Ιδιωτικά κολέγια της Ελλάδας- Αναγνωρίζονται για εργασία;

Δεν είναι λίγα τα άτομα που επιλέγουν τα ιδιωτικά κολέγια για σπουδές. Πολλά άτομα δυσκολεύονται στις Πανελλήνιες ενώ άλλα απλώς δεν καταφέρνουν να βγάλουν το αποτέλεσμα που θα τους φτάσει στη σχολή που ήθελαν. Άλλα άτομα πάλι είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και με πολλές υποχρεώσεις και η ιδέα του νυχτερινού σχολείου και των εξετάσεων ακούγεται εξαντλητική.

Τα κολέγια και ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα συναντήσουμε στην Ελλάδα (δεν αναφερόμαστε στα ΙΕΚ καθότι αυτό έχει καλυφθεί εδώ) είναι συνήθως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων. Πολλά απο αυτά τα ονόματα θα τα συναντήσετε στην Αγγλία ενώ πολλά προσφέρουν σπουδές στα παιδαγωγικά. Προσφέρουν όμως επαγγελματική αναγνώριση για όσους μεταναστεύουν στην Αγγλία;

Η αναγνώριση των πτυχίων

Όντας παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, τα κολέγια αυτά αναγνωρίζονται όπως θα αναγνωρίζονταν στη χώρα προέλευσής τους. Στην πλειονότητά τους, τα πτυχία απο αυτά τα κολέγια αναγνωρίζονται όπως ένα πτυχίο που έχει ληφθεί στην Αγγλία. Μάλιστα, οι απόφοιτοι τέτοιων σχολών συχνά θα λάβουν το πτυχίο τους στα Αγγλικά με την ακριβη επεξήγηση της αξίας του πτυχίου στην Αγγλία.

Παρόλα αυτά, τα πτυχία αυτά συνήθως δεν αντιστοιχούν σε QTS, με τον ίδιο τρόπο που ένα απλό πανεπιστημιακό πτυχίο παιδαγωγικών στην Αγγλία δεν οδηγεί σε QTS. Στην Αγγλία τα προπτυχιακά προγράμματα που οδηγούν σε QTS είναι λίγα και συνήθως αναφέρουν το QTS στον τίτλο τους (πχ BA Hons early years with QTS). Τα υπόλοιπα αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά πτυχία και δίνουν τη δυνατότητα για εργασία σε παιδικούς σταθμούς ως Nursery Nurses.

Η αναγνώριση αυτών των πτυχίων διαφέρει. Κάποια άτομα ενδέχεται να αναγνωριστούν ως Early Years Teacher ενώ άλλα ως Level 3, Level 4 ή Level 6 στον τομέα Childcare.

Ποια είναι η διαδικασία αναγνώρισης;

Όπως και οι απόφοιτοι ΙΕΚ και ΤΕΙ, θα πρέπει να στείλετε το πτυχίο σας στον UK Naric και να κάνετε την αντιστοίχιση Statement of Comparability for the Early Years Sector. Θα τη βρείτε εδώ.

Σημειώστε ωστόσο ότι το σύστημα στην Αγγλία είναι ιδιαίτερα αποκεντρωμένο- το ίδιο και η αναγνώριση απο τα διάφορα κέντρα, κολέγια και πανεπιστήμια. Το ότι ένα πανεπιστήμιο αναγνωρίζεται ως Level 6 δε σημαίνει ότι θα αναγνωρίζεται το ίδιο και ένα άλλο. Ο Naric θα σας ενημερώσει για την ακριβή αντιστοίχιση του δικού σας πτυχίου.

Μπορώ να διδάξω σε προσχολικές τάξεις σχολείων;

Εκτός αν ενημερωθείτε ότι το πτυχίο σας αντιστοιχεί σε QTS, δε μπορείτε να διδάξετε σε σχολεία. Αν το πτυχίο σας αναγνωριστεί ως Early Years Teacher τότε μπορείτε να διδάξετε σε προσχολικές τάξεις ιδιωτικών σχολείων και academies, όχι όμως σε state maintained schools. Αν όλα αυτά σας φαίνονται άγνωστες λέξεις δείτε Τα είδη σχολείων στην Αγγλία. Αν το πτυχίο σας είναι ισότιμο NVQ τότε μπορείτε να δουλέψετε μόνο ως Nursery Nurses σε παιδικούς σταθμούς αλλά και ως βοηθοί σε σχολεία.

Πως μπορώ να αποκτήσω QTS;

Αν το πτυχίο σας αναγνωρίζεται ως πλήρες πανεπιστημιακό και ισότιμο των Αγγλικών BA Honours Degrees, τότε μπορείτε να κάνετε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα PGCE το οποίο διαρκεί περίπου ένα χρόνο και μέσω του οποίου θα καταρτιστείτε ως δάσκαλοι. Όταν τελειώσετε το πρόγραμμα, θα θεωρείστε NQT (Newly Qualified Teacher) και θα χρειαστεί να διδάξετε σε σχολείο για ένα χρόνο με επίβλεψη (το λεγόμενο induction year/ ΝQT year). Εφόσον περάσετε το NQT year επιτυχώς, θα λάβετε το QTS και μπορείτε να διδάξετε, εμπίπτοντας μισθολογικά στο main payscale point 1 της περιοχής όπου θα δουλέψετε. (Δείτε Μισθοί)

Για να γίνετε δεκτοί στο πρόγραμμα PGCE, βασικό προαπαιτούμενο είναι να έχετε level 2 σε English and Maths. Αυτό αντιστοιχεί σε GCSE English and Maths με βαθμό A-C. Αν δεν τα έχετε, θα χρειαστεί πρώτα να πάτε σε κάποιο κολέγιο και να τα ολοκληρώσετε πριν κάνετε αιτήσεις για PGCE προγράμματα. Υπάρχουν πολλές επιλογές χρηματοδότησης για άτομα που δυσκολεύονται. Αν λάβατε το πτυχίο σας απο το 2014 και μετά υπάρχουν και κάποιες νομοθετικές αλλαγές που πρέπει να ξέρετε πριν έρθετε στην Αγγλία- δείτε περισσότερα εδώ.

Πως μπορώ να βρω δουλειά σε παιδικούς σταθμούς;

Αν έχετε επιλέξει να ψάξετε δουλειά σε παιδικούς σταθμούς, τότε η αντιστοίχιση δεν είναι το μόνο που θα χρειαστείτε. Δείτε προσεκτικά τις βασικές στήλες ”Πριν έρθετε στην Αγγλία” και ”Όταν φτάσετε στην Αγγλία” για να δείτε όλες τις διαδικασίες αναλυτικά. Στο άρθρο Ψάχνοντας για δουλειά θα βρείτε τις επιλογές σας και το που να ξεκινήσετε.

Κατόπιν λήψης του QTS, θα βρείτε ένα directory με τις σελίδες όπου δημοσιεύονται οι μόνιμες διδακτικές θέσεις των δήμων εδώ.

Best of luck!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *