουλειά πιο γρήγορα και εύκολα. Έτσι, όταν θελήσετε να φύγετε, θα έχετε ένα πιο δυνατό βιογραφικό που θα σας βοηθήσει να βρείτε πιο εύκολα δουλειά σε ένα μικρό μέρος με λιγότερες θέσεις.

Αν όμως δεν αντέχετε με τίποτα την ιδέα του Λονδίνου τότε δε χάνετε να δοκιμάσετε εκεί που θέλετε εσείς. Το Λονδίνο εδώ θα είναι όταν το χρειαστείτε.

Best of luck!

Δείτε επίσης: Πως να επιβιώσετε με έναν χαμηλό μισθό στο Λονδίνο

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *