Καθηγητές ξένων γλωσσών: Αναγνώριση και εργασία στην Αγγλία

Η διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ελλάδα είναι απο τα επαγγέλματα που έχει συζητηθεί ιδιαίτερα λόγω των διαφορετικών διπλωμάτων που αναγνωρίζονται (ή των οποίων η αναγνώριση καταργείται) με το πέρασμα των χρόνων. Στην Ελλάδα υπήρχε το δικαίωμα διδασκαλίας Αγγλικών για κατόχους Proficiency το οποίο μετά καταργήθηκε, ενώ αποκλειστική αναγνώριση για διδασκαλία είχαν τα άτομα με πτυχία Αγγλικής φιλολογίας (ή φιλολογίες άλλων χωρών).

Καθότι λείπω πάνω απο μια δεκαετία απο την Ελλάδα δεν έχω ιδέα για το τι αναγνωρίζεται εκεί και τι όχι στις ξένες γλώσσες.

Τι γίνεται όμως με την Αγγλία; Αναγνωρίζεται το Proficiency (ή το Ισπανικό Superior) για διδασκαλία και εργασία; Και ποιοι δικαιούνται Q.T.S. ωστε να μπορέσουν να διδάξουν επίσημα σε σχολεία της Αγγλίας;

Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ποιοι και πως διδάσκουν ξένες γλώσσες στην Αγγλία;

Η διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Αγγλία λαμβάνει χώρο:

  • Σε σχολεία, γνωστή σαν ξεχωριστό μάθημα ως Modern Foreign Languages (MFL). Τα σχολεία που διδάσκουν MFL είναι κυρίως Δευτεροβάθμιας αλλά πολλά Δημοτικά διδάσκουν και Γερμανικά, Γαλλικά ή Ισπανικά. Για να διδάξει κάποιος MFL σε σχολεία πρέπει να κατέχει μια άδεια διδασκαλίας ανοιχτού τύπου γνωστή ως Q.T.S. Το Q.T.S. αναγνωρίζει τον κάτοχο επίσημα ως δάσκαλο και έχει το δικαίωμα να δουλέψει τόσο σε σχολεία (σε όποια ηλικία και μάθημα το επιθυμεί) αλλά και ως φροντιστής (Nursery Nurse) σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (Day Nurseries).
  • Σε Κολέγια, κέντρα γλωσσών και δήμους για εφήβους και ενήλικες. Σε αυτά τα κέντρα δουλεύουν τόσο κάτοχοι Q.T.S. όσο και native speakers μιας γλώσσας. Επίσης δουλεύουν άτομα με πτυχία τύπου CELTA.
  • Σε ιδιαίτερα μαθήματα. Τα άτομα που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα συνήθως είναι είτε κάτοχοι Q.T.S. είτε native speakers. Ωστόσο καθότι τα ιδιαίτερα μαθήματα δεν είναι ”regulated” απο το κράτος είναι πιο ανοιχτά και μπορούν να διδάξουν και άτομα χωρίς formal qualifications.
  • Άτομα χωρίς Q.T.S. αλλά με κατάρτιση TESOL μπορούν να διδάξουν Αγγλικά ως ξένη γλώσσα.

Ποιες σχολές/ διπλώματα απο την Ελλάδα δικαιούνται Q.T.S;

Δικαιούστε Q.T.S. αν το πτυχίο σας είναι:

  • Πανεπιστημιακό, με προσανατολισμό σε κάποια ξένη φιλολογία (Αγγλική/ Γερμανική/ Ιταλική/ Ισπανική κ.λ.π.)
  • Πτυχίο ξένης φιλολογίας απο άλλη χώρα, είτε το έχετε αντιστοιχίσει με το ΔΙΚΑΤΣΑ είτε όχι.

Τι γίνεται με τα διπλώματα Proficiency, Superior κ.λ.π;

Δυστυχώς μη Πανεπιστημιακά διπλώματα γλωσσομάθειας δεν αντιστοιχούν σε Q.T.S. και δεν σας αναγνωρίζουν ως καθηγητές της ξένης γλώσσας αλλά απλώς ως καλούς ομιλητές της. Οι περισσότεροι φοιτητές στην Αγγλία κατέχουν Proficiency ή παρόμοιο επίπεδο γλωσσομάθειας. Ωστόσο δε δικαιούνται να διδάξουν τη γλώσσα. Το ίδιο ισχύει με διπλώματα άλλων γλωσσών παρόμοιου τύπου.

Θέλω να διδάξω γλώσσες αλλά το πτυχίο μου δεν αντιστοιχεί σε Q.T.S. Τι μπορώ να κάνω;

Αν έχετε ήδη Πανεπιστημιακό πτυχίο (ενδέχεται και ΤΕΙ) οποιασδήποτε ειδικότητας (δε χρειάζεται να είναι στην Εκπαίδευση) τότε μπορείτε να κάνετε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα κατάρτισης PGCE (Postgraduate Certificate in Education). Διαρκεί ένα χρόνο, και σας οδηγεί στη λήψη Q.T.S. Μετά τη λήψη του Q.T.S. μπορείτε να διδάξετε τις γλώσσες της επιλογής σας ή και όποια ηλικιακή ομάδα επιθυμείτε εσείς. Τα προγράμματα PGCE έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς (π.χ. PGCE Maths, PGCE MFL, PGCE Primary). Ωστόσο ο προσανατολισμός που θα επιλέξετε δε σας δεσμεύει. Μπορείτε να κάνετε PGCE MFL και αργότερα να διδάξετε σε προσχολικές τάξεις αν θέλετε.

Αν δεν έχετε Πανεπιστημιακό πτυχίο μπορείτε να δείτε τις πιθανότητες εργασίας ως βοηθοί σε σχολείο με την προοπτική να σας χρηματοδοτήσουν την κατάρτιση Teach Direct η οποία οδηγεί στη λήψη Q.T.S. Όποια απο τις δύο και αν είναι η επιλογή σας, είναι σημαντικό να δείτε αναλυτικά τα άρθρα (ανοίγουν σε νέα καρτέλα) Το μεταπτυχιακό PGCE και Σπουδές μέσω δουλειάς.

Δικαιούμαι Q.T.S. Πως μπορώ να το πάρω;

Στην στήλη Αντιστοίχιση Ελληνικών πτυχίων (ανοίγει νέα καρτέλα) θα βρείτε τη διαδικασία. Περιγράφεται σε όλα τα άρθρα για αποφοίτους Πανεπιστημιακών σχολών.

Που μπορώ να βρω θέσεις για δουλειά όταν λάβω το Q.T.S;

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Λονδίνο απο το 2008. Είναι απόφοιτος του τμήματος ΑΕΙ Προσχολικής Αγωγής Πατρών (ΤΕΕΑΠΗ), και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Συγκριτικής Εκπαίδευσης του UCL. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα της Αγγλίας στην προδημοτική τάξη Reception ενώ τα πρώτα 5 χρόνια στην Αγγλία δούλεψε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς του Λονδίνου με παιδιά ηλικίας 0-5 ετών.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *